ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μετανάστες και εργατικά χέρια, τα θεραπευμένα «κόκκινα» και η απόδοση του ΑΔΜΗΕ

Παρέμβαση Στουρνάρα για τη διασύνδεση της μετανάστευσης με την αγορά εργασίας, η win – win κίνηση για τράπεζες, servicers και δανειολήπτες, ο καύσωνας «έκαψε» και τις εκπτώσεις, οι αγγελίες στο ΓΕΜΗ και ο ρωσικός έρωτας.

Μπορεί να υπάρχει μεγάλη όρεξη για επενδύσεις και, το κυριότερο, οι πόροι για την υλοποίηση των επενδύσεων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.λπ.), ωστόσο ελλοχεύει ένας μεγάλος και ύπουλος κίνδυνος: η αδυναμία εκτέλεσης των έργων λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Η έλλειψη προσφοράς εργασίας εξελίσσεται σε υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, που προκαλεί σειρά δευτερογενών επιπτώσεων στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τον πληθωρισμό. Με όποιο επιτελικό στέλεχος εταιρείας μιλήσεις και σχεδόν από κάθε κλάδο, όλοι απαντούν με την ίδια φράση στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν: «Εύρεση προσωπικού». Και αν το πρόβλημα είναι έντονο σε επίπεδο στελεχών και εξειδικευμένων τεχνικών, ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα σε επίπεδο ανειδίκευτων εργατών, ειδικά στον τομέα των κατασκευών αλλά και στη γεωργία και στον τουρισμό. Πού θα βρει, λόγου χάρη, η Lamda Development τους περίπου 10.000 εργαζόμενους που απαιτούνται για την υλοποίηση των μεγάλων έργων του project; Την ίδια ώρα, δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους οι περισσότερες μικρές και μεγάλες τεχνικές εταιρίες, δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους τουριστικές επιχειρήσεις ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα.

-- Πρόκειται για τεράστιο ζήτημα και δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με άρθρο του χθες στο Βήμα έθεσε το ζήτημα της συμβολής των μεταναστών στην αγορά εργασίας και την εγχώρια οικονομία. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι επιδράσεις της μετανάστευσης στην αγορά εργασίας και την οικονομία είναι σημαντικές και πολύπλευρες, συμπληρώνοντας ένα καίριο κενό δεξιοτήτων, ειδικά στη σημερινή συγκυρία που η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόσθετο πρόβλημα του δημογραφικού και της γήρανσης του πληθυσμού. Σημείωσε επίσης τη σημασία για τη χώρα δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου για τις μεταναστευτικές εισροές, της χάραξης στρατηγικών και πολιτικών που προωθούν την ένταξή τους στην κοινωνία και της αποτελεσματικής διασύνδεσης της μετανάστευσης με την αγορά εργασίας.

-- Το θέμα πολιτικά δεν είναι εύκολο, καθώς η ένταξη μεταναστών στον κοινωνικό ιστό και την παραγωγική διαδικασία συγκεντρώνει πολλούς πολέμιους, μερίδα των οποίων βρίσκονται και στη Νέα Δημοκρατία. Χρόνος δεν υπάρχει και απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ευελιξία, διαφορετικά ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουμε να κοιτάμε τα λεφτά, καθώς δεν θα βρίσκουμε χέρια για να υλοποιήσουν τα έργα. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda επιδιώκει μέσω ειδικής διακρατικής συμφωνίας να φέρει στρατιές μεταναστών – εργατών για τις κατασκευαστικές εργασίες της μεγάλης επένδυσης.


