ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο βρίσκονται σήμερα οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών για το πολυσυζητημένο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με τη Morgan Stanley. Σήμερα, πρώτη ημέρα της διήμερης εκδήλωσης, το συνέδριο θα ανοίξει με συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Franck Petitgas της Morgan Stanley. Θα ακολουθήσει συζήτηση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη με τον CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννο Κοντόπουλο και κατόπιν θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Βασίλη Ψάλτης της Alpha Bank, Φωκίωνα Καραβία της Eurobank, Παύλου Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζας και Χρήστου Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς με συντονίστρια την Nida Iqbal Siddiqi, Head of EEMEA Banks Equity Research της Morgan Stanley. Σημειώνεται ότι η δεύτερη μέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει αποκλειστικά συναντήσεις εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή funds.

-- Μετά από χρόνια, πρώτο βιολί στο συνέδριο θα είναι οι τράπεζες: έχοντας «καθαρίσει» το γιγαντιαίο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εμφανίζοντας υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, επιστρέφοντας σε τροχιά κερδοφορίας, φιλοδοξώντας να  διανείμουν μέρισμα (Eurobank και Εθνική από φέτος) μετά από 14 χρόνια και ελπίζοντας σε ακόμα καλύτερες ημέρες με ώθηση από την δυναμική πορεία της εγχώριας οικονομίας. Με αυτά τα δεδομένα, το story των τραπεζών εμφανίζεται ιδιαίτερα ελκυστικό.  

-- Παρόλα αυτά στο κοκτέιλ που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη βρετανική πρωτεύουσα δεν επικράτησε ιδιαίτερος ενθουσιασμός και η συμμετοχή ήταν μάλλον φτωχή. Από τις τράπεζες, το «παρών» έδωσε μόνον ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΧΑΕ, Γιώργος Χατζηνικολάου. Από πλευράς επιχειρήσεων, ξεχώρισε η παρουσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου ο οποίος, όπως πάντα, είχε πολλά και ενδιαφέροντα να πει.

-- Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού που έχουν κανονιστεί με επενδυτές, ενδιαφέρον υπάρχει. Ωστόσο, πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι από hedge funds, ενώ ο στόχος είναι η προσέλκυση άλλου τύπου θεσμικών επενδυτών. Από την άλλη, με τη χώρα να παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας είναι μάλλον πολύ φιλόδοξο να προσβλέπουμε σε πιο συντηρητικούς θεσμικούς.

-- Όμως στη σκιά των μεγάλων προσδοκιών για τις τραπεζικές μετοχές και το ελληνικό χρηματιστήριο υποβόσκει βαθιά κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών. Η απόσταση άρχισε να σχηματίζεται από πολύ νωρίς, μετά την θεαματική έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 και ακολούθησαν πολλά - πολλά επεισόδια, με την κυβέρνηση να θέτει επανειλημμένα στο στόχαστρο τις τράπεζες (για πλειστηριασμούς, προμήθειες, επιτόκια, χρηματοδοτήσεις κλπ) και τις τράπεζες να απαντούν, ανεπισήμως φυσικά, ότι πρόκειται για υπεραπλουστεύσεις που σε ορισμένες στιγμές φλερτάρουν με τον λαϊκισμό.

-- Η πρόσφατη… προεκλογική αντιμετώπιση του θέματος των πλειστηριασμών από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, διεύρυνε την απόσταση των δυο πλευρών, ενώ η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπουργού – διοικήσεων τραπεζών την προηγούμενη Παρασκευή επιβεβαίωσε το χάσμα που επικρατεί. Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε τις πολλαπλές «κατηγορίες» για όλα όσα δεν κάνουν οι τράπεζες ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι ο υπουργός απείλησε τις τράπεζες με έκτακτο φόρο αν δεν «βοηθήσουν τα νοικοκυριά που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση με μειώσεις επιτοκίων και διευκολύνσεις πληρωμής».

-- Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, την επόμενη της συνάντησης Σταϊκούρα – τραπεζών, ιστορικής εφημερίδας που πλέον κατατάσσεται στις γραμμές της λαϊκής δεξιάς, σύμφωνα με το οποίο «πολίτες απειλούν να πυρπολήσουν τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων». Γιατί; Διότι εφαρμόζουν τον νόμο…

--Δοθέντων τούτων, εξαιρετικά διορατική αποδεικνύεται η απόφαση των διοργανωτών του συνεδρίου να μην επιτρέψουν την παρουσία δημοσιογράφων.  Φανταστείτε, για παράδειγμα, με το που ολοκλήρωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παρουσίαση των πολλών μεταρρυθμίσεων που έχει κάνει η κυβέρνησή του, να πεταγόταν κάποιος δημοσιογράφος να ρωτήσει αν κινδυνεύουν με κάψιμο στην Ελλάδα από αγανακτισμένους πολίτες, επενδυτές που προσπαθούν να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση. Ή αν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος στις τράπεζες αν δεν μειώσουν τα επιτόκια δανείων και αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων. Και πολλά άλλα φιλελεύθερα, που θα χαλούσαν την ωραία ατμόσφαιρα του συνεδρίου για την προσέλκυση επενδυτών.

