ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Οι ελέφαντες στο δωμάτιο, το μήνυμα του Βερολίνου και τα Μικέλ στο Ιράκ

Ο διοικητής της ΤτΕ θέτει το μέγα πρόβλημα της φοροδιαφυγής, τα δύσκολα μεταρρυθμιστικά θέματα της επόμενης κυβέρνησης, το σχέδιο Ηρακλής και για μικρές τράπεζες και το κέρδος της Intralot από την Ταϊβάν.

Την ώρα που οι συζητήσεις στα τηλεπαράθυρα μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων αναλώνεται στους φορολογικούς συντελεστές, τη φορολόγηση των μερισμάτων κ.α., ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έδειξε χθες τον ελέφαντα στο δωμάτιο: τη φοροδιαφυγή. Σε συνέντευξή του, υπογράμμισε: «Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. «Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Όχι. Παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής, πώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μπορούμε να τη μειώσουμε, επιτέλους να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS, τις ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ». Τι έχουν να πουν τα κόμματα για τη φοροδιαφυγή; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης; Εν πολλοίς, τίποτα. Βλέπετε όλο αυτό το «μαύρο», «γκρι» ή «αόρατο» κομμάτι της οικονομίας αποτελεί τμήμα του ιδιότυπου κοινωνικού συμβολαίου που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων και πολιτών.

-- Το τερατώδες αυτό ποσό των «μαύρων» 60 δισ. ευρώ δικαιολογεί κάτι που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει αδικαιολόγητο: την μεγάλη αναντιστοιχεία μεταξύ εισοδημάτων και επιπέδου τιμών. 

-- Και δυστυχώς η φοροδιαφυγή δεν είναι ο μόνος ελέφαντας στο δωμάτιο. Τι να πρωτοαναφέρουμε; Την ασφάλεια; Όπου μέρα παρά μέρα κάποια βόμβα σκάει σε κάποιο μαγαζί από κυκλώματα εκβιασμών; Για τις δολοφονίες μεταξύ μαφιόζων με την Αστυνομία να έχει φιλικές συζητήσεις μαζί τους; Πώς κυκλοφορούν ελεύθερα άνθρωποι με τέτοιο ποινικό μητρώο; Να πούμε για τον χουλιγκανισμό και την κατάσταση στα γήπεδα; Να πούμε για τη Δικαιοσύνη; Μακάρι η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης να ήταν το μόνο πρόβλημα… Να πούμε για την κατάσταση στους δρόμους και τους νεκρούς σε καθημερινή βάση; Να πούμε για την κατάσταση στην ΕΥΠ; Για την κατάσταση στην Αστυνομία; Για την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης; Για την Υγεία;

-- Με όλα αυτά θέλουμε να εκφράσουμε μια ειλικρινέστατη απορία: πώς θα τα βγάλει πέρα ο επόμενος πρωθυπουργός; Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φοροδιαφυγή; Τι θα κάνει με τη Δικαιοσύνη; Μπορούν να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε Δικαιοσύνη και Δημόσια Διοίκηση; Ή στην Αστυνομία και την ΕΥΠ; Ή στην Παιδεία; Μακάρι, αλλά πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν αν αυτό είναι εφικτό γενικώς. Αν η κατάσταση στη χώρα είναι μεταρρυθμίσιμη. Κσι πολιτικά δικαιολογίες δεν θα υπάρχουν καθώς όλα δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση κοινοβουλευτικά θα είναι πολύ ισχυρή με τους πολίτες να δίνουν την καθαρή εντολή που ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκη.

Ο Ηρακλής για τους μικρούς

Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η ΤτΕ βλέπει θετικά έναν Ηρακλή για τις μη συστημικές τράπεζες ο δοικητής της ΤτΕ, θέτοντας μάλιστα και τη διάσταση του ανταγωνισμού. Όπως σημείωσε στη συνέντευξή του στο in.gr ο κ. Στουρνάρας, «το σύστημα “Ηρακλής” που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες πρέπει να δοθεί, με τους ίδιους βεβαίως όρους, και στις μικρότερες για να μπορέσουν ν’ ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους».

Το μήνυμα του Βερολίνου

Μια γερή δόση γερμανικής δημοσιονομικής αυστηρότητας έδωσε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας σε ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων. Όσα μάθαμε τα τελευταία χρόνια με τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία και, αργότερα, για την ενεργειακή κρίση, πρέπει να τα ξεχάσουμε, ήταν το αυστηρό μήνυμα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Τώρα, προέχει η δημοσιονομική πειθαρχία γιατί, εκτός των άλλων, δεν θα πρέπει η δημοσιονομική πολιτική να αντιστρατεύεται τη νομισματική πολιτική, αν θέλουμε να πέσει γρήγορα ο πληθωρισμός. Ο Λίντνερ εξανέμισε και τις ελπίδες που είχε η Αθήνα, μετά την ανακοίνωση των προτάσεων της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ότι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος, παρόλο που, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, η ίδια η Γερμανία αυξάνει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες. «Για τις κεφαλαιαγορές, το χρέος είναι χρέος και το πολύ υψηλό χρέος οδηγεί σε αστάθεια. Είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας», ξεκαθάρισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Τα μηνύματα του Βερολίνου δεν θα μπορούσαν να είναι σαφέστερα, όσο και αν εμείς εδώ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ακούμε καθημερινά υποσχέσεις που, αν τις άθροιζε κανείς, θα χρειάζονταν τρεις – τέσσερις προϋπολογισμούς για να «χωρέσουν»…

Οι φόβοι για το ρεύμα

Ένα φόβο φαίνεται ότι έχει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Ύδρευσης (η τέως ΡΑΕ), ενόψει της 1ης Οκτωβρίου, όπου θα λήξει το έκτακτο καθεστώς με το ρεύμα και θα γυρίσουμε στην παλιά, καλή (;) ρήτρα αναπροσαρμογής. Ότι θα έχουμε χαοτικές καταστάσεις από το παρελθόν, όπου οι προμηθευτές άλλαζαν όπως τους βόλευε τα συμβόλαια των καταναλωτών και εκείνοι το καταλάβαιναν μόνο όταν τους «έκαιγαν» οι λογαριασμοί. Η Ρυθμιστική Αρχή έθεσε σε επείγουσα διαβούλευση (τελειώνει την επόμενη Δευτέρα), ένα κείμενο ρυθμιστικής παρέμβασης, που ορίζει μεταξύ άλλων ότι οι προμηθευτές δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς αλλαγές στα συμβόλαια, αλλά είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν γραπτώς τους καταναλωτές 60 ημέρες νωρίτερα. Στη θεωρία, όλα αυτά καλά ακούγονται, να δούμε όμως και στην πράξη τι θα γίνει...

Το συμβόλαιο της Intralot στην Ταϊβάν

Το νέο συμβόλαιο για την προμήθεια εξοπλισμού, που είχε προαναγγείλει η διοίκηση της Intralot, υπεγράφη στην Ταϊβάν. Πρόκειται για 10ετές συμβόλαιο, βάσει του οποίου η Intralot  θα εξοπλίσει τη λοταρία της Tαϊβάν με τη νέα λοταριακή πλατφόρμα Lotos Χ που θεωρείται το πιο ανταγωνιστικό προϊόν της ελληνικής εταιρείας και λειτουργεί  ήδη σε Ελλάδα (ΟΠΑΠ), Κροατία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιλινόι και σύντομα εισέρχεται και στον Καναδά. Όπως αναφέρουν από την Intralot, το νέο συμβόλαιο θα έχει μεγάλη συνεισφορά στα EBITDA του 2023, λόγω του υψηλού εσόδου από την εγκατάσταση του νέου συστήματος. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει το Σύστημα Διαχείρισης Στιγμιαίων Παιχνιδιών, το Σύστημα Διαχείρισης Πρακτόρων, το Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου, 5.500 τερματικά PhotonX που θα εγκατασταθούν σε σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τις απαραίτητες υπηρεσίες συντήρησης και υποστήριξης.

Τουρισμός και τηλεπικοινωνίες

Ένας από τους σημαντικότερους «παράπλευρους» ωφελούμενους από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως πάροχοι κινητής τηλεφωνίας βλέπουν κάθε τουριστική σεζόν τα έσοδα τους από roaming να αυξάνονται, αντισταθμίζοντας έτσι σε ένα βαθμό τις προσφορές που κάνουν για την εσωτερική αγορά. Τα άσχημα νέα είναι ότι από 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και των προς ένταξη κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, βάσει της οποίας τα κόστη περιαγωγής θα μειωθούν σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά. Έτσι, ταξιδιώτες από Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και άλλες χώρες της περιοχής που έρχονται στην χώρα μας θα απολαμβάνουν πολύ πιο ευνοϊκά τιμολόγια. Με βάση την συμφωνία, το 2028 και τα Δυτικά Βαλκάνια θα ενταχθούν στην ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. με μηδενισμό των χρεώσεων περιαγωγής.

