Ιδιωτικά κεφάλαια πέριξ των 230 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ανάπλαση της ΔΕΘ, που παίρνει τη σκυτάλη από το μετρό ως το πιο πολυσυζητημένο «εν αναμονή» έργο της Θεσσαλονίκης. Εστιάζοντας στην καθυστέρηση αναβάθμισης των υποδομών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, οι φορείς της αγοράς συνομολόγησαν, εχθές, στο πλαίσιο της Prodexpo North, ότι στις υποδομές θα κριθεί το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης.
Η μεγαλύτερη επένδυση εντός του αστικού ιστού αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ, με τον προϋπολογισμό να έχει σκαρφαλώσει στα 370 εκατ. ευρώ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίηση του business plan. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο, καθώς θα διεξαχθεί το market sounding, που αναμένεται να θερμάνει το ενδιαφέρον, δίνοντας και χρήσιμο feedback από ενδιαφερόμενους επενδυτές.
«Για εμάς έχει πολύ μεγάλη αξία πώς θα πείσουμε την αγορά να συμμετάσχει στον διαγωνισμό», σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης, προσδιορίζοντας τους δύο παράγοντες - κλειδιά της διαδικασίας. Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα που οριοθετεί τις χρήσεις και την παρέμβαση που θα γίνει στο ακίνητο των 160 στρεμμάτων της ΔΕΘ και, δεύτερον, για την οικονομική συνεισφορά ως 120 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, συν 28 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη του πρασίνου.
Ως προς τα επόμενα βήματα, επί του παρόντος επικαιροποιείται το χρηματοοικονομικό μοντέλο ως προς το κόστος κατασκευής και τα έσοδα, ώστε να προχωρήσει τον επόμενο μήνα η διαβούλευση με την αγορά. Εντωμεταξύ, προετοιμάζονται τα τεύχη του διαγωνισμού, με στόχο να ολοκληρωθούν ως τον Ιούνιο.
«Υπάρχουν χρηματορροές που φέρνουν αρκετά έσοδα στο πρότζεκτ και αυτό θα αποτυπωθεί στο επικαιροποιημένο business plan, ώστε αυτό να είναι ελκυστικό για τους επενδυτές», διαβεβαίωσε ο κ. Σταμπουλίδης, σχετικά με τον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου, διάρκειας 40 ετών ή και περισσότερο.
Επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά το ενδιαφέρον της Dimand για τον διαγωνισμό, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Ανδριόπουλος σημείωσε ότι τα κρίσιμα στοιχεία είναι πότε, πώς και με ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα γίνει η ανάπλαση.
Εξέφρασε, μάλιστα, τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ, καθώς στον ιδιώτη μένει ένας πυρήνας έξω από τον σταθμό του μετρό για να αναπτύξει μόλις 25 χιλιάδες τ.μ. εμπορικών χρήσεων, σχολιάζοντας πως για να βγει μια επένδυση της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ θα πρέπει αυτά να πουληθούν σε τιμές Μανχάταν.
Στην επόμενη φάση ο Γκόνος
Το δεύτερο μεγαλύτερο εγχείρημα του Υπερταμείου στη Θεσσαλονίκη είναι η ανάπτυξη logistics park στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Για την παραχώρηση των 672 στρ. της ΓΑΙΑΟΣΕ έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον τέσσερα σχήματα: Goldair Cargo – όμιλος Aktor, Trade Logistics – ΙΝΤΕΡΚΑΤ, Noval Property και ΟΛΘ. Το προφίλ τους έχει ήδη αξιολογηθεί και η διαδικασία θα περάσει άμεσα στην επόμενη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.
