ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι αναθεωρήσεις MSCI - FTSE, τα μεγέθη της Πειραιώς και η κόπωση της Intrakat

Τι (δεν) αλλάζει στον MSCI, το Αεροδρόμιο μπαίνει στον FTSE, η αντίστροφη μέτρηση για την Τράπεζα Πειραιώς, το αρνητικό σερί της Coca Cola HBC, οι διακυμάνσεις της ΔΕΗ, η πτώση της Intrakat και το «τρελό» ράλι για τη Δομική Κρήτης.

Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να κλιμακώνεται, όπως έδειξε η μεγάλη αύξηση του ημερήσιου τζίρου την περασμένη εβδομάδα, η αγορά κατάφερε όχι μόνο να διασπάσει τις 1.400 μονάδες, αλλά και να κλείσει οριακά υψηλότερα την Παρασκευή (στις 1.401,01 μονάδες). Η εβδομάδα τελείωσε με κέρδη 1,16% για τον Γενικό Δείκτη και πλέον το ερώτημα είναι αν οι 1.400 μονάδες θα γίνουν άμεσα το εφαλτήριο για μεγαλύτερη άνοδο (επόμενο κρίσιμο σημείο, από τεχνική άποψη, θεωρούνται οι 1.468 μονάδες). Ή αν οι επενδυτές, έχοντας σωρεύσει αρκετές υπεραξίες από την αρχή της χρονιάς, θα θελήσουν να κάνουν μια παύση και να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη.

Γεγονός είναι, πάντως, κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, ότι η επιστροφή του Δείκτη σε επίπεδα 2011 σηματοδοτεί για την αγορά και το τέλος της πολύ δύσκολης περιόδου της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Διεθνώς, οι ανοδικές τάσεις ως τώρα ήταν πολύ πιο ισχυρές από όσο θα περίμενε κανείς πριν από μερικές εβδομάδες. Τον τόνο δίνει ο κυρίαρχος δείκτης S&P 500, που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα σε τιμή υψηλότερη και από τις 5.000 μονάδες, καθώς το 80% των εταιρειών που είχαν ανακοινώσει κέρδη δ' τριμήνου είχαν ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε αρκετούς αυτή η ανοδική δυναμική φαίνεται υπερβολική, ιδιαίτερα τώρα που έχει οριστικοποιηθεί η πρόθεση της Fed να μη μειώσει το επιτόκιό της από τον Μάρτιο.

-- Αναθεώρηση MSCI: Η τριμηνιαία ανασκόπηση των  δεικτών του MSCI πραγματοποιείται σήμερα. Στον δείκτη MSCI Greece Standard Index που αποτελείται από 10 μετοχές (ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil) δεν αναμένεται να υπάρξει νέα είσοδος αλλά ούτε και έξοδος. Το ΔΑΑ  λόγω κεφαλαιοποίησης αλλά και διασποράς δεν πληροί τα κριτήρια εισόδου. Θεωρείται πιθανό ότι θα ενταχθεί στον MSCI Small Cap.

-- Τράπεζα Πειραιώς: Και τυπικά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ. Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2023 και αμέσως μετά θα κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο για το placement. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα πόσες μετοχές του ΤΧΣ θα διατεθούν (ελέγχει το 27%) ωστόσο η λογική λέει ότι θα πουληθούν όλες οι μετοχές. Τι νόημα έχει να διατηρηθεί ένα 5% με 7% και η τράπεζα να παραμείνει στιγματισμένη με την κρατική συμμετοχή; 

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, 12 Απριλίου 2023 - 9 Φεβρουαρίου 2024

-- Coca Cola HBC: Κακή εικόνα όλο το τελευταίο διάστημα, κάτι που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην υπέρβαση που έκανε ο Γενικός Δείκτης, ερήμην της μετοχής που τον επηρεάζει περισσότερο από 9%. Η Coca Cola HBC έκλεισε πτωτικά και στις πέντε συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, χάνοντας 5,95%. Παράλληλα, στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις, κλείνει πτωτικά στις εννιά, χάνοντας και τα 26 ευρώ για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023. Βρίσκεται στα 25,77 ευρώ με την αποτίμηση στα 9,61 δισ. ευρώ, με τη δεύτερη Eurobank πλέον να απέχει 2,53 δισ. ευρώ από την πρωτιά. Οι πιέσεις ξεκίνησαν από το Λονδίνο όπου είναι η κύρια διαπραγμάτευση της μετοχής, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι την Τετάρτη δεν θα ανακοινώσει ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα -αντίστοιχες ανησυχίες υπάρχουν και για την αμερικανική Coca Cola, που ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο.

