ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το βαρύ κλίμα Παγκρήτιας – Χανίων, η παρέμβαση Στουρνάρα και το deal Γ. Μίχου

Ο κρητικός «εμφύλιος» που απειλεί το τραπεζικό deal και η δήλωση του Γ. Στουρνάρα, η γενναιόδωρη αποτίμηση της Epsilon Net από την Εθνική, το ευχάριστο πρόβλημα του Σκυλακάκη και τα ανοίγματα του Γ. Κοντόπουλου στους χρηματιστές.

Μεγάλη αντάρα που προμηνύει καταιγίδα σήκωσε στα Χανιά η άκομψη -και εξαιρετικά ασυνήθιστη για τέτοιες υποθέσεις- διαρροή από την Παγκρήτια Τράπεζα περί επανεξέτασης της συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων. Υπενθυμίζεται ότι με non paper της Παγκρήτιας είχε γνωστοποιηθεί συνάντηση του Αλέξανδρου Εξάρχου, ο οποίος εκπροσωπούσε τους νέους μετόχους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Παγκρήτιας, Αντ. Βαρθολομαίο, στην οποία διατυπώθηκαν προβληματισμοί για τους όρους της συγχώνευσης. Τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν έκαναν λόγο για δεύτερες σκέψεις των νέων μετόχων περιγράφοντας τους όρους της συγχώνευσης ως ετεροβαρείς για την Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ ειπώθηκαν και άλλα βαρύτερα. Περιττό να σας αναφέρουμε ότι, με όλα αυτά, άστραψαν και βρόντηξαν στην Χανίων προσεγγίζοντας το θέμα με μια λογική, «αν δεν θέλετε εσείς μια φορά εμείς δεν θέλουμε δέκα». Στους ανθρώπους της Παγκρήτιας καταλογίστηκαν, από πολλές πλευρές, πολλά φάουλ: αντί να συζητήσουν με τη διοίκηση της Χανίων προβληματισμούς ή άλλες σκέψεις προτίμησαν να δημοσιοποιήσουν τις δεύτερες σκέψεις χωρίς καμία ενημέρωση της Χανίων. Δεν είναι κομψό, για να το θέσουμε κομψά, ένας νέος μέτοχος να κλείνει ραντεβού με τη διοίκηση και να ανατρέπει αποφάσεις μετόχων, δείχνοντας άγνοια στα τραπεζικά και στους εποπτικούς περιορισμούς. Θυμίζουμε ότι η συγχώνευση Παγκρήτιας – Χανίων έχει εγκριθεί από τα Δ.Σ. και τα εταιρικά όργανα των δυο τραπεζών, έχει εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δυο τραπεζών και έχει πάρει το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος.

-- Καθόλου τυχαία, την Τρίτη το βράδυ, και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την ενόχλησή του, με τον ευγενικό τρόπο που εκφράζονται οι κεντρικοί τραπεζίτες. Μιλώντας για την υπόθεση, υπενθύμισε σε ομιλία του ότι: «η Παγκρήτια Τράπεζα έχει συμφωνήσει να συγχωνευθεί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και να απορροφήσει το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα».

-- Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκνευρισμός στα Χανιά είναι τόσο μεγάλος που διεμήνυσαν ότι, αν δεν υπάρξει δημόσια ανάκληση των αναφορών για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Αλ. Εξάρχου - Αντ, Βαρθολομαίου, η συγχώνευση δεν θα προχωρήσει…

-- Στην άλλη πλευρά, πηγές που βρίσκονται κοντά στους νέους βασικούς μετόχους της Παγκρήτιας, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση να μην προχωρήσει η συγχώνευση με την Τρ. Χανίων. Αντιθέτως, θέλουν την HSBC αλλά και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Συνεταιριστική Σερρών), η οποία σύντομα θα περάσει υπό τον έλεγχό τους και θα συγχωνευθεί με την Παγκρήτια. 

-- Ενθουσιασμένος δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, για τη στρατηγική επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ στην Epsilon Net και σήμερα αναμένεται να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες από την τράπεζα για την επιχειρηματική λογική της συνεργασίας, τις συνέργειες που δημιουργούνται και τα οφέλη που αναμένει η τράπεζα. Αυτός που σίγουρα είναι ενθουσιασμένος από το deal, αν και δήλωσε απλά πολύ χαρούμενος, είναι ο ιδρυτής της Epsilon Net, Γιάννης Μίχος, ο οποίος πούλησε το 7,5% της εταιρίας του με premium περίπου +50% από τη μέση τιμή Οκτωβρίου. Θα λάβει ζεστά 30 εκατ. ευρώ διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο στην εταιρία του, αποκτώντας παράλληλα στρατηγική συνεργασία με μια συστημική τράπεζα. Η τιμή πώλησης, 7,4 ευρώ αντιστοιχεί στο ιστορικό υψηλό που σημείωσε η μετοχή τον Απρίλιο του 2019. Και υποδηλώνει μια συνολική αποτίμηση της Epsilon Net στα 400 εκατ. ευρώ, λίγο χαμηλότερη από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ και του ΑΔΜΗΕ...

-- Το ταμπλό πάντως δεν μεταδίδει ενθουσιασμό. Η μετοχή της Epsilon Net, την περασμένη Δευτέρα όταν οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων, αναρριχήθηκε στα 6,44 ευρώ για να κλείσει όμως αρκετά χαμηλότερα στα 6,14 ευρώ, ενώ την Τρίτη έκλεισε με πτώση στα 5,98 ευρώ. Χθες, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν οι όροι της συμφωνίας, με την Εθνική να αγοράζει στο 7,4 ανά μετοχή, η Epsilon Net έκλεισε με άνοδο +2% στα 6,10 ευρώ. Η δε μετοχή της Εθνικής την περασμένη Δευτέρα αποκόμισε οριακά κέρδη, ενώ την Τρίτη και χθες υποχώρησε. Χθες βέβαια ήταν ημέρα γενικευμένων ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

-- Σπάνια μια πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είχε το... ευχάριστο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό τον καιρό ο Θόδωρος Σκυλακάκης: πάει τόσο καλύτερα από τους στόχους η εκτέλεση του προϋπολογισμού, που είναι δύσκολο να εκτιμήσει πόσο χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο θα κλείσει τελικά το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2022. Το βέβαιο είναι -και το είπε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών- ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο από το 1,7% του ΑΕΠ που είχε εγγραφεί αρχικά. Πόσο χαμηλότερο; Η κυβέρνηση θα αποφασίσει πόσο ευχάριστη έκπληξη θέλει να κάνει στις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτό που ξέρουμε μέχρι τώρα, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 10μηνο, είναι ότι τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα: το πρωτογενές έλλειμμα του 10μήνου ήταν μόλις 349 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 6,752 δισ. ευρώ, δηλαδή μιλάμε για μια διαφορά 6,4 δισ. ευρώ, ή περίπου 3,5 μονάδες του ΑΕΠ. Ακόμη και τα πιο παλιά στελέχη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μάλλον θα δυσκολεύονται να θυμηθούν άλλη χρονιά με τόσο μεγάλη, θετική απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

-- Διαύλους επικοινωνίας με την αγορά ανοίγει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, θέλοντας να αφουγκραστεί τα αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά πιθανότατα και να αμβλύνει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τη διακοπή της υπηρεσίας Χ-ΝΕΤ, που για κάποιους χρηματιστές έγινε casus belli. Χθες το απόγευμα, στο κτήριο του Χρηματιστηρίου, ο κ. Κοντόπουλος είχε συνάντηση πρώτα με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και κατόπιν με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΣΕΠΕΥ). Όπως τονίζει έμπειρος χρηματιστής, «αποκόμισα πολύ καλή εντύπωση από τον πρόεδρο του Χ.Α. και δεν το περίμενα. Ενημερωμένος σε όλα, διαβασμένος, μεθοδικός σε όλες τις κινήσεις». Αναφορικά με τη διακοπή του X-NET που έφερε πολλές αντιδράσεις, ο κυριότερος λόγος ήταν, όπως υποστηρίζεται από την ΕΧΑΕ, ότι είναι μια ιδιωτική εταιρεία, οπότε δεν μπορεί επί σειρά ετών να μπαίνει μέσα με… εξαψήφια ποσά, ενώ παράλληλα  να απασχολούνται και στελέχη σε μια ζημιογόνα διαδικασία αντί να συμβάλλουν σε άλλους τομείς. Ο κ. Κοντόπουλος επανέλαβε στους χρηματιστές τον διακαή πόθο του, που δεν είναι άλλος από την εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο Χ.Α. Θα είναι μια καθοριστική εισαγωγή, μια μεγάλη IPO, καθώς το ΔΑΑ είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Επιπλέον, την ώρα που ο τουρισμός έχει πολύ μικρή εκπροσώπηση στο ΧΑ, το αεροδρόμιο αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα την πορεία του ελληνικού τουρισμού με ό,τι (θετικό) μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

