ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Το American Dream του ΣΥΡΙΖΑ, οι ζημιές σε βιομηχανίες και η Μ. Λάτση

Ο Στέφανος Κασσελάκης, η ηγετική ομάδα και το αμερικανικό όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι βαριές ζημιές σε βιομηχανίες της Λάρισας, οι επενδύσεις της Μ. Λάτση, η ευαισθησία του Χρ. Σταϊκούρα και οι Γερμανοί τουρίστες που ξοδεύουν λίγα.

Εκ πρώτης όψεως, το παράδοξο βγάζει μάτι. Πώς είναι δυνατό ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας και τόσοι άλλοι σύντροφοι να στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, έναν εισβολέα της τελευταίας στιγμής στο κόμμα και μάλιστα με μια διαδρομή που πιο American Dream δεν γίνεται; Ωστόσο, μόνο αφελείς πιστεύουν ότι ο κ. Κασσελάκης είδε φως και μπήκε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα ισχυρό κομμάτι της κομματικής νομενκλατούρας του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα και με τις ευλογίες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, τον προώθησε με… χίλια. Σε ό,τι αφορά την αμηχανία σε επίπεδο συμβολισμών (Goldman Sachs, ενασχόληση με καράβια, σπουδές σε ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ), αυτά ουδέποτε απασχόλησαν τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να είναι φλογερός πολέμιος της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονα να στέλνει τα παιδιά του σε πανάκριβο ιδιωτικό σχολείο. Υπάρχει όμως ένα ακόμα καταλυτικό στοιχείο που ενώνει πολλούς συντρόφους γύρω από τον Κασσελάκη: το μίσος. Κάποιοι σύντροφοι μισούν την Ομπρέλα, άλλοι μισούν την κ. Αχτσιόγλου, θεωρώντας ότι υπονόμευσε τον Αλ. Τσίπρα (αλήθεια πόσες ακόμα εκλογές θα έπρεπε να χάσει για να παραιτηθεί;), άλλοι μισούν άλλους για άλλους λόγους και πάει λέγοντας. Εξού και το ξεκατίνιασμα των προηγουμένων ημερών. Και ασφαλώς όλοι οι παραπάνω μισούν τον Μητσοτάκη και δεν βλέπουν τίποτα άλλο μπροστά τους εκτός του ότι ο Στ. Κασσελάκης έχει περισσότερες ελπίδες από την κ. Αχτσιόγλου να τον αποκαθηλώσει. Οπότε Stefanos δαγκωτό! 

-- Μένει να δούμε αν η έλευση του Στ. Κασσελάκη ανακόψει την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα κινητοποιήσει απογοητευμένους πολίτες που επιζητούν κάτι διαφορετικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης θα ενισχύσει το κόμμα με νέα πρόσωπα που θα εμφυσήσουν νέα δυναμική. Για να δούμε. Στη στήλη πάντως κρατάμε μικρό καλάθι καθώς το πρώτο δείγμα στις πρώτες προσπάθειες πολιτικών παρεμβάσεων του κ. Κασσελάκη οι δηλώσεις του ήταν ατόφιος, ασταφτερός λαϊκισμός που παραπέμπει αρκετά σε Τραμπ και στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. 

-- Οι εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή νέου προέδρου αποκάλυψαν αυτό που υποστήριζαν εδώ και πολύ καιρό πολλοι πολιτικοί παρατηρητές: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάχθηκε το 2015 στο 35% ως ένα αντιμνημονιακό συνονθύλευμα που ενέταξε στις τάξεις του αριστερούς, λούμπεν στοιχεία, λαικιστές όλων των αποχρώσεων, ψώνια, οπορτιουνιστές κ.α. Και όσο υπήρχε η κρίση και τα μνημόνια όλοι αυτοί είχαν έναν κοινο εχθρό να πολεμάνε. Μόλις η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και η χώρα στάθηκε στα πόδια της άρχισε η κατρακύλα. 

-- Τέλος, να σημειώσουμε την κωμική διάσταση του δράματος: πώς ένα κόμμα που δήλωνε και ξαναδήλωνε αριστερό, που έβαζε την ιδεολογία μπροστά από όλα, που μιλούσε για τα ιδανικά, τις αξίες και άλλα ωραία τελικώς επέλεξε ως νέο αρχηγό έναν άνθρωπο εντελώς απολιτίκ, με μηδενική πολιτική διαδρομή που εμφανίστηκε στο κόμμα πριν ένα μηνα. Ίσως αυτή να ήταν η τελευταία αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ: η υποστασή του ως κόμμα. Πώς το έλεγε ο καλός λαός μας; Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις. 


Οι βιομηχανίες της Λάρισας

Τουλάχιστον 20 βιομηχανίες στην περιοχή της Λάρισας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα μετά τις πλημμύρες και παραμένει άγνωστος ο χρόνος επαναλειτουργίας τους. Στις πέντε από αυτές τα νερά δεν έχουν απομακρυνθεί και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αποτίμηση των ζημιών. Είναι σαφώς σε πιο δύσκολη θέση από τις άλλες. Και στις υπόλοιπες 15 όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Τα πρώτα στοιχεία από την απογραφή είναι απογοητευτικά, καθώς οι γραμμές παραγωγής έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και οι μηχανές χρήζουν αντικατάστασης.

-- Εδώ έχει προκύψει ένα πρόβλημα για τους επιχειρηματίες. Η κρατική αρωγή αποτιμά τα μηχανήματα στη λογιστική τους αξία μετά τις αποσβέσεις και η αποζημίωση που δίνεται είναι πάντα πολύ χαμηλότερη από το κόστος αντικατάστασης για μια καινούργια μηχανή. Έτσι, προς το παρόν προσπαθούν να φτιάξουν τα χαλασμένα μηχανήματα ανταλλακτικό προς ανταλλακτικό που θα τους έρθει πιο φθηνά, αλλά αυτό σημαίνει και μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης των ζημιών. Πρόκειται για βιομηχανίες με ανταγωνιστικά προϊόντα και εκατοντάδες εργαζόμενους, με σοβαρό αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.


Οι επενδύσεις της Μ. Λάτση

Το καλοκαίρι του 2020, η Μαριάννα Λάτση πούλησε τη συμμετοχή της στη Lamda Development (8%), εισέπραξε 84 εκατ. ευρώ και αποχώρησε ουσιαστικά από το project του Ελληνικού. Από τότε πέρασαν τρία χρόνια και την περασμένη εβδομάδα το Family Office της κυρίας Λάτση ανακοίνωσε πως απέκτησε το 4,2% της Trade Estates του ομίλου Fourlis έναντι 8 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η Trade Estates δρομολογεί άμεσα την εισαγωγή της στο ΧΑ. Το αξιοσημείωτο είναι πως η Μαριάννα Λάτση αποχώρησε από τη Lamda, που εκτός από το Ελληνικό ήταν και ο leader της αγοράς στα εμπορικά κέντρα και επενδύει τώρα στην Τrade Estates που εξειδικεύεται στα εμπορικά κέντρα και σύντομα -εκτός απροόπτου- θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με την απόκτηση του Smart Park από τη Reds.


Ήρθαν περισσότεροι Γερμανοί αλλά ξόδεψαν λιγότερα

Η οικονομική κατάσταση και η αβεβαιότητα στη Γερμανία είχε αντίκτυπο και στον ελληνικό τουρισμό. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την ταξιδιωτική κίνηση του Ιουλίου, ενώ φέτος τον Ιούλιο επισκέφθηκαν την χώρα μας 16,1% περισσότεροι Γερμανοί δεν υπάρχει αντιστοιχία και στα έσοδα που είναι μόλις 2,1% αυξημένα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Στον αντίποδα, οι Βρετανοί, αν και είναι οριακά χαμηλότερα (0,5%) φέτος τον Ιούλιο σε αφίξεις, έφεραν ταξιδιωτικές εισπράξεις βελτιωμένες κατά 17,3%.


Το τέλος του αγαπημένου σούπερ μάρκετ

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν οδηγήσει τους Έλληνες να κυνηγούν τις προσφορές από κατάστημα σε κατάστημα. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα με αντικείμενο τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, μόλις το 18% δήλωσαν ότι πηγαίνουν σταθερά σε μία μόνο αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Το 44%, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα, δηλώνουν ότι έχουν μία βασική αλυσίδα, αλλά πηγαίνουν και σε 2-3 ακόμη, ενώ 21% αναφέρουν ότι πηγαίνουν σε πολλές και ότι δεν μία συγκεκριμένη ως επιλογή. Τέλος, 17% σημειώνουν ότι επισκέπτονται συστηματικά δύο αλυσίδες για τα ψώνια τους.


