ΓΔ: 1437.88 1.37% Τζίρος: 166.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Από περιπέτεια σε περιπέτεια, το ερωτηματικό της C.S. και οι εκπτώσεις στο ΧΑ

Πώς οι κρίσεις έχουν γίνει ρουτίνα συμπαρασύροντας το Χρηματιστήριο, ο εφιαλτικός Μάρτιος, η κίνηση της ΤΕΝΕΡΓ κόντρα στο ρεύμα, η «βουτιά» στις τράπεζες που δημιουργεί ευκαιρίες και η ελκυστικότητα της ΕΧΑΕ.

Μετά από μια δεκαετία ατελείωτων περιπετειών με τη χρεοκοπία του 2010, με μνημόνια, επαναδιαπραγματεύσεις, νέα μνημόνια, εκροές καταθέσεων, ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, ELA, μένουμε – φεύγουμε από το ευρώ, βύθιση της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου (ενώ σε ΗΠΑ – Ευρώπη γίνονταν πάρτι ανόδου) και πολλά άλλα, με το που πήγαμε να πάρουμε μια ανάσα το 2019, λίγους μήνες μετά στις αρχές του 2020 ήρθε ο κορονοϊός! Μια πανδημία, από αυτές που εμφανίζονται κάθε 100 χρόνια, ανατρέποντας τα πάντα στη ζωή μας και τις οικονομίες. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κλειστήκαμε στα σπίτια, κυκλοφορούσαμε με μάσκες, εμβόλια κλπ.

Και με το που πήγαμε να αφήσουμε την πανδημία πίσω μετά από τόσους δραματικούς μήνες, με το που έπαψε να είναι πρώτο θέμα οι νεκροί της πανδημίας, και το Χρηματιστήριο άρχισε να βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα, τον Φεβρουάριο του 2022 είχαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν κανονικό πόλεμο, με ατελείωτες απειλές ακόμα και για πυρηνικό όλεθρο και τις αγορές να πηγαίνουν στα τάρταρα! Το αντέξαμε και αυτό και την εκτόξευση των τιμών ενέργειας που προκάλεσε και τον πληθωρισμό και μόλις άρχισε να διαγράφεται ένα καλύτερο περιβάλλον και η εγχώρια αγορά επιτέλους να φεύγει δυναμικά προς τα επάνω, ήρθαν αμέσως δυο μεγάλες... σφαλιάρες. Στις 28/2 είχαμε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που επανέφερε τον πολιτικό κίνδυνο και λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε η χρεοκοπία της SVB,  που με τη σειρά της πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης για την Credit Suisse και ευρύτερα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οδηγώντας και τις… τραπεζούλες μας στα τάρταρα, με τον δείκτη των τραπεζών χθες να κλείνει στο -8,44%.

Τι να πούμε μετά από όλα αυτά; Άντε να σώσουν την Credit Suisse οι Ελβετοί για να πάρουν σειρά οι… ακρίδες και η επόμενη καταστροφή!

Για να επιστρέψουμε τώρα στη δύσκολη πραγματικότητα, το οξύμωρο με την Credit είναι ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχει μια υπερβολή καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν είναι μη αντιμετωπίσιμα. Αν είναι έτσι και η ψυχραιμία, έστω και με τη βοήθεια των ελβετικών αρχών, επανέλθει και η εμπιστοσύνη ανακτηθεί τότε θα δούμε θεαματικό ριμπάουντ στις ευρωπαϊκές μετοχές, ειδικά στις τράπεζες. Και η χθεσινή βύθιση μάλλον αποτελεί ευκαιρία για αγορές. Αν όμως η κατάσταση είναι μη αντιμετωπίσιμη και οι αρχές δεν καταφέρουν να εμποδίσουν την μετάδοση, τότε δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα…

Στα δικά μας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο -4,55%, κοντά στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας με τις συναλλαγές να εκτοξεύονται στα 177 εκατ. ευρώ. Η αναλογία ανοδικών καθοδικών μετοχών χθες διαμορφώθηκε στο 1 προς 14,3, αναλογία που τα λέει όλα για τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη 15 Μαρτίου 2023