-- Την ίδια ώρα εντατικά εργάζονται στην ΕΧΑΕ για το Road Show στο Λονδίνο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και Τρίτη 28-29 Νοεμβρίου. Θα είναι το πρώτο του νέου επικεφαλής, Γιάννου Κοντόπουλου, αλλά και το πρώτο όπου Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» με φυσική παρουσία και θα μιλήσει, καθώς είναι προγραμματισμένη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλειστεί «καλά» ραντεβού, με εκπροσώπους από όλο το διεθνές φάσμα των επενδυτών, με τις προσδοκίες να αυξάνονται. Θα συμμετέχουν επενδυτές από Κατάρ, Ντουμπάι και αλλού, πέρα από τις γνωστές επενδυτικές «φίρμες» από Αγγλία και ΗΠΑ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 5 δισ. της Viva, η «αδιάβαστη» Intralot, το διαζύγιο και το ράλι στη Wall

Τι αποτίμηση ζητά από την JP Morgan ο Χ. Καρώνης, η εκτίναξη των αμερικανικών δεικτών, η «βουτιά» της Intralot, οι κινήσεις της Eurobank, δικηγόροι για το διαζύγιο Παγκρήτιας - Χανίων και το ΤΧΣ... βιώσιμο με σφραγίδα συμβούλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δομές για κλάματα, δράματα κακοπληρωτών και η «ακτινογραφία» Παγκρήτιας – Χανίων

Η Κιβωτός και η δικαίωση της Δ. Μιχαηλίδου, τι δείχνουν οι ισολογισμοί των δυο κρητικών τραπεζών, ο Τσίπρας ξανασηκώνει το λάβαρο των πλειστηριασμών και γιατί την έχουν πατήσει big time οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στα σκοτάδια των υποκλοπών, ερωτηματικά για Παγκρήτια και η «σούπερ ESG» FTX

Οι υποκλοπές και ο κίνδυνος μόλυνσης οικονομίας - ΧΑ, η ανορθόδοξη ανατροπή συμφωνιών της Παγκρήτιας, πώς η χρεοκοπημένη FTX είχε καλύτερη βαθμολογία ESG από την Exxon Mobil και τι είπε ο Σπ. Θεοδωρόπουλος για τους μισθούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη των τραπεζών, το «γλέντι» στην Ίο, η μετοχή της ΕΤΕ και η Mytilineos

Η δύσκολη συζήτηση στην ΕΚΤ για τα εύκολα κέρδη των τραπεζών, οι επενδύσεις στην Ίο με πρόστιμα για αυθαιρεσίες, η άνοδος για τη μετοχή της Εθνικής με φόντο το ενδιαφέρον της Σ. Αραβίας και η αναντιστοιχία αποτελεσμάτων και τιμής μετοχής για τη Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

ΤτΕ και Παγκρήτια, το τσουνάμι βιογραφικών στην ΕΧΕ και η ηλεκτροδιέγερση Γεωργιάδη

Η πλήρης στήριξη της ΑΜΚ της Παγκρήτιας απο την ΤτΕ, η παρέμβαση Λαγκάρντ στο ΔΝΤ, το μεγάλο ενδιαφέρον για τη θέση CEO στην ΕΧΕ, ο ενεργειακός βραχίονας της Motor Oil, αγοράζοντας ελπίδα μέσω τζόγου, τα «Στάθης» και «Γιώργος» της POTAMITISVEKRIS και η γυμναστική του υπ. Ανάπτυξης.