Η πορεία της μετοχής της Coca Cola HBC, 12 Απριλίου 2023 - 9 Φεβρουαρίου 2024

-- Αεροδρόμιο Αθηνών: Στις τρεις συνεδριάσεις που διαπραγματεύεται έως τώρα, έχει διακινήσει τζίρο 127,2 εκατ. ευρώ. Από σήμερα η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) μετέχει στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη. Στις 14 Φεβρουαρίου οι μετοχές του ΔΑΑ θα ενταχθούν στη σύνθεση του FTSE 25, οπότε στο φινάλε της αυριανής συνεδρίασης αναμένεται rebalancing με σημαντικές εισροές από ξένους.

-- ΔΕΗ: Από τις 5 Ιανουαρίου 2024 είχε να κλείσει κάτω από τα 12 ευρώ. Πάντως, οι πωλήσεις υπό το κράτος πανικού, δεν βγαίνουν σε καλό. Την Τετάρτη που δημοσιοποιήθηκε η αιτίαση της Κομισιόν, ο τίτλος κατηφόρισε έως το χαμηλό των 11,55 ευρώ, όταν υποχωρούσε άνω του 7%, όμως τόσο την ίδια όσο και την επόμενη ημέρα, έκλεισε πάνω από τα 12 ευρώ. Όσοι πούλησαν στα χαμηλά, έχασαν μισό ευρώ ανά μετοχή περίπου.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 12 Απριλίου 2023 - 9 Φεβρουαρίου 2024

-- Τιτάν: Κάποιοι την ανακαλύπτουν, έστω και αργά. Νέα ιστορικά υψηλά τα 25,60 ευρώ μετά και το 1,39% της Παρασκευής, ενώ έβγαλε το πενθήμερο στο +5,35%.

-- Motor Oil: Μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά και σημαντικά κέρδη, η διόρθωση 0,72% της Παρασκευής στα 27,40 ευρώ ήταν ανεπαίσθητη. Έβγαλε το πενθήμερο στο +7,70%.

-- Intrakat: Στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις κλείνει πτωτικά στις εννέα, έχοντας πτώση 5,42%. Την Παρασκευή έκλεισε στα 4,7950 ευρώ με πτώση 0,52%. Εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη αποτίμηση στον Mid Cap με 769,7 εκατ. ευρώ, έναντι 749 εκατ. της Intralot. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του 2023 και περιμένει οι προσδοκίες να μετουσιωθούν σε κερδοφορία. 

Η πορεία της μετοχής της Intrakat, 12 Απριλίου 2023 - 9 Φεβρουαρίου 2024

-- ΑΔΜΗΕ: Βελτιώνει διαρκώς την εικόνα του στο ταμπλό, αν και οι κινήσεις που κάνει είναι πολύ συντηρητικές. Έκλεισε και στις πέντε συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας θετικά, κερδίζοντας 7,95%, ενώ συμπλήρωσε εννέα σερί ανοδικές συνεδριάσεις, με συνολική απόδοση 11,50%. Έκλεισε στα 2,3750 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 10 Αυγούστου του 2023. Αξίζει πολλά περισσότερα στο ταμπλό, ειδικά σε μια αγορά που είναι bull. Πέρυσι ενισχύθηκε κατά 30,59%. Στα 551 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Η πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, 12 Απριλίου 2023 - 9 Φεβρουαρίου 2024

-- ElvalHalcor: Εύλογη η αποφόρτιση, μετά το ισχυρό ράλι. Έχει οκτώ συνεδριάσεις να δει θετικό κλείσιμο, χάνοντας αυτό το διάστημα 7,52%. Παρά τη διόρθωση, κρατάει κέρδη +19,73% φέτος, τα περισσότερα στον Large Cap μαζί με το +19,77% της μητρικής Viohalco.

-- Δομική Κρήτης: Η «τρελή» κούρσα συνεχίζεται, εν μέσω φημών για επικείμενο deal. Νέα υψηλά 23 ετών τα 4,44 ευρώ, καθώς στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις από τις 29 Ιανουαρίου κερδίζει 38,75%. Υψηλότερα από τα 4,44 ευρώ είχε να κλείσει από τις 14 Ιουνίου 2001! Στο +36,20% ήδη φέτος, ενώ θυμίζουμε πως πέρυσι ήταν στην πρώτη θέση των αποδόσεων με άνω του +300%.