-- Εφιαλτικός Μάρτιος: Κάποτε ήταν ο… Οκτώβριος ο μήνας εφιάλτης των αγορών, τελευταία πάει να γίνει ο Μάρτιος. Το 2020 ήταν ο κορονοϊός που έφερε τα πάνω κάτω στις αγορές. Το 2022 ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία να αλλοιώσει το κλίμα στις αγορές, και να φέρει μεγάλη πτώση τον Μάρτιο. Φέτος, ήρθε το δυστύχημα σχεδόν 39 λεπτά πριν βγει ο Φεβρουάριος να φέρει καταιγισμό ρευστοποιήσεων το Μάρτιο, ενώ τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια κοινότητα βιώνει το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό – τραπεζικό θέμα της 15ετίας, από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers…

-- Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ): Μπορεί να επικρατεί σιγή ασυρμάτου για το πολυαναμενόμενο deal εξαγοράς της εταιρείας, ωστόσο χθες η μετοχή της ήταν η μόνη που διασώθηκε από τη «βουτιά» του ΧΑ. Η μετοχή κινήθηκε ανοδικά για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης και έκλεισε στο «πράσινο» μετά από «σκούπισμα» της προσφοράς. Από την αρχή του έτους σημειώνει απώλειες -8,54% με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο +10,26%.

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή 25 Αυγούστου 2022 - 15 Μαρτίου 2023

-- Alpha Bank (ΑΛΦΑ): Ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 1,13 ευρώ, μια ανάσα από το χαμηλό ημέρας, με πτώση -10,98%. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη μεταβολή της μετοχής μετά τη δραματική πτώση (-27%) που είχε σημειώσει στις 21 Μαΐου 2021, πτώση που αποδείχθηκε αδικαιολόγητη και που τροφοδοτήθηκε από φήμες για τη δομή της ΑΜΚ. Σε όσους ρωτούν γιατί η μετοχή της Alpha Bank εμφανίζει μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ειδικά στις στρεσαρισμένες περιόδους της αγοράς, η απάντηση είναι το πολύ μεγάλο free float. Όπως είναι φυσικό ο χθεσινός χαμός στις αγορές δεν επέτρεψε να «ακουστούν» τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Η μετοχή έκλεισε με ανεκτέλεστες εντολές αγοράς 118.050 τεμαχίων. Στο +13% η μετοχή από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank 23 Οκτωβρίου 2022 - 15 Μαρτίου 2023

-- Eurbank (ΕΥΡΩΒ): Πολλά πολλά χρόνια πίσω μας πάει το χθεσινό -9,19% της μετοχής της Eurobank, σε εποχές που ο τραπεζικός κλάδος ήταν με το κεφάλι κάτω από το νερό και η χώρα κινδύνευε να βρεθεί εκτός ευρώ. «Έκρηξη» συναλλαγών σημειώθηκε στις δημοπρασίες, ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ανεκτέλεστες εντολές αγοράς περίπου 65.000 μετοχών της τράπεζας. Στο +16,59% από αρχές του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank 13 Οκτωβρίου 2022 - 15 Μαρτίου 2023

-- Τράπεζες: Το χθεσινό -8% του τραπεζικού δείκτη δημιουργεί ευκαιρίες αγορών, υπό τη βασική προϋπόθεση βέβαια ότι δεν ακολουθούν χειρότερα για τις τράπεζες με την Credit Suisse. Η Τρ. Πειραιώς έχασε 10,98%, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 10,39%, και η Eurobank κατά 9,19%. Συγκριτικά πιο ανθεκτική ήταν η μετοχή της Εθνικής, η οποία υποχώρησε κατά 4,17%.

-- Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ): Ασφαλώς αξίζει αναφοράς το γεγονός ότι, σε μια συνεδρίαση που οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές είχαν πτώση από 9,19% έως 10,98%, η Εθνική έδειξε ανθεκτικότητα με πτώση 4,17%. Ακόμη και στο χαμηλό ημέρας, έφτασε να υποχωρεί έως και 6,52%, όταν οι υπόλοιπες «βουτούσαν» έως και 11,97%. Μάλιστα, πλησίασε ακόμη περισσότερο τη Eurobank στην 4η θέση των αποτιμήσεων. Η Eurobank αποτιμάται στα 4,56 δισ. ευρώ, η Εθνική στα 4,24 δισ. ευρώ.

-- ΕΧΑΕ: Ξανά κάτω από τα 4 ευρώ οδήγησε τη μετοχή το χθεσινό ξεπούλημα στις αγορές. Δεδομένα είναι τα μεγάλα οφέλη για την εταιρεία από τη δραστική αύξηση των συναλλαγών στο ΧΑ τους τελευταίους μήνες, αρκεί βέβαια να μην μπούμε σε νέες περιπέτειες. Μόνο στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ο συνολικός τζίρος που έχει περάσει από τα τερματικά του Χ.Α. είναι 471,5 εκατ. ευρώ! Ο Μάρτιος από πλευράς συναλλαγών, είναι πολύ πλούσιος. Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου λογικά θα είναι τα καλύτερα τουλάχιστον 15 ετών. Έχασε 6,79% χθες, όμως είναι στο +28,39% φέτος. Αποτιμάται μόλις στα 240 εκατ. ευρώ!

Η πορεία της μετοχής της EXAE 25 Οκτωβρίου 2022 - 15 Μαρτίου 2023

-- Αποδόσεις δεικτών: Πλέον, μετά και το χθεσινό -4,55% που ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το καλοκαίρι του 2022, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη περιορίστηκαν στο +10,60% το 2023, ενώ θυμίζουμε πως έως τα τέλη Φεβρουαρίου είχε φτάσει στο +21,5%. Ο FTSE 25 κερδίζει +10,60% ενώ είχε φτάσει άνω του +22%, ο Mid Cap ενισχύεται μόλις 6,01%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 19,21%, ενώ είχε φτάσει έως το +45%. Αυτά για όσους πιστεύουν στο momentum της αγοράς και ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, οπότε φανερώνουν τις δυνατότητες που έχει το Χ.Α. να αποκαταστήσει  τις… ισορροπίες. Κάτι παρόμοιο άλλωστε έκανε και πέρυσι, μετά το βούλιαγμα λόγω του πολέμου, αλλά και λόγω των καλοκαιρινών σεναρίων για πρόωρες εκλογές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Σταθεροποίηση με υποσχέσεις στο ΧΑ, οι σούπερ τζίροι στις τράπεζες και η ΕΧΑΕ

Το χώνεμα των 1.200 μονάδων με τζίρο που δημιουργεί προσδοκίες, οι συναλλαγές 321 εκατ. στις τράπεζες, οι κινήσεις στα χαρτιά Στασινόπουλου, η επιστροφή της ΕΧΑΕ στα ραντάρ των επενδυτών και η Πετρόπουλος.
MARKET MAKER

Τι τρόμαξε τους επενδυτές στις τράπεζες, το χαμόγελα στον ΟΠΑΠ και η ΕΚΤΕΡ

Το φάσμα έκτακτου φόρου και η απειλή ρύθμισης για τις προμήθειες τρόμαξαν τους επενδυτές στις τράπεζες, τα νέα δεδομένα για Πειραιώς και Alpha, τα καλά νέα του ΟΠΑΠ από Κύπρο, η ΓΣ της ΕΚΤΕΡ για το split και η πίεση στην ΜΟΗ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Οι ξένοι πωλητές ήταν... Έλληνες, προσγείωση προσδοκιών και το στοίχημα Μακρόν

Οι τριγμοί στην Ευρώπη, οι ρευστοποιήσεις στην Αθήνα, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα στοιχεία του ΧΑ, ο καλπασμός Cenergy - Optima, τα μετρητά της Ελλάκτωρ, η δύναμη της Eurobank και η αδυναμία της Dimand.