ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιστρέφει στο Ιράν το πετρέλαιο που κατασχέθηκε στην Ελλάδα

Εσπευσμένη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Χαλκίδας για να ανοίξει ο δρόμος απελευθέρωσης των δύο ελληνικών τάνκερ που έχουν κατασχέσει οι Ιρανοί.

Με μια εσπευσμένη δικαστική απόφαση δίνεται λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ  στα στενά του Ορμούζ από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, καθώς το συγκεκριμένο συμβάν είχε γίνει ως αντίποινα για την κατάσχεση από τις ελληνικές αρχές ιρανικού πετρελαίου από το πλοίο «Lana» στα χωρικά ύδατα Ελλάδας - Κροατίας. 

Συγκεκριμένα χθες, το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας κατά τη διάρκεια δίκης για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές από το δεξαμενόπλοιο Lana,  έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και ακύρωσε την κατάσχεση και μετάγγιση του φορτίου, κάτι που σημαίνει ότι το πετρέλαιο που μεταγγίστηκε και μεταφέρθηκε στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana» και στους Ιρανούς.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας χθες, έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης. Αφορούσαν τις διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, δυνάμει των οποίων είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου, που το «Lana» μετέφερε στις δεξαμενές του.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την Τρίτη και παρά το γεγονός ότι η δίκη για την υπόθεση είχε αρχικά προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, η διαδικασία για προφανείς λόγους επισπεύσθηκε ακόμα περισσότερο, με τη δίκη να γίνεται χθες στη Χαλκίδα.

Το αποτέλεσμα είναι το Συμβούλιο Εφετών να κάνει δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου. Κάτι που σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Μετά και τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της ιρανικής πρεσβείας θεωρείται πιθανό η δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και άρα στην αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας, μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης».

Το «Lana» είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν κατέσχεσε το ελληνόκτητο τάνκερ St. Nicolas ως αντίποινα στις ΗΠΑ

Το St Nikolas, είχε κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, όταν έπλεε με διαφορετικό όνομα, Suez Rajan. Μετά την κίνηση αυτή, το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αυτό «δεν θα μείνει αναπάντητο».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται το θρίλερ στο Ιράν με την κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον Ιρανό πρεσβευτή στην Αθήνα για τη «βίαιη κατάληψη δύο πλοίων με ελληνική σημαία» στον Περσικό Κόλπο.