Η win – win κίνηση για τράπεζες, servicers και δανειολήπτες

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά δεκαπέντε ολόκληρα δισεκατομμύρια πρώην «κόκκινων» δανείων θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε διάστημα περίπου 3-4 ετών στις τράπεζες ως «θεραπευμένα» και κανονικώς εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό υπογράμμισε σε άρθρο του στην Καθημερινή ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greeece, Θόδωρος Καλαντώνης, σημειώνοντας ότι αυτό θα είχε πολλά οφέλη για πολλούς: τις τράπεζες (που θα έβλεπαν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους και τα έσοδα να ενισχύονται δραστικά), τους servicers και την επίτευξη των στόχων του Ηρακλή αλλά και για τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα επέστρεφαν στην κανονικότητα αποκτώντας και πάλι πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα μετά από πολλά χρόνια αποκλεισμού. Θα σταθούμε λίγο στο τραπεζικό σκέλος: σε μια συγκυρία όπου οι τράπεζες  ιδρώνουν για να δώσουν δάνεια, και υπάρχουν διάφορα εμπόδια που ψαλιδίζουν την πιστωτική επέκταση, η επιστροφή θεραπευμένων «κόκκινων» θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στα μεγέθη των τραπεζών σαν ένα μεγάλο αναπτυξιακό bonus.


Η απόδοση του ΑΔΜΗΕ

Τέτοιες ημέρες πέρυσι, σε εξέλιξη βρισκόταν μια μίνι σύγκρουση μεταξύ του Διαχειριστή ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ, και του Ρυθμιστή, της ΡΑΕ, η οποία δεν είχε αποδεχτεί το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για αύξηση της εγγυημένης απόδοσης από 6,1% σε 8,51%. Τότε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε αντιδράσει έντονα για την απόφαση, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο αδυναμίας υλοποίησης μέρους των επενδύσεων που απαιτούνται σε δίκτυα υψηλής τάσης, ενώ η μετοχή στο ΧΑ είχε πιεστεί αισθητά. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει. Η νέα ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), έχει προχωρήσει ήδη σε σημαντική βελτίωση του waac στις τρεις εταιρείες διανομής αερίου, δηλαδή την ΕΔΑ Αττικής, την ΔΕΔΑ και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Η νέα ρυθμιζόμενη απόδοση καθορίστηκε για το 2023 σε 8,57% από 7,03% το 2022. Η αύξηση αυτή φαίνεται ότι δείχνει το δρόμο και για τον ΑΔΜΗΕ. 


Ο καύσωνας «έκαψε» και τις εκπτώσεις

Η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων σε μεγάλο βαθμό «κάηκε» στην καύσωνα. Σε προηγούμενες χρονιές η συγκεκριμένη Κυριακή ήταν πολυαναμενόμενη από τους εργαζόμενους που θα πραγματοποιούσαν αγορές πριν φύγουν για τις διακοπές τους. Φέτος, τουλάχιστον όσο διαρκεί ο καύσωνας, οι εκπτώσεις περνούν απαρατήρητες. Τα περισσότερα καταστήματα σε περιφερειακό επίπεδο παρέμειναν κλειστά, γνωρίζοντας ότι το κίνητρο των εκπτώσεων δεν ήταν τόσο ισχυρό ώστε να αποχωριστούν οι καταναλωτές των δροσιά των παραλιών ή των κλιματιστικών. Αντίθετα, τις καιρικές συνθήκες εκμεταλλεύτηκαν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που λειτούργησαν και σαν οάσεις για όσους αναζητούσαν μία έξοδο σε υποφερτές –τουλάχιστον σε επίπεδο θερμοκρασιών– συνθήκες.


Αγγελίες και στο ΓΕΜΗ

Με ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο θα ενισχυθεί έως τα τέλη της φετινής χρονιάς το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Ο Γιάννης Μασούτης έχει πάρει σοβαρά τον ρόλο του ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και φροντίζει να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του. Έτσι τους επόμενους μήνες στο ΓΕΜΗ, πέρα από τις απαραίτητες εταιρικές ανακοινώσεις, θα προστεθεί και μία πλατφόρμα εύρεσης εργασίας, όπου τόσο οι επιχειρήσεις θα ενημερώνουν για τις κενές που θέλουν να καλύψουν όσο και οι εργαζόμενοι για τη διάθεση τους να συνεργαστούν με επιχειρήσεις. 


