ΓΔ: 819.58 -0.53% Τζίρος: 2.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
OLTH, Thessaloniki, Limania
Πηγή: ΟΛΘ

Ο ΟΛΘ, η Παρευξείνια, η ουκρανική κρίση, το μάζεμα στη Lamda και η Eurobank

Το δάνειο από ρωσική τράπεζα που τελικά δεν έλαβε ο ΟΛΘ, η μεγάλη έκθεση της Παρευξείνιας σε Ρωσία - Ουκρανία, οι αγοραστές που «σκούπισαν» τη Lamda, γιατί θορύβησε η πτώση της Eurobank και οι καθυστερήσεις για το αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Στο... πάρα τσακ γλίτωσε ο ΟΛΘ τα μπερδέματα με τις ρωσικές τράπεζες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες. Πέρυσι, όπως εξηγούν, η εισηγμένη συζητούσε με τη ρωσική τράπεζα VTB για την εξασφάλιση δανείου ώστε να καλύψει τμήμα της επένδυσης για την επέκταση του 6ου προβλήτα. Άλλα δεν έγινε. Έτσι απέφυγε την VTB που είναι στην κορυφή της λίστας με τα ιδρύματα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις.

-- Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ανοίξει, πάντως, μια συζήτηση για τις επιπτώσεις που θα έχει η ρωσοουκρανική κρίση στα σχέδια του βασικού μετόχου του ΟΛΘ Ιβάν Σαββίδη. Καθώς και κάποιων Ρώσων επενδυτών που προωθούσαν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, όπως η Mirum που σχεδιάζει τεράστιο συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στην Κρήτη.

-- Αντίθετα δεν απέφυγε τα μπερδέματα λόγω της σύγκρουσης Ουκρανίας – Ρωσίας, και μάλιστα σε πολλά επίπεδα, η Παρευξείνια Τράπεζα. Πρώτα – πρώτα μεταξύ των βασικών μετόχων της αναπτυξιακής τράπεζας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται η Ουκρανία και η Ρωσία ελέγχοντας το 13,5% και 16,5% των μετοχών της τράπεζας αντίστοιχα. Αλλά και σε επίπεδο διοίκησης ο πρόεδρος της τράπεζας είναι Ρώσος και άλλα μέλη Ουκρανοί, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για τεχνοκράτες τραπεζίτες. Το τρίτο μπέρδεμα είναι και το φαρμακερό, καθώς, πραγματικά πονάει κάθε τραπεζίτη ανεξαρτήτου εθνότητας: η σημαντική έκθεση της τράπεζας στις δυο χώρες. Η Παρευξείνια Τράπεζα έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις 1,657 δισ. ευρώ στη Ρωσία που αντιστοιχούν στο 21% των χρηματοδοτήσεών της, ενώ οι χρηματοδοτήσεις σε έργα της Ουκρανίας φτάνουν τα 840 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 10,6% των projects που έχει χρηματοδοτήσει. Πάντως, το σημαντικό για την τράπεζα είναι ότι δεν επηρεάζεται από τους περιορισμούς που έχει θέσει η ΕΕ και γενικότερα η Δύση κατά επιχειρήσεων ρωσικών συμφερόντων.

--  Με δήλωσή της που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, η Παρευξείνια Τράπεζα πήρε θέση αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στις δυο χώρες – μετόχους της: «Η Black Sea Trade and Development Bank εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και ελπίζει να σταματήσουν οι μάχες και να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό. Η ειρήνη είναι ζωτική προϋπόθεση για τη συνεργασία. Η Παρευξείνια παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να διασφαλίσει την εκπλήρωση της αποστολής της για την προώθηση της ανάπτυξης και της συνεργασίας στην περιοχή. Η Τράπεζα θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση καθώς εξελίσσεται και θα ανταποκριθεί κατάλληλα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

-- Ένα εντυπωσιακότατο «μάζεμα» σημειώθηκε χθες στη Lamda Development και μάλιστα σε μια «κατακόκκινη» συνεδρίαση, σε μια ημέρα αβεβαιότητας και ανησυχίας λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Η στήλη είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα το «ξύπνημα» της μετοχής, ωστόσο, η συμπεριφορά της χθες εντυπωσίασε και τους πλέον αισιόδοξους. Η μετοχή κινούνταν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και για πολλές ώρες στο επίπεδο του 6,41 ευρώ σημειώνοντας απώλειες άνω του 4%, αλλά, μετά τις 16.00 επιθετικές εντολές αγοράς σκούπιζαν ότι προσφέρονταν με αποτέλεσμα η μετοχή να καλύψει το χαμένο έδαφος και να κλείσει τελικά με μικρή άνοδο +0,45%. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 2,42 δις. ευρώ.

