ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Η θύελλα στις τράπεζες κοπάζει, συντήρηση δυνάμεων και το κλάμα σε ΟΤΕ - Lamda

Τα μέτρα στήριξης τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν, το ΧΑ κρατά τις δυνάμεις του, η μεγάλη απογοήτευση για ΟΤΕ - Lamda και οι προσδοκίες για ΔΕΗ - ΕΧΑΕ.

Φαίνεται ότι κοπάζει, επιτέλους, η θύελλα στις τράπεζες. Μετά τη συμμαχία των κορυφαίων τραπεζών των ΗΠΑ για την έμπρακτη στήριξη της First Republic Bank, καταθέτοντας 30 δισ. δολάρια στην πολιορκούμενη τράπεζα αλλά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την στήριξη της Credit Suisse φαίνεται ότι θα υπάρξει αποσυμπίεση.

Έτσι η Wall Street ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με μεγάλα κέρδη, δημιουργώντας προσδοκίες για την ανάκαμψη των αγορών. Ο Dow Jones κέρδισε 1,2% ή 371 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,8% και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,5%.

Στα δικά μας, η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων αλλά και της αισιοδοξίας, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η εγχώρια αγορά υπεραπέδιδε σταθερά έναντι των ευρωπαϊκών. Η νευρικότητα που επικρατεί πάντως αποτυπώθηκε στο κλείσιμο όπου πολλοί προτίμησαν να «κλειδώσουν» κάποια κέρδη παρά να διακινδυνέψουν. Η επιφυλακτικότητα αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο ταμπλό με τις περισσότερες μετοχές να εμφανίζουν διστακτική άνοδο ή απώλειες. Ζωηρή εξαίρεση αποτέλεσαν η Τράπεζα Πειραιώς (+3,20%), η Coca Cola HBC (+2,36%) και η Τιτάν (+2,82%).

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι συναλλαγές οι οποίες ανήλθαν στα 129 εκατ. ευρώ.

-- ΟΤΕ: Νέο χαμηλό 52 εβδομάδων για την μετοχή του ΟΤΕ χθες η οποία έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας στα 12,70 ευρώ με πτώση -0,70%. Το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν αναθέρμανε ούτε η αναβάθμιση της Eurobank Equities και η σύσταση για αγορά μετοχών του ΟΤΕ θέτοντας νέα τιμή στόχο τα 15,70 ευρώ (έναντι 16,60 ευρώ που ήταν η προηγούμενη). Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος μεγάλος πωλητής που πιέζει τη μετοχή, ενώ παρά την πτώση δεν «βγαίνουν» εντολές αγοράς. Λογικά κάποια στιγμή θα υπάρξει αντίδραση. Από την αρχή του έτους βρίσκεται στο απογοητευτικό -12,95%.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ 2 Μαρτίου 2022 - 15 Μαρτίου 2023

--Τιτάν: Ισχυρή αντίδραση της μετοχής χθες με +2,82% μετά την σημαντική διόρθωση των προηγούμενων ημερών. Η μετοχή είχε υποχωρήσει περίπου κατά 12% τις προηγούμενες ημέρες επίπεδα που προσέλκυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον δεδομένων των πολύ καλών θεμελιωδών της εταιρείας. Από την αρχή του έτους βρίσκεται στο +21,06%.

Η πορεία της μετοχής της Τιτάν 14 Ιουλίου 2022 - 15 Μαρτίου 2023

-- ΕΧΑΕ: Με μικρή άνοδο χθες (+0,38%) παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των 4 ευρώ. Με τους όγκους που πραγματοποιεί η αγορά, σύντομα θα δούμε την επιστροφή πάνω από τα 4 ευρώ.

-- ΔΕΗ: Η αναμπουμπούλα στις αγορές δεν επέτρεψε την επενδυτική κοινότητα να δει με καθαρό μάτι το μεγάλο deal στη Ρουμανία. Πρόκειται για κίνηση που αλλάζει πίστα τη ΔΕΗ και αυτό δεν θα αργήσει να αποτυπωθεί και στο ταμπλό.

