ΓΔ: 831.94 -0.35% Τζίρος: 12.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:46:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
Φώτο: Παγκρήτια Τράπεζα

Τα χαμόγελα στην Παγκρήτια, η ανάσταση στο ΧΑ και η... εξαφάνιση της Lansdowne

Το νέο αποτύπωμα της Παγκρήτιας μετά την απόκτηση του δικτύου Ελλάδας της HSBC, η ανάκαμψη στο ΧΑ που θα ήταν πολύ ισχυρότερη χωρίς την Coca Cola HBC, το τέλος του «μεγάλου short» από τη Lansdowne και πώς οι Αμερικανοί επέτρεψαν στη Ρωσία να... μην χρεοκοπήσει.

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της Παγκρήτιας Τράπεζας για την έκβαση της υπόθεσης της HSBC με την απόκτηση του ελληνικού τμήματος της βρετανικής τράπεζας. Δικαιολογημένα, καθώς με την προσθήκη της HSBC Ελλάδος η Παγκρήτια μετασχηματίζεται σε τράπεζα εθνικής εμβέλειας. Με ενεργητικό 5 δισ. ευρώ, ανθρώπινο δυναμικό περίπου 1.000 ατόμων και ένα δίκτυο 45 καταστημάτων, η «νέα» Παγκρήτια αποκτά αποτύπωμα που της επιτρέπει να κοιτά με άλλο «μάτι» και άλλες φιλοδοξίες την τραπεζική αγορά.

-- Ανάσταση χθες στις αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να υπεραποδίδει και να ανακτά μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε χθες στις 871,99 μονάδες (+5,68%) πλησιάζοντας τα επίπεδα που βρίσκονταν στην αρχή του έτους (893,34 μονάδες 31/12/21). Στην πραγματικότητα, η εικόνα της αγοράς είναι πολύ καλύτερη δεδομένου ότι η μετοχή της Coca Cola HBC, η οποία έχει αυξημένη στάθμιση στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, υποχωρεί από τις αρχές του έτους κατά 30%, λόγω της έκθεσής της στην αγορά της Ρωσίας. Για παράδειγμα, οι τράπεζες αποκομίζουν κέρδη από την αρχή του έτους +8,7%, με την Eurobank να ξεχωρίζει με κέρδη άνω του +10%. Με κέρδη από τις αρχές του χρόνου είναι ακόμα η μετοχή του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της Jumbo, ενώ στο εντυπωσιακό +14% βρίσκεται η Τέρνα Ενεργειακή. 

-- Η χθεσινή ανάσταση στην εγχώρια αγορά δεν θα μπορούσε να έρθει χωρίς το δυναμικό ριμπάουντ των ξένων αγορών με τους επενδυτές να προεξοφλούν λύση στην πολεμική διένεξη Ρωσίας - Ουκρανίας και να ενθαρρύνονται από τις ανακοινώσεις του Πεκίνου για νέο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και του χρηματιστηρίου. Τη δυναμική των ξένων αγορών δεν ανέκοψαν ούτε τα νέα περί αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. 

-- Υπήρξε μια ηρωική εποχή που η Lansdowne Partners προκαλούσε τρόμο στην εγχώρια αγορά με τις προβλέψεις και τις βαθυστόχαστες αναλύσεις που «έβλεπαν» χρεοκοπία της ΔΕΗ, χρεοκοπία που θα πυροδοτούσε την κατάρρευση των τραπεζών. Το fund είχε σορτάρει τους πάντες: ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και τελευταίως και Cairo Mezz. Οι εκτιμήσεις του fund, ευτυχώς, δεν επαληθεύτηκαν, ενώ οι εκλογές του 2019 και η έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία «τέλειωσαν» την κερδοσκοπία κατά της χώρας. Από το καλοκαίρι του 2021, το Lansdwone άρχισε να αποχωρεί με... ελαφρά πηδηματάκια, κλείνοντας ανοιχτές θέσεις. Πλέον η μόνη short θέση του Lansdwone στην Ελλάδα είναι στην Alpha Bank, θέση που στο πρώτο δίμηνο του 2022 έχει περιορίσει σχεδόν στο μισό της αρχικής. Τον περασμένο μήνα έκλεισε οριστικά και τη θέση στη ΔΕΗ με μεγάλες ζημιές, όπως λέγεται. Όσο για τους άλλους σορτάκηδες της αγοράς (Millennium International Management, ΕΝΑ Investment Capital, Oceanwood Capital κλπ), έχουν αποχωρήσει προ πολλού.

