ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
psaltis-alpha
Φώτο: Ο CEO του Ομίλου Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης

Η επιτάχυνση της Alpha, το bank run στα crypto, οι πλειστηριασμοί και η κυβέρνηση

Η αύξηση χορηγήσεων της Alpha Bank πρωτιά στα δάνεια επιχειρήσεων, η αναγκαστική συγχώνευση που κλονίζει τα κρυπτονομίσματα, τα κυβερνητικά στελέχη που φρενάρουν τους πλειστηριασμούς, το μέρισμα της Motor Oil και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Ανεβάζει στροφές η Alpha Bank, κάτι που αποτυπώθηκε καθαρά στα αποτελέσματα εννεάμηνου που ανακοινώθηκαν χθες. Η τράπεζα έχει υπερβεί ήδη κατά 20% τη στοχοθεσία της εφετινής χρονιάς με οδηγούς την ισχυρή ανάπτυξη των εργασιών και τη μείωση του κόστους, αποτέλεσμα σειράς ενεργειών και δράσεων που υλοποίησε η διοίκηση της τράπεζας τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που ξεχωρίζει στα αποτελέσματα είναι η μεγάλη αύξηση του όγκου των εργασιών της τράπεζας, με αιχμή τις χορηγήσεις νέων δανείων, που από δεύτερη - τρίτη τα προηγούμενα χρόνια τώρα πέρασε στην πρώτη θέση της αγοράς, αποκαθιστώντας την παραδοσιακή της σχέση με τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο μεγάλος όγκος εργασιών δείχνει ότι τα έσοδα της τράπεζας έρχονται από την αύξηση των business στην πραγματική οικονομία και της εκμετάλλευσης της δυναμικής που δημιουργεί η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.

-- Όλα αυτά, παράλληλα με τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν θα ήταν εφικτά αν δεν είχε πραγματοποιηθεί ο αιφνιδιασμός Ψάλτη το καλοκαίρι του 2021 με τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Τότε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είχε υποστηρίξει ότι η απόφαση για την ΑΜΚ στηρίχθηκε «στην ενδελεχή ανάλυση του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και στην κατανόηση της δυναμικής που καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο», προσθέτοντας ότι με τα νέα κεφάλαια η Alpha θα εδραιώσει «θέση σηματωρού στις επιχειρηματικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης». Μάλιστα τότε αρκετοί είχαν αμφισβητήσει τα αναπτυξιακά κίνητρα της αύξησης, ενώ και κάποιοι μέτοχοι (Τζ. Πόλσον) είχαν αντιδράσει αμφισβητώντας την σκοπιμότητα της κίνησης.

-- Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Ψάλτης τοποθετήθηκε, μετά από σχετική ερώτηση, και στο θέμα των επιτοκίων καταθέσεων. Όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες από τα μέσα του 2019 μέχρι τα μέσα του 2022, δηλαδή για ένα διάστημα τριών ετών, διατήρησαν τα επιτόκια καταθέσεων σε οριακά θετικό επίπεδο, όταν ο μέσος όρος του επιτοκίου καταθέσεων στην Ευρώπη διαμορφώθηκε σε μείον 35 με 40 μονάδες βάσης. Δηλαδή, καμία εγχώρια τράπεζα δεν προχώρησε σε χρεώσεις καταθετικών λογαριασμών λόγω των αρνητικών επιτοκίων. Ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι, μετά τις αυξήσεις του βασικού επιτοκίου παρέμβασης της ΕΚΤ, θα ακολουθήσουν αυξήσεις και στα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως είπε, «θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος προκειμένου να μελετηθούν τα νέα δεδομένα και να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στα καταθετικά προϊόντα».

-- Αμέσως μετά τα αποτελέσματα, επιτελείο της τράπεζας ταξίδεψε στη Δυτική Μακεδονία όπου θα πραγματοποιηθούν επαφές με πελάτες της τράπεζας και παράγοντες της περιοχής. Με την επίσκεψη αυτή, ο κ. Ψάλτης ολοκληρώνει τον κύκλο επαφών και επισκέψεων σε όλη την Ελλάδα που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, δηλαδή αμέσως μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επέτρεψαν.

