ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αίτηση επαναπατρισμού από 2.850 Έλληνες που μένουν στη Βρετανία

Για λόγους δημόσιας υγείας διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία και Γερμανία μέχρι τις 15 Απριλίου, με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά να υπογραμμίζει πως δεν μπορούν να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες πίσω αυτή την στιγμή.

Οι πτήσεις κλείνουν για λόγους δημόσιας υγείας, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ότι από αύριο, Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 3 το πρωί και έως 15 Απριλίου στις 3 το πρωί, διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία. Για την ίδια περίοδο διακόπτονται και οι πτήσεις από τη Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα.

Εξαίρεση από τους περιορισμούς ισχύει για τις πτήσεις που αφορούν στην υποστήριξη των συστημάτων υγείας, πτήσεις που εγκρίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με την ΓΓΠΠ, πτήσεις για κρατικούς ή στρατιωτικούς λόγους, μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και για τις εμπορικές πτήσεις. Ανάμεσα στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού και προστασίας των πολιτών, είπε, είναι η διακοπή πτήσεων από χώρες στις οποίες υπάρχει σοβαρό επιδημιολογικό πρόβλημα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για την δημόσια υγεία της χώρας μας, τόνισε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αναφερόμενος ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 2.850 Έλληνες έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό, δήλωσε ότι θα επαναπατριστούν εκείνοι που έχουν ανάγκη και ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

1. Όσοι χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο όπου βρίσκονται, π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μια απόδειξη συνταγογράφησης.

2. Όσοι δεν έχουν πού να μένουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους. Και αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά

3. Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που απαιτείται είναι το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Ήδη χθες το βράδυ, όπως είπε, ήρθαν 30 πολίτες με ειδική πτήση από το Χίθροου με προβλήματα υγείας. «Πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό, η διαδικασία επαναπατρισμού δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Γνωρίζω ότι πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να επιστρέψουν, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Οι επιστροφές γίνονται για άτομα που έχουν ειδικούς λόγους και όχι για κάποιους που δίχως να έχουν ειδικό λόγο και δίχως να δίνουν τα στοιχεία τα απαραίτητα στις Αρχές θέλουν οπωσδήποτε να επιστρέψουν και να κάνουν μάλιστα και φασαρία», ανέφερε. Προσέθεσε ότι «δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι όσο και αν φωνάζουν εάν δεν έχουν σοβαρό λόγο, θα πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που αρνούνται να συνεργαστούν και δεν απαντούν στα ερωτήματα που τους θέτει η πρεσβεία ή η ΓΓΠΠ, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος αν έχουν κάπου να μείνουν και εκείνοι που αρνούνται να προσκομίσουν αποδεικτικά των λόγων που προβάλλουν, επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γονιμότητα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έρευνα

Η καθηγήτρια Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Σοφία Καλανταρίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών για την μείωση της γυναικείας γονιμότητας, εξαιτίας τής περιβαλλοντική ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερρίκος Ντυνάν: Μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς

«Αυτή η μη χειρουργική διαδικασία προσφέρει πλεονεκτήματα, όπως μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, λιγότερο πόνο και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους» τόνισε ο Αλέξανδρος Μάλλιος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανταλλαγή δεδομένων Υγείας εντός της ΕΕ

Με τον Eυρωπαϊκό Xώρο Δεδομένων Υγείας οι πολίτες θα έχουν ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλο κράτος μέλος.