ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το φορτσάρισμα της Τρ. Πειραιώς, οι αντίθετοι δρόμοι για payzy και tora και οι ελίτ

Οι ισχυρές επιδόσεις της Τρ. Πειραιώς, τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, η απάντηση Αλ. Πατέλη στις ελίτ, η δυναμική των τραπεζικών μετοχών, η ΕΥΔΑΠ και το… ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλά ελληνικά.

Με ένα εντυπωσιακό φορτσάρισμα τερματίζει το 2022 η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα βρίσκεται τουλάχιστον 18 μήνες μπροστά από το business plan και θα κλείσει την εφετινή χρήση με ισχυρή πιστωτική επέκταση, ισχυρή ρευστότητα, ισχυρή κερδοφορία και μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7%. Ωστόσο, αυτό που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά το 2022 είναι ότι όλα τα παραπάνω θα επιτευχθούν με παράλληλη ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, με τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 να διαμορφώνεται πάνω από το 11%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης των βασικών ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφωνόταν αρκετά κάτω του 10% και θεωρούνταν μέχρι πρότινος ο πιο αδύναμος μεταξύ των συστημικών τραπεζών, προβληματίζοντας την επενδυτική κοινότητα.

-- Δεν προλαβαίνουν στον ΟΤΕ τις εγγραφές για το payzy και η ανταπόκριση έχει ξεπεράσει, και μάλιστα κατά πολύ, τις προσδοκίες της εταιρίας. Λέγεται ότι καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότερα από 3.000 video call για το άνοιγμα λογαριασμών ξεπερνώντας τις διαχειριστικές δυνατότητες του call center, αν και καταβάλλονται προσπάθειες να ενισχυθεί. Όπως και να είναι, η ανταπόκριση έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των ανθρώπων του Οργανισμού προκαλώντας ικανοποίηση στη διοίκηση η οποία έχει επενδύσει πολλά και περιμένει ακόμα περισσότερα από την εν λόγω υπηρεσία. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι παραμένουν ερωτηματικά στο πως η συγκεκριμένη υπηρεσία θα φέρει λεφτά στον οργανισμό καθώς μέχρι τώρα ο καλπασμός μάλλον επιδοτείται από το εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα επιστροφής  (1% κάθε αγοράς σε ευρώ) αλλά και το εξαιρετικά επιθετικό πρόγραμμα προώθησης της υπηρεσίας.

-- Η μεγάλη ανταπόκριση του payzy και οι μεγάλες προοπτικές των ηλεκτρονικών πληρωμών δημιουργούν κάποια ερωτηματικά για τους λόγους που ο ΟΠΑΠ φαίνεται να έχει εγκαταλείψει το tora wallet, το «δικό του» σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Ο ΟΠΑΠ είχε επενδύσει πολύ χρόνο και πολλά εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη του tora και μάλιστα ήταν πρωτοπόρος λανσάροντας την υπηρεσία από το 2018, αποκτώντας μεγάλο προβάδισμα, δεδομένου μάλιστα του εκτεταμένου πελατολογίου και δικτύου καταστημάτων που διαθέτει. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η «εγκατάλειψη» του tora έγινε μετά τις διοικητικές αλλαγές στον Οργανισμό που πραγματοποιήθηκαν το 2020, αλλαγές που οδήγησαν σε επανασχεδιασμό πολιτικών και επανακαθορισμό προτεραιοτήτων.

-- Από την άλλη, η καλπάζουσα πορεία της εταιρείας οφείλεται στο κύριο αντικείμενο του ΟΠΑΠ, δηλαδή τα παιχνίδια και τα στοιχήματα, και ίσως δικαιολογεί την επικέντρωση του οργανισμού στα βασικά και όχι την πολυδιάσπαση. Σε αντίθεση με τον ΟΤΕ που το βασικό του αντικείμενο χωλαίνει και μετασχηματίζεται.

-- Ίσως σε κάποιους να φάνηκε υπερβολή ότι, για ένα project 10 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης (5 εκατ. η συμμετοχή του Ταμείου, 3 εκατ. το δάνειο της τράπεζας και 2 εκατ. η συμμετοχή της επιχείρησης), κυκλοφόρησε ολόκληρη ανακοίνωση με δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών κ. Σκυλακάκη, δηλώσεις του κ. Ματζούφα (Ταμείο Ανάκαμψης), δηλώσεις της εταιρείας (Π. Πετρόπουλος) και δηλώσεις του εκπροσώπου της τράπεζας (Εθνική Τράπεζα).

