ΓΔ: 1472.79 -0.57% Τζίρος: 40.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:41:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Τσίπρας πάει για… νίκη, μια κινηματογραφική επένδυση και το νερό του Π. Τσάκου

Το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορία και η σωτηρία της κοινωνίας από τη Δεξιά, η επένδυση του καπετάν Παν. Τσάκου, το σκάνδαλο με τα φάρμακα, η δημόσια πρόταση της Strix Holdings και η εταιρεία κινηματογραφικών ταινιών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Φανταστείτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είχε καταποντιστεί στις εκλογές, χάνοντας με 20 ολόκληρες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, και από την επόμενη των εκλογών να φιγουράρει στα μέσα ενημέρωσης και να λέει ότι «δεν θα καταφέρουν να τελειώσουν τη ΝΔ», «αυτή η μάχη δεν αφορά εμένα προσωπικά. Αφορά την κοινωνία», «χρωστάμε στην ιστορία να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση της αριστεράς» και άλλα ωραία, όπως αυτά που ειπώθηκαν χθες από τον Αλέξη Τσίπρα, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την εκλογική διαδικασία. Αυτά τα «χρέη με την ιστορία» και τις άλλες μεγαλοστομίες στις ημέρες μας οι πολιτικοί τα αποφεύγουν, εκτός βέβαια από κάποιους της ηρωικής αριστεράς που παραμένουν με το όπλο παρά πόδα, οραματίζονται μάχες και πολέμους, και θεωρούν ότι κατέχουν το μονοπώλιο της «δημοκρατίας» (όταν λένε «δημοκρατία» εννοούν κάτι με πρότυπο την Κούβα).   

-- Για να μην σας κουράζουμε, όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει για τις επόμενες εκλογές στη νίκη (!), όχι γιατί τους ενδιαφέρουν οι θέσεις, αλλά διότι θέλουν να σώσουν την κοινωνία από τη… δεξιά. «Δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε», τόνισε καταχειροκροτούμενος ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Πάμε για να νικήσουμε».

-- Τα Νερά Πηγών Γράμμου, η επένδυση που έχει βάλει μπροστά εδώ και έξι στην ακριτική Καστορία ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, φαίνεται ότι εισέρχεται στην τελική φάση. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος από την πηγή «Κεφαλόβρυσο» στο Πευκόφυτο του Δήμου Νεστορίου. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία «Νερά Πηγών Γράμμου Α.Ε.» είχε προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 3,01 εκατ. ευρώ. Το στοίχημα για τη νέα εταιρεία όταν εισέλθει στην αγορά είναι να καταφέρει να βρει χώρο να πλασαριστεί, καθώς πλέον οι μεγάλοι παίκτες, είτε με συμμαχίες ή με παροχές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σε μικρότερους παίκτες, πολύ περισσότερο όταν, στην περίπτωση των Νερών Γράμμου, το προϊόν επιβαρύνεται και με έξτρα μεταφορικά κόστη λόγω της απόστασης από τις μεγάλες αγορές.

-- Πριν από λίγες ημέρες συστάθηκε, με το ταπεινό αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των 1.000 ευρώ, η εταιρεία Cinequanone GR M.I.K.E. με μοναδικό μέτοχο και διαχειριστή τον εκ Βουλγαρίας ορμώμενο Alexander Peytchev. Βασικό αντικείμενο της εταιρείας είναι η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, όπως προδίδει και η επωνυμία της επιχείρησης. Ο κ. Peytchev για όσους δεν γνωρίζουν τα των κινηματογραφικών παραγωγών είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στα Βαλκάνια, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο στούντιο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι είναι υπεύθυνος παραγωγής στη νέα ταινία (Marked Men) του Nick Cassavetis, η οποία γυρίστηκε στη γειτονική χώρα και αναμένεται σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Παράλληλα, με το όνομα του έχουν συνδεθεί μεταξύ των άλλων το Μέσα στη Νύχτα του Netflix, η Μέρα των Ζωντανών Νεκρών, το Kon Tiki και η Απαγωγή με τον Nicolas Cage.

-- Δεν είναι μυστικό ότι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας την προηγούμενη δεκαετία. Ένας βασικός πυλώνας των μνημονίων ήταν τα μέτρα περιορισμού της δαπάνης για φάρμακα, που συνεχίζουν να εφαρμόζονται, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να βρίσκονται συνεχώς… στα κάγκελα για το rebate και το claw back. Κι όμως, φαίνεται ότι οι «τρελές» δαπάνες για φάρμακα εξακολουθούν να αποτελούν νάρκη για τα δημόσια οικονομικά. «Θαμμένη» κάπου στο τεράστιο κείμενο συστάσεων της Κομισιόν προς την Ελλάδα είναι η πληροφορία ότι, ύστερα από τρία μνημόνια, η Ελλάδα «καταφέρνει» να «κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στα κράτη μέλη στις δαπάνες για φάρμακα ως ποσοστό του ΑΕΠ». Η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος, με… χίλια ζόρια (βλ. μεγάλα rebate που εξασφάλισε το κράτος από τις εταιρείες) θα τηρηθεί το όριο του προϋπολογισμού για δαπάνη φαρμάκων και δεν θα χρειαστεί το επώδυνο, για τις εταιρείες, claw back. Όμως, διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στον περιορισμό της υπερβολικής συνταγογράφησης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αντιβιοτικά, που οι Έλληνες παίρνουν σαν καραμέλες: αφού έπαψαν να δίνονται χωρίς συνταγή, η κατανάλωσή τους το 2021 μειώθηκε κατά 67% σε σχέση με το 2019. Κι όμως, παρόλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη. Ο επόμενος υπουργός Υγείας θα έχει πολλή δουλειά, αν θέλουμε κάποτε να δώσουμε τέλος στο διαρκές σκάνδαλο των φαρμακευτικών δαπανών.

-- Υποβλήθηκε και η αναμενόμενη υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Strix Holdings για το 100% της Attica Συμμετοχών. Η Strix απέκτησε από τη MIG το 91,22% της Attica και υποχρεούται να υποβάλει προσφορά για το υπόλοιπο 8,77%, ήτοι 18,9 εκατ. μετοχές. Το τίμημα που προσφέρει η Strix είναι 2,64 ευρώ ανά μετοχή. H Strix είχε αποκτήσει το 91,22% έναντι διαγραφής χρεών από ομολογιακά δάνεια της MIG που είχε στο χαρτοφυλάκιό της ύψους 443,8 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αυτή έδινε μια αποτίμηση 2,59 ευρώ ανά μετοχή για το 100% της εταιρείας και εκεί ήταν γνωστό ότι θα γινόταν η δημόσια πρόταση. Το τίμημα των 2,59 ευρώ ανά μετοχή όμως δεν περιελάμβανε τους τόκους της περιόδου Μάιος 2022 - Μάιος 2023 για τα ομολογιακά που είχαν «παγώσει».  Έτσι, προέκυψε το 2,64 ευρώ που είναι πιο δίκαιο για τους μετόχους, αφού η αποτίμηση για την ανταλλαγή των χρεών με μετοχές της Αttica θα έπρεπε να υπολογίζει και τους τόκους. Η Strix στη δημόσια πρόταση αναφέρει επίσης ότι τουλάχιστον για ένα έτος από την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης δεν θα αποσύρει τη μετοχή από το ΧΑ, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αυτό το δικαίωμα κατέχοντας το 91,22%. Είναι εμφανές ότι η Strix θα σταθμίσει εν καιρώ τι την συμφέρει καλύτερα: Να έχει εισηγμένη την Attica με ανύπαρκτη διασπορά ή να την αποσύρει γλιτώνοντας μια σειρά από κόστη με τα οποία επιβαρύνονται οι εισηγμένες;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα λαμπερά κέρδη - μέρισμα της ΤτΕ, ο «ροκ σταρ» υπουργός και γιατί δεν άρεσε ο ΟΤΕ

Οι ζημιές του Ευρωσυστήματος και η λαμπερή εξαίρεση της ΤτΕ, ο Αδ. Γεωργιάδης έκλεψε την παράσταση, το μέρισμα του ΟΤΕ δεν ενθουσίασε τους επενδυτές, πιο κοντά στην Κρήτη τα γεωτρύπανα και έξυπνες γέφυρες με 340 εκατ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συντριβή της τοξικότητας και το ξεφούσκωμα της πολιτικής υστερίας

Ο θρίαμβος Μητσοτάκη και το τέλος της εποχής των άκρων, η ανώμαλη προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ, η αποτυχία των δημοσκόπων, το κυνήγι της κρατικής επιχορήγησης και ο συστημικός κίνδυνος στις ιχθυοκαλλιέργειες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκλογές Tik Tok, το νέο πατατράκ με Κατρούγκαλο και οι αυξήσεις στα ΕΛΠΕ

Η προεκλογική εκστρατεία για "like" και καρδούλες με απόντες τους ψηφοφόρους, η επική γκάφα Κατρούγκαλου, οι υπερδιπλάσιες αμοιβές στα στελέχη της Hellenic Energy και ο έρωτας της Easy Jet με το ελληνικό καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έπαινοι Τσίπρα στον «διορατικό» Καραμανλή και οι καραμπόλες στην Αττική Οδό

Πώς ο Κ. Καραμανλής κέρδισε τον θαυμασμό του Αλ. Τσίπρα, πολιτική αντιπαράθεση και... υπερβολές, η αποχώρηση των Γάλλων από την Αττική Οδό, ο Δήμος Αθηναίων ξηλώνει τραπεζοκαθίσματα και η επικράτηση της ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.