-- Αν ήταν στο χέρι τους θα ξεμπέρδευαν «με ένα νόμο – ένα άρθρο» με τους πλειστηριασμούς και τους ξένους servicers που έχουν αποκτήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, μια ωραία Σεισάχθεια δηλαδή, αλλά δεν είναι. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Σε πρώτη ανάγνωση ίσως φαίνεται εντυπωσιακό το γεγονός ότι τμήμα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (της κυβέρνησης Μητσοτάκη διευκρινίζουμε, όχι κυβέρνησης Τσίπρα) εμφανίζεται τόσο ανοιχτά επικριτικό κατά των τραπεζών και των servicers που δεν κάνουν γενναίες ρυθμίσεις, δηλαδή «κουρέματα» δανείων και επιμένουν τόσο με τους πλειστηριασμούς. Τα κυβερνητικά αυτά στελέχη δεν φαίνεται να συγκινούνται με τις προειδοποιήσεις των servicers ότι τα έσοδα από ανακτήσεις δανείων υστερούν, ο χρόνος κυλά, και χωρίς τους πλειστηριασμούς είναι θέμα χρόνου τα business plan να χτυπήσουν «κόκκινο». Ε, και; Δεν χάθηκε και ο κόσμος αν τελικώς οι εγγυήσεις του «Ηρακλή» βαρύνουν το δημόσιο χρέος, σημειώνουν. Περιττό να προσθέσουμε ότι ελάχιστα τους απασχολούν και οι αναπόδραστες επιπτώσεις στην εθνική προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Και ίσως όλη αυτή η αντίσταση, η ανυπακοή, ο ανταρτοπόλεμος κατά των πλειστηριασμών, να είχε μια λογική αν προστατεύονταν χήρες και ορφανά. Όμως, πίσω από όλο αυτό το ανθηρό οικοσύστημα του «δεν πληρώνω» βρίσκεται μια στρατιά δικηγόρων οι οποίοι προστατεύουν κυρίως μεγαλοφειλέτες, επιχειρηματίες και άλλους.

-- Στον κόσμο της παραδοσιακής τραπεζικής, αυτό που συμβαίνει στα crypto θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε σαν bank run. Ξαφνικά ανακοινώθηκε χθες ότι, λόγω προβλημάτων ρευστότητας, αναγκάζονται να συγχωνευθούν τα δύο μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, Binance και FTX, με τον ισχυρότερο παίκτη από τους δύο, την Binance, να δικαιολογεί τον αναγκαστικό «γάμο», επικαλούμενη «κρίση ρευστότητας» ("liquidity crunch”). Οι εξελίξεις αυτές, που δείχνουν ότι το οικοσύστημα των crypto πάσχει σοβαρά, προκάλεσαν πανικόβλητες πωλήσεις, με το bitcoin να υποχωρεί ως τα 17.300 δολ., στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 και να κερδίζει κάποιο έδαφος αργά χθες βράδυ, προσεγγίζοντας τα 18.700 δολ. με τις ημερήσιες απώλειες περίπου στο 10%. Ανάλογες πτωτικές κινήσεις έκαναν και τα άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να επηρεάσουν αρνητικά τη Wall Street και να περιορίσουν τις διαθέσεις για ράλι. Το πρόβλημα πλέον με τα crypto αρχίζει να γίνεται σοβαρό, καθώς έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αστάθεια του όλου συστήματος, χωρίς μάλιστα να υπάρχει στοιχειώδης διαφάνεια για τις εταιρείες που παίζουν κρίσιμο ρόλο και, πολύ περισσότερο, κάποιος μηχανισμός εποπτείας.

-- Προσωρινό μέρισμα 0,40 ευρώ (μικτό) αποφάσισε να διανείμει από τα κέρδη της χρήσης του 2022 η Motor Oil. Η πληρωμή θα αρχίσει από τις 25 Νοεμβρίου. Έτσι, μέσα στο 2022 ο όμιλος θα μοιράσει συνολικά 1,1047 ευρώ ανά μετοχή αφού τον Ιούλιο του 2022 είχε διανείμει υπόλοιπο μερίσματος 0,7047 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη της χρήσης του 2021. Σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής, η μερισματική απόδοση ξεπερνά το 6%. Η εταιρεία, όπως όλα τα διυλιστήρια, πάει για ρεκόρ κερδοφορίας φέτος. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 686 εκατ. ευρώ ή στα 503 εκατ. ευρώ αν δεν υπολογιστούν τα κέρδη από την αποτίμηση των αποθεμάτων. Υπήρχε μια επιφύλαξη στην αγορά αν η εταιρεία θα έδινε προμέρισμα επειδή έχει μπροστά της την εξαγορά της Άνεμος, αλλά και την επικείμενη έκτακτη φορολογία στα κέρδη των διυλιστηρίων σύμφωνα με απόφαση της Ε.Ε. Προφανώς είναι τόσο ισχυρές οι ταμειακές ροές, αφού τα περιθώρια διύλισης είναι πάλι στα 20 δολάρια ανά βαρέλι, που δεν το πολυσκέφτηκαν στη Motor Oil. Συνολικά θα μοιραστεί ως προμέρισμα το ποσό των 44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% (περίπου 18 εκατ. ευρώ) θα λάβει ο βασικός μέτοχος, η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