-- Όμως θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε. Σε μια χώρα στην οποία η πολιτική ηγεσία (υπουργείο Οικονομικών) «μπινελικώνεται» με τους τραπεζίτες για 9 εκατ. ευρώ (το κόστος στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών όπως το υπολόγισε η Goldman Sachs), ένα project 10 εκατ. αξίζει όχι μία αλλά πολλές ανακοινώσεις και δηλώσεις...

-- Το… όπλο του ή, καλύτερα, την πένα του, πήρε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, για να αντεπιτεθεί στους επικριτές του νέου επιδόματος για τις αγορές τροφίμων, το market pass, που εξήγγειλε το Σάββατο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. «Μέρος της πνευματικής ελίτ της χώρας μας έχει χάσει την επαφή με τα προβλήματα της κοινωνίας», τονίζει ο κ. Πατέλης και εξηγεί: «Η ακρίβεια είναι πραγματική και έχει επίπτωση στη ζωή πολλών συμπολιτών μας που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Η απαξιωτική στάση απέναντι σε προσωρινές και μετρημένες πολιτικές στήριξης είναι ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει ένα τμήμα της εγχώριας ελίτ από την πραγματικότητα». Για την ουσία της κριτικής που ακούστηκε, ο κ. Πατέλης σημειώνει ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο για ένα έκτακτο πρόβλημα και καλεί όσους ζητούν μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα να πουν πώς θα τη χρηματοδοτήσουν. Χαρακτηρίζει ως «απολύτως εκτός πραγματικότητας» όσα λέγονται περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είχε τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη. Και σε όσους μιλούν για «εθισμό στα επιδόματα» απάντησε σημειώνοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν στηρίζεται στα επιδόματα, αλλά σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, που έχουν φέρει υψηλή ανάπτυξη και ρεκόρ στις επενδύσεις. «Αλίμονο αν μία κυβέρνηση δεν προσπαθούσε να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους όταν οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν τέτοια βελτίωση», τόνισε και πρόσθεσε: «Στο προσωρινό σοκ βοηθάς όσους έχουν ανάγκη να προσαρμοστούν, αλλιώς έχει μόνιμη βλάβη η οικονομία. Όχι μόνο δεν πρόκειται για λαϊκισμό, αλλά είναι η βέλτιστη οικονομική πολιτική».

-- Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επέλεξε ένα λαϊκό μέσο, το iefimerida, για να αρθρογραφήσει και να επικρίνει τις ελίτ και πράγματι αναπτύσσει μια στιβαρή επιχειρηματολογία. Ωστόσο, στην αναφορά του κ. Πατέλη «αλίμονο αν μία κυβέρνηση δεν προσπαθούσε να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους» επισημαίνουμε μια κάπως προβληματική διάσταση: ότι το 80% των πολιτών της είναι ή αντιμετωπίζονται ως οικονομικά ευάλωτοι.

-- Με διαθέσεις δυναμικής ανάκαμψης ξεκίνησαν την εβδομάδα οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η διαφαινόμενη εκεχειρία μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών, απομακρύνει το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου, απειλή που η κυβέρνηση έθεσε πολλές φορές στις διοικήσεις των τραπεζών τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι μετοχές του κλάδου ανέκαμψαν δυναμικά παρά το βαρύ κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και την εγχώρια επικαιρότητα που σταδιακά μετατοπίζεται προς τις επερχόμενες εκλογές του 2023. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη +1,23% στο υψηλότερο σημείο της ημέρας με την μετοχή της Eurobank να σημειώνει άνοδο +1,57%, την Εθνική Τράπεζα +1,43%, την Τράπεζα Πειραιώς +0,99% και την Alpha Bank +0,73%. Σε ανάλυσή της χθες, η Eurobank Equities υπογράμμισε ότι παρά τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές της εγχώριας οικονομίας σε σχέση με τα μακροοικονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη, στο εσωτερικό μέτωπο το βασικό γεγονός κινδύνου είναι οι βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2023, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πιθανό αυτές να οδηγήσουν σε θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής.

