ΓΔ: 1867.57 2.68% Τζίρος: 333.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χρηματιστήριο Μετοχές Αγορές
Φωτο: Shutterstock

Φρένο μετά το ράλι, νέο ρεκόρ της Metlen και το review στον δείκτη FTSE

Υποχώρηση μετά το +6%, η Metlen από ρεκόρ σε ρεκόρ, η αναθεώρηση του δείκτη FTSE All-World, τα ΕΛΠΕ εκτός κλίματος αγοράς, ο ΟΤΕ έβγαλε αντίδραση, το τίμημα για τη Μύλοι Κεπενού και το σερί της ElvalHalcor.

Στο «κόκκινο» χθες ο Γενικός Δείκτης μετά από ένα ράλι +6% που τον έφερε σε πολυετή υψηλά. Πιέσεις είχαμε στις τράπεζες, και κυρίως στην Alpha και την Εθνική, αλλά και σε άλλα blue chips.

Η Metlen έγραψε νέο ιστορικό υψηλό, με φόντο ένα ακόμη deal στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το +2,7% δεν ήταν απλώς τεχνικό -έδειξε επιβεβαίωση μιας στρατηγικής που πλέον ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. 

Θετικά κινήθηκαν και γνωστά «χαρτιά» της ενέργειας και των υποδομών, ενώ στο παρασκήνιο παραμένει η ερώτηση: πόση ακόμα όρεξη έχει η αγορά για ρίσκο, ειδικά ενόψει των εξελίξεων στις ΗΠΑ και της διορθωτικής τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια;

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε επίσης η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (+2,03%), η Aegean (+1,95%), η Optima (+1,21%), η Motor Oil (+0,70%) και η ΔΕΗ (+0,68%).

Από τις επιμέρους μετοχές 40 κινήθηκαν ανοδικά, 70 υποχώρησαν και 42 παρέμειναν αμετάβλητες. 

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,59%), ΑΛΦΑ (-1,85%), ΑΒΑΞ (-1,83%), Helleniq Energy (-1,30%), EXAE (-1,66%), ΟΛΘ (-1,50%) και ΕΤΕ (-1,42%).

Στην Αμερική, ο S&P 500 έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος (-0,04%), με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη δημοσιονομική πολιτική του Τραμπ. Ευχάριστη έκπληξη ήλθε από τη UBS, που ανέβασε τον στόχο για τον S&P 500 από 5.800 σε 6.000 μονάδες φέτος και σε 6.400 μονάδες ως το τέλος Ιουνίου 2026, επικαλούμενη τα καλά εταιρικά κέρδη και τις θετικές προβλέψεις της για το ΑΕΠ.


FTSE All-World: Σήμερα είναι προγραμματισμένη η τριμηνιαία ανασκόπηση του δείκτη FTSE All-World.  Στον δείκτη η Ελλάδα συμμετέχει με 28 εταιρείες σε σύνολο 4.228 εταιρειών  από 48 χώρες. 

Είναι οι  23 εταιρείες του Large Cap (εκτός από Coca Cola και ΕlvalHalcor) συν ΟΛΠ, Ιntralot, Αutohellas, ΑΔΜΗΕ και Quest. Οι αλλαγές (προσθήκες ή διαγραφές) θα εξαρτηθούν από τις κεφαλαιοποιήσεις που έχουν διαμορφωθεί και την πορεία  της αγοράς κάθε χώρας.  Αν υπάρξουν αλλαγές στους δείκτες θα ισχύσουν από το κλείσιμο της Παρασκευής 20 Ιουνίου.


Helleniq Energy: Νέες, μεγάλες απώλειες για τη μετοχή χθες, που έκλεισε στο -1,3%. Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου η μετοχή χάνει περίπου -5%.

Σε μια περίοδο που το ΧΑ κινείται από υψηλό σε υψηλό η Helleniq Energy απομακρύνεται. Πλέον βρίσκεται στο -20% από τα 9,6 ευρώ που είχε γράψει τον Αύγουστο του 2019.

