ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Οι ιδρυτές της Viva Wallet Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας. Πηγή: Viva Wallet

Η επόμενη ημέρα του μεγάλου deal, η Attica Bank, η Intralot στο Οχάιο και τα επιδόματα

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με JP Morgan παρά τις αντιστάσεις του Χ. Καρώνη, η κόπωση με την Ellington, το deal της Intralot που δεν συγκίνησε την αγορά, η παράδοξη μείωση των κρατικών επιδομάτων και ο τουρισμός.

Με έναν αναστεναγμό ανακούφισης υποδέχθηκαν πολλοί την ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του μεγάλου deal μεταξύ της Viva Wallet και της αμερικανικής JP Morgan, ένα deal διαφήμιση της χώρας. Ο λόγος είναι ότι στους κύκλους που παρακολουθούσαν κάπως πιο στενά την συμφωνία και τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ήταν κοινό μυστικό ότι ο Χάρης Καρώνης, εκ των ιδρυτών και βασικών μετόχων της Viva, για κάποιους λόγους δεν επιθυμούσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Από την πρώτη στιγμή δημιουργούσε δυσκολίες και εμπόδια -ποιος ξέρει γιατί, ίσως δεν είναι εύκολο να αποχωρίζεται κανείς το «εταιρικό του παιδί». Η επιθετικά αρνητική στάση του κ. Καρώνη είχε κάνει πολλούς εδώ και μήνες να προδικάζουν τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Το deal ολοκληρώθηκε και στην κατεύθυνση αυτή συνέτειναν πολλές δυνάμεις: οι μέτοχοι μειοψηφίας της Viva, και ειδικά η LATSCO Family Office, συμφερόντων της Μαριάνας Λάτση, που επιθυμούσαν την αποεπένδυσή τους (και μάλιστα με τέτοιο deal), η κυβέρνηση (ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της Viva για να συγχαρεί για τη συμφωνία), θεσμικοί παράγοντες που δεν ήθελαν να βαρύνει τη χώρα μια ανατροπή αλλά και η JP Morgan, ένας γιγαντιαίος τραπεζικός οργανισμός που δεν συνηθίζει να ανακοινώνει συμφωνίες που δεν ολοκληρώνονται. 

-- Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν, ωστόσο μετά απο όλα αυτά πολλοί αναρωτιούνται πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για τη Viva. Διότι μπορεί η συναλλαγή να ολοκληρώνεται, αλλά πώς θα είναι η επιχειρηματική συμβίωση του Χάρη Καρώνη με τους νέους Αμερικανούς μετόχους; Πρόκειται για ερώτημα που θα απαντηθεί τους επόμενους μήνες μέσα από την πράξη, αν και κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα: ο κ. Καρώνης θα λάβει ένα πολύ καλό πακέτο εξόδου και θα αποχωρήσει έχοντας επιτύχει, παρά τα θορυβώδη μπρος - πίσω, έναν επιχειρηματικό θρίαμβο. 

-- Στην υπόθεση της Atttica Bank, οι άνθρωποι της Ellington έχουν κουράσει πολλούς εδώ και πολύ καιρό. Έτσι, δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη αγωνία αν τελικώς το αμερικανικό fund θα δεσμευτεί ή όχι για τη συμμετοχή του στην αύξηση. Η σχετική δέσμευση που απέστειλε τελικώς, στο παρά ένα, η Εllington ασφαλώς ικανοποίησε, όμως όπως καταλαβαίνουμε αγωνία για την έκβαση της αύξησης δεν υπάρχει: ο λόγος είναι ότι η συμφωνία μετόχων είναι τόσο ισχυρή, θέτοντας γερές βάσεις για την επόμενη ημέρα της Attica Bank, που ακόμα και αν τελικά οι Αμερικανοί δεν συμμετάσχουν πολύ εύκολα θα βρεθούν επενδυτές να καλύψουν τη συμμετοχή της Εllington.

– Νέο μεγάλο συμβόλαιο υπέγραψε η θυγατρική της Intralot στις ΗΠΑ. Με τη συνεργαζόμενη λοταρία του Οχάιο υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο, αυτή τη φορά για την ανάπτυξη στοιχηματικής πλατφόρμας. Το στοίχημα μέχρι πρότινος απαγορευόταν στις ΗΠΑ, αλλά μετά την απελευθέρωση της αγοράς πολλές πολιτείες το υιοθετούν στις κρατικές τους λοταρίες. Το θετικό για την Intralot είναι ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε επενδύσεις, καθώς θα αξιοποιήσει τον υφιστάμενο εξοπλισμό λοταρίας για την εξυπηρέτηση της δραστηριότητας του αθλητικού στοιχήματος. Η λοταρία του Οχάιο αφήνει περίπου 30 εκατ. ευρώ EBITDA ετησίως στην Intralot Ιnc και κατ΄ επέκταση στην μητρική Intralot, που ελέγχει πλέον το 100% της αμερικανικής θυγατρικής. Τώρα, η επίδοση αυτή με το νέο συμβόλαιο αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Σε ετήσια βάση, για το 2022 ο όμιλος Intralot θα πλησιάσει τα 119 κέρδη EBITDA έναντι 110 εκατ. ευρώ το 2021.

-- Πάντως, η μετοχή της εταιρείας δεν... συγκινήθηκε από τις θετικές ανακοινώσεις και έκλεισε χθες με πτώση 3,57%. Καλές είναι οι ανακοινώσεις για νέες δουλειές, αλλά οι επενδυτές ακόμη δεν έχουν συνέλθει από το σοκ της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων γ' τριμήνου, με τη δυσάρεστη έκπληξη των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, που σημαίνει ότι αργεί ακόμη η έξοδος από την επιτήρηση.

-- Μικρή πτώση (-0,90%) σημειώνει η μετοχή της ΔΕΗ στις τέσσερις συνεδριάσεις που έχουν ακολουθήσει την ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν με την ιταλική Enel για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία, οι οποίες συνθέτουν, ουσιαστικά, μια μικρή ΔΕΗ επί ρουμανικού εδάφους. Πρόκειται για ένα deal που η αξία του, εφόσον κλείσει, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και φαίνεται ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν αρκούνται στις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει οι ανακοινώσεις, αλλά περιμένουν να δουν όλες τις λεπτομέρειες της αναμενόμενης συμφωνίας, πριν καταλήξουν στην επενδυτική ετυμηγορία τους.

-- Υπάρχει μια γενική εντύπωση, ειδικά όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ότι η κυβέρνηση έχει επιδόματα για όλους και για όλα. Πέρα από τις εντυπώσεις, όμως, υπάρχουν και οι αριθμοί, που δείχνουν μια διαφορετική εικόνα. Αντιγράφουμε από τη χθεσινή, τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: «Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022, έχει καταβάλει περίπου 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 215,2 εκατ. λιγότερα από το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021». Από προήλθε αυτή η -όχι ευκαταφρόνητη- μείωση των επιδομάτων; Κυρίως από τη δαπάνη για ένα από σημαντικότερα επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η οποία έχει μειωθεί από τα 497 εκατ. πέρυσι, στα 430,7 εκατ. το φετινό 9μηνο. Εμφανίζεται, μάλιστα, μια σημαντική μείωση, της τάξεως του 10%, στον αριθμό των δικαιούχων του συγκεκριμένου επιδόματος, που προορίζεται να στηρίζει τους πολύ φτωχούς. Μάλλον δεν είναι κακή αυτή η μείωση, πάντως: φαίνεται ότι, με την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης υπάρχουν αρκετοί που καταφέρνουν να «ξεκολλήσουν» από τα πολύ χαμηλά επίπεδα εισοδημάτων και αυτός είναι ο λόγος που χάνουν το επίδομα.

