ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ο «παίκτης» των 2,3 τρισ. στην ΕΤΕ, η Ιντραλότ και η «βροχή» μετρητών στα mezz

Με 5,06% στην Εθνική ο αμερικανικός κολοσσός Capital Group, η Intralot «πιάνει» το 1 ευρώ, οι μεγάλες διανομές κερδών από Sunrise και Phoenix Vega, η έξοδος της Goldman Sachs από τη ΔΕΗ και η εκτίναξη κερδών της ΚΡΙ-ΚΡΙ.

Σε μια συνεδρίαση με μεγάλους απόντες τους Αμερικανούς επενδυτές, λόγω της αργίας των Ευχαριστιών, η αγορά έδειξε και πάλι ότι έχει περάσει σε μια νέα περίοδο, έχοντας αποκτήσει νέο βάθος και ρευστότητα.

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 78 εκατ. ευρώ, ποσό που θα θεωρούσαμε ικανοποιητικό μέχρι πρόσφατα για «κανονικές» συνεδριάσεις, με συμμετοχή και των Αμερικανών, ενώ το κλείσιμο στις 1.260,52 μονάδες, πάνω δηλαδή από το τεχνικό όριο των 1.260, επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική με στόχο τις 1.300 μονάδες.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα πρωτεία είχε η ElvalHalcor (+3,07%), ενώ κέρδισαν περισσότερο από 1% οι Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Alpha Bank.

Σε υποτονικό κλίμα, λόγω της αμερικανικής αργίας, ο Stoxx 600 στην Ευρώπη κράτησε θετικό πρόσημο (+0,26%), ενώ στα αξιοσημείωτα της ημέρας ήταν η πτώση περίπου κατά 1% στις τιμές του πετρελαίου, μετά την καθυστέρηση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+, που γέννησε αμφιβολίες για την κοινή γραμμή του καρτέλ για χαμηλή παραγωγή.

-- Εθνική Τράπεζα: Σημαντική η χθεσινή συνεδρίαση για τη μετοχή κλείνοντας στο υψηλό ημέρας, με άνοδο 0,61%, στα 6,238 ευρώ. Με 18,9 εκατ. τζίρο ήταν και πάλι πρώτη στις συναλλαγές της συνεδρίασης, κάτι που μάλλον θα γίνει συνήθεια, αφού το free float έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Χθες, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι σημαντική θέση στη μετοχή έχει αποκτήσει πλέον η Capital Group, με ποσοστό 5,06%. Η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 2,6 τρισ. δολ. Και φυσικά η Capital δεν είναι η μόνη.

-- Sunrise - Phoenix Vega Mezz: Ανακοίνωσαν χθες τη διανομή κερδών (τόκους από τα mezzanine ομόλογα που κατέχουν) όπως είχαν αναγγείλει. Η Sunrise θα προχωρήσει στη διανομή, μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου, 0,0588 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 20,3% του χθεσινού κλεισίματος της μετοχής (0,295 ευρώ.). Αντίστοιχα η Phoenix Vega Mezz θα διανείμει (επίσης με μείωση μετοχικού κεφαλαίου) 0,0144 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 21,36% της χθεσινής τιμής της στο ΧΑ (0,0674 ευρώ). Από την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου οι μετοχές των δυο mezz θα διαπραγματεύονται με τη νέα ονομαστική αξία χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου. Έτσι, δικαιούχοι της επιστροφής θα είναι όσοι μέτοχοι είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου. Στις 5 Δεκεμβρίου θα γίνει η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου στους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι και το Sunrise και το Phoenix Vega Mezz είναι από τιτλοποιήσεις της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για την πρώτη επιστροφή κεφαλαίου του Sunrise και τη δεύτερη επιστροφή (επέστρεψε επίσης 0.0144 ευρώ το 2022) της Phoenix Vega. Το στοίχημα εδώ είναι ότι τα mezz θα έχουν κατά πολύ μεγαλύτερες ανακτήσεις και επιστροφές κεφαλαίου από όσες τιμολογεί η αγορά. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2022, όταν το Phoenix «έκοψε» το δικαίωμα της επιστροφής των 0,0144 ευρώ, η μετοχή της εταιρείας ήταν στα 0,0605 ευρώ. Σήμερα ένα χρόνο μετά η μετοχή βρίσκεται στα 0,0674 ευρώ δηλαδή ανέκτησε και με το παραπάνω την επιστροφή του 2022.