-- Lamda Development: Συναγωνίζεται σε απογοήτευση τον ΟΤΕ με μια μεγάλη διαφορά. Η μετοχή του ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια είχε επιτύχει εξαιρετικές αποδόσεις και επιπλέον με καλό ετήσιο μέρισμα. Η Lamda Development, όχι. Η μεγάλη αμηχανία της εταιρείας και τα προβλήματα στην υλοποίηση του μεγάλου project αποτυπώνονται στο στορι επιτυχίας που προβάλλεται: τις πωλήσεις... διαμερισμάτων.

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment Φεβρουάριος 2019 - 15 Μαρτίου 2023

--Inform Holding – AustriaCard: Από σήμερα σταματά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Inform Ηoldings στο Χρηματιστήριο καθώς ολοκληρώνεται η διασυνοριακή συγχώνευση με την μητρική AustriaCard. H AustiaCard ελέγχει την Inform σε ποσοστό 70,79% και, σύμφωνα με τη σχέση ανταλλαγής, οι μέτοχοι της ελληνικής εταιρείας που ελέγχουν το 29,21% θα κατέχουν στο νέο σχήμα το 7,23% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι μετοχές του νέου σχήματος θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑ αλλά και στο Χρηματιστήριο της Βιέννης (Dual Listing) από τις 23 Μαρτίου. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών και στα δύο χρηματιστήρια μετά και την αποτίμηση της PwC έχει οριστεί στα 13,42 ευρώ. Έτσι,  από τη σημερινή κεφαλαιοποίηση των 55 εκατ. ευρώ της Inform, το νέο σχήμα στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης θα έχει κεφαλαιοποίηση 243 εκατ. ευρώ.

--Attica Bank: Έκτο διαδοχικό limit down για τη μετοχή χθες. Και έχουμε ακόμη μέλλον. Εν τω μεταξύ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, αν και είναι αμφίβολο αν ασχολούνται άλλοι πέραν του ΤΧΣ και των μηχανικών. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Το «πράσινο» ταμπλό, το τραπεζικό ράλι, το upside της ΜΥΤΙΛ και το πακέτο ΟΤΕ

Η ανοδική αντίδραση με... καταπράσινο ταμπλό, η ομοβροντία θετικών εκθέσεων που σήκωσαν τις τράπεζες, το ανοδικό περιθώριο σχεδόν 50% για τη ΜΥΤΙΛ, το μεγάλο πακέτο στη μετοχή του ΟΤΕ και τα blue chips που αντέδρασαν.
MARKET MAKER

Η αναβάθμιση που δεν ήρθε, η κρίση με την SVB, ο ΟΤΕ και η Alpha Bank

Το δυσμενές κλίμα στο εσωτερικό, η αναβάθμιση από την DBRS που δεν έγινε, η ώθηση στις αγορές από τα μέτρα στις ΗΠΑ, η κατηφορική πορεία του ΟΤΕ, οι πιέσεις στην Alpha Bank και η πλούσια ατζέντα της εβδομάδας.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα του ΓΔ, το μήνυμα Πάουελ, οι εγκλωβισμένοι του ΟΤΕ και η Cenergy

Τα χαρτιά που κράτησαν τον Δείκτη κόντρα στη νέα βουτιά των τραπεζών, η απογοητευτική κατάθεση Πάουελ, οι εντυπωσιακές επιδόσεις και το μέρισμα της Cenergy και η σταθερά κακή πορεία της μετοχής του ΟΤΕ.
MARKET MAKER

Ο εντυπωσιακός Φεβρουάριος για το ΧΑ, οι νέες προκλήσεις και η παγίδα του ταύρου

Τα ισχυρά κέρδη του ΧΑ για πέμπτο διαδοχικό μήνα και οι προκλήσεις για τη συνέχεια, η αινιγματική Wall Street, η παγίδα του ταύρου και οι απλοϊκοί επενδυτές, η υπεραπόδοση της MIG και της ακτοπλοΐας.