Η Μικέλ στο Ιράκ

Το πρώτο της κατάστημα στο Ιράκ άνοιξε πριν από λίγες ημέρες η Μικέλ. Η ελληνική αλυσίδα, η οποία έχει στόχο μέσα στην επόμενη τριετία να έχει επεκταθεί σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, ξεκίνησε από την πόλη Σουλεϊμανίγια, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν, στον κουρδικό τομέα της χώρας. Η πόλη είναι μία από τις μεγαλύτερες της χώρας με πληθυσμό της τάξης των 750.000 κατοίκων, στον μεγαλύτερο μέρος της νεανικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Mikel είναι μία από τις πρώτες διεθνείς αλυσίδες που επεκτάθηκαν στο Ιράκ ειδικά στον χώρο του καφέ. 

Πετρέλαιο vs ούζου

Με ποια χώρα η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα; Όσο και αν φαίνεται παράξενο, την τελευταία δεκαετία σταθερά το εμπορικό μας έλλειμμα απέναντι στο Ιράκ κινείται στην καλύτερη περίπτωση στα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2022 εκτοξεύτηκε στα 6,7 δισ. ευρώ με τις εξαγωγές του Ιράκ προς την χώρα μας (σ.σ. σχεδόν αποκλειστικά αργό πετρέλαιο) να αγγίζουν τα 6,8 δισ. ευρώ. Από την άλλη, οι ελληνικές εξαγωγές στην πολυτάραχη χώρα είχαν πέρυσι μείωση της τάξης του 80% σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στο «αστείο» ποσό των 46,9 εκατ. ευρώ. Από αυτές το 1/3 ή 16,7 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές ούζου, με το Ιράκ να αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του εξωτερικού για το εθνικό σκληρό ποτό πίσω από τη Γερμανία. Το δυσθεώρητο αυτό εμπορικό έλλειμμα θα πρέπει να απασχολήσει τις διπλωματικές αρχές της νέας κυβέρνησης, καθώς η Ελλάδα διαθέτει εδώ και χρόνια Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ερμπίλ, στην περιφέρεια του Κουρδικού Ιράκ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μάχη τραπεζών για μερίσματα, «ευχαριστώ» Στουρνάρα σε Αλβανούς και ο Πατέλης

Ποια ποιοτικά στοιχεία των τραπεζών κοιτάζει ο SSM, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει τη συμβολή των μεταναστών στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για την Τρ. Πειραιώς και τα χαμόγελα στον ΟΠΑΠ για το Eurojackpot.
bank, trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ημέρες δόξας για τράπεζες, ο γάμος της χρονιάς και το 1 δισ. της Mytilineos

Τα ραντεβού των CEO's των τραπεζών στη Ν. Υόρκη, το «στοίχημα» των EBITDA για τη Mytilineos, ο γάμος της φοροδιαφυγής, πώς θα διατεθούν οι μετοχές του Αεροδρομίου, τι λέει το ΔΝΤ για μισθούς - συντάξεις και το Champions League.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα βήματα του ΤΧΣ, το ψέμα που κόστισε 30 χιλ. ευρώ και η ευχή Στουρνάρα

Πορεία χωρίς παρεκκλίσεις χαράζει το ΤΧΣ για τα placements, η παραίνεση Στουρνάρα για μακροπρόθεσμους επενδυτές στις τράπεζες, η επίσκεψη Β. Ψάλτη στην Κρήτη, η νέα εθελουσία της Τρ. Πειραιώς και οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, το θαύμα της Intralot και ο Κασσελάκης στον ΣΕΒ

Η συζήτηση στις ΗΠΑ για τις μικρές τράπεζες και η παρέμβαση Στουρνάρα για τον πέμπτο πόλο, πώς ανασυγκροτήθηκε η Intralot, η ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, η ανθεκτικότητα των εξαγωγών και η AutoWallis στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εύσημα Στουρνάρα σε τραπεζίτες, το investor day της Alpha και το χέρι του Γιάνη

Τι είπε ο διοικητής της ΤτΕ για τις διοικήσεις των τραπεζών, οι εκλογές και το νέο business plan της Alpha, οι προσφορές για το λιμάνι του Ηρακλείου, σε ποια περίπτωση ο ΓΓ του ΜέΡΑ25 θα κόψει το χέρι του και η δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ενόχληση του SSM, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών και ο έλεγχος του ΟΑΚΑ

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ έχουν ενοχληθεί από τους χειρισμούς για το πάγωμα των επιτοκίων, η δύσκολη άσκηση των ασφαλιστικών με τις επενδύσεις, οι δυσάρεστες υπενθυμίσεις Γ. Στουρνάρα και ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.