ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ένωση Δικαστών: Η Δικαιοσύνη δεν θα γίνει μέρος του πολιτικού παιχνιδιού

Στην ανακοίνωση της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνει πως η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί υπόνοιες αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας, υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της δημοκρατίας.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερρίκου, σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει η Δικαιοσύνη να γίνει μέρος του «πολιτικού παιχνιδιού», υπογραμμίζοντας ότι «η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί υπόνοιες αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας».

Υπενθυμίζουμε πως ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου υπέβαλλε την παραίτηση του, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημόσια τοποθέτησή του για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος θα συμμετείχε και επρόκειτο να κρίνει επ' αυτής.

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση η τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές. Η τροπολογία προβλέπει πως αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μία πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό, προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης».

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος και με δεδομένη την ήδη εκφρασθείσα θέση της, ότι δεν θα επιτρέψει η Δικαιοσύνη να γίνει μέρος του "πολιτικού παιχνιδιού", επισημαίνει τα ακόλουθα:

Α. Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και οι Λειτουργοί της, διαχρονικά, έχουν να επιδείξουν αγώνες προς διαφύλαξη των δικαιοκρατικών αρχών και προστασίας των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων. Το Δικαστικό Σώμα είναι βαθιά δημοκρατικό και υπηρετεί με σθένος, παρρησία και προσήλωση τους Δημοκρατικούς Θεσμούς.

Β. Σε μία χώρα με ισχυρούς δικαιοκρατικούς θεσμούς, όπως είναι η χώρα μας, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνηση και η νομοθετική λειτουργία στη νομίμως εκλεγμένη Βουλή. Η αρχή του Κράτους Δικαίου, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά μας αλλά και ως κοινή αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋποθέτει μια διαφανή, υπεύθυνη, δημοκρατική και πλουραλιστική διαδικασία για τη θέσπιση των Νόμων. Η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί υπόνοιες αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας.

Γ. Η εκφορά δημόσιας γνώμης από Δικαστικό Λειτουργό επί του περιεχομένου υπό ψήφιση διάταξης, που θα κληθεί είτε να εφαρμόσει είτε να μην εφαρμόσει, αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που αποτελούν εχέγγυα της Δίκαιης Κρίσης. Ο διάλογος μεταξύ των τριών λειτουργιών οφείλει να γίνεται μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων αυτών και εντός του πλαισίου που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Δ. Οι γενικόλογες διακηρύξεις υπέρ του Κράτους Δικαίου, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, δεν αρκούν προς εμπέδωση της αρχής αυτής, διότι οι προκλήσεις που το τελευταίο αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή για την επιδίωξη της ουσιαστικοποίησης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης και της διαφύλαξης των ελευθεριών είναι μεγάλες.

Ε. Οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους του Κράτους, αποφασίζουν κατά συνείδηση και οι αποφάσεις που εκδίδουν είναι σύμφωνες με την αρχή της νομιμότητας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρό της Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, την απασχόλησε το ερώτημα της οριστικής παύσης δικαστών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Βουλή η συζήτηση για τον νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Αφού υπάρξει η ακρόαση των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στη λίστα που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει για να διατυπώσει τη γνώμη της.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν κατεβαίνει στις εκλογές ο Η. Κασιδιάρης, κόπηκε από τον Άρειο Πάγο

Δεν θα συμμετάσχει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές το κόμμα «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» του πρώην ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής. «Πράσινο» από τον Άρειο Πάγο στο κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αεροπαγίτη Αναστάσιου Κανελλόπουλου.
businessdaily-Dikaiosyni-Areios-Pagos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άρειος Πάγος «έκοψε» την Πατριωτική Ένωση των Μπογδάνου - Εμφιετζόγλου

Οι δικαστές ενέκριναν την ένσταση του κόμματος ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, στην οποία υποστηρίχθηκε ότι οι κύριοι Μπογδάνος- Εμφιετζόγλου του «υπέκλεψαν» το όνομα.
businessdaily-Dikaiosyni-Areios-Pagos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου προέβη σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημόσια τοποθέτησή του για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος θα συμμετείχε και επρόκειτο να κρίνει επ' αυτής.