-- Η «βουτιά» της Coca Cola HBC (-8,02%) ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη (λόγω της μεγάλης έκθεσης της εγχώριας εταιρίας στην αγορά της Ρωσίας), σε αντίθεση με το -10,11% της μετοχής της Eurobank που θορύβησε πολλούς. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί επαγγελματίες της αγοράς την θεωρούν μετοχή - σηματωρό.  

-- Η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών χθες ήταν πολύ πιο ψύχραιμη από ότι πολλοί περίμεναν, δεδομένων των δραματικών εξελίξεων που προηγήθηκαν και των μεγάλων αβεβαιοτήτων που είναι μπροστά μας, ενώ ακόμα καλύτερη ήταν η συμπεριφορά των μετοχών στη Νέα Υόρκη. Αλλά και στην Αθήνα η εικόνα δεν ήταν άσχημη και το -3,85% που έγραψε ο Γενικός Δείκτης παραπλανά, καθώς η συμβολή της μετοχής της Coca Cola HBC στη διαμόρφωση του ΓΔ είναι δυσανάλογα μεγάλη.

-- Η πανδημία δεν καθυστέρησε μόνο την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρά το σημαντικό ενδιαφέρον από σχεδόν δέκα μεγάλους διεθνείς επενδυτές. Καθυστερεί και τον σχεδιασμό του Υπερταμείου για την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας αν και διαθέτει τουλάχιστον έναν ενδιαφερόμενο, τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου. Βέβαια, για να διεκδικήσει ο τελευταίος την παραχώρηση του αεροδρομίου πρέπει να βρει και διεθνή συνεργάτη με εμπειρία στη διαχείριση αεροδρομίων. Και μέχρι να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από την πανδημία τέτοιες συνεργασίες είναι δύσκολες. Ειδικά τώρα που η γεωπολιτική αναταραχή βάζει τρικλοποδιά στην παγκόσμια οικονομία.

-- Γενικά στο Υπερταμείο πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη. Εδώ και μήνες αναμένεται το νέο στρατηγικό σχέδιο γιατί αυτό που είχε παρουσιάσει η προηγούμενη διοίκηση, μια έκθεση ιδεών, όπως λένε οι κακές γλώσσες, χρειάζεται αναθεώρηση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ένταση στην ΕΧΑΕ, τα νέα μέλη ΔΣ της ΔΕΗ, ο Νάτσης στο Ελληνικό και η Eurobank

Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΕΧΑΕ που «μυρίζει» 90s, Γρ. Δημητριάδης - Αλ. Φωτακίδης τα νέα μέλη στο ΔΣ της ΔΕΗ, πώς ο μεγαλοεπενδυτής Τρύφων Νάτσης «βάζει πόδι» στο Ελληνικό και η διοικητική ομάδα της Eurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τράπεζες σε άμυνα, τα μεγέθη της Eurobank, η εθελούσια στην Attica και η ΕΚΤ

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ακύρωσε την αναπτυξιακή... αντεπίθεση των τραπεζών, το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση Φ. Καραβία, το νέο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης από την Attica Bank που «τρέχει» την επόμενη εβδομάδα, τι έκοψε τη φόρα της ανάπτυξης το 2021 και τα διλήμματα της ΕΚΤ.
Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «παλαβός» του ΕΦΚΑ, το πραγματικό στοίχημα για το Ελληνικό και το κουρασμένο ΧΑ

Το deal της Τρ. Πειραιώς για γραφεία στο Ελληνικό και το ενδιαφέρον από τη Eurobank, ο ασφαλισμένος που ψάχνει στον ΕΦΚΑ ένσημα από το 1958 και η ανάγκη του ΧΑ για εισροή νέων κεφαλαίων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μια ταμπέλα – μνημείο, η πρόβλεψη της Τρ. Πειραιώς για άλμα του ΑΕΠ και το Open

Γιατί το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την ταμπέλα του καταργηθέντος υπουργείου της κ. Κατσέλη, το μέρισμα επανεκκίνησης και η αναθεώρηση της Τρ. Πειραιώς για ανάπτυξη +6%, το ομόλογο της Lamda, ο Σαββίδης και το Open.