ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Το ΧΑ σε ζώνη ταλαιπωρίας, το placement της ΕΤΕ και η πίεση σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ

Τα καλά νέα για τα 2,2 δισ. που δεν συγκίνησαν την αγορά, το άλμα του πετρελαίου που φέρνει διεθνείς ανησυχίες, η διάθεση του 20% της Εθνικής, η υστέρηση της μετοχής του ΟΤΕ, η συνεχής πίεση στη ΔΕΗ και οι απώλειες της ΕΧΑΕ.

Ούτε τα νέα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια των 2,2 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των καταστροφών ήταν αρκετά για να αλλάξουν την καθοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Για αντιστροφή της ανοδικής τάσης της αγοράς σίγουρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε, αλλά φαίνεται ότι το ΧΑ έχει μπει σε μια ζώνη ταλαιπωρίας, καθώς έχει αφήσει πολλά κέρδη και είναι αρκετοί αυτοί που θέλουν να τα ρευστοποιήσουν.

Κάπως έτσι, το Χ.Α. συμπλήρωσε χθες οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις δέκα τελευταίες, κάνοντας το χειρότερο σερί από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η αγορά βυθίστηκε από το δυστύχημα των Τεμπών και την κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Σε αυτό το 10ήμερο, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 5,42%, ο FTSE 25 είναι στο -5,72%, o Mid Cap χάνει 6,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 9,60%.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε χαμηλά δυόμισι μηνών πλέον, καθώς στα επίπεδα των 1.246,88 μονάδων που έκλεισε χθες, είχε να βρεθεί από τις 27 Ιουνίου, όταν είχε κλείσει στις 1.235,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες στις 963,14 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει επίσης από τις 27 Ιουνίου, όταν είχε κλείσει στις 961 μονάδες. Από  το υψηλό 6ετίας και τις 1.109,87 μονάδες που βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης προ ενάμιση μήνα, στις 27 Ιουλίου, υποχωρεί σε ποσοστό -13,22%.

Ο Γενικός Δείκτης από τα υψηλά 9ετίας και τις 1.345,63 μονάδες που ήταν το κλείσιμο της 27ης Ιουλίου, υποχωρεί κατά -7,34%. Σε κάθε περίπτωση, λογική είναι αυτή η διόρθωση, δεν είναι καταστροφή. Άλλωστε, η αγορά δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη, 10 Φεβρουαρίου 2023 - 12 Σεπτεμβρίου 2023

Στις διεθνείς αγορές, η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη, καθώς μάλιστα το πετρέλαιο έκανε ένα άλμα σχεδόν κατά 2% (το μπρεντ ανέβηκε πάνω και από τα 92 δολ. το βαρέλι), λόγω των ανησυχιών για περιορισμένη προσφορά. Η εξέλιξη αυτή επανέφερε τους φόβους για πληθωρισμό και επιτόκια, παρότι όλα δείχνουν ότι η Fed θα κάνει μια παύση και είναι πολύ πιθανό να κάνει το ίδιο αύριο η ΕΚΤ. Ο Stoxx 600 στην Ευρώπη έχασε 0,18%, ενώ μεγαλύτερες απώλειες (-0,60%) είχε ο S&P 500.

-- Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά πρώτη τη διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζας. Θα πραγματοποιηθεί μεγάλο placement, όπου θα διατεθεί σε επενδυτές περίπου το 20% από το 40% που έχει σήμερα το ΤΧΣ στην κατοχή του. Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν βραχυπρόθεσμα αυτό θα κάνει καλό στη μετοχή δεδομένου ότι θα αυξηθεί πολύ το free float. Η τρέχουσα επιτοκιακή συγκυρία δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις τράπεζες, αλλά για την Εθνική το πλεονέκτημα είναι ακόμα μεγαλύτερο δεδομένης της δομής του ισολογισμού της. Στο -11% η μετοχή της από τα υψηλά του Αυγούστου, στο +53,72% από την αρχή του έτους.

Η εικόνα της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 10 Φεβρουαρίου 2023 - 12 Σεπτεμβρίου 2023

-- ΟΤΕ: Συνεχίζει να παρουσιάζει κακή εικόνα στο ταμπλό, καθώς τελευταία όχι μόνο έχασε (και) τα 14 ευρώ, αλλά χθες κατήλθε στα 13,39 ευρώ (-1,90%), επίπεδα που αποτελούν χαμηλό 4μήνου, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 10 Μαΐου. Στις 30 Ιουνίου, ήτοι πριν δυόμισι μήνες είδε το υψηλό για φέτος στα 15,71 ευρώ (σε κλείσιμο), όμως έκτοτε χάνει σχεδόν 2,5 ευρώ ανά μετοχή ή -15%. Υποχωρεί κατά 8,12% το 2023, έχοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25 μετά την Τέρνα Ενεργειακή (-20,22%).