-- «Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα του εξωτερικού τομέα. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ούτε σε όρους συνολικού ρυθμού μεγέθυνσης ούτε σε όρους βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών». Αυτή την επισήμανση διαβάζουμε στην τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία διαλύει ορισμένες διαδεδομένες παρεξηγήσεις για τη συμβολή της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας στην εθνική οικονομία. Ο τουρισμός μπορεί να φτάνει φέτος στο ρεκόρ εσόδων που είχε καταγραφεί το 2019, όμως πρέπει να δει κανείς και ορισμένες λεπτομέρειες πίσω από αυτό το ρεκόρ, πριν αρχίσει τις θριαμβολογίες. Ουσιαστικά, ο τουρισμός φέρνει εκατομμύρια ξένους καταναλωτές για κάποιους μήνες στην ελληνική οικονομία. Αν αυτή η πρόσθετη κατανάλωση στρέφεται σε μεγάλο βαθμό, όπως συμβαίνει γενικά με την κατανάλωση στην Ελλάδα, σε εισαγόμενα προϊόντα, τα έσοδα που έρχονται από τους τουρίστες φεύγουν από την πίσω πόρτα σε εισαγωγές και η θετική επίδραση του τουρισμού στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας μειώνεται. Αν, μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τα τεράστια κενά εργατικού δυναμικού στον τουρισμό καλυφθούν με εισαγωγές χιλιάδων ξένων εργαζομένων την επόμενη σεζόν, θα ανοίξει άλλη μια «αιμορραγία» τουριστικού συναλλάγματος. Συμπέρασμα; Καλός ο τουρισμός, αλλά με τα κενά στην παραγωγή και στην αγορά εργασίας που έχουμε, η πραγματική του απόδοση στην οικονομία είναι πολύ μικρότερη από όσο δείχνει η «βιτρίνα» των εσόδων και των αφίξεων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το deal Viva - JP Morgan, τα στεγαστικά και η Quest

Οι νέες ελπίδες για τη μεγάλη συμφωνία, η επιβάρυνση στα στεγαστικά, η κινητικότητα στις μετοχές ΑΔΜΗΕ και Quest, τα κέρδη των τραπεζών, η πανάκριβη αμόλυβδη, ποιοι «φτιάχνουν» ρευστότητα στο ΧΑ, ο Άγιος Βασίλης και οι αγορές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πόρισμα για τις τράπεζες, η Ellington και το «δώρο» στη Στ. Καμπουρίδου

Τι απέγινε με τη θεαματική έφοδο της Επ. Ανταγωνισμού στις τράπεζες το 2019, η προθεσμία της ΤτΕ στην αμερικανική Ellington, πώς η σύγκρουση κυβέρνησης – τραπεζών ευνόησε την ΔΙΑΣ, τα μπινελίκια υπουργού - τραπεζών, η ΔΕΗ που εγκαταλείπει το Δημόσιο και η Wall Street.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στην τελική ευθεία το deal της Viva, η φήμη που «τρέλανε» τα ομόλογα και η ΜΠΕΛΑ

Το τέλος της άχαρης περιόδου εγκρίσεων για την εξαγορά της Viva από την JP Morgan, η φήμη για έξοδο του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων, το «σκούπισμα» μετοχών της Jumbo, η παράταση για την εισαγωγή της Noval και η υπεραπόδοση των τραπεζών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πάρτι σε ΤΧΣ - Attica Bank, η AMK, και τι άλλο κοιτά η Standard General

Το ΤΧΣ και η αύξηση αμοιβών Δ.Σ. στην Attica Bank από 30.000 ευρώ σε 90.000 ευρώ, τα νέα που αναμένονται την άλλη εβδομάδα για την ΑΜΚ της Intralot, στο μικροσκόπιο της Standard General η Ελλάδα για επενδύσεις, το στοίχημα για τη μετοχή της ΔΕΗ, τα έσοδα της Lamda Dev. από τη Lamda Malls και τα μεγάλα κέρδη της Motor Oil.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο outperform του ΧΑ, το deal ΔΕΗ - ΑΒΑΞ και η δυσαρμονία στην Attica

Τι σημαίνει η συστηματικά καλύτερη κίνηση του χρηματιστηρίου από τις ξένες αγορές, τι συμφώνησε η ΔΕΗ με την ΑΒΑΞ, πώς παρεμβαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank, οι έρευνες για φυσικό αέριο και το τέλος του East Med.
Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα της Alpha, η «βύθιση» της ΔΕΗ, το βαρύ κλίμα στην Attica και η ΛΑΡΚΟ

Τι είπε στους αναλυτές για κερδοφορία - μέρισμα ο επικεφαλής της Alpha Bank Β. Ψάλτης, οι εκτός πραγματικότητας στόχοι της Attica Bank, η ψυχρολουσία για τους πρωινούς αγοραστές στο ΧΑ, οι δύσκολες χρηματιστηριακές ημέρες της ΔΕΗ και η αγωνία για τη ΛΑΡΚΟ.