ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Πού το πάνε τα Χρηματιστήρια, ο ανέμελος Γ. Μπρατάκος, η Intrakat και η Αττική Οδός

Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου για τις αγορές, η υψοφοβία στο ΧΑ, οι ανέμελες ημέρες του Γ. Μπρατάκου, τι είδαν οι οίκοι στη Eurobank, τι είπε ο Αλ. Εξάρχου για συμμετοχή της Intrakat σε κοινοπραξία για την Αττική Οδό, τα πονταρίσματα των 20 δισ. και τα οικονομικά των εισηγμένων.

Πρόκειται για ένα bear market rally ή έχουμε δει τα χαμηλότερα; Αυτό είναι το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τους επενδυτές που, μετά το ανέλπιστο, αλλά εντυπωσιακό, άλμα των χρηματιστηρίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη τον Οκτώβριο ψάχνονται για το πού είμαστε και κυρίως πού πάμε. Μέχρι τώρα, ο Νοέμβριος έχει κυλήσει επίσης θετικά με ώθηση από τα θετικά νέα από την εξέλιξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Η σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο ήπιος χειμώνας που βοηθά την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κρίσης, η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η εκτόνωση των ανησυχιών για την πολιτική κατάσταση σε διάφορες χώρες, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αναφορές για «μυστικές» συζητήσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για τη σύρραξη στην Ουκρανία, αποτελούν θετικές εξελίξεις που μάλλον ενισχύουν την επιχειρηματολογία όσων εκτιμούν ότι τα χαμηλά στις αγορές είναι πίσω μας. Χθες, πάντως, το κλείσιμο της Νέας Υόρκης επιφύλαξε «προσγείωση» των τιμών για των S&P 500.

-- Στο Χρηματιστήριο Αθηνών και χθες διαφάνηκε μια κόπωση της αγοράς στα επίπεδα των 900 μονάδων. Σαν μια υψοφοβία να πιάνει τους επενδυτές πάνω από τις 900 μονάδες. Από την άλλη μεριά, όπως παρατηρούν επαγγελματίες της αγοράς, δεν υπάρχουν πωλητές, δεν υπάρχει σημαντική προσφορά για να δούμε τις τιμές χαμηλότερα. Και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι τα χειρότερα για τις ξένες αγορές είναι πίσω μας τότε τα καλύτερα για εμάς είναι μπροστά. Αρκεί βέβαια να υπάρξει και μια εκτόνωση της έντασης στο πολιτικό πεδίο. Οι τράπεζες συνεχίζουν να υπεραποδίδουν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τραπεζικός κλάδος θα ηγηθεί της ανόδου.

-- Ίσως να ήθελε να μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι όλα είναι καλά. Ότι δεν υπάρχει καμία πίεση εξαιτίας του θορύβου για τις υποκλοπές. Ότι η ζωή όχι μόνο συνεχίζεται αλλά είναι και ωραία. Ο λόγος για τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος απασχόλησε τα τελευταία 24ωρα τα μέσα ενημέρωσης, όχι με κάποια δήλωση για το θέμα των παρακολουθήσεων ή για την προβολή του κυβερνητικού έργου αλλά για τις βόλτες του στην Αθήνα με την εκλεκτή της καρδίας του, Έλενα Ράπτη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Για να μην είμαστε άδικοι πρόκειται για βόλτα της προ – προηγούμενης Κυριακής, η οποία αναμεταδόθηκε τις τελευταίες ημέρες από μέσα ενημέρωσης.

-- Για να πάμε στην ουσία και το «δέσιμο» του κ. Μπρατάκου στην κυβερνητική ομάδα, σας μεταφέρουμε ότι οι εκτιμήσεις είναι μοιρασμένες και ουδέτερες. Πρόκειται για θέση πολύ ειδικών απαιτήσεων, με τον κ. Μπρατάκο να έχει την ατυχία να βρίσκεται και σε μια εξαιρετικά δύσκολη και άχαρη συγκυρία, που καθιστά το έργο του ακόμα πιο δύσκολο.

-- Με θετικά σχόλια υποδέχτηκαν οι ξένοι οίκοι τα αποτελέσματα της Eurobank. Η Citi σημειώνει τα ισχυρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, που ανεβάζουν τις προβλέψεις της διοίκησης για τη λειτουργική κερδοφορία του 2022 από 750 σε 800 εκατ. ευρώ, σημειώνει ότι η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη για διανομή μερίσματος από τα φετινά κέρδη και συνιστά αγορά της μετοχής με τιμή στόχο στα 1,30 ευρώ. Υψηλότερα, στα 1,45 ευρώ, θέτει η Deutsche Bank την τιμή στόχο για τη μετοχή, σημειώνοντας την πολύ καλή επίδοση στα έσοδα από τόκους και την πολύ καλή αύξηση στο περιθώριο επιτοκίου, από 3,21% το δεύτερο τρίμηνο σε 3,50% το τρίτο. Η Morgan Stanley τοποθετεί χαμηλότερα τον «πήχη» για την τιμή στόχο, στα 1,06 ευρώ, ενώ τονίζει ότι τα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου των 165,7 εκατ. ευρώ ήταν ευθυγραμμισμένα με τις προβλέψεις της και σημειώνει ότι η διοίκηση της Eurobank αύξησε την καθοδήγησή της για όλα τα βασικά μεγέθη της φετινής χρήσης. Η JP Morgan τονίζει ότι η Eurobank παραμένει κορυφαία της επιλογή από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα και θέτει τιμή στόχο στο 1,5 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η Eurobank έχει την καλύτερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς ενισχύεται και από τα κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων της, που ξεπερνούν το 30% των συνολικών κερδών.

 -- Ερωτώμενος από δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ιntrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, αν η εταιρεία θα συμμετάσχει σε κάποια από τα οκτώ σχήματα που διεκδικούν την Αττική Οδό, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και πως σύντομα θα αποκτήσει μετοχική συμμετοχή σε κάποια κοινοπραξία. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως έχουν σταματήσει οι συζητήσεις που διεξήγε η προηγούμενη διοίκηση με συγκεκριμένη κοινοπραξία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την κοινοπραξία της πορτογαλικής Brisa με τη βρετανική Rubicone Bidco. Μένουν άλλα 6 σχήματα και λέμε έξι και όχι επτά γιατί φαντάζει δύσκολο η Intrakat να συνεργαστεί με το σχήμα στο οποίο συμμετέχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αν και στις business όλα είναι πιθανά.   

-- Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), το διάστημα Ιανουάριος –  Σεπτέμβριος του 2022 οι Έλληνες πόνταραν στα νόμιμα τυχερά παιχνίδια 20,24 δισ. ευρώ έναντι 15,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δηλαδή 28% περισσότερα. Ένα ασύλληπτο ποσό, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ανακυκλούμενα ποσά, δηλαδή κέρδη που επανεπενδύθηκαν από τους παίκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ενωσιακή στήριξη για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2012-2027 ανέρχεται στα 20,9 δισ. ευρώ.

-- Τα ακαθάριστα έσοδα GGR (κέρδη) των εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 1,69 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 31,5% σε σχέση  με τα 1,29 δισ. ευρώ του περσινού 9μηνου. Όλα δείχνουν ότι έως το τέλος του έτους  θα καταρριφθούν οι ιστορικές επιδόσεις που κατέγραψε ο νόμιμος τζόγος το 2021, όταν τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 22,5 δισ. ευρώ. Άλλωστε, έχουμε και τη διοργάνωση του Μουντιάλ το διάστημα 20 Νοεμβρίου - 18 Δεκεμβρίου. Η άνοδος του νόμιμου τζόγου γεμίζει και τα κρατικά ταμεία. Το 9μηνο του 2022 από δικαιώματα και φόρους των παικτών το κράτος εισέπραξε 516,75 εκατ. ευρώ, έναντι 381 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021, μια αύξησης της τάξεως του 35,6%.

-- Αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλικής Λαζαράκου, να ζητήσει από τις εισηγμένες να δημοσιεύσουν συνοπτικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα γ’ τριμήνου και 9μήνου, μαζί με ορισμένες βασικές πληροφορίες για τα οικονομικά τους στοιχεία και την πιθανή επίδραση της ενεργειακής κρίσης στις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, γιατί να απαιτείται παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το αυτονόητο; Για να αποκατασταθεί το κύρος της αγοράς, ιδιαίτερα έναντι των ξένων θεσμικών επενδυτών, χρειάζεται κάτι περισσότερο: να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία έπαψαν να έχουν υποχρέωση οι εισηγμένες να δημοσιεύουν πλήρως τις οικονομικές τους καταστάσεις για το α’ και το γ’ τρίμηνο. Ήταν μια προδήλως εσφαλμένη ρύθμιση, που έγινε στο όνομα της ελάφρυνσης των εισηγμένων από κόστη για την παραμονή τους στο ΧΑ, αλλά δημιούργησε το παράδοξο φαινόμενο να είναι η ελληνική μια από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη αγορά του πολιτισμένου κόσμου, όπου μόνο δύο φορές τον χρόνο είναι υποχρεωμένες οι εισηγμένες να παρέχουν σοβαρή πληροφόρηση στους επενδυτές για τα οικονομικά τους στοιχεία. Σήμερα, που υποτίθεται ότι είναι προτεραιότητα να πάρει ξανά το ΧΑ τη θέση που είχε κάποτε στις αγορές της Ευρώπης, αυτή η ρύθμιση φαίνεται όλο και πιο παράξενη.

-- Με ταχύ βηματισμό κινείται η Energean στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Εντός των επόμενων εβδομάδων, έως τις αρχές Δεκεμβρίου, αναμένεται να καταθέσει η Energean στο ΥΠΕΝ τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το χερσαίο οικόπεδο βορείως των Ιωαννίνων. Στόχος είναι να μπει το ερευνητικό γεωτρύπανο εντός του 2023, καθώς υπό κανονικές συνθήκες η έγκριση της ΜΠΕ συνήθως χρειάζεται γύρω στους τέσσερις μήνες. Σε άλλες περιπτώσεις, πάντως, οι καθυστερήσεις είναι ο κανόνας. Για παράδειγμα, για το κοίτασμα στο Κατάκολο, η αίτηση της Energean για έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης έχει κατατεθεί πριν από τρία χρόνια και ακόμη δεν έχει φανεί «λευκός καπνός».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη στα καύσιμα, τα επιτόκια καταθέσεων και τα υψηλά 7μήνου στο ΧΑ

Τα υπερκέρδη 2,1 δισ. από HelleniQ Energy και Motor Oil, οι δύο τράπεζες που αύξησαν τα επιτόκια καταθέσεων, η αναρρίχηση των δεικτών του ΧΑ σε υψηλά 7μήνου, οι εισροές στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι απογοητευμένοι της Intralot και ο καλλωπισμός τιμών του ομίλου Viohalco.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναμονή για τη FED, οι insiders στην Intracom, η Παγκρήτια και οι συστημικές

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το διεθνές τραπεζικό σύστημα και την Ελλάδα, η γενναία δημόσια τοποθέτηση του Θ. Πλεύρη για τον πατέρα του, η ΑΜΚ της Παγκρήτιας, το «πάγωμα» των αγορών εν αναμονή της FED, οι inside αγορές στην Intracom, η Τιτάν και ο φόρος στα διυλιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο περιορισμός των «Ελλήνων» στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, τι μετράνε στη Eurobank και το ΧΑ

Οι νέοι συσχετισμοί στη διοίκηση του ΟΠΑΠ μετά την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, η «πράσινη» απογραφή στη Eurobank, οι αποφάσεις για την αύξηση της Intralot, ο καταστροφικός Μάιος στο ΧΑ και οι αργές διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αξιοποίηση του «μαξιλαριού», ο... πλανητάρχης Πλακιωτάκης και ο Γ. Κοντόπουλος

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, το σχέδιο... ευρωπαϊκής κυριαρχίας του υπουργού Ναυτιλίας με τα καράβια LNG των Ελλήνων εφοπλιστών, η προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών στο ΧΑ και το «ξύπνημα» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς ξαναμπλέξαμε, το bear market των αγορών και η αντίδραση της Intralot

Τα χρηματιστήρια υπό την απειλή των κανονιών, η «βουτιά» στην Ευρώπη, η αναζήτηση νέας ισορροπίας στην Αθήνα, η ενίσχυση της μετοχής της Intralot από τον Σ. Κόκκαλη και οι νέοι μπελάδες της Coca Cola HBC στη Ρωσία.