-- Δυστοκία παρατηρείται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας που έκλεισε τον Μάιο ο όμιλος Στασινόπουλου για την απορρόφηση της θυγατρικής ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium, με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να κρατάει μειοψηφική συμμετοχή στη «νέα» Cosmos Aluminium. Το deal είχε κλείσει στις 6 Μαΐου, με την προοπτική να οριστικοποιηθεί εντός εξαμήνου, αλλά το εξάμηνο πέρασε και χθες ανακοινώθηκε από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ότι οι συνομιλίες παρατείνονται «μέχρι την υπογραφή των τελικών εγγράφων από τα συμβαλλόμενα μέρη, ή  την 31η Δεκεμβρίου 2022». Ωστόσο, η αναθεωρημένη συμφωνία αφήνει ανοικτό και ένα τρίτο ενδεχόμενο: να παραταθούν οι συνομιλίες μέχρι «τη λήψη έγγραφης ειδοποίησης από το ένα συμβαλλόμενο μέρος, ΕΤΕΜ ή COSMOS ALUMINIUM, περί της μη εξακολούθησης των ενεργειών για την σκοπούμενη συναλλαγή από το άλλο συμβαλλόμενο μέρος, COSMOS ALUMINIUM ή ΕΤΕΜ». Με απλά λόγια, οι δύο πλευρές δεν αποκλείουν πλέον να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία. Πάντως, αν όλα εξελιχθούν καλά, θα δημιουργηθεί μια πολύ ισχυρή επιχειρηματική οντότητα στον χώρο του προφίλ αλουμινίου, καθώς οι δύο εταιρείες είχαν συνδυασμένο κύκλο εργασιών της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ το 2021. Αρκεί, βέβαια, η δυστοκία να μην εξελιχθεί σε ασυμφωνία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δικηγόροι κατά Στουρνάρα, φτηνότερα διόδια στην Αττική Οδό και ποιος αγοράζει Alpha

Προκαταρκτική εξέταση κατά του διοικητή της ΤτΕ ζητούν δικηγόροι για τους πλειστηριασμούς, η εξομολόγηση της κ. Κολοβού ότι... «χρωστάει της Μιχαλούς», η συνάντηση Σταϊκούρα - τραπεζών, τα διόδια στην Αττική Οδό, το catch up της Alpha και το φιάσκο του ANT1+.
Eleni_Vrettoy
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σχέσεις Βρεττού - Μαραγκουδάκη, η αγωνία Μυτιληναίου και οι πλειστηριασμοί

Το ραντεβού στο γραφείο Στουρνάρα για την Attica Bank, γιατί φοβήθηκε η κυβέρνηση να φέρει τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, η ηχηρή προειδοποίηση Μυτιληναίου για τον κίνδυνο αφανισμού της βιομηχανίας μετάλλων στην Ε.Ε. και η κινητικότητα στην Intralot.
bank, trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι γκρέμισε τις τραπεζικές μετοχές, η πίεση στην ΜΥΤΙΛ και τα έργα στο Σύνταγμα

Τα δημοσιεύματα που πυροδότησαν τις πωλήσεις στις τράπεζες, η πτώση της Mytilineos, η καταβαράθρωση των ισχυρών της Wall Street, η μετεξέλιξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, η συνεργασία Alpha - Nexi και η πονεμένη ανάπλαση της Αθήνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φωτιά και ο ΑΔΜΗΕ, τα τραπεζικά μπόνους, το event της Alpha και το πετρέλαιο Καλαμάτας

Η αναζήτηση υπαιτίων για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, το μοντέλο για τα bonus στις τράπεζες, η εκδήλωση της Alpha Bank για τα δάνεια σε επιχειρήσεις και οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αυτό που έρχεται (και δεν έχουν καταλάβει) και η κυπριακή πώληση – έκπληξη NPEs

Η ενεργειακή κρίση και η συνέντευξη business as usual του Κ. Σκρέκα για την κλιματική αλλαγή, γιατί προκάλεσε αίσθηση η πώληση πακέτου NPEs από την Τρ. Κύπρου και τα εμπόδια για την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανένδοτος Λιβανού κατά τραπεζών, η βίλα που δεν βγήκε στο σφυρί και το παζάρι στη ΔΕΗ

Πώς έσωσε στο παρά 1 η πρώην εκδότρια της Ναυτεμπορικής το διαμέρισμά της στην παραλιακή, οι διαπραγματεύσεις fund - διοίκησης ΔΕΗ για την ΑΜΚ, το πύρινο μήνυμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και η στήριξη της πράσινης μετάβασης από την Alpha Bank.