-- Δεν γνωρίζουμε αν πρέπει να πιστώσουμε την απαγόρευση στον κ. Κοντόπουλο ή τη Morgan Stanley, αλλά όποιος και αν είναι μπράβο.

 -- Θέμα χρόνου είναι η εκκίνηση και επισήμως της διαδικασίας εύρεσης νέου διοικητικού σχήματος στην Παγκρήτια Τράπεζα. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και ήδη έχει επιλεγεί το στέλεχος που θα αναλάβει καθήκοντα προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του νέου επικεφαλής, έργο που έχει αναλάβει η Egon Zehnder.

-- Μετά το ανέλπιστο άλμα των τιμών των μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και την καλή πορεία του Νοεμβρίου πολλοί αναθάρρησαν και πολλοί θέτουν με ελπίδες το ερώτημα: «μήπως τα χαμηλά είναι πίσω μας;». Μακάρι, αλλά…

-- Υπάρχουν αρκετές θετικές εξελίξεις, όπως ότι η ύφεση στην Ευρώπη φαίνεται ότι θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων, ότι η ενεργειακή κρίση είναι ηπιότερη από αυτά που περιμέναμε και υπάρχει μια προσδοκία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κόψουν ταχύτητα με τις αυξήσεις επιτοκίων. Από την άλλη, όμως, είναι πολύ πιθανό ότι το 2023 θα δούμε ύφεση στις ΗΠΑ όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ οι τάσεις στη ναυτιλία δείχνουν ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία θα επιδεινωθούν σημαντικά. Παρά τις προσδοκίες στις ΗΠΑ έχουμε δρόμο ακόμα με τις αυξήσεις επιτοκίων και γεωπολιτικά η κατάσταση παραμένει δράμα: πέραν του πολέμου, σοβαρή εστία έντασης αποτελεί η κατάσταση στο Ιράν, ενώ ανησυχία δημιουργεί και η κατάσταση στην Κίνα και οι αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική μηδενικής ανοχής κατά του COVID. Όλα αυτά δημιουργούν προβληματισμό σε πολλούς επενδυτές και αναλυτές που φοβούνται ότι, ακόμα και αν έχουμε καλό Δεκέμβριο, η νέα χρονιά θα φέρει νέες δοκιμασίες στους επενδυτές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ένας…«συριζαίος» στο Μαξίμου, οι εγγυήσεις του Δημοσίου και η απόφαση του ΑΠ

Ο Δ. Λιάκος επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση του Αρείου Πάγου που ανακούφισε τις τράπεζες, οι συγχωνεύσεις στην Παγκρήτια, οι περιπέτειες της PWC και το ρεκόρ εξαγωγών στην Ιταλία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πολιτικός κίνδυνος, η Mytilineos προς νέα υψηλά και η «μάχη» για τα διόδια

Πώς ο Μητσοτάκης βραχυκύκλωσε το ΧΑ, ο πολιτικός κίνδυνος, η κυβέρνηση αποκρούει αυξήσεις στα διόδια, πλώρη για να «σπάσει» τα 20 ευρώ από ΜΥΤΙΛ, οι εισηγμένες μοιράζουν χρήμα, γιατί ο SBF δηλώνει βλάκας και το προαπαιτούμενο της τελευταίας στιγμής.
Intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στα σκοτάδια των υποκλοπών, ερωτηματικά για Παγκρήτια και η «σούπερ ESG» FTX

Οι υποκλοπές και ο κίνδυνος μόλυνσης οικονομίας - ΧΑ, η ανορθόδοξη ανατροπή συμφωνιών της Παγκρήτιας, πώς η χρεοκοπημένη FTX είχε καλύτερη βαθμολογία ESG από την Exxon Mobil και τι είπε ο Σπ. Θεοδωρόπουλος για τους μισθούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε επιχειρηματίες, η νέα σελίδα των τραπεζών και η Παγκρήτια

Το ξεκαθάρισμα των σχέσεων κυβέρνησης - επιχειρηματιών από τον πρωθυπουργό, η σημασία των θεσμών, η έξοδος των τραπεζών από την «τρίτη κατηγορία» της Moody's, η φημολογία μετά το γεύμα Εξάρχου - Βρεττού και τα μαθήματα ESG από τον ΟΤΕ στην Telekom.