ΓΔ: 1423.51 0.42% Τζίρος: 31.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:51:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιβολή πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου εξετάζουν οι G7

Στόχος είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις πετρελαίου, χωρίς παράλληλα να πληγούν οι οικονομίες των χωρών που τροφοδοτούνται από αυτήν.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) αναμένεται να εξετάσουν, στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, τρόπους για να επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να περιορίσουν άλλη μία πηγή εσόδων για τη Μόσχα. 

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και οι ομόλογοί της θα συζητήσουν περαιτέρω το μέτρο σε συνεδρίαση την Παρασκευή, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg. Το σχέδιο θα επιτρέψει στους αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου, με την τιμή σε συγκεκριμένο ανώτερο πλαφόν, να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως χρηματοδότηση και ασφάλιση για δεξαμενόπλοια. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και η Ελβετία σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες για τις ρωσικές αποστολές πετρελαίου από τον Δεκέμβριο.

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τα έσοδα του Πούτιν και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση των πετρελαϊκών εσόδων της Ρωσίας, αλλά και των παγκόσμιων τιμών ενέργειας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ. «Θα μάθουμε περισσότερα την Παρασκευή για το πώς θα λειτουργήσει αυτό, και δεν είμαστε μόνο εμείς - είναι επίσης μια συνεργασία με τους συμμάχους μας, την G-7. Έτσι πιστεύουμε ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος για να χτυπήσουμε πραγματικά τη Ρωσία οικονομικά». Δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών ή ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προβληματίζονται για το πώς θα επιβάλουν καλύτερα τις κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία που ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και εκτίναξε τις τιμές του αργού στα ύψη. Η G-7 -στην οποία συμμετέχουν επίσης η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς- δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος να περιορίσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων «με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου».

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο μια ιδέα που αξίζει να εξεταστεί, είναι μια ιδέα που αξίζει να εφαρμοστεί και ανυπομονούμε να ακούσουμε τι θα πουν οι υπουργοί Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας», σημείωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Από την πλευρά της η Βρετανία σημείωσε ότι υποστηρίζει το αμερικανικό σχέδιο, με τον υπουργό Οικονομικών Nadhim Zahawi να λέει ότι θα είναι «πιο αποτελεσματικό αν υποστηριχθεί από τον ευρύτερο δυνατό συνασπισμό».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και G7 θέλουν πλαφόν 65 - 70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με γαλλική οικονομική εφημερίδα, τα τρία τέταρτα του αργού, που φορτώνεται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής, πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία και το προτεινόμενο ανώτατο όριο κινδυνεύει να αποδειχθεί «μια τρύπα στο νερό».
ΔΙΕΘΝΗ

Επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισαν οι υπ. Οικονομικών των G7

Οι υπουργοί Οικονομικών των G7 στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η εφαρμογή του πλαφόν θα ανακοινωθεί μα σαφή και διαφανή τρόπο και θα η αποτελεσματικότητά του θα παρακολουθείται στενά.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 σχεδιάζει επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων

Η G7 συζητούσε την επιβολή ενός ορίου στις τιμές στις οποίες αγοράζει ρωσική ενέργεια ώστε να εμποδίσει τη Μόσχα να ωφεληθεί από την εισβολή της στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας έχουν αυξηθεί κάθετα οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζει η Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα άσκησε σκληρή κριτική στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ιαπωνία θα ακολουθήσει τους G7 και στην επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν κάποιοι. Αν ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να "αναστείλει" αυτόν τον πόλεμο και η υποστήριξή μας θα εξασθενήσει, τότε έχει κάνει λάθος υπολογισμό», τόνισε ο κ. Σολτς.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχθεί επιτυχώς επιθέσεις φέτος, θέτοντας σήμερα εκτός λειτουργίας το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.