Ο ρωσικός έρωτας

Ευτυχώς που δεν υπάρχει πια Ρωσικό Κόμμα γιατί θα είχε κατακτήσει με άνεση τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως και να διεκδικούσε την εξουσία στην Ελλάδα. Στη χώρα μας καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ρωσοφιλίας στη Δύση, που μόνο από ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας ξεπερνιούνται, ακόμη και σήμερα, μετά τον βάρβαρο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως δείχνει διεθνής έρευνα του ινστιτούτου Pew Research, στην Ελλάδα το ποσοστό των ερωτηθέντων που εξέφρασαν ευνοϊκή θέση υπέρ της Ρωσίας φτάνει το 32%. Ακόμη και στην Ουγγαρία του Όρμπαν, ο οποίος υιοθετεί ανοιχτά φιλορωσική εξωτερική πολιτική, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 23%. Για να βρει κανείς διεθνώς υψηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων για τη Ρωσία, θα πρέπει να πάει στην Ινδία, την Ινδονησία, την Κένυα, τη Νιγηρία, ή το Μεξικό. Το γεγονός ότι το ένα τρίτο των Ελλήνων είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει τη Ρωσία προσφέρεται για πολλές κοινωνιολογικές και πολιτικές αναλύσεις και ίσως εξηγεί ακόμη και το πώς βρίσκουν απήχηση σε ευρεία κλίμακα στη χώρα μας οι πιο «ψεκασμένες» και συνωμοσιολογικές θεωρίες.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ρομποτάκια του ντιμπέιτ, αίτημα για… ΑΤΑ σε Λαγκάρντ και τα δάνεια σε ελβετικό

Τρακαρισμένοι αρχηγοί σε ανούσιους μονολόγους, οι δυσάρεστες επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ, οι μάλλον υπερβολικές απαιτήσεις των εργαζομένων της ΕΚΤ, ο νέος CEO της Fourlis, η ανακαίνιση και το… τρενάκι για τις μετακινήσεις επιχειρηματία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η φυγή από το ΧΑ και ο φόβος της ΤτΕ για τις αγορές

Πού θέτει τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός ενόψει κάλπης, το ΧΑ αποψιλώνεται από μετοχές, η ΤτΕ φοβάται κραδασμούς στις αγορές, ποιες είναι οι πιο «ακριβές» παραλίες, ο Τύπος σε συνεχή πτώση και το σουξέ της ιατρικής κάνναβης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πυρά» Στουρνάρα σε ΚΕΠΕ, η πώληση της Nova και ένα θαύμα για τη Γιούλα

Ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διάσωση της Γιούλα, η BC Partners αναζητά αγοραστές για τη Nova, το «ξήλωμα» διαγωνισμών, εξελίξεις στην Παυλίδης, τα κέρδη της ΤτΕ, οι προμήθειες των POS, η σύνδεση Αεροδρομίου - Αθήνας με ρυθμούς 2004 και οι τουαλέτες - αξιοθέατα στο Τόκιο.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μάχη τραπεζών για μερίσματα, «ευχαριστώ» Στουρνάρα σε Αλβανούς και ο Πατέλης

Ποια ποιοτικά στοιχεία των τραπεζών κοιτάζει ο SSM, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει τη συμβολή των μεταναστών στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για την Τρ. Πειραιώς και τα χαμόγελα στον ΟΠΑΠ για το Eurojackpot.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα λαμπερά κέρδη - μέρισμα της ΤτΕ, ο «ροκ σταρ» υπουργός και γιατί δεν άρεσε ο ΟΤΕ

Οι ζημιές του Ευρωσυστήματος και η λαμπερή εξαίρεση της ΤτΕ, ο Αδ. Γεωργιάδης έκλεψε την παράσταση, το μέρισμα του ΟΤΕ δεν ενθουσίασε τους επενδυτές, πιο κοντά στην Κρήτη τα γεωτρύπανα και έξυπνες γέφυρες με 340 εκατ.