ΓΔ: 1434.97 1.03% Τζίρος: 47.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:22:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
athens-lockdown-shops
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Έως τις 29/3 το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οριακή η κατάσταση στο ΕΣΥ

Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα γίνει αποκλειστικά με τη χρήση SMS, ενώ θα ακολουθήσουν η Μέση Εκπαίδευση. Μέσα Απριλίου επιστρέφει η κανονικότητα για την εστίαση και μέσα Μαΐου για τον τουρισμό.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων τα οποία έφθασαν χθες σε νέο ρεκόρ αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, φαίνεται ότι αναγκάζει την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον χρονικό ορίζοντα μερικής άρσης των μέτρων. 

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να υπάρξει, υπό συγκεκριμένους όρους, άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 22 Μαρτίου, αλλά υπάρχουν σκέψεις μετάθεσης για τις 29 Μαρτίου και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί. 

Το μεγάλο αγκάθι δεν είναι άλλο από την αντοχή του Συστήματος Υγείας, με τους διασωληνωμένους να έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα ενός μήνα (από 277 βάσει των χθεσινών στοιχείων έχουν φθάσει στους 484), ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας. 

Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς χθες, 251, εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τις δύσκολες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου, στο ξεκίνημα του κύματος στα νοσοκομεία, αρχίζουν να θυμούνται οι επαγγελματίες υγείας στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.895, με τους 1.579 να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Ο προγραμματισμός για το άνοιγμα της οικονομίας 

Ήδη με χθεσινές δηλώσεις του ο υπ. Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου είτε στις 22 ή στις 29 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη, το αν θα είναι 22 ή αν θα είναι 29 δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητος. Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22 και το λέω υπό την εξής έννοια ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων, δεν λέω ότι η πανδημία θα εξαφανιστεί, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα όμως όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε πια μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα».

Η λειτουργία των καταστημάτων θα γίνει με τη μέθοδο του SMS και με δυνατότητα τρίωρης παρουσίας των καταναλωτών σε αυτά και όχι με τη μέθοδο του click away. 

Μετά το λιανικό εμπόριο τη σκυτάλη, όπως όλα δείχνουν, λαμβάνει η εστίαση η οποία εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσει στα μέσα Απριλίου, ενώ ήδη ο υπ. Τουρισμού, κ. Χάρις Θεοχάρης τόνισε σε παρουσίασή του ότι το άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται για τις 14 Μαΐου, με το ενδιαφέρον να είναι, ήδη, υψηλό, κυρίως από χώρες όπως η Βρετανία. 

Φυσικά και το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει υπό αυστηρούς κανόνες, με πιθανή χρήση του «διαβατηρίου εμβολιασμού», με την κυβέρνηση να βρίσκεται εν αναμονή και των προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει εντός Μαρτίου η Κομισιόν για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Επιστροφή στην κανονικότητα και για τα σχολεία αλλά κυρίως αυτά της μέσης εκπαίδευσης, ήτοι Γυμνάσια και Λύκεια, με την Γ’ Λυκείου να είναι η βασική προτεραιότητα, καθώς οι μαθητές της θα κληθούν εντός λίγων μηνών να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: 57 νεκροί και 61 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ανιχνεύθηκαν πέντε δείγματα θετικά για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος).
nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, 64 διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 11% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.