Η εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ, 10 Φεβρουαρίου 2023 - 12 Σεπτεμβρίου 2023

-- ΔΕΗ: Διατηρείται η πίεση στη μετοχή, που έχασε 1,05% χθες και βρέθηκε στα 9,40 ευρώ, απέχοντας πλέον περισσότερο από 15% από το υψηλό έτους των 11,12 ευρώ που είχε πιάσει τον Ιούλιο. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αλλαγή αντίληψης στην αγορά για το ελκυστικό επενδυτικό story της ΔΕΗ, που έκανε, για παράδειγμα, την JP Morgan να συστήσει αγορά της μετοχής με τιμή στόχο 13,5 ευρώ. Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι κάποιοι ισχυροί πωλητές που θέλουν να ρευστοποιήσουν κέρδη και δεν αφήνουν τη μετοχή να αναπνεύσει.

-- ΕΧΑΕ: Καμιά αλλαγή πλεύσης μετά την αναβάθμιση από τον οίκο DBRS του ελληνικού αξιόχρεου, ενώ πλέον ανοίγει ο δρόμος –από το δεύτερο μισό του 2024 και μετά– για την αναβάθμιση και του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές, από τις αναδυόμενες που βρίσκεται τώρα. Ο τίτλος από τα 5,34 ευρώ που βρέθηκε στις 29 Αυγούστου έως χθες, σε δέκα συνεδριάσεις κλείνει πτωτικά στις οκτώ, χάνοντας 10,30%. Δύο σερί πτωτικές και μετά την αναβάθμιση. Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου μειώθηκαν στο +54,52%, ενώ έως τις 20 Ιουλίου κέρδιζε +95,16%.

Η εικόνα της μετοχής του ΕΧΑΕ, 10 Φεβρουαρίου 2023 - 12 Σεπτεμβρίου 2023

-- ΕΚΤΕΡ: Ο τίτλος είδε υψηλά 22 ετών στις 18 Αυγούστου, όταν έφτασε στα 3,34 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από το Μάιο του μακρινού 2001. Από τις 18 Αυγούστου και έως την περασμένη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου έκανε ισχυρή διόρθωση χάνοντας 27,30%. Έτσι, αυτή την εβδομάδα κερδίζει μέρος του χαμένου εδάφους, κλείνοντας τη Δευτέρα στο +4,80% και χθες στο +5,42%, με κλείσιμο στα 2,53 ευρώ που ήταν και το υψηλό ημέρας. Νοικοκυρεμένη κατασκευαστική, δεν ανήκει στην ελίτ με τα μεγάλα και πολυδιαφημισμένα έργα, όμως αναλαμβάνει μικρά έργα (κτιριακά, υποδομών, δομές προσφύγων κ.α.) τα οποία διεκπεραιώνει με επιτυχία. Μόλις στα 28,46 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bull_market
MARKET MAKER

Η άλωση των 1.100 μονάδων, η επενδυτική βαθμίδα και η πτήση της Eurobank

Ο χωρίς στάση καλπασμός του Γενικού Δείκτη στις 1.100 μονάδες, το στοίχημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η Eurobank απειλεί τον ΟΠΑΠ για την 3η θέση της κεφαλαιοποίησης, οι προσδοκίες για την ΕΧΑΕ και η πίεση στον ΟΤΕ.
MARKET MAKER

Οι αγοραστές ξεθαρρεύουν, αδύναμες τράπεζες και λήξη συναγερμού σε ΓΕΚ Τέρνα

Οι Έλληνες επενδυτές επανέρχονται, οι τράπεζες υστερούν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, η αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα, γιατί η Ελλάκτωρ μένει κάτω από τη λογιστική αξία, η ΔΕΗ μαζεύει ίδιες μετοχές και το rebound της ΜΥΤΙΛ.
pixida, agores
MARKET MAKER

Το ΧΑ προπομπός της πτώσης, Aegean σε ρυθμό... πανδημίας και τα διεθνή ρίσκα

Οι πιέσεις εκδηλώθηκαν πρώτα στο ΧΑ και ακολούθησε η Ευρώπη, ο γεωπολιτικός κίνδυνος σταθερά στο προσκήνιο, η μεγάλη πτώση της Aegean, η Ελλάκτωρ άντεξε με στήριγμα την επιστροφή κεφαλαίου και γιατί πιέστηκε η ΤΕΝΕΡΓ.
MARKET MAKER

Οι στόχοι για την Εθνική, ο ΟΤΕ έγινε στυλοβάτης, τα mezz και ