ΓΔ: 1435.5 -0.91% Τζίρος: 70.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:42:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ξένη κηδεμονία στο ΤΧΣ, τα εγκαίνια του FSRU και πώς η Citi βούλιαξε τις αγορές

Πώς οι Ευρωπαίοι διατηρούν τον έλεγχο της διοίκησης του ΤΧΣ και τον αποκλεισμό των τραπεζικών στελεχών από την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το τυπικό κώλυμα που δεν αφήνει την ΕΥΔΑΠ να μπει σε ΣΔΙΤ και η νέα παράταση για τη ΛΑΡΚΟ.

Ακλόνητη διατηρείται η κυριαρχία των ξένων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με το νέο θεσμικό πλαίσιο, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ψαλιδίσει τις εξουσίες τους. Αν και είδαμε ένα σημαντικό ρετούς, ωστόσο πολλές από τις ταπεινωτικές υπερεξουσίες των ξένων, που υπαγορεύτηκαν και επιβλήθηκαν μετά την ηρωική διαπραγμάτευση Τσίπρα από τους δανειστές το 2015, διατηρήθηκαν. Για παράδειγμα, μόνο τρία από τα εννέα μέλη του συμβουλίου θα ορίζουν το υπ. Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ για τα υπόλοιπα θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Euro Working Group. Επίσης, διαβάζουμε στο νομοσχέδιο ότι αποκλείονται από τη διοίκηση του ΤΧΣ όσοι έχουν διατελέσει υπάλληλοι ή σύμβουλοι πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα και όσοι κατέχουν μετοχές τραπεζών, ή κατείχαν τα τρία τελευταία χρόνια, αξίας από 100.000 ευρώ και πάνω.

-- Οι φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάκτηση του εθνικού ελέγχου του ΤΧΣ, με επιχειρήματα όπως ότι πλέον η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων, απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Η στάση των ξένων δεν είναι ακατανόητη μετά την περιπέτεια του 2015 και τον κίνδυνο, αύριο – μεθαύριο, με δεδομένο μάλιστα το ρίσκο πολιτικών περιπλοκών λόγω απλής αναλογικής, ένας νέος Βαρουφάκης να μας προκύψει και να αρχίσει τα… τσάμικα.

-- Πάντως, οι υπερεξουσίες του Ταμείου στις τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητικές. Στην πράξη το ΤΧΣ δεν μπόρεσε να μπλοκάρει κινήσεις που έβλεπε αρνητικά (όπως αυξήσεις κεφαλαίου που οδηγούσαν σε απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου) ή ακόμα και πιο απλά ζητήματα όπως έγκριση μελών Δ.Σ. Υπάρχουν περιστατικά όπου το ΤΧΣ απέρριπτε (στηριζόμενο στις υπερεξουσίες του) την τοποθέτηση μελών Δ.Σ. σε τράπεζες, οι οποίες όμως απευθύνονταν στον επόπτη, δηλαδή την ΕΚΤ, ο οποίος ενέκρινε την τοποθέτηση αγνοώντας πλήρως το ΤΧΣ.  

-- Πραγματοποιούνται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη τα εγκαίνια του FSRU, του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και των πρωθυπουργών Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και του προέδρου της Σερβίας. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τη στρατηγική σημασία του έργου, που υλοποιεί η Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου, για την ευρύτερη περιοχή, ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023 και ήδη δεκάδες εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να «κλειδώσουν» χωρητικότητα. Το αέριο θα μεταφέρεται από τον FSRU, μέσω του αγωγού IGB στη Βουλγαρία.

-- Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, την ενεργό στήριξη της Ελλάδας στη Βουλγαρία για την αντιμετώπιση της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία από την Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει σε πρόσθετες ενέργειες τις επόμενες ημέρες.

-- Η στήριξη της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας προϋποθέτει βέβαια την ολοκλήρωση του IBG από την ΑΒΑΞ, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το έργο ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ελληνικές πλευράς.

-- Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η ΕΥΔΑΠ χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση (αλλαγή καταστατικού στην ουσία) προκειμένου να διεκδικήσει έργα διαχείρισης νερού με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τι στιγμή που η ΕΥΑΘ δεν χρειάζεται κάτι ανάλογο! Η ΕΥΑΘ συμμετέχει ήδη σε διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική σε κοινοπραξία με τη γαλλική Suez και την Intrakat. Πως τα κατάφερε η ΕΥΑΘ ενώ η ΕΥΔΑΠ ακόμα περιμένει; Υπήρχε πρόβλεψη στο καταστατικό της ΕΥΑΘ; Πότε μπήκε; Και γιατί επί δύο χρόνια δεν προχωρά η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση και για την ΕΥΔΑΠ; Πάντως, την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας Χάρης Σαχίνης επανέλαβε πως η εταιρεία συμβούλων McKinsey, που έφτιαξε το στρατηγικό σχέδιο, περιλαμβάνει την επέκταση εκτός Αττικής στις προτεραιότητες. Το ζήτημα είναι ποια κυβέρνηση θα φέρει την απαραίτητη ρύθμιση στη Βουλή… Ειδικά όταν σχεδιάζονται έργα τέσσερα δισεκ. ευρώ για φράγματα και δίκτυα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

-- Ο κ. Σαχίνης είπε και κάτι άλλο την περασμένη Παρασκευή. Πως όταν έχεις σε εξέλιξη ή προς δημοπράτηση κατασκευαστικά έργα 800 εκατ. ευρώ, για τα δίκτυα και τις υποδομές αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, είναι λογικό να τρέμεις για τις ανατιμήσεις. Μια αύξηση της τάξης του 10% στο κόστος των έργων προσθέτει 80 εκατ. πρόσθετη δαπάνη στο ταμείο. Ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ είπε πως ήδη υπάρχουν αιτήματα για αλλαγές στο κόστος υπό εκτέλεση έργων λόγω της εκτίναξης των διεθνών τιμών στα υλικά και στις πρώτες ύλες. Οπότε φαντάζεστε τι συμβαίνει στα υπόλοιπα έργα.

-- Να σημειώσουμε πάντως, με την ευκαιρία, ότι μεταξύ των ισχυρών εργολάβων μόνο η ΑΒΑΞ είχε στον ετήσιο απολογισμό της αναλυτική περιγραφή των επιπτώσεων από την έκρηξη τιμών.

-- Περίπου 400.000 ευρώ την ημέρα κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, αλλά ούτε κλείνει, ούτε μεταβιβάζεται! Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει νέα παράταση του διαγωνισμού, για την ακρίβεια των δύο διαγωνισμών, που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι προσφορές δεν θα κατατεθούν στις 5 Μαΐου, όπως αναμενόταν. Αν συνεχιστούν οι παρατάσεις, ο ειδικός διαχειριστής που είχε λάβει άνω των 50 εκατ. ευρώ από το δημόσιο για μισθούς και άλλα έξοδα θα χρειαστεί «νέα αιμοδοσία».

-- Με ένα άλμα κατά την τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς άρχισαν να αναζητούν αρκετοί επενδυτές ευκαιρίες στα χαμηλά, η αγορά της Νέας Υόρκης όχι μόνο ανέκτησε τις αρχικές απώλειες (οι βασικοί δείκτες σημείωναν απώλειες άνω του -1%) αλλά έκλεισαν με μικρά κέρδη, δίνοντας μεγάλη ανάσα στους επενδυτές μετά το ξεπούλημα της προηγούμενης εβδομάδας. Να δούμε λοιπόν, στα απαιτητικό αυτό διεθνές περιβάλλον, πώς θα τσουλήσει ο Μάιος για το ΧΑ, και αν θα διευρυνθούν τα κέρδη του 4μήνου που ανήλθαν στο 3,26%, επίδοση αρκετά θετική δεδομένων των απωλειών των ξένων αγορών.