-- Οι πρώτοι μήνες του 2023 πιθανότατα θα είναι περίοδος νευρικότητας και αυξημένης μεταβλητότητας, τόσο λόγω εκλογών όσο και εξαιτίας του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, ωστόσο οι τράπεζες έχοντας αφήσει πίσω τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος, βρίσκονται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης. Και παρά τις σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν -και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα μας εμφανιστεί κανένας νέος μαύρος κύκνος- ο κλάδος θα κεφαλαιοποιήσει μεγάλα οφέλη από τον ανοδικό κύκλο της οικονομίας κάτι που πολλοί επενδυτές βλέπουν εδώ και καιρό και σε κάθε ευκαιρία τοποθετούνται.

– Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του έτους ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει άνοδο άνω του +9%, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται λίγο κάτω από το +3% ενώ τα financials στην Ευρώπη σημειώνουν πτώση -8%.

-- Παρά το γεγονός ότι έχει καταγραφεί μια αξιοσημείωτη μείωση στην κατανάλωση νερού (-3,4%) στο 9μηνο από τα νοικοκυριά, αποτέλεσμα της ακρίβειας, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει  ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με… φέσια. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι ο μέσος λογαριασμός τριμήνου της ΕΥΔΑΠ κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ. Εκτός από το χαμηλό κόστος, η εταιρεία έχει εντάξει αρκετούς καταναλωτές στο κοινωνικό τιμολόγιο και παρέχει την ευκολία αποπληρωμής με δόσεις δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συνεπείς καταναλωτές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.  Αντιθέτως, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των δήμων, αν και έχουν «μαζευτεί», υπολογίζονται σε 26 εκατ. ευρώ. 

 -- Είναι εντυπωσιακή η άνεση των αστυνομικών αρχών και της πολιτείας να αποδίδουν το προχθεσινό πιστολίδι σε κατάμεστη καφετέρια στην Πλατεία Νέας Σμύρνης σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Τα «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» έχουν πλούσιο ιστορικό στη χώρα μας, αλλά το προχθεσινό πιστολίδι, αλά Jason Born, σε μια κεντρική πλατεία της πόλης, με τον κόσμο να πίνει αμέριμνα τον καφέ του, τους περαστικούς να βολτάρουν και τα παιδάκια να παίζουν δεν έχει προηγούμενο. Τι πρέπει να γίνει, δηλαδή, για να αναλάβει κάποιος υπεύθυνος την ευθύνη; Και τι θα πει ότι ο ένας από τους δύο νεκρούς ήταν γνωστός στην περιοχή και πουλούσε «προστασία» (πληροφορίες που διακινούνται από τα αστυνομικό ρεπορτάζ, δηλαδή πηγές της αστυνομίας); Αλήθεια, γιατί η ΕΛΑΣ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον υπόκοσμο; Τι κάνει η Ασφάλεια; Η ΕΥΠ πώς αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα; Υπάρχει δικαιοσύνη; Υπάρχει υπουργός και κυβέρνηση; Είπαμε ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι. αλλά κάπου έλεος...

-- Και μια απορία: για ποιο λόγο αλλοδαποί εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα, είτε στη χώρα μας είτε στη χώρα τους, κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ελλάδα; Γιατί δεν γίνεται απέλαση;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι προβληματισμοί για το PayZy, η αποτίμηση της Τρ. Πειραιώς και η ανία στο ΧΑ

Γιατί δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του CEO του ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την αποτίμηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, τα εγκαίνια της Eurobank στη Θεσσαλονίκη και η κατάρρευση των συναλλαγών στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η στιγμή αδυναμίας, η πρόοδος στην Attica Bank, η Τρ. Πειραιώς και η Attica - ΑΝΕΚ

Το ανήκουστο πάθημα του Ν. Τσαουσέσκου, η αισιοδοξία για την Attica Bank, οι δύσκολες ημέρες για τις αγορές και το πολιτικό ρίσκο στο ΧΑ, το Eurojackpot του ΟΠΑΠ, η συγχώνευση ΑΝΕΚ - Attica και το «στοίχημα» της Τράπεζας Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.