Όπως εκτίμησε, μάλιστα, ο κ. Σταμπουλίδης θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, σε αντίθεση με την προηγούμενη απόπειρα της ΓΑΙΑΟΣΕ που είχε πέσει στο κενό. Αυτή τη φορά υπάρχουν οι απαραίτητες προμελέτες, ενώ έχει διασφαλιστεί πως η όποια καθυστέρηση μετακίνησης κάποιων παράλληλων δραστηριοτήτων, δεν θα εμποδίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η επένδυση εκτιμάται ότι θα φτάσει ως και τα 260 εκατ. ευρώ και θα βάλει τις βάσεις για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πόλο logistics της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη, το Υπερταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Περιφέρεια για τη διασύνδεση με τον κόμβο, αλλά και με την ΕΥΑΘ για τα δίκτυα. «Πιστεύω ότι θα προσελκύσει και άλλες δραστηριότητες που χρειάζονται χώρους αποθήκευσης», είπε ο κ. Σταμπουλίδης.
Ζωτικός «κρίκος» το λιμάνι
Οι περισσότεροι ομιλητές, πάντως, ανέδειξαν την ενίσχυση της δυναμικότητας του λιμανιού ως προτεραιότητα, προκειμένου να προσελκύσει να διακινήσει μεγαλύτερα φορτία. «Υπάρχει μεγάλη επενδυτική όρεξη από θεσμικούς επενδυτές. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί η Θεσσαλονίκη. Μόνο αν φτιαχτεί το λιμάνι, θα ανοίξει ο δρόμος για να κάνουμε αυτό που κάναμε και στον Ασπρόπυργο», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Χαρτοφυλακίου και Περιουσίας της Trastor, Γιώργος Θεοδωρόπουλος.
Ανέδειξε, παράλληλα, το πρόβλημα των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων σε Καλοχώρι και Σίνδο, που αποθαρρύνουν μεγάλους επιχειρηματικούς παίκτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για πράσινα κτήρια. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ένα νέο πολεοδομικό πλαίσιο στην πόλη.
Την ανάγκη αναβάθμισης τους ΟΛΘ τόνισε και ο γενικός γραμματέας του του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων, Γιώργος Ζαγκλιβερινός. «Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ορατότητα για το λιμάνι. Εγκρίθηκε μεν το masterplan, αλλά δεν βλέπουμε να προχωρούν τα πράγματα, ούτε και τη σύνδεση με τον σιδηρόδρομο βλέπουμε», ανέφερε, εστιάζοντας στην αξία της συνδεσιμότητας του λιμανιού.
«Το όραμα για την πόλη εξαρτάται από την ανάπτυξη του λιμανιού. Όπως λειτουργεί σήμερα, χρειάζεται μέγεθος και όραμα να τροφοδοτεί τα Βαλκάνια», σχολίασε και ο κ. Ανδριόπουλος, συνδέοντας ευθέως την υλοποίηση του κέντρου logistics στην πρώην ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ με την επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ. «Για να γίνει, εξαρτάται, όπως και ο Γκόνος, από ένα μεγάλο λιμάνι, μια μεγάλη υποδομή, η οποία θα προσελκύσει εταιρείες για να κάνουν εδώ το πανευρωπαϊκό τους hub», είπε.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Σταμπουλίδης επισήμανε ότι έχουν ήδη δοθεί και δεσμευτεί από τον ΟΛΘ σε διαγωνιστικές διαδικασίες περί τα 67 εκατ. ευρώ για ουσιαστική βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, ενώ μετά την πρόσφατη έγκριση του ΠΔ για τις υποδομές του λιμανιού δρομολογείται και το έργο του 6ου προβλήτα, το οποίο τοποθέτησε στα 180 εκατ. ευρώ.
Ως προς τα υπόλοιπα πρότζεκτ που έχει σε εξέλιξη το Υπερταμείο στη Βόρεια Ελλάδα, εστίασε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. «Έχει μείνει αρκετά πίσω», παραδέχθηκε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έχει μπει πια στην τελική ευθεία. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προανήγγειλε την ανακοίνωση το επόμενο διάστημα του masterplan, ενώ για τη μαρίνα Καλαμαριάς πρόκειται να βγει νέος διαγωνισμός, μετά την εκδίκαση της προσφυγής του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.