ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios-ekav
Φωτο: Aris Oikonomou/SOOC

Αύξηση κρουσμάτων βλέπουν οι ειδικοί, πότε έρχεται χαλάρωση των μέτρων

Αύξηση έως και 3.000 κρούσματα «βλέπει» το μοντέλο του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκου Τζανάκη. Με 2.000 κρούσματα δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Την πιθανότητα να δούμε αύξηση κρουσμάτων ίσως και πάνω από τα 3.000 αν συνεχίσουμε να έχουμε πάνω από 50.000 τεστ καθημερινά εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι οι διασωληνώσεις μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε. «Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα» υπενθύμισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Δημόπουλος: Με 2.000 κρούσματα δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων

Δεν μπορούμε να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων με τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα υποστήριξε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο». «Με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» σημείωσε.

«Οι νέες μεταλλάξεις συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και αλλού. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων» τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να «δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν πρέπει να συνεχίσει ο εμβολιασμός λόγω των μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχίσει, πάει με καλούς ρυθμούς και είναι μονόδρομος ο ταχύς εμβολιασμός μεγάλου αριθμού του πληθυσμού».

Την εκτίμηση ότι οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προηγηθούν στον εμβολιασμό εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. «Θα έπρεπε να προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 70, αντί της ηλικιακής ομάδας 60-64 στα εμβόλια» σημείωσε. Σε ό,τι αφορά στην ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο, αναφορικά και με τη χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τον τουρισμό, εκτίμησε ότι τα αντισώματα των εμβολίων μπορεί να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