Η ευαισθησία του Χρ. Σταϊκούρα

Με το άτομο που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και το οποίο γνωστοποίησε μια καθόλου κολακευτική περιπέτεια που είχε με λεωφορείο συναντήθηκε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας. Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του υπουργού που δίνει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο συμβάν. Ωστόσο, το ζήτημα της πρόσβασης σε μέσα μεταφοράς, σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και δημόσιους χώρους είναι πολύ μεγάλο και αφορά τους πάντες, δεδομένου ότι αυτή η μικροπαραβατικότητα (μηχανάκια να τρέχουν σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, αυτοκίνητα που παρκάρουν όπου θέλουν κλπ.) έχει χτυπήσει «κόκκινο». Η πολιτεία κάποια στιγμή συντονισμένα θα πρέπει να κινηθεί για να μπει μια στοιχειώδης τάξη.  


Ζούγκλα…

Αντιγράφουμε από το χθεσινό Βήμα: «Ξυλοδαρμούς πολιτών, τους οποίους μάλιστα εκτελούσαν "νονοί της νύχτας", φέρονται να παραγγέλνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με το περιεχόμενο δικογραφίας που αποκαλύπτει «Το Βήμα». Οι αξιωματικοί μάλιστα παραγγέλνουν τους ξυλοδαρμούς με διαμεσολαβητές άλλους ενστόλους που κατέχουν καίρια πόστα κι έχουν υψηλές προσβάσεις. Στο ίδιο φόντο, κακοποιοί απευθύνονται σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για να έχουν προσβάσεις σε κρατικές υπηρεσίες, να μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία χωρίς να πληρώνουν ή για να πληροφορούνται τυχόν έρευνες σε βάρος τους…». Αυτά το ωραία για να κλείσουμε άνευ περαιτέρω σχολίων.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι αυταπάτες του Αλ. Τσίπρα, τα κέρδη των τραπεζών και η δανειοφοβία

Ο επίλογος για τον Αλέξη Τσίπρα και η ιστορική φράση από το 2016, πώς οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές, η δανειοφοβία των Ελλήνων και οι Τούρκοι τουρίστες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα εύσημα Μαξίμου σε Ξηρουχάκη, «άδειασμα» Σκρέκα και οι τόκοι σε Μαντωνανάκη

Οι επιτυχίες του επικεφαλής του ΤΧΣ αναγνωρίζονται από το Μαξίμου, η αξίωση Μαντωνανάκη από το Δημόσιο που ξεπερνά τα 700 εκατ., το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα, οι Ρώσοι και η Κύπρος και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «μαξιλάρι», ο Παβλόφ, το νέο «μάτι» της εφορίας και η αποχώρηση Παντελιά

Οι μνημονιακότεροι των μνημονιακών αγανακτούν με τον Στ. Κασσελάκη, ο Ευ. Μυτιληναίος και το γάλλιο, πότε θα ανακάμψει ο ΟΤΕ, οι αλλαγές στην Εποπτεία της ΤτΕ, η αναβίωση του Σινέ Παρί και τα υπερκέρδη της Adidas.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το τέλος της πολιτικής ασυναρτησίας, οι τράπεζες και το crash test του Σκρέκα

Η κορύφωση των εξελίξεων στην αποεπένδυση ΤΧΣ από τις τράπεζες, η αποσύνθεση ΣΥΡΙΖΑ και το αντιμνημονιακό «νερό του Καματερού», η αγωνία Σκρέκα για τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ και η καμπάνια των γραφειοκρατών της Ε.Ε.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στους πέντε ανέμους, η «νέα» Άκτωρ και τα 19 «όχι» στον Θεοδωρόπουλο

Η διάλυση ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος της ηρωικής διαπραγμάτευσης, ποιοι θα διοικήσουν την Άκτωρ, η αποτυχία Θεοδωρόπουλου πριν την επιτυχία, η «μαρίδα» των crypto, το καρφί Παντελιάδη και η προμήθεια του payzy pro.
prem_watsa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ένας ανδριάντας για τον Γουάτσα, η ΤτΕ «φρούριο» και οι υπερωρίες Καραμανλή

Ο ανδριάντας που πρέπει να στηθεί για τον υπομονετικό επενδυτή Πρεμ Γουάτσα, πώς οχυρώνεται το κτίριο της ΤτΕ για να υποδεχτεί το συμβούλιο της ΕΚΤ, οι δύο ομιλίες του Καραμανλή και ο πόλεμος Κασσελάκη στους «παλιούς».