ΓΔ: 1454.7 0.43% Τζίρος: 53.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:11:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας

Οι έπαινοι Γουάτσα σε Καραβία – Χρυσικό, τα απόνερα ενός γάμου ανάγκης και η ABB

Τι λέει ο επικεφαλής της Fairfax για τη Eurobank και τη μετοχή της, τις εκλογές και τον άνθρωπο του 1 δισ., μια ιστορική συγχώνευση που όλοι απεύχονταν, τα ατελείωτα παράπονα των μικρών επιχειρήσεων για τις τράπεζες, η ABB και ο Τ. Μυστακίδης.

Δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την πορεία και τις προοπτικές της Eurobank αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα. Ο κ. Γουάτσα, στην επιστολή του προς του μετόχους της Fairfax με αφορμή τα αποτελέσματα του 2022, υπογραμμίζει ότι: «Η Eurobank, υπό την ηγεσία του Φωκίωνα Καραβία, είχε επίσης μια εξαιρετική χρονιά το 2022 σε όλα τα επίπεδα. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, η τράπεζα παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 11,4%, μείωση των επισφαλών απαιτήσεων (ο δείκτης NPE μειώθηκε από 7% σε 5%) και ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων (ο δείκτης CET 1 αυξήθηκε από 12,7% σε 15,2%)». Ο πρόεδρος και CEO της Fairfax σημείωσε επίσης τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, με την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες, παρά τις εξωτερικές πιέσεις από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές -σημειώνεται ότι η επιστολή έχει ημερομηνία 10 Μαρτίου, δηλαδή μετά το δυστύχημα στα Τέμπη- εκφράζει την εκτίμηση ότι «ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και θα τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία με πλειοψηφία».

-- Ο κ. Γουάτσα εκφράζει την αισιοδοξία του και για την πορεία της μετοχής της Eurobank, υπογραμμίζοντας ότι «η μετοχή έχει πολύ δρόμο μπροστά της», καθώς η Eurobank θα επιτύχει πιθανότατα κέρδη 0,20 ευρώ ανά μετοχή την εφετινή χρονιά.

-- Θερμά ήταν τα λόγια του αφεντικού της Fairfax και για την Grivalia Hospitality και τον Γιώργο Χρυσικό, αντιπρόεδρο της Eurobank. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Grivalia ήταν εξαιρετικά, στην οποία πλέον η συμμετοχή της Fairfax αυξήθηκε στο 78%. Ο κ. Γουάτσα υπενθύμισε τη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia Properties (μέσω της οποίας μπόρεσε να υλοποιηθεί το Σχέδιο Επιτάχυνση για τη μείωση των NPEs) υπογραμμίζοντας ότι «τα κέρδη από την Grivalia Properties και οι μετοχές της Eurobank που αποκτήσαμε κατά τη συγχώνευση οδήγησαν σε συνολικό κέρδος για τη Fairfax ύψους περίπου 1 δις. δολαρίων». Έτσι, «προσθέτουμε με ευγνωμοσύνη το όνομα του Γ. Χρυσικού στο όνομα του Ρίτσι Μπάουτσερ (Richie Boucher) από την Bank of Ireland, ο οποίος ήταν ο πρώτος μας άνθρωπος του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ», εννοώντας ασφαλώς το πόσα κέρδη προσέθεσε στον κουμπαρά της Fairfax.

-- Με τη φράση «είναι μια ιστορική ημέρα και μια ημέρα που ελπίζαμε ότι δεν θα έλθει» άρχισε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Κολμ Κέλερ, να παρουσιάζει στους αναλυτές τον… γάμο ανάγκης για τη διάσωση της Credit Suisse. Ο Κέλερ μπορεί να ήταν αρνητικός στο deal και να σύρθηκε από τις αρχές στη συμφωνία, προς χάριν της ευρύτερης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όμως η κορυφαία τράπεζα της Ελβετίας δεν βγαίνει χαμένη. Στον χώρο της διαχείρισης περιουσίας, η νέα UBS θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,7 τρισ. δολ. (1,1 τρισ. η UBS, σχεδόν 600 δισ. η C.S.). Η UBS πλήρωσε μόνο 3,3 δισ. δολ. για την Credit Suisse, λιγότερο από τη χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας και, επιπλέον, εξασφάλισε τεράστιες εγγυήσεις ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα (γραμμή χρηματοδότησης έως 100 δισ. δολ.), καθώς και σχεδόν 10 δισ. δολ. από την κυβέρνηση για την κάλυψη πιθανών μελλοντικών ζημιών της Credit Suisse. Αν με αυτούς τους όρους, ο Κέλερ δεν καταφέρει να «απογειώσει» την κερδοφορία της UBS, τότε κάτι θα πηγαίνει πολύ στραβά στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

-- Είναι ένα μυστήριο που ίσως λυθεί ύστερα από πολλά χρόνια, όταν ο ιστορικός του μέλλοντος αποκαλύψει τι συνέβη πραγματικά την περασμένη εβδομάδα με την Credit Suisse. Κανείς δεν έχει καταλάβει πώς μπορεί μια τράπεζα, για την οποία η εποπτική αρχή και η κεντρική τράπεζα της χώρας δηλώνουν επίσημα ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα, και η οποία λαμβάνει μια θηριώδη πιστωτική γραμμή έως 50 δισ. ελβετικών φράγκων, να θεωρείται ύστερα από δύο 24ωρα ότι δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να απορροφηθεί από μια μεγαλύτερη τράπεζα, για να αποφευχθεί μια άκρως επικίνδυνη τραπεζική κατάρρευση. Τι είδαν, άραγε, οι επόπτες στην Credit Suisse και ήταν σαν να αντίκρισαν ξαφνικά… την άβυσσο και τους υποχρέωσε να δώσουν με συνοπτικές διαδικασίες τέλος στην αυτόνομη παρουσία μιας τράπεζας με ιστορία που αρχίζει στα μέσα του 19ου αιώνα. Ό,τι και αν είδαν, όλα αυτά δεν λειτουργούν καθησυχαστικά για όσους παρακολουθούν απέξω το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα: τι ασφάλεια μπορεί να εμπνέουν ακόμη και μεγάλες τράπεζες, όταν σήμερα εμφανίζονται πανίσχυρες στα χαρτιά και έχουν την εμπιστοσύνη του επόπτη και αύριο οδηγούνται σε αναγκαστική συγχώνευση;

-- Σόκαρε πολλούς στην επενδυτική κοινότητα η απόφαση των ελβετικών αρχών να «εξαϋλώσουν» τα AT1 ομόλογα της Credit Suisse, με τους επενδυτές να χάνουν όλα τα κεφάλαιά τους, ύψους σχεδόν 17 δισ. δολ. Υπό κανονικές συνθήκες -και αυτό διαβεβαίωσε η ΕΚΤ ότι θα γίνεται στον δικό της χώρο εποπτείας- πρώτα θα έπρεπε να χάσουν τα πάντα οι μέτοχοι, πριν «κουρευτούν» οι κάτοχοι αυτών των υπό όρους μετατρέψιμων ομολόγων (Coco’s), τα οποία χρησιμεύουν ως ένα πρόσθετο κεφάλαιο ασφάλειας για τη δύσκολη ώρα. Φαίνεται, όμως, ότι στην προκειμένη περίπτωση το καρπούζι και το μαχαίρι κρατούν οι επόπτες, που μπορούν να επιβάλλουν «κούρεμα» των AT1 ακόμη και αν δεν χάνουν τα πάντα οι μέτοχοι, εφόσον κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για τη διάσωση μιας τράπεζας. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που μέτρησε, όπως λένε αναλυτές, ήταν ότι η UBS πήρε τόσο πολλές εγγυήσεις από το κράτος και την κεντρική τράπεζα για να εξαγοράσει την Credit Suisse, που ήταν απαραίτητο να μπουν στο τραπέζι και τα κεφάλαια των ομολογιούχων AT1. Και μπορεί οι διαχειριστές κεφαλαίων να δηλώνουν έκπληκτοι για αυτό το «κούρεμα», όμως τίποτα από όσα έγιναν δεν κινήθηκε εκτός των κανόνων του παιχνιδιού. Όποιος διαβάσει ένα prospectus τίτλων AT1 της Credit Suisse καταλαβαίνει ότι ο κίνδυνος «κουρέματος» εξαρχής δεν ήταν καθόλου μακρινός.

-- Τη μεγάλη δυσκολία πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ο Ιάκωβος Γιακουμής, CEO της Monolithos Catalyst & Recycling, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΥ και του ΙΟΒΕ. Όπως σημείωσε, η πρόσβαση των μικρών εταιριών στις τράπεζες ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη υπόθεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο δεν μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση, δηλαδή να λάβουν δάνεια, αλλά ούτε καν εγγυήσεις για την εκτέλεση έργων. Το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση ώστε να ξεπεραστεί. Πως;  Δίνοντας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τη δυνατότητα να εκδίδει εγγυήσεις προς επιχειρήσεις. Οι επισημάνσεις του κ. Γιακουμή έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα παραπόνων για την αποτελεσματικότητα των τραπεζών και ειδικά των συστημικών. Κάποια στιγμή, οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να δουν πιο συστηματικά το κομμάτι του business και όταν λέμε business δεν εννοούμε τις λίγες μεγάλες εταιρείες και τις μεγάλες επενδύσεις. Την ίδια ώρα είναι ενδιαφέρον πως άλλοι παίχτες της αγοράς, όπως η Optima ή η Attica Bank δεν κινούνται πιο δυναμικά να καλύψουν το κενό στην αγορά. Η ΤτΕ, πάντως, έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά.

-- Εμπόδια συναντά το deal για την Aegean Baltic Bank και την είσοδο του Τ. Μυστακίδη. Φαίνεται πως κάποιοι μέτοχοι της τράπεζας έχουν εγείρει αντιρρήσεις και επιδιώκουν να διατηρήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην τράπεζα, κάτι που η πλευρά Μυστακίδη δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι.

-- Στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπο το ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Αντρέας Αθανασόπουλος κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Business Banking Τουρισμός, που η Eurobank «τρέχει» για 13η διαδοχική χρονιά. Ανάμεσα σε αυτές εντάσσονται η ανάπτυξη των υποδομών και της έννοιας του well being, η ψηφιακή αναβάθμιση, η μείωση του ενεργειακού κόστους, η διακράτηση του ανθρώπινου ταλέντου και δημιουργία και προώθηση μίας ολιστικής τουριστικής εμπειρίας μέσω της ανάπτυξης των υπηρεσιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ που ανέφερε πως η Ελλάδα εντάσσεται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στους τουριστικούς τομείς του «Ήλιου και Θάλασσας» και του «Ναυτικού τουρισμού», καλύπτοντας το 7,4% και το 2,3% της αγοράς διεθνώς αντίστοιχα. Με την υπόθεση εργασίας του ΙΝΣΕΤΕ για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, μέσω της διεύρυνσής του χρονικά αλλά και σε περισσότερες περιοχές της χώρας, τα έσοδα θα φθάσουν το 2030 τα 27 δισ. από την πρόβλεψη για 18 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά.

-- Τη δημιουργία ενός συστήματος πράσινης κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματιών καθώς και την πιστοποίηση περιβαλλοντικά φιλικών υλικών για έργα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ενταχθεί σε επόμενους κύκλους ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Όπως αναφέρουν κύκλοι του τεχνικού κόσμου, η σχετική πρόταση προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό από το ΤΕΕ και τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται πως αντιμετωπίζουν θετικά τις σχετικές εισηγήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης το παίρνει πάνω του, ο ελιγμός της Eurobank και η εμπλοκή στην EY

Η υπόσχεση του πρωθυπουργού για την ανατροπή του βαθέως κράτους, οι δυνάμεις της παρακμής και της οπισθοδρόμησης, η εξαγορά των μετοχών του ΤΧΣ από την Eurobank και η καθυστέρηση στο σχέδιο διάσπασης της EY.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκλογές στον ΣΕΒ, το super πλεόνασμα και ο Ν. Καραμούζης μένει… «παγωτό»

Ιουλία Τσέτη - Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αναμετρηθούν για την προεδρία του ΣΕΒ, το πλεόνασμα ξεπερνά κάθε προσδοκία, το δηκτικό σχόλιο του Ν. Καραμούζη για τις ευρωεκλογές, η Eurobank πάει Ρόδο και το πασχαλινό δώρο από Εθνική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Εξαφάνιση» Ασημακοπούλου, η Ελευθεροτυπία στα περίπτερα και το ατού της Eurobank

Χωρίς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οικογενειακή φωτό Μητσοτάκη - ευρωβουλευτών, στην άμεση έκδοση της Ελευθεροτυπίας προχωρά ο Β. Μαρινάκης, το δυνατό χαρτί της Eurobank, η κυριαρχία των παραδοσιακών θεσμικών στην Πειραιώς και η προβληματική εικόνα της ανάπτυξης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα Eurobank - Alpha, η εξαγορά της Aegean Baltic και η Cosmote

Τι περιμένουν να ακούσουν σήμερα οι επενδυτές από Eurobank και Alpha, η Aegean Baltic Bank περνά στον «βασιλιά του χαλκού», τα δικαιώματα του Champion League στην Cosmote με «αλμυρό» τίμημα και το «λουκέτο» σε ΑΕΠΕΥ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναφορά Μόντι στη Eurobank, η ώρα της Πειραιώς και η επιτάχυνση του «Ηρακλή»

Η μοναδική αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού σε ιδιωτική εταιρία, το placement της Πειραιώς και η μεγάλη διαφορά από την Εθνική, η επιτάχυνση στις ανακτήσεις NPEs, ΟΤΕ και Nova, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο δρόμος της κρίσης, η ηρεμία στις κατασκευές και η «ένεση» στην Avramar

Η Eurobank και η «πληγωμένη» οδός Σταδίου, ο κατασκευαστικός κλάδος περνά από τις κόντρες στην ηρεμία, τα 20 εκατ. που θα κρατήσουν στη ζωή την Avramar, το καμπανάκι για τη διαφθορά και το πλήγμα των Χούθι στη Ρεβυθούσα.