Η πορεία του Sunrise Mezz, 31 Οκτωβρίου 2022 - 23 Νοεμβρίου 2023

-- ΔΕΗ: Κοντά στο μηδέν έπεσε το ποσοστό συμμετοχής της Goldman Sachs στα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΗ. Το άθροισμα των δικαιωμάτων ψήφου, που ενσωματώνονται σε μετοχές και χρηματοπιστωτικά μέσα (δανεισμός τίτλων, swaps) έπεσε από 5,39% στο 0,15%, σύμφωνα με την τελευταία γνωστοποίηση που έγινε χθες. Ειδικά για τις μετοχές, η μείωση που καταγράφηκε ήταν από το 3,98% στο 0,15%. Οι πωλήσεις αυτές έγιναν μεταξύ 21 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη γνωστοποίηση. Σημειωτέων ότι η Goldman Sachs είχε κεντρικό ρόλο στο σχήμα αναδόχων της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Η πορεία της ΔΕΗ, 3 Φεβρουαρίου 2023 - 23 Νοεμβρίου 2023

-- Intralot: Δυναμικό +7,03% με κλείσιμο στα 0,99 ευρώ, ενώ διακίνησε όγκο 2,51 εκατ. τεμάχια μέσω 2,44 εκατ. ευρώ τζίρου και 1.125 πράξεων. Κερδίζει 37,5% το Νοέμβριο, αποτελώντας τη μετοχή του μήνα, ενώ το 11μηνο βρίσκεται στο +74%. Τα 0,99 ευρώ είναι νέα υψηλά πεντέμισι περίπου ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον Ιούνιο του 2018. Από το χείλος της καταστροφής και τα 0,0890 ευρώ που βρέθηκε στις 16 Μαρτίου 2020, στο ξεκίνημα της «φωτιάς» του Covid-19, κερδίζει 1.012%. Έχει προηγηθεί πολύ και συστηματική δουλειά από τον Σωκράτη Κόκκαλη που έχει μεταμορφώσει σε όλα τα επίπεδα την εταιρεία.  Σήμερα, πριν το άνοιγμα των συναλλαγών, αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου - 9μήνου, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνουν διψήφιο ποσοστό αύξησης EBITDA. Στις 5.00 το απόγευμα, τα κορυφαία στελέχη της διοίκησης, με επικεφαλής τον Σ. Κόκκαλη, θα ενημερώσουν τους αναλυτές για τα αποτελέσματα και τη νέα καθοδήγηση για τα μεγέθη του 2023, που αναμένεται βελτιωμένη.

Η πορεία της Intralot, 3 Φεβρουαρίου 2023 - 23 Νοεμβρίου 2023

-- Intracom Holdings: Νέα καλή κίνηση, καθώς μετά το προχθεσινό +5,81%, χθες ενισχύθηκε κατά 3,33% φτάνοντας στα 2,5250 ευρώ, που είναι νέα υψηλά σχεδόν 14 ετών, καθώς υψηλότερα από αυτά είχε να κλείσει από τις 11 Γενάρη του 2010. Φαίνεται πως το ταμπλό την ανακάλυψε… ξαφνικά, το smart money στρέφεται προς τα εκεί. Θυμίζουμε πως, κάποτε, αποτελούσε μέλος του Large Cap. Κερδίζει 32% το μήνα Νοέμβριο, στο +45,58% το 2023. Στα 220 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

-- Frigoglass: Έκτακτη γενική συνέλευση έχει συγκαλέσει στις 14 Δεκεμβρίου η Frigoglass με βασικό θέμα την αύξηση της ονομαστικής αξίας της  μετοχής από 0,06 ευρώ σε 0,24 ευρώ με τη συνένωση 4 μετοχών σε μία (reverse split) και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου (με τη νέα ονομαστική τιμή των 0,24 ευρώ να μειώνεται σε 0,04 ευρώ) κατά 17,8 εκατ. ευρώ ώστε να σβηστούν ζημιές παρελθουσών χρήσεων αλλά και να σχηματιστεί ειδικό αποθεματικό για την κάλυψη ζημιών μελλοντικών χρήσεων. Η εισηγμένη Frigoglass είναι πλέον μια holding με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το 15% της εταιρείας στην οποία έχει περάσει το ενεργητικό της παλαιάς Frigoglass, με το υπόλοιπο 85% να ελέγχεται από τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας.

-- ΚΡΙ-ΚΡΙ: Εξαιρετικά αποτελέσματα 9μήνου ανακοίνωσε χθες η γαλακτοβιομηχανία, με μεγάλη αύξηση τζίρου (28,7%), στα 176,7 εκατ., που σε συνδυασμό και με την επαναφορά των περιθωρίων κέρδους στην κανονικότητα, οδήγησε σε εκτίναξη των καθαρών κερδών πέντε φορές υψηλότερα, στα 30,2 εκατ. από τα 5,93 στο 9μηνο του 2022. Προωθητική δύναμη της εταιρείας είναι το γιαούρτι, με αύξηση σχεδόν 35% στην αξία των πωλήσεων, καθώς στις ξένες αγορές οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 39,5% και στην εγχώρια αγορά κατά 29,4%. Συνολικά, ο τζίρος από το γιαούρτι έφτασε τα 135,5 εκατ. Η διοίκηση ανέβασε τον πήχη των προβλέψεων για τα μεγέθη του 2023, εκτιμώντας ότι οι συνολικές πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 210 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων και τόκων θα διαμορφωθούν μεταξύ 41 και 44 εκατ. ευρώ. Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η μετοχή έκλεισε χθες 0,70% υψηλότερα και έχει ενισχυθεί 5,6% μέσα στον Νοέμβριο. Με βάση τα νεότερα στοιχεία για τα αποτελέσματα και τις προοπτικές για το '23, η κεφαλαιοποίηση των 284,36 εκατ. ευρώ μάλλον αδικεί την εταιρεία.

-- Interlife: Η μοναδική πλέον εκπρόσωπος του ασφαλιστικού κλάδου στο χρηματιστήριο, με τη μετοχή να έχει καλή πορεία γενικά, χωρίς μεγάλες εξάρσεις και εξαλλοσύνες. Έκλεισε χθες στα 4,33 ευρώ με άνοδο 2,61%, με όγκο 8.696 τεμάχια. Συμπλήρωσε τετραήμερο ανοδικό σερί με κέρδη 9,34%, ενώ το μήνα Νοέμβριο ενισχύεται κατά 13,35%. Η εκ Θεσσαλονίκης εταιρεία εισήλθε στο Χ.Α. στις 26 Ιανουαρίου 2021 στην τιμή των 3,48 ευρώ. Η εν λόγω τιμή προέκυψε από την τιμή κλεισίματος της 20ης Ιανουαρίου 2021, που ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης στην μη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Η εταιρεία δηλαδή μεταπήδησε από το ΧΑΚ στο Χ.Α. Από την ημέρα εισαγωγής, κερδίζει 24,43%.

Η πορεία της Interlife, 31 Ιανουαρίου 2023 - 23 Νοεμβρίου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Οι αγοραστές ξεθαρρεύουν, αδύναμες τράπεζες και λήξη συναγερμού σε ΓΕΚ Τέρνα

Οι Έλληνες επενδυτές επανέρχονται, οι τράπεζες υστερούν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, η αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα, γιατί η Ελλάκτωρ μένει κάτω από τη λογιστική αξία, η ΔΕΗ μαζεύει ίδιες μετοχές και το rebound της ΜΥΤΙΛ.
pixida, agores
MARKET MAKER

Το ΧΑ προπομπός της πτώσης, Aegean σε ρυθμό... πανδημίας και τα διεθνή ρίσκα

Οι πιέσεις εκδηλώθηκαν πρώτα στο ΧΑ και ακολούθησε η Ευρώπη, ο γεωπολιτικός κίνδυνος σταθερά στο προσκήνιο, η μεγάλη πτώση της Aegean, η Ελλάκτωρ άντεξε με στήριγμα την επιστροφή κεφαλαίου και γιατί πιέστηκε η ΤΕΝΕΡΓ.
MARKET MAKER

Οι στόχοι για την Εθνική, ο ΟΤΕ έγινε στυλοβάτης, τα mezz και ο Mid Cap

Οι μεγάλες προσδοκίες των αναλυτών για την Εθνική, ο ΟΤΕ σε τροχιά ανάκαμψης, η Φουρλής θα δίνει guidance στους αναλυτές, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ σε ρυθμούς deal, οι ανακοινώσεις για mezz και οι μειωμένοι τζίροι στον Mid Cap.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Τα χαμόγελα των αγοραστών της Παρασκευής, η ΔΕΗ και κάτι ψήνεται στη ΜΥΤΙΛ

Οι αγοραστές στην αντεπίθεση με τους πωλητές να αποσύρονται, η ισχυρή αντίδραση των τραπεζών, η δυναμική κίνηση της ΔΕΗ ενόψει των αποτελεσμάτων, η επόμενη κίνηση της Mytilineos και το ράλι της Optima.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
MARKET MAKER

Τα ρεκόρ στις αγορές, η προειδοποίηση JPMorgan, οι τράπεζες και η ΕΧΑΕ

Οι δείκτες στα ύψη, η JPMorgan φοβάται «διόρθωση από το πουθενά», πώς κινήθηκαν οι τράπεζες τον Μάρτιο, η Coca Cola πλησιάζει τα 11 δισ., οι «αδιόρθωτες» δαπάνες της ΕΧΑΕ, ο στόχος 20 ευρώ για ΟΠΑΠ και η Παπουτσάνης.