-- Καιρό είχαν οι διεθνείς αγορές να έλθουν αντιμέτωπες με φαινόμενο στιγμιαίας κατάρρευσης (flash crash). Συνέβη χθες το πρωί, όταν μια πολύ μεγάλη εντολή πώλησης σε χαμηλή τιμή προκάλεσε μαζικές πωλήσεις στο σουηδικό χρηματιστήριο, οδηγώντας τον γενικό δείκτη OMX 30 σε «βουτιά» 8% και συμπαρασύροντας τους δείκτες των άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον Euro Stoxx 600 να χάνει ακόμη και 3% για λίγη ώρα. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε με το πέρασμα του χρόνου και οι απώλειες των δεικτών περιορίστηκαν αισθητά. Σύμφωνα με το Bloomberg μια γκάφα από το desk της Citigroup στο Λονδίνο σε καταχώρηση εντολής βρίσκεται πίσω από το σουηδικό flash crash, ενώ διευκρινίστηκε ότι οι συναλλαγές δεν θα αντιστραφούν, άρα η αμερικανική τράπεζα θα βρεθεί μπροστά σε έναν «τσουχτερό» λογαριασμό, ο οποίος θα προστεθεί στο πλήγμα που δέχεται η φήμη της.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα deal της Πειραιώς, η επιλογή Κουρμούση για το ΤΧΣ και η διαταγή Μακρόν

«Τρέχει» για την επόμενη ημέρα η Τράπεζα Πειραιώς, το παρασκήνιο της επιλογής του Φ. Κουρμούση στο ΤΧΣ, οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τις τραπεζικές μετοχές και η «βύθιση» της EDF μετά τη διαταγή Μακρόν για πωλήσεις φθηνού ρεύματος σε ανταγωνιστές.
businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μεγάλου και η εμπιστοσύνη των αγορών, οι χρεώσεις στις τράπεζες και το νερό

Πώς κέρδισε η Πειραιώς την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με συνέπεια λόγων και έργων, το πρέσινγκ του υπουργείου Οικονομικών για χαμηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
Patelis, ND, Nea Dymokratia, Nea Dimokratia
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

False alarm στις τράπεζες, «κούρεμα» στην Εγνατία και το φαινόμενο Panik

Η αναφορά του Αλ. Πατέλη στην κερδοφορία των τραπεζών που προκάλεσε συζητήσεις, τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Εγνατία, πόλεμος για το πράσινο τιμολόγιο και η Σεισάχθεια του ΚΚΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα εύσημα Μαξίμου σε Ξηρουχάκη, «άδειασμα» Σκρέκα και οι τόκοι σε Μαντωνανάκη

Οι επιτυχίες του επικεφαλής του ΤΧΣ αναγνωρίζονται από το Μαξίμου, η αξίωση Μαντωνανάκη από το Δημόσιο που ξεπερνά τα 700 εκατ., το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα, οι Ρώσοι και η Κύπρος και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.
monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι άφαντοι Σαουδάραβες, οι φόροι και ο λαϊκισμός και η επιστροφή του Σαββίδη

Οι Σαουδάραβες που δεν δίνουν το «παρών» για την Εθνική, η κυβέρνηση που μόνο αυξάνει τα εισοδήματα των πολιτών, η επανεμφάνιση του Ιβάν Σαββίδη στο λιμάνι Βόλου, τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και τα σενάρια για τη Μασούτης.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση στην payzy της Cosmote, τα τρόφιμα, η ΕΚΤ και οι φόροι στις τράπεζες

Η αποχώρηση του CEO της payzy, πώς σχολίασε η ΕΚΤ τους έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι πλημμύρες και τα τρόφιμα, ο Χ. Σαχίνης μένει στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ, τα ξένα εργατικά χέρια, η ΔΕΘ και η πρωτοφανής εκτέλεση.