Στη μετοχή είχαν μπει αρκετοί που «πόνταραν» σε αλλαγές στη μετοχική της σύνθεση, προσδοκίες που δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Λογικά η αντίδραση δεν αργεί. 


ΟΤΕ: Βγήκε μια αντίδραση χθες +0,66% και κλείσιμο στα 16,81 ευρώ. Είχαν προηγηθεί 5 πτωτικές στις 6 συνεδριάσεις με τη μετοχή να χάνει περίπου 4% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Να δούμε βέβαια αν θα έχει συνέχεια.


ΔΕΗ: Αντίδραση είχαμε και εδώ μετά το βαρύ -3,34% στον απόηχο των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. 

Και εδώ ζητούμενο η διάρκεια.


Μύλοι Κεπενού: Το τίμημα της δημόσιας πρότασης ανακοινώθηκε ότι ανέρχεται στα  1,93 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα και με την έκθεση αποτίμησης της Euroxx. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 2,04 ευρώ με κέρδη 9,09%. μετά από συναλλαγές 3.892 τεμαχίων. Η αγορά περίμενε  μεγαλύτερο τίμημα, δεδομένου ότι η λογιστική αξία βρίσκεται στα 2,7 ευρώ.


 ElvalHalcor: Τρίτη ημέρα ανόδου με συνολικά κέρδη κοντά στο 6%. Η μεγάλη αύξηση κερδών στο πρώτο τρίμηνο έδωσε την απαραίτητη ώθηση στη μετοχή. Κέρδη 14% τον Μάιο.


Ελλάκτωρ: Ότι κέρδισε προχθές, το έχασε χθες. Κλείσιμο στα 1,28 ευρώ με απώλειες 2,59%. Το volatility συνεχίζεται, η εταιρεία αγοράζει ίδιες μετοχές, αλλά οι ανακοινώσεις για τη νέα στρατηγική μετά την πώληση των ασημικών έχουν πάει για Σεπτέμβριο.


IonQ: Απίστευτη εκτίναξη 36,5% για την εταιρεία quantum computing, με τον διευθύνοντα σύμβουλο να δηλώνει ότι η IonQ θα γίνει για την πιο εξελιγμένη εκδοχή υπολογιστών ό,τι είναι σήμερα η NVIDIA για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Το +36,5% δείχνει ότι αρκετοί τον πιστεύουν.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοιξε «παράθυρο» ο οίκος MSCI για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ο οίκος MSCI αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί ο κανόνας που δεν επιτρέπει στο ΧΑ να αναβαθμισθεί στις ανεπτυγμένες αγορές. Σημαντική πρόοδος σε όλους τους άλλους κανόνες, πληρούνται ήδη τα κριτήρια.
Νομίσματα και γραφήματα χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Στήθηκε... πάρτι στο χρηματιστήριο, άλμα για τράπεζες - blue chips

Κέρδη 2,68% για τον Γενικό Δείκτη και άνοδος σχεδόν 5% σε τρεις συνεδριάσεις. Ολοταχώς προς νέο ρεκόρ έτους η αγορά. Εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγών στα 333 εκατ. ευρώ. Στα ύψη οι τραπεζικές μετοχές. Προσδοκίες για την MSCI.
Χρηματιστηριακή αγορά γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

Με «πατημένο το γκάζι» πάνω από τις 1.860 μονάδες συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης

Πάνω από τις 1.860 μονάδες συνεχίζει να τρέχει ο Γενικός Δείκτης, με το ΧΑ να υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Κοντά στο 4% τα κέρδη για τις τράπεζες, και υψηλά κέρδη για τα «βαριά χαρτιά» της αγοράς.
Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Υψηλές ανοδικές τάσεις επικρατούν στον Γενικό Δείκτη που κινείται πάνω και από τις 1.860 μονάδες, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Στο επίκεντρο τράπεζες και blue chips, ενώ ξεπέρασαν ήδη τα 100 εκατ. οι συναλλαγές.