-- Έλτον: Είχε μείνει πολύ πίσω, οπότε αντέδρασε την περασμένη εβδομάδα. Στην Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 6,80% στα 2,20 ευρώ, διακινώντας ισχυρό όγκο 126.647 τεμαχίων, ενώ έκλεισε και στις πέντε συνεδριάσεις θετικά, κερδίζοντας 11,06%.

-- Οι επιλογές της HellasFin: Σε πέντε επιλογές μετοχικών χαρτοφυλακίων εστιάζει κυρίως η επαγγελματική διαχείριση της HellasFin, προτείνοντας τις εξής επιλογές για το 2024: Στο χαρτοφυλάκιο Ελληνικών μετοχών οι μετοχές σηματωροί για την Hellasfin είναι η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, η Εθνική Τράπεζα, και η Eurobank. Στο  χαρτοφυλάκιο μετοχών διεθνών εταιρειών, οι πρωτεύουσες επιλογές που μπορούν να κατοχυρώσουν θετικές υπεραξίες και για το 2024 είναι οι τίτλοι των Microsoft, Amazon, ASML, Bank of America. Στο χαρτοφυλάκιο αμερικανικών μετοχών οι τίτλοι των Meta, Apple, JPMorgan, Eli Lilly θα διατηρηθούν ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές και για το 2024. Στο χαρτοφυλάκιο μετοχών της ευρωζώνης, οι στρατηγικές επιλογές είναι οι μετοχές των  ΑSML, Ferrari, Hermes International και L’Oreal. Τέλος, στο χαρτοφυλάκιο μετοχών Τεχνολογίας η Hellasfin για το 2024 βλέπει υπεραξίες σε τίτλους όπως, η Broadcom, Microsoft, Apple, Meta και Oracle.

-- Ατζέντα: Αύριο οι μέτοχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κληθούν να αποφασίσουν για την ΑΜΚ της εταιρείας χωρίς δικαίωμα προτίμησης. Σήμερα Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup, αύριο Τρίτη δημοσιεύεται η έκθεση του OPEC, ενώ την Τετάρτη θα ανακοινωθεί και το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2023. Την Παρασκευή 16/2 περιμένουμε τα στοιχεία για τον Δείκτη Παραγωγού (Ιαν) στις ΗΠΑ ενώ λήγουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Φεβρουάριο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Η ευπρόσδεκτη διόρθωση, το rebalancing, η Coca Cola HBC και η αδυναμία του ΟΤΕ

Η αγορά παραμένει bull και μαζεύει δυνάμεις, Αεροδρόμιο, Intrakat και Intralot μπήκαν στους δείκτες, τι περιμένουμε σήμερα από την Coca Cola HBC, ο ΟΤΕ έβαλε «όπισθεν» μετά το μικρό ράλι και οι φήμες για την Ελλάκτωρ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Τα πακέτα στη Eurobank, η ισχύς της Τρ. Πειραιώς, το ράλι της ΕΕΕ και η Κρι Κρι

Μεγάλα χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις στη Eurobank, η Πειραιώς δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα πριν το placement, η Coca Cola HBC σε όγδοη συνεδρίαση ανόδου, οι ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ πριν τα αποτελέσματα και η εντυπωσιακή τιμή στόχος για την Κρι Κρι.
MARKET MAKER

Η αναζήτηση κατεύθυνσης στο ΧΑ, η κάμψη της Alpha, η Viohalco και το ΔΑΑ

Το δύσκολο όριο των 1.410 μονάδων για τον Δείκτη, το ράλι της Coca Cola HBC που στήριξε τους δείκτες, το χαμένο έδαφος για την Alpha Bank, η διόρθωση Viohalco - Elvalhalcor, οι επτά πτωτικές συνεδριάσεις του ΔΑΑ και το ράλι της Intrakat.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Αεροδρόμιο vs τραπεζών, η εκρηκτική Coca Cola HBC και το νέο deal της Intracom

Γιατί πετάει χαμηλά το ΔΑΑ ενώ απογειώνονται οι τράπεζες, τα αποτελέσματα - έκπληξη της Coca Cola, ο επόμενος στόχος της Intracom για εξαγορά, το ομόλογο της Intralot και η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να «κυνηγήσουν» τη ΜΟΗ.