-- Μένει να δούμε βέβαια κατά πόσο τα νέα δεδομένα στις αγορές που δημιουργούνται εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, οι αβεβαιότητες και οι νέες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θα δώσουν νέο έναυσμα και leverage στους short.

-- Σε μια εξέλιξη από αυτές που πολύ σπάνια βλέπουμε στις αγορές, οι Αμερικανοί τελικά... επέτρεψαν χθες στους Ρώσους να μην χρεοκοπήσουν. Η πληρωμή τόκων 117 εκατ. δολ. σε ομόλογο δολαρίου της Ρωσίας δόθηκε χθες εντολή από τη Μόσχα σε αμερικανική τράπεζα να προχωρήσει κανονικά -οι Ρώσοι κατάλαβαν ότι τα σενάρια για πληρωμή των ομολογιούχων σε ρούβλια θα τους οδηγούσαν απευθείας σε καθεστώς χρεοκοπίας και το απέφυγαν. Για μερικές ώρες, όμως, δεν ήταν σαφές αν η πληρωμή των τόκων θα μπορούσε να προχωρήσει, ή θα «σκόνταφτε» στο αυστηρό καθεστώς των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Τελικά, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται η διεκπεραίωση της μεταφοράς δολαρίων στους ομολογιούχους και τα χειρότερα για τη Ρωσία -αλλά και για πολλούς ξένους επενδυτές με έκθεση στη χώρα- αποφεύχθηκαν. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη αρκετές πληρωμές που πρέπει να γίνουν από το Δημόσιο και μεγάλες εταιρείες για εξυπηρέτηση χρέους σε συνάλλαγμα το επόμενο διάστημα. Αλλά η χθεσινή απόφαση των Αμερικανών δημιουργεί ένα προηγούμενο που πιθανότατα θα έχει εφαρμογή και στο μέλλον.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «θαύμα» της ΕΛΣΤΑΤ, τα μυστικά του Frontier και οι εξελίξεις στην Παγκρήτια

Η «λεπτομέρεια» στην ανακοίνωση για το ΑΕΠ που έχει προκαλέσει πολλές απορίες, η πρώτη τιτλοποίηση που δεν αφήνει ζημιές, η μείωση «κόκκινων» δανείων της Παγκρήτιας και αναζήτηση CEO για το ΤΧΣ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα άλλα «κόλπα» στα τρόφιμα και οι ελπίδες για δυναμικό ριμπάουντ στις μετοχές

Οι «τρίπλες» μεγάλων εταιριών τροφίμων για να αποφύγουν αυξήσεις τιμών, το «μάζεμα» στη Wall Street και οι ελπίδες για αλλαγή βραχυχρόνιας τάσης, οι επενδύσεις ΔΕΗ στα «σκουπίδια» και το άγχος των μηχανικών του Δημοσίου για τα αυθαίρετα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μια ταμπέλα – μνημείο, η πρόβλεψη της Τρ. Πειραιώς για άλμα του ΑΕΠ και το Open

Γιατί το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την ταμπέλα του καταργηθέντος υπουργείου της κ. Κατσέλη, το μέρισμα επανεκκίνησης και η αναθεώρηση της Τρ. Πειραιώς για ανάπτυξη +6%, το ομόλογο της Lamda, ο Σαββίδης και το Open.
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διαζύγιο Σαράντη - Estee Lauder, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ και τα καμώματα Λιανού

Οι επόμενες κινήσεις από τον όμιλο Σαράντη με μετρητά 55,2 εκατ., η παρέμβαση χωρίς προηγούμενο από τον πρόεδρο της Επ. Ανταγωνισμού, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ σε εφοπλιστή, οι συζητήσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ.
SEV, SEB, Papalexopoulos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί θα «καούν» οι σορτάκηδες, οι βίλες με ΕΝΦΙΑ Παγκρατίου και η διεύρυνση του ΣΕΒ

Οι προφητείες καταστροφής που θα διαψευστούν, οι όροι της ΕΚΤ για στήριξη, το επιτυχημένο άνοιγμα του ΣΕΒ, οι χλιδάτες βίλες με αντικειμενική αξία όσο ένα δυάρι, η επίσκεψη Στ. Ιωάννου στην Κύπρο και η συνεδρίαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο περιορισμός των «Ελλήνων» στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, τι μετράνε στη Eurobank και το ΧΑ

Οι νέοι συσχετισμοί στη διοίκηση του ΟΠΑΠ μετά την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, η «πράσινη» απογραφή στη Eurobank, οι αποφάσεις για την αύξηση της Intralot, ο καταστροφικός Μάιος στο ΧΑ και οι αργές διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων.