ΓΔ: 1203.27 -1.34% Τζίρος: 45.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:37:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η επιστροφή Δ. Καλλιτσάντση, ο «ευρωπαϊκός ΣΕΒ» στη Μαδρίτη και η Optima

Η σύναξη του «ευρωπαϊκού ΣΕΒ» στη Μαδρίτη, οι νέες business του Δ. Καλλιτσάντση στο real estate, η εισαγωγή της Optima στο ΧΑ, το νέο «στοίχημα» της Fourlis, ο Ερντογάν ψάχνει σωτήρα για την οικονομία και ο Θ. Πάγκαλος.

Σήμερα και αύριο, 2 Ιουνίου πραγματοποιείται στη Μαδρίτη το Συμβούλιο Προέδρων της BusinessEurope, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του ΣΕΒ. Η συνάντηση του αποκαλούμενου «πανευρωπαϊκού ΣΕΒ» πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις επιχειρήσεις, οι οποίες δέχονται ασύμμετρες πιέσεις που πλήττουν καίρια την ανταγωνιστικότητά τους. Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά τα της βιομηχανίας, οι βασικές προτεραιότητες – αιτήματα των Ευρωπαίων βιομηχάνων είναι: η χαλάρωση της ατελείωτης ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και των διαφόρων ρυθμιστικών απαιτήσεων που διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και αποτρέπουν τις επενδύσεις, η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και του εμπορίου, η ενεργειακή επάρκεια με ανταγωνιστικές τιμές, η ενίσχυση της καινοτομίας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Στη συνάντηση της βιομηχανίας στη Μαδρίτη τον ΣΕΒ εκπροσωπούν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ευθύμιος Βιδάλης.

Το επιχειρηματικό come back του Δημ. Καλλιτσάντση

Στο επιχειρηματικό προσκήνιο επιστρέφει ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης, δύο και χρόνια μετά το οικογενειακό ναυάγιο στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μαζί με το γιο του Παρίση και τον Μιχάλη Κατούνα, μέλος του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ που παραιτήθηκε από την θέση του στα τέλη του 2020 μαζί με τον Δημήτρη Καλλιτσάντση, είναι τα πρώτα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της νεοσύστατης ΦΙΞ Αναπτυξιακή. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ,  καταβλήθηκε από την BLEND 4 VENTURES LIMITED, επιχείρηση με έδρα την Κύπρο. Κύριος σκοπός της ΦΙΞ Αναπτυξιακή είναι η διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Στο Χρηματιστήριο η Optima

Η Optima Bank θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η επόμενη εισαγωγή στο ΧΑ, με την ευχή να ακολουθήσουν και άλλες δημόσιες εγγραφές ώστε η αγορά να αποκτήσει βάθος και οι επενδυτές περισσότερες επιλογές. Ο φάκελος για την εισαγωγή της τράπεζας θα κατατεθεί αμέσως μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων, που είναι προγραμματισμένη για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Στόχος είναι η δημόσια εγγραφή να έχει γίνει έως τον Οκτώβριο. Η τράπεζα θα ζητήσει από το επενδυτικό κοινό μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.  Η Optima Bank αθόρυβα κερδίζει μερίδια αγοράς και εμφανίζει δυνατούς ισολογισμούς, καθώς δεν κουβαλάει βάρη του παρελθόντος. Στο τέλος του 2022 είχε ενεργητικό 2,2 δισ. ευρώ, δάνεια 1,67 δισ. ευρώ, καταθέσεις 2,2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 42 εκατ. ευρώ. Διατηρεί 27 καταστήματα, εκ των οποίων 21 στην Αττική, τρία στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Λάρισα, Κόρινθο και Ηράκλειο. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας είναι η Motor Oil με 11,93%.

Το νέο ηλεκτρονικό «στοίχημα» της Φουρλής

Στον αέρα είναι από χθες το ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα του Holland & Barrett. Για τον όμιλο Φουρλή που έφερε το brand στη χώρα μας η λειτουργία του, τρεις περίπου μήνες μετά τα εγκαίνια του πρώτου φυσικού καταστήματος, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Η αλυσίδα μπορεί να διαθέτει μόλις τρία σημεία πωλήσεων στην Αθήνα, όμως μέσω του e-shop στοχεύει να καλύψει γρήγορα το κενό μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως το δίκτυο. Χρησιμοποιώντας το Κέντρο Διανομής του ομίλου στο Σχηματάρι, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην περίπτωση της Intersport, τα προϊόντα της Holland & Barrett θα φτάνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδα, με παραδόσεις να γίνονται τόσο στις θυρίδες του BOX NOW όσο και σε καταστήματα του ομίλου.

Ο… Σημίτης του Ερντογάν

Στη δεύτερη κυβερνητική τετραετία του ΠΑΣΟΚ, όταν οι οικονομικές ανισορροπίες είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν από έλεγχο, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέθεσε στον Κώστα Σημίτη τη βαριά ευθύνη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα σταθεροποιητικό πρόγραμμα, επειδή είχε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και της αγοράς. Τον δικό του…  Σημίτη ψάχνει τώρα ο Ερντογάν για να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη συναλλαγματική και οικονομική κρίση και είναι διάχυτες οι φήμες ότι θα εμπιστευθεί την κορυφαία θέση στο οικονομικό του επιτελείο στον Μεχμέτ Σιμσέκ. Ένα στέλεχος του AKP κουρδικής καταγωγής, που ήταν για πολλά χρόνια υπουργός Οικονομικών (2009 – 2015) και, αργότερα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2015 – 2018). Οι άνθρωποι της αγοράς και οι ξένες κυβερνήσεις έχουν εμπιστοσύνη στον Σιμσέκ επειδή έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και, πάνω από όλα, οι θέσεις του για την οικονομία ουδεμία σχέση έχουν με τις… παλαβομάρες του Ερντογάν, ο οποίος επιμένει ότι με χαμηλά επιτόκια θα πέσει ο πληθωρισμός. Οι πρώτες αντιδράσεις στη φημολογία ήταν θετικές, καθώς μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης το spread στα CDS των τουρκικών ομολόγων, αν και η λίρα δεν λέει να κερδίσει έδαφος. Όμως, όπως επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές, δεν αρκεί να βρεθεί ένα ικανό στέλεχος για τη διαχείριση της οικονομίας. Είναι απαραίτητο και ο Ερντογάν να τον αφήσει να κάνει τη δουλειά και να μην έχει τύχη προηγούμενου κεντρικού τραπεζίτη που εκπαραθυρώθηκε επειδή αύξησε τα επιτόκια. Άλλωστε, αν θέλουμε να συνεχίσουμε τους παραλληλισμούς με τα δικά μας, και ο Σημίτης δεν άντεξε πολύ στην εφαρμογή ενός «πικρού» προγράμματος λιτότητας. Ύστερα από μια διετία, ο Ανδρέας Παπανδρέου τον καρατόμησε…

Ο Θ. Πάγκαλος και το «μαζί τα φάγαμε»

Για την αποτίμηση του πολιτικού έργου του Θεόδωρου Πάγκαλου, που έφυγε χθες από τη ζωή πλήρης ημερών (στα 85 του χρόνια) μπορούν να ειπωθούν πολλά. Ίσως όμως έχει αξία να δει κανείς σήμερα με μια πιο ψύχραιμη ματιά την πολυσυζητημένη δήλωσή του, όταν ήταν ακόμη νωπό το μελάνι του πρώτου μνημονίου, το γνωστό «μαζί τα φάγαμε». Τότε είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Σήμερα όμως, με την ωριμότητα που κατέκτησε με επώδυνο τρόπο η ελληνική κοινωνία, ίσως μπορεί να ιδωθεί και ως μια απλή επισήμανση του αυτονόητου: για τη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν μπορεί να φταίνε μόνο κάποιες πολιτικές ή οικονομικές ελίτ, που κακοδιαχειρίζονται ή διασπαθίζουν δημόσιους πόρους. Για πολλά χρόνια, το μοντέλο των παροχών με δανεικά εφαρμοζόταν με συνέπεια από διαδοχικές κυβερνήσεις και μετέτρεπε την κοινωνία σε συνένοχο της οικονομικής κακοδιαχείρισης. Ανεξάρτητα από το πόσο συνένοχη θα θεωρήσει κανείς ότι ήταν η ελληνική κοινωνία για τη χρεοκοπία, δύσκολα θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου είχε αρκετές δόσεις αλήθειας. Αν θέλουμε να ωριμάσουμε και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, καλό είναι κοιτάζουμε και λίγο στον καθρέφτη, κάθε φορά που αναζητούμε τους υπευθύνους για σφάλματα στην οικονομική πολιτική.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το American Dream του ΣΥΡΙΖΑ, οι ζημιές σε βιομηχανίες και η Μ. Λάτση

Ο Στέφανος Κασσελάκης, η ηγετική ομάδα και το αμερικανικό όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι βαριές ζημιές σε βιομηχανίες της Λάρισας, οι επενδύσεις της Μ. Λάτση, η ευαισθησία του Χρ. Σταϊκούρα και οι Γερμανοί τουρίστες που ξοδεύουν λίγα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η ντρίπλα Χατζηδάκη, το ξύλο στις τράπεζες, ο ΟΛΘ και ο Ιβάν

Το loud and clear μήνυμα Μητσοτάκη στις αγορές, πώς ο νέος ΥΠΟΙΚ απέφυγε τις τηλεοπτικές κάμερες, η ψυχρολουσία στις τράπεζες από τις αποπληρωμές δανείων, το ενδιαφέρον της HIG για τον ΟΛΘ και τα ευτράπελα με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ποιες τράπεζες χρηματοδοτούν το deal της Ideal και οι αποχωρήσεις από Fourlis

Το ομολογιακό δάνειο των 65 εκατ. για την εξαγορά της Attica Stores, τα στελέχη που άφησαν την Intersport, το «ατύχημα» του Γ. Πιτσιλή με τα POS και η εταιρεία για ακίνητα του εφοπλιστή Πατίτσα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η slow motion επανεκκίνηση των τρένων, ο ιταλικός θρίαμβος και οι έξυπνοι μετρητές

Το πολύ χαλαρό χρονοδιάγραμμα επιστροφής των τρένων, οι κατηγορίες για τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ και ο ιταλικός θρίαμβος στο Ecofin που βολεύει την Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «πρασίνισμα» των «κόκκινων», πωλήσεις από retail και η συντριβή των short

Πώς οι servicers πέτυχαν την επιστροφή στην κανονικότητα (πρώην) «κόκκινων» δανείων 35 δισ., τρέχουν στην Attica για την ΑΜΚ, οι πωλήσεις από τη «μαρίδα», το ράλι των αγορών παρά τα επιτόκια και τα άλμα της Intrakat.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιστροφή του γερόλυκου, η αδιαφορία Σκρέκα για τη βιομηχανία και ο ΟΤΕ

Η επάνοδος Δ. Κούτρα και γιατί η Ελλάκτωρ επιλέγει μια πιο χαμηλή προσφορά, το ΥΠΕΝ και η εξόντωση της βιομηχανίας, γιατί η Fitch δεν ανησυχεί για τον πολιτικό κίνδυνο, το investor call της Τρ. Πειραιώς και η μετοχή του ΟΤΕ.