ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Angelos Zymaras / SOOC

Οι έπαινοι Τσίπρα στον «διορατικό» Καραμανλή και οι καραμπόλες στην Αττική Οδό

Πώς ο Κ. Καραμανλής κέρδισε τον θαυμασμό του Αλ. Τσίπρα, πολιτική αντιπαράθεση και... υπερβολές, η αποχώρηση των Γάλλων από την Αττική Οδό, ο Δήμος Αθηναίων ξηλώνει τραπεζοκαθίσματα και η επικράτηση της ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.

Η πολακιάδα κάλυψε τα πάντα στην ειδησεογραφία του τριημέρου, με αποτέλεσμα να «χαθεί» η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Πρώτο Θέμα και τα πολλά, μικρά «διαμαντάκια» που περιλάμβανε. Σε ένα από αυτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «διορατικό» τον Κώστα Καραμανλή, αποκαλύπτοντας, κατά την άποψη της στήλης, το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική το πολιτικό προσωπικό της χώρας και μάλιστα ένας νέος σε ηλικία πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός, φιλοδοξώντας να φέρει την αλλαγή στη χώρα. «Ο Καραμανλής είχε τη διορατικότητα να δει τι έρχεται και να αποχωρήσει», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εννοώντας ως διορατικότητα ότι ο Κώστας Καραμανλής, ως πρωθυπουργός, την «έκανε γρήγορα με ελαφρά πηδηματάκια», βλέποντας την επερχόμενη χρεοκοπία!

-- Διότι αυτό είναι πολιτική για πολλούς πολιτικούς των ημερών μας. Η προσωπική και κομματική επικράτηση και όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Ο θαυμασμός του Αλ. Τσίπρα για τη στάση του Κ. Καραμανλή, αποτυπώνεται στην επιλογή της λέξης διορατικότητα (υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για γραπτή συνέντευξη), μια λέξη με εξαιρετικά θετική έννοια που περιγράφει την ικανότητα ενός ατόμου να διαβλέπει την έκβαση των πραγμάτων. Κατά τον κ. Τσίπρα, ο κ. Καραμανλής είχε την διορατικότητα να αφήσει τη χώρα να σκάσει στα χέρια ενός άλλου, όχι τόσο διορατικού (κατά Τσίπρα) πολιτικού, του Γιώργου Παπανδρέου, διασώζοντας την πολιτική του καριέρα!

-- Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου και τις σφοδρές, τότε, αντιδράσεις εναντίον του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην «πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να υπήρξαν και υπερβολές».

-- Το 2011, για να θυμηθούμε κάποιες από αυτές τις υπερβολές, «αγανακτισμένοι πολίτες» ακύρωσαν τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη προπηλακίζοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Προδότη παραιτήσου», «Κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ», «Έξω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ», «Έξω οι κλέφτες από την πόλη», «εκλογές», «1,2,3, η χούντα δεν τελείωσε το ‘73», «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ» και άλλα ωραία δημοκρατικά. Ή το κίνημα –ακομμάτιστο εννοείται- «Δεν πληρώνω» το οποίο υποστηριζόταν ανοιχτά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και καλούσε τους πολίτες σε «ανυπακοή» και τους ενθάρρυνε να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τα διόδια κ.α. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2011 ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τα διόδια της Κορίνθου, άνοιξε τις μπάρες για να διέλθουν τα αυτοκίνητα χωρίς να πληρώσουν τα διόδια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να αντιμετωπίσει ένα κίνημα αυθόρμητο και ακομμάτιστο ως κίνημα τζαμπατζήδων, να το δυσφημήσει, προσπαθώντας να του δώσει τον χαρακτήρα της ιδιοτέλειας». Προέβλεψε μάλιστα ότι «η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος, σε μια Πολιτεία που δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, είναι πλέον ένας δρόμος που θα γίνει μαζικός». Κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το 2011, σε διάφορες πόλεις στο πλαίσιο «διαμαρτυριών», διαδηλωτές έστηναν κρεμάλες για τους βουλευτές που θα ψήφιζαν υπέρ της συμφωνίας.

-- Αυτά ως πολιτική αντιπαράθεση με… υπερβολές αλά ελληνικά.

-- Τελικά, οι φήμες για την αποχώρηση μεγάλου ξένου ομίλου από τη διεκδίκηση της Αττικής Οδού που είχαν αναφερθεί και από τη στήλη φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Και αυτό γιατί πλέον το παραδέχονται εμμέσως και οι εταίροι του ξένου ομίλου που διεκδικεί τη χρυσοφόρο σύμβαση. Ο λόγος για τη γαλλική Ardian Infrastructure, που φαίνεται να βρίσκεται με το ένα πόδι έκτος του διαγωνισμού για τους δικούς της λόγους. Ακόμη οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά μάλλον οι Γάλλοι θα μας κουνήσουν μαντήλι. Η Ardian μαζί με Άκτωρ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ είναι μία από τις οκτώ κοινοπραξίες που έχουν προεπιλεγεί για να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την ανανέωση της σύμβασης της Αττικής Οδού έως τις 29 Μαΐου του 2023. Στην κοινοπραξία οι Γάλλοι ελέγχουν το 50% και είναι αυτοί που θα σήκωναν και το βάρος της οικονομικής προσφοράς. Τυχόν αποχώρηση της Ardian φέρνει σε δύσκολη θέση τους Έλληνες εταίρους της, που θα πρέπει μέχρι την 29η Μαΐου να προσχωρήσουν σε κάποια από τις άλλες επτά κοινοπραξίες ή να αντικαταστήσουν τους Γάλλους με άλλον ισχυρό οικονομικά εταίρο στη δική τους κοινοπραξία. Μέχρι την 29η Μαΐου υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει η αντικατάστασή ή ενδεχομένως να δημιουργηθούν «καραμπόλες» και σε άλλες κοινοπραξίες. Άκτωρ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ είναι οι σημερινοί παραχωρησιούχοι του δρόμου και είναι περιττό να αναφέρουμε τις επιπτώσεις που θα είχε στα οικονομικά τους μεγέθη η απώλεια του δρόμου.

-- Εκτεταμένες επιχειρήσεις αποκαθήλωσης πρόχειρων κατασκευών καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης και τραπεζιών – καρεκλών που είχαν καταλάβει πεζοδρόμια και πεζόδρομους πραγματοποίησαν συνεργεία του Δήμου Αθηναίων τις προηγούμενες ημέρες. Σε Κολωνάκι, Παγκράτι και άλλες περιοχές του κέντρου ξήλωσαν τέντες, πρόχειρες κατασκευές που είχαν καταλάβει πεζοδρόμια και πολλούς πεζόδρομους στα χρόνια της πανδημίας και έκτοτε όχι μόνο είχαν παραμείνει, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είχαν επεκταθεί ξεπερνώντας κάθε όριο: σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν είχαν αποκλείσει την είσοδο σε πολυκατοικίες, κάνοντας τον βίο των ενοίκων αβίωτο. Αφού δόθηκαν τρεις παρατάσεις για την επαναφορά των τραπεζικαθισμάτων στα προ πανδημίας όρια, ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε την άχαρη αυτή δουλειά. Οι επιχειρήσεις των δημοτικών συνεργείων συνάντησαν τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών των καταστημάτων, ωστόσο ο Δήμος προχώρησε σε ξήλωμα και κατάσχεση πολλών τραπεζοκαθισμάτων, τεντών κλπ. Και αν κάποιοι αναρωτιόνται πώς και αποφασίστηκε κάτι τέτοιο λίγο πριν τις εκλογές, κακώς αναρωτιούνται, καθώς πράγματι εκλογικά είναι τα κίνητρα. Όχι των εθνικών εκλογών, αλλά των δημοτικών που ακολουθούν σε περίπου ένα χρόνο. Οι καταγγελίες στον Δήμο Αθηναίων για τις ατελείωτες παραβάσεις και παρανομίες είναι βουνό και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης δεν μπορούσε να τις αγνοήσει.

-- Σημειώνεται, πάντως, ότι σε πολλά σημεία από όπου ξηλώθηκαν τραπεζοκαθίσματα ήδη έχουν ξεφυτρώσει νέα. Τώρα γιατί πρέπει να υπάρξει καταγγελία για να κινηθούν οι αρχές ή γιατί δεν επιβάλλονται πιο δραστικές κυρώσεις σε όσους παρανομούν συστηματικά είναι ένα ερώτημα με εύκολη απάντηση: Δεν είναι ότι δεν μπορούν, είναι ότι δεν θέλουν.

-- Μεγάλη νίκη στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, του σωματείου - ομπρέλα για το προσωπικό της επιχείρησης, πέτυχε η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, προκαλώντας ένα μικρό ενθουσιασμό στο κυβερνών κόμμα. Διότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΔΑΚΕ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις αρχαιρεσίες του σωματείου που ήταν ως τώρα προπύργιο των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής της, Αντώνης Καρράς, νυν Γενικός Γραμματέας του ΔΣ θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

-- Ειδικότερα, η ΔΑΚΕ έλαβε 108 ψήφους και 19 έδρες (61,29%), από 11 προηγουμένως, η ΕΑΜΕ (ΣΥΡΙΖΑ) με επικεφαλής τον Νίκο Φωτόπουλο έλαβε 34 ψήφους και 6 έδρες (19,35%), η Συνεργασία για ΓΕΝΟΠ (ΣΥΡΙΖΑ) με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο του σωματείου Γιώργο Αδαμίδη 18 ψήφους και 3 έδρες (9,68%) και ακολουθούν ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) με 10 ψήφους και 2 έδρες (6,45%) και η Αγωνιστική Συνεργασία (ΚΚΕ) με  6 ψήφους και 1 έδρα (3,26%). Από τις εκλογές του 2017, η ΔΑΚΕ είχε δημιουργήσει «ρεύμα», αφού είχε κερδίσει 11 έδρες έναντι 13 έδρών της ΕΑΜΕ και ήταν η δεύτερη δύναμη στη ΓΕΝΟΠ με διαφορά από τον τρίτο. Ακόμη και η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έπαιξε ρόλο στη νίκη της, τουλάχιστον αριθμητικά, αφού τα δύο ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν φέτος 9 έδρες από 13 στις προηγούμενες εκλογές.

-- Η μείωση του ποσοστού του κράτους στο 34% μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ επανέφερε το καθεστώς των 14 μισθών στους εργαζομένους και οι εξαγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ δημιούργησαν αρνητικό κλίμα προς τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η αρνητική στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της αριστεράς -αλλά και αρκετών στελεχών της ΔΑΚΕ- για την «πράσινη» ΔΕΗ και για το σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση μετά την απολιγνιτοποίηση, την ώρα που όλη η Ευρώπη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, «κούρασαν» τους εργαζόμενους που σιγά-σιγά κατάλαβαν πως δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Ας ελπίσουμε ότι η νέα ηγεσία της ΔΑΚΕ θα συνεχίσει να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά μακριά από τους...διακόπτες. Πρακτικές του παρελθόντος που έθεταν σε ομηρία τους πολίτες δεν έχουν καμία θέση εν έτει 2023.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Τσίπρας πάει για… νίκη, μια κινηματογραφική επένδυση και το νερό του Π. Τσάκου

Το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορία και η σωτηρία της κοινωνίας από τη Δεξιά, η επένδυση του καπετάν Παν. Τσάκου, το σκάνδαλο με τα φάρμακα, η δημόσια πρόταση της Strix Holdings και η εταιρεία κινηματογραφικών ταινιών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Kρυφό «διαμάντι» του RRF η Τιτάν, το deal της ΔΕΗ και τα ερωτηματικά για Intralot

Το «βουνό» μετρητών της ΔΕΗ και η προοπτική ενός deal στις ανανεώσιμες, οι μεγάλες προοπτικές της Τιτάν, οι διεργασίες για συμμαχίες στην Αττική Οδό και η απουσία ορατότητας για το project NASDAQ της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συντριβή της τοξικότητας και το ξεφούσκωμα της πολιτικής υστερίας

Ο θρίαμβος Μητσοτάκη και το τέλος της εποχής των άκρων, η ανώμαλη προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ, η αποτυχία των δημοσκόπων, το κυνήγι της κρατικής επιχορήγησης και ο συστημικός κίνδυνος στις ιχθυοκαλλιέργειες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκλογές Tik Tok, το νέο πατατράκ με Κατρούγκαλο και οι αυξήσεις στα ΕΛΠΕ

Η προεκλογική εκστρατεία για "like" και καρδούλες με απόντες τους ψηφοφόρους, η επική γκάφα Κατρούγκαλου, οι υπερδιπλάσιες αμοιβές στα στελέχη της Hellenic Energy και ο έρωτας της Easy Jet με το ελληνικό καλοκαίρι.