ΓΔ: 905.64 0.40% Τζίρος: 88.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:10:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Επενδυτικό φόρουμ «Discover Portugal» από την Enterprise Greece

Στις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας αφιερώθηκε η εκδήλωση «Discover Portugal» στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών της Πορτογαλίας, κου Eurico Brilhante Dias.

«Παρά την πανδημία, παρατηρούμε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε σημαντικούς τομείς, όπως στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ακινήτων και στις υποδομές» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και  Πρόεδρος της Enterprise Greece, κος Γρηγόρης Δημητριάδης, στη διαδικτυακή εκδήλωση «Discover Portugal» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και o Πορτογαλικός Οργανισμός Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (AICEP), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών της Πορτογαλίας, κου Eurico Brilhante Dias. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 45 ελληνικές εταιρείες και θεσμικοί φορείς από την Ελλάδα. Την εκδήλωση προλόγισαν ο και η Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, κα Helena Paiva.

Ο κος Γρηγόρης Δημητριάδης, τόνισε ακόμα τις εξαιρετικές προοπτικές που ανοίγονται στους τομείς της τεχνολογίας, των ψηφιακών υπηρεσιών, της διαχείρισης των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και των εξαγωγών, οι οποίες παρουσίασαν ήδη σημαντική αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο κ. Δημητριάδης κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η σημερινή εκδήλωση, αλλά και άλλες που προγραμματίζονται, θα αποτελέσουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πορτογάλους επενδυτές να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική αγορά».

Η Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, κα Helena Paiva, χαιρέτισε την εκδήλωση, σημειώνοντας πως, αφενός, συμβάλει στη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, δύο χωρών με μεγάλη ιστορική και ναυτική παράδοση, και, αφετέρου, δηλώνει την προσήλωση των δύο Κυβερνήσεων στην κατεύθυνση της προώθησης επιχειρηματικών συνεργειών και συνεργασιών, τόσο στις αντίστοιχες αγορές όσο και σε περιοχές όπου η κάθε χώρα έχει προνομιακές σχέσεις. Προσκάλεσε τέλος τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Πορτογαλία, στην οποία θα νιώσουν πραγματικά σαν στη χώρα τους.    

Ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, κος Κωσταντίνος Φραγκογιάννης, εξήρε τις σχέσεις των δύο χωρών και ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη βελτίωση του επιχειρείν, ενώ αναφέρθηκε και στις ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στην ενέργεια, στον τουρισμό και στην τεχνολογία που προσφέρει η χώρα μας. Ο κος Φραγκογιάννης σημείωσε ακόμη ότι ευελπιστεί στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και του εμπορίου προς την Πορτογαλία, ώστε οι Πορτογάλοι καταναλωτές να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα. Τέλος, συμπλήρωσε ότι παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα επικεντρώνεται στην οικοδόμηση βιώσιμης ανάπτυξης, αναπτύσσοντας διεθνείς συνεργασίες και εταιρικές σχέσεις με άλλες χώρες, προς όφελος αμφότερων των μερών.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδιος για τη Διεθνοποίηση, κος Eurico Brilhante Dias, χαιρέτισε τις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας οι οποίες θα πρέπει να αντικατοπτριστούν σε μια εμβάθυνση των οικονομικών τους σχέσεων. Προσκάλεσε τους Έλληνες επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και τη τεχνογνωσία που η Πορτογαλική οικονομία προσφέρει σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων, οι νέες τεχνολογίες και σημείωσε τις μεγάλες προοπτικές συνεργασίας και αξιοποίησης, από κοινού, στο χώρο της θαλάσσιας οικονομίας και στη βιομηχανία της ναυτιλίας. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως οι δυο οικονομίες είναι συμπληρωματικές από γεωγραφικής άποψης: η Πορτογαλία είναι ιδανική πλατφόρμα για να προσεγγίσουν οι επενδυτές τις αγορές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Τέλος, ο Υφυπουργός σημείωσε πως οι δύο Κυβερνήσεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο να δημιουργηθούν τα εργαλεία εκείνα που προωθούν και διευκολύνουν τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκε την Αθήνα για να παραστεί, λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, στην υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και του Εθνικού Αναπτυξιακού Οργανισμού της Πορτογαλίας (Instituição Financeira de Desenvolvimento - IFD), το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Οι κκ Αντώνιος Αχιλλεούδης, Ιδρυτικό Μέλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου και Μέλος της Εκτελεστικής Επιστροπής της εταιρείας AΧΙΑ Ventures Group και ο κος Κωνσταντίνος Ψαρούλης, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων, της εταιρείας FIBRAN S.A. μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τις επενδύσεις που υλοποίησαν στην Πορτογαλία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΞ: Ανυπόστατοι και φαιδροί οι ισχυρισμοί του Αλτούν για την Ελλάδα

Αφορμή για την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν προκλητική ανάρτηση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας που κάνει λόγο για καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΕΒ: Απαραίτητη η ενίσχυση της εκπαίδευσης σε τεχνολογία - μηχανική - μαθηματικά

Η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά (STEM), είναι γνωστικά πεδία ιδιαίτερα σημαντικά και διαμορφώνουν μια σύγχρονη τάση των εκπαιδευτικών συστημάτων έμφασης σε αυτά.