ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katastimata, lianemporio, koronoios
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τα σενάρια για το άνοιγμα της λιανικής και των εκκλησιών

Τα SMS θα διατηρηθούν ακόμα και μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, αλλά εξετάζεται διεύρυνση ωραρίου όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Στο τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις.

Το κατάλληλο σχέδιο για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου αναζητά η κυβέρνηση, ενώ οι ανακοινώσεις σχετικά με τα καταστήματα αλλά και τις εκκλησίες αναμένονται έως το Σάββατο. 

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εχθές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με θέμα συζήτησης τον φετινό τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και με αυστηρά μέτρα.

Για τα Χριστούγεννα, η βασική πρόταση είναι να γίνουν περισσότερες λειτουργίες, δύο την παραμονή το βράδυ και τρεις ανήμερα, ενώ το ίδιο εξετάζεται και για τα Φώτα, ενώ η πρόταση θα περιλαμβάνει να μην γίνουν οι λιτανείες, στις οποίες και συνωστίζεται πλήθος πιστών.

Όσον αφορά τα καταστήματα λιανικής, το ένα σενάριο αναφέρει ότι θα υπάρξει κάποιο άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα, ίσως με μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικών, ωστόσο ερώτημα παραμένει το τί θα γίνει με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία ήταν να μην ανοίξουν καθόλου. Το άλλο σενάριο προβλέπει οριζόντιο άνοιγμα όλων των καταστημάτων. Παράλληλα, εξετάζεται η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, μετά τις 21.00, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα καταστήματα. 

Εχθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε πως η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξει, ενώ τα SMS θα διατηρηθούν ακόμα και μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. 

Οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, της Εκκλησίες, τα κομμωτήρια αλλά και τις μετακινήσεις, αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί τα άνοιγμα της αγοράς. Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο κ. Πέτσας θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

Την ίδια ώρα, σημάδια υποχώρησης δείχνει η πανδημία, ωστόσο οι ρυθμοί μείωσης των αριθμών παραμένουν αργοί. Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.382 νέα κρούσματα, 579 διασωληνωμένους και 102 θανάτους. 

Εκτός από την Αττική (303 κρούσματα) και τη Θεσσαλονίκη (283), τα περισσότερα εντοπίστηκαν στο Κιλκίς (58), στην Ξάνθη (52) και την Πιερία (50). 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρίες στην Κοζάνη για την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι οργανώνουν την Δευτέρα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δημαρχεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Σερβίων και Σιάτιστας με κατάθεση ψηφισμάτων στον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές, όπου θα ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων.
lockdown, Karantina, Athina, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για το μερικό άνοιγμα της οικονομίας

Πιθανή η επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου από τις 5 Απριλίου με φυσική παρουσία των καταναλωτών, εξετάζεται η άρση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων. Ποια τα σενάρια για τα σχολεία.
athens-lockdown-shops
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως τις 29/3 το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οριακή η κατάσταση στο ΕΣΥ

Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα γίνει αποκλειστικά με τη χρήση SMS, ενώ θα ακολουθήσουν η Μέση Εκπαίδευση. Μέσα Απριλίου επιστρέφει η κανονικότητα για την εστίαση και μέσα Μαΐου για τον τουρισμό.