ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η δύναμη της μαγικής σκέψης, η νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ και το call της Alpha

Η απεργία της ΑΔΕΔΥ, τα Τέμπη και οι ιδιωτικοποιήσεις, τι θα γίνει με τα επιτόκια της ΕΚΤ, το «βουνό» καταγγελιών για τα τρένα, τι είπε στους επενδυτές ο CEO της Alpha, οι επαφές ΤΧΣ στο συνέδριο της M. Stanley και η εκτόξευση των δαπανών της Aegean για καύσιμα.

Η ακατανίκητη δύναμη της μαγικής σκέψης είναι ότι δεν γνωρίζει περιορισμούς και έχει την ικανότητα να τεμαχίζει και να ανασχηματίζει την πραγματικότητα σύμφωνα με αυθαίρετες αντιλήψεις – απόψεις. Είναι η πανάρχαια και πανίσχυρη φυσική τάση των ανθρώπων να δημιουργούμε σχέσεις αιτίας - αποτελέσματος χωρίς να τις ελέγχουμε λογικά. Και εδώ στην Ελλάδα το έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο: όχι απλά αποφεύγουμε τον λογικό έλεγχο αλλά επιμένουμε σε ολοφάνερους παραλογισμούς. Τι και αν όλη η Ελλάδα έχει ακούσει το ηχητικό υλικό των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση των τρένων; Για τα σουβλάκια, τα delivery και τα αστειάκια με τις «γκόμενες»; Τι και αν έχουν δημοσιοποιηθεί ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την τοποθέτηση ενός ολοφάνερα ακατάλληλου σταθμάρχη στον κομβικό σταθμό της Λάρισας; Τι και αν άλλοι, πιο έμπειροι συνάδελφοί του έκαναν «κοπάνα» νωρίτερα από τη δουλειά τους και άφησαν τα τρένα στην τύχη; Τι και αν το πρώτο πράγμα που έκανε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ μετά το ατύχημα ήταν να σπεύσει να λάβει αναρρωτική άδεια; Όλα αυτά ούτε αγγίζουν ούτε απασχολούν την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, τη γνωστή μας ΑΔΕΔΥ, η οποία απεργεί σήμερα Πέμπτη με βασικά αιτήματα το «να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι» και να «σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»! Από όλη αυτή τη συγκλονιστική ιστορία ανεπάρκειας, παραλείψεων, ανικανότητας, ασυδοσίας, θράσους, ωχαδερφισμού, κακοδιαχείρισης, ανευθυνότητας, που ασφαλώς δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους δημοσίους υπαλλήλους του ΟΣΕ αλλά ευρύτερα το κράτος και τον κρατικό μηχανισμό, η ΑΔΕΔΥ απεργεί για τις… ιδιωτικοποιήσεις!

-- Είναι η ίδια ΑΔΕΔΥ που μόλις πριν από μια εβδομάδα, εννέα ημέρες μετά το φονικό δυστύχημα, απέστειλε «εξώδικο στα Υπουργεία και στους Φορείς του Δημοσίου για την απεργία – αποχή από τη αξιολόγηση». Διότι αν ο «Αμάν, πρέπει να έγινε τράκα» είχε περάσει μια στοιχειώδη έστω αξιολόγηση ίσως και να είχαμε αποφύγει την τραγωδία.

-- Σε συνέχεια του χθεσινού σχολίου της στήλης για τη slow motion επανεκκίνηση των τρένων, μετά το χωρίς προηγούμενο οριζόντιο λουκέτο του σιδηρόδρομου, φαίνεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το απόλυτο χάος. Διότι τώρα, μετά το δυστύχημα, και την όλη κινητοποίηση που έχει σημειωθεί, βγαίνει στην επιφάνεια μια αδιανόητη εικόνα αποδιοργάνωσης: ελλείψεις προσωπικού, ανεπαρκές προσωπικό, προβλήματα στις σήραγγες, προβλήματα ασφάλειας κλπ. Επιπλέον, ατελείωτες είναι οι αναφορές διαφόρων ανευθυνο-υπευθύνων όπου οτιδήποτε υποψιάζονται ότι θα μπορούσε να πάει στραβά το δηλώνουν για να καλυφθούν. με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί ένα «βουνό» καταγγελιών που θα πρέπει κάπως να εξεταστούν. Εν ολίγοις τρέχα γύρευε…

-- Αν μπορούσαμε να μεταφερθούμε λίγες ημέρες πριν, ας πούμε τη Δευτέρα που πέρασε, δεν θα υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφάσιζε την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, δηλαδή από 2,5% σε 3%. Σήμερα όμως αυτό δεν είναι τόσο βέβαιο και ο λόγος ασφαλώς είναι η μεγάλη αναστάτωση και αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στο τραπεζικό σύστημα η Credit Suisse. Οι ρωγμές στην εμπιστοσύνη που έχει προκαλέσει η περιπέτεια της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας είναι μεγάλες και κρίσιμες και ο περιορισμός της ζημιάς και η μη μετάδοση της κρίσης εμπιστοσύνης είναι ζωτικής σημασίας. Αν και οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ μιας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων σήμερα, ωστόσο η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες για τη στήριξη της Credit Suisse και την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές. Αν αυτό δεν επιτευχθεί και οι αγορές σήμερα ανοίξουν με νέες μεγάλες απώλειες τότε είναι πολύ πιθανό η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ να είναι μικρότερη του 0,50% που σχεδιαζόταν, ενώ υπάρχουν πιθανότητες ακόμα και να διατηρηθούν τα επιτόκια αμετάβλητα στην περίπτωση που κριθεί ότι απαιτούνται δραστικότερα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές.

-- Επέμεινε θετικά για την εγχώρια οικονομία και τις προοπτικές της στο τρέχον έτος ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, παρά την επιδείνωση των συνθηκών στο διεθνές περιβάλλον. Μιλώντας σε αναλυτές στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022 υπογράμμισε ότι παρά τις εξελίξεις η τράπεζα διατηρεί τις θετικές εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομία, τόσο σε ότι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης όσο και την εξέλιξη του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, και παρά τις νέες προκλήσεις, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι το 2023 θα συνεχιστεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων με στόχο για την εφετινή χρονιά να περιοριστούν στο 6,8% από 7,8% που διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2022 και 13% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, παρά τα νέα κόκκινα δάνεια που αναπόδραστα θα προκύψουν λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς οικονομίας, στόχος της Alpha Bank είναι να «θεραπεύσει», σχεδόν 900 εκατ. από το σημερινό απόθεμα κόκκινων δανείων, επιτυγχάνοντας έτσι όχι μόνον να μην επιβαρυνθεί εκ νέου ο ισολογισμός της αλλά, αντιθέτως, στο τέλος της χρονιάς να έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

-- Για τις επόμενες χρήσεις, ο κ. Ψάλτης δεν έδωσε χθες τις προβλέψεις της διοίκησης, καθώς προγραμματίζεται Investor Day, όπου θα γίνει αναλυτικότερη παρουσίαση. Από όσα ακούστηκαν στο conference call, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και θα συνεχιστεί, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Alpha, και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αρκετές επιχειρήσεις από την ενέργεια, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, που είχαν ανοίξει μεγάλες γραμμές ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις, αισθάνθηκαν αρκετά σίγουρες για την πορεία τους, ώστε προχώρησαν σε μεγάλες αποπληρωμές δανείων. Ενδιαφέρουσα είναι και η εκτίμηση της διοίκησης ότι ουσιαστικά έχει τελειώσει η περίοδος των σοβαρών επιβαρύνσεων της κερδοφορίας από τις ζημιές που προκύπτουν από τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για το 2023, η Alpha εκτιμά ότι οι ζημιές αυτής της κατηγορίας δεν θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.

-- Σε μια αρνητική συγκυρία για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα  πραγματοποιείται το συνέδριο της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, αντιπροσωπεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ηλία Ξηρουχάκη, θα έχει συναντήσεις με γνωστούς επενδυτικούς οίκους που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα ποσοστά που κατέχει το ΤΧΣ στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο ο κ. Ξηρουχάκης θα συναντηθεί με διαχειριστές κεφαλαίων και private equtiy funds, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα αμερικανικά funds της Blackstone, της Cerberus και της Apollo Global Management. Τα funds έχουν ενημερωθεί για τη στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες που έχει συντάξει η  Rothschild.

-- Πρόκειται για σημαντικές επαφές με το σκεπτικό ότι, αν η επενδυτική επιτροπή των οίκων αυτών λάβει απόφαση για να τοποθετηθούν στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον αλλά και τις εγχώριες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ ελέγχει σήμερα το 40,39% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank. Ήδη, έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι διάθεσης των μετοχών σε Εθνική και Πειραιώς.

-- Σχεδόν το 30% των εσόδων της Aegean κατευθύνθηκε για να καλύψει τις ανάγκες για καύσιμα το 2022. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο εθνικός αερομεταφορέας δαπάνησε 339 εκατ. ευρώ για αεροπορικά καύσιμα πέρυσι. Το αντίστοιχο ποσοστό επί των εσόδων το 2021 ήταν 24% με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 134 εκατ. ευρώ.

-- Λέμε για μας αλλά και οι Ελβετοί έχουν δώσει ρεσιτάλ ερασιτεχνισμού με την τόσο σοβαρή υπόθεση της Credit Suisse, η κρίση εμπιστοσύνης για την οποία «διέλυσε» χθες τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. Δεδομένου ότι η Credit βρίσκεται εδώ και μήνες υπό αμφισβήτηση και υπό ισχυρότατη πίεση, οι ελβετικές αρχές και η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχουν προετοιμαστεί. Ειδικά μετά το συμβάν στις ΗΠΑ με την SVB και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης που προκάλεσε. Πώς είναι δυνατό να παρακολουθούμε χθες τη χρηματιστηριακή κατάρρευση, χωρίς υπερβολή, της δεύτερης μεγαλύτερης Ελβετικής τράπεζας, μετά από δήλωση Άραβα μεγαλομετόχου, και να μην υπάρξει άμεση αντίδραση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και την κυβέρνηση; Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στα μεσάνυχτα για να υπάρξει παρέμβαση;

-- Τον σχεδιασμό του για χρηματοδοτικές διευκολύνσεις στους μηχανικούς θα αρχίσει σύντομα να υλοποιεί το ΤΜΕΔΕ. Μέσα στον επόμενο μήνα, πρόκειται να διατεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μηχανικών έως 25.000 ευρώ, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και με προνομιακά επιτόκια. Πρόκειται για την υλοποίηση του σκοπού λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, του φορέα για μικροχρηματοδοτήσεις, που εξασφάλισε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΕΒ, οι εκπλήξεις Μυστακίδη και τα μπόνους στην Aegean

Προετοιμασία πολέμου από την κ. Ι. Τσέτη, σιγή ιχθύος για το σχέδιο Τ. Μυστακίδη για ABB, ο Σόιμπλε το διασκεδάζει με τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη, ανεβάζει στροφές στο retail η Alpha Bank και η νέα πολιτική αποδοχών της Aegean.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο μυστικός δείπνος Μυλωνά, τα παρασκήνια με Alpha και η μάχη με τους δικηγόρους

Η πρόσκληση Μυλωνά σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες, η διαπραγμάτευση για την Alpha, το τεστ αποφασιστικότητας της κυβέρνησης απέναντι στους δικηγόρους, η επιστροφή της Ryanair και οι δύο αμυντικές βιομηχανίες που συζητούν για deal.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι περιπέτειες του νόμου για το ΤΧΣ, η πίεση στη ΔΕΗ και το θαύμα του Χρηματιστηρίου

Το νομοθετικό σχέδιο που «έσβησε» με τον ανασχηματισμό, πώς βρέθηκε το ΧΑ κερδισμένο με μεγάλο τζίρο όταν η Wall Street έκανε βουτιά, γιατί πρωταγωνιστεί η μετοχή της Alpha ενώ προβληματίζει η ΔΕΗ και το crash test του Bitcoin.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το λειψό «ευχαριστώ» του Ευτ. Βασιλάκη, οι υπογραφές για Ελληνικό και η Ελλάκτωρ

Πώς ο πρόεδρος της Aegean επιχείρησε να παρουσιάσει την κρατική ενίσχυση ως επένδυση, η πανηγυρική τελετή για το Ελληνικό, η απόφαση της Alpha Bank να μην ορίσει κατώτατο όριο τιμής και το νομικό μπλέξιμο στην Ελλάκτωρ.
Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρωτας Βρυξελλών για Ελλάδα, ο δαίμων της τεχνολογίας και το «ιππικό» στην Alpha

Οι απροσδόκητοι ύμνοι των κοινοτικών αξιωματούχων για την Αθήνα, πώς ο δαίμων της τεχνολογίας «χτύπησε» στην παρουσίαση του Ελλάδα 2.0, το «σκούπισμα» μετοχών της Alpha Bank και η δικαίωση του Α. Γεωργίου.