ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:35:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι καταθέσεις - θαύμα, το μπέρδεμα στην Παγκρήτια και οι μετοχές των διυλιστηρίων

Η μεγάλη έκπληξη από την αύξηση των καταθέσεων τον Αύγουστο, τα μπρος - πίσω Μπάκου και Καϋμενάκη για την αύξηση της Παγκρήτιας, η κρίσιμη ημέρα για ΕΛΠΕ και ΜΟΗ και η αιφνιδιαστική επίθεση στους short από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Αίσθηση, μεγάλη αίσθηση για την ακρίβεια, προκάλεσαν τα στοιχεία για την εξέλιξη των καταθέσεων των νοικοκυριών των Αύγουστο. Παρά την πολύμηνη ενεργειακή λαίλαπα, αλλά και τον καλπασμό του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 534 εκατ. ευρώ, προς έκπληξη πολλών που περίμεναν ότι η ακρίβεια κάτι θα «έτρωγε» από τα έτοιμα. Και όμως, τα νοικοκυριά όχι μόνο δεν «έφαγαν» από τα έτοιμα, αλλά οι καταθέσεις αβγάτισαν με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 534 εκατ. ευρώ. Βέβαια ο Αύγουστος που μας πέρασε είχε δυο ιδιαιτερότητες που δεν θα έχουμε στο εξής. Τον Αύγουστο δεν είχαν περάσει ακόμα οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι οποίες είναι σημαντικές και οι οποίες θα πονέσουν τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια. Δεύτερο, ιδιαίτερο στοιχείο του προηγούμενου μήνα, ήταν η σούπερ ρευστότητα που έφερε ο τουρισμός με την εκτόξευση των τουριστικών εσόδων. Η εξέλιξη των καταθέσεων την εφετινή χρονιά, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, είναι εντυπωσιακή, με τις καταθέσεις των νοικοκυριών να αυξάνονται από τα τέλη του 2021 κατά 2,3 δισ. ευρώ. Και εδώ ακριβώς έγκειται η μεγάλη διαφορά της τρέχουσας κρίσης σε σχέση με τις προηγούμενες που ζήσαμε στη χώρα: το ποτάμι ρευστότητας. Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις, ρευστότητα που βοηθά να απορροφηθούν με μεγαλύτερη άνεση οι νέες πιέσεις στα εισοδήματα.

-- Ασφαλώς στις μπίζνες τα πάντα μπορεί να αλλάξουν στη στιγμή και μόνο μετά την απομάκρυνση από το ταμείο λάθη δεν αναγνωρίζονται. Ωστόσο, στην περίπτωση των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη και του ενδιαφέροντός τους για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, που τη Δευτέρα ήταν «μέσα» και την Τρίτη ήταν «έξω», κάτι δεν κολλάει. Διότι η υπόθεση είχε προχωρήσει, είχε ενημερωθεί για το ενδιαφέρον και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μετέδωσε εξαιρετικά θετικά μηνύματα και δεν υπήρξε η παραμικρή νύξη που να αποτρέπει την συμμετοχή τους στην αύξηση. Το αντίθετο. Οπότε τα μπερδεμένα «θέλαμε, αλλά μας αποτρέπουν», μάλλον κάποια άλλα... μπερδέματα θέλουν να καλύψουν. Εκτός, βέβαια, αν όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα στην οικοδόμηση του μύθου των... Μπρούκληδων -«λεφτά έχουμε και όλα τα αγοράζουμε». Η στήλη, πάντως, ποντάρει στα μπερδέματα όχι στο πυροτέχνημα.

-- Δεν ήταν κακή η χθεσινή συνεδρίαση για τις μετοχές των δύο μεγάλων της αγοράς καυσίμων. Η Motor Oil είχε την καλύτερη επίδοση, με άνοδο 2,50%, ενώ ο τίτλος των ΕΛΠΕ κέρδισε 0,66%. Οι δύο όμιλοι, που έχουν φέτος κέρδη – ρεκόρ, έχουν ταλαιπωρηθεί χρηματιστηριακά το τελευταίο διάστημα, επειδή οι επενδυτές έχουν πολύ σοβαρό λόγο να ανησυχούν για τον ευρωπαϊκό φόρο που έχει προτείνει η Κομισιόν και ο οποίος θα μπορούσε να φέρει στην πόρτα τους έναν πολύ μεγάλο λογαριασμό.

-- Στα τρέχοντα επίπεδα, οι αποτιμήσεις των δύο μετοχών -αν δεν υπολογίσουμε την απειλή του έκτακτου φόρου- είναι ελκυστικές. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2023 (όχι με τα θηριώδη μεγέθη του 2022), το P/E διαμορφώνεται περίπου σε 6Χ και η μερισματική απόδοση, πάλι με βάση τα κέρδη του 2023, θα ξεπεράσει το αξιοπρεπέστατο 6%. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές φοβούνται να πλησιάσουν, όσο επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του ευρωπαϊκού φόρου.

-- Ωστόσο είναι πιθανό πως τα χειρότερα έχουν προεξοφληθεί, ενώ την Παρασκευή συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας και καθόλου δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις. Πολλά ακούγονται στους διαδρόμους των Βρυξελλών για χώρες που λένε «όχι» στον έκτακτο φόρο, ή για συμβιβαστικές λύσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν πολύ την επιβάρυνση των εταιρειών -όπως ο συμψηφισμός του φόρου με τις ζημιές του 2020. Συμπέρασμα; Όσοι ενδιαφέρονται, καλό είναι να παρακολουθήσουν πολύ στενά όσα θα γίνουν την Παρασκευή στο συμβούλιο υπουργών. 

-- Οι νεαροί traders που «παίζουν» στην αγορά των βρετανικών ομολόγων θα έχουν πολλές ιστορίες να αφηγούνται στα παιδιά τους για τη χθεσινή, δραματική ημέρα της αγοράς. Σε μια κίνηση που άφησε τους πάντες άναυδους, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων για να σταματήσει την ανεξέλεγκτη πτώση των τιμών τους, που απειλούσε να εκτινάξει το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα. Ο αιφνιδιασμός από την BoE προκάλεσε διακυμάνσεις που δεν έχουν καταγραφεί από το 1996, οπότε και άρχισαν να τηρούνται τα στοιχεία από το Bloomberg. Το 30ετές Gilt είχε απόδοση 4,99% όταν ανακοινώθηκε η παρέμβαση και έπεσε αστραπιαία στο 3,93%, καθώς όσοι έπαιζαν short με τη βεβαιότητα ότι η κίνηση της αγοράς είχε μόνο μία κατεύθυνση έσπευσαν πανικόβλητοι να κλείσουν τις θέσεις τους.

-- Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι σίγουρα στην πλευρά των κερδισμένων, αφού μάζεψε ομόλογα σε χαμηλές τιμές και αμέσως αυτές ανέβηκαν. Στην άλλη πλευρά, σίγουρα θα υπάρχουν στο Σίτι traders που έκαψαν τόσο πολύ τα δάχτυλά τους, που θα κάνουν καιρό να συνέλθουν. Η BoE μπορεί να είχε υποστεί μια ταπεινωτική ήττα το 1992 από τον Τζορτζ Σόρος, με την επίθεση στη στερλίνα που την οδήγησε εκτός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, όμως το χθεσινό της «χτύπημα» έφερε μια σαρωτική νίκη. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει και στη συνέχεια να κρατήσει υπό έλεγχο τις αποδόσεις των ομολόγων, σηκώνοντας στην πλάτη της και τα λάθη της κυβέρνησης Τρας.

-- Ενώ εμείς στην Ελλάδα ακόμα πανηγυρίζουμε τη δυνατή χρονιά στον τουρισμό, έξω ετοιμάζονται για πολύ δύσκολους καιρούς. Στο ετήσιο συνέδριο της Urban Land Institute που έλαβε χώρα στην Αθήνα και στο οποίο παρουσιάστηκαν σειρά θεμάτων από διακεκριμένους καλεσμένους του εξωτερικού που αφορούν τον χώρο των ακινήτων η εικόνα δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη. Στην παρουσίαση του Andrew Angeli, EMEA Head of Research στην CBRE, ο κ. Angeli εκτίμησε μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα για την πορεία των οικονομιών, Επισήμανε ότι ήδη έχουν μειωθεί δραστικά τα deal στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για συνθήκες που έχουμε να δούμε εδώ και δεκαετίες. Πάντως, παρατηρώντας ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις του δεν ταιριάζουν στις διαθέσεις της Αθήνας, ζήτησε συγγνώμη για την απαισιοδοξία του.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι «κομματικές» επαφές της BofA στην Αθήνα, η κωλοτούμπα Τρας και τα κέφια στο ΧΑ

Πώς ο Μ. Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ «κέρδισε» τα στελέχη της Bank of America, η... κωμική U-turn της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, το μετρό και η Εκκλησία, η μετρημένη έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, η άνοδος στο ΧΑ και τα χρέη των ξενοδοχείων Κυπριώτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

ΤτΕ και Παγκρήτια, το τσουνάμι βιογραφικών στην ΕΧΕ και η ηλεκτροδιέγερση Γεωργιάδη

Η πλήρης στήριξη της ΑΜΚ της Παγκρήτιας απο την ΤτΕ, η παρέμβαση Λαγκάρντ στο ΔΝΤ, το μεγάλο ενδιαφέρον για τη θέση CEO στην ΕΧΕ, ο ενεργειακός βραχίονας της Motor Oil, αγοράζοντας ελπίδα μέσω τζόγου, τα «Στάθης» και «Γιώργος» της POTAMITISVEKRIS και η γυμναστική του υπ. Ανάπτυξης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το γράμμα της ΕΚΤ στις τράπεζες, η Παγκρήτια πάει Αθήνα και το deal για υδρογόνο

Οι προειδοποιήσεις από Φρανκφούρτη στις τράπεζες για τα «πράσινα» τεστ, ο «κρητικός γόρδιος δεσμός» για την έδρα της Παγκρήτιας Τράπεζας, η σημασία της συμφωνίας Motor Oil - ΔΕΗ και η γαλλική επίσκεψη στον Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 5 δισ. της Viva, η «αδιάβαστη» Intralot, το διαζύγιο και το ράλι στη Wall

Τι αποτίμηση ζητά από την JP Morgan ο Χ. Καρώνης, η εκτίναξη των αμερικανικών δεικτών, η «βουτιά» της Intralot, οι κινήσεις της Eurobank, δικηγόροι για το διαζύγιο Παγκρήτιας - Χανίων και το ΤΧΣ... βιώσιμο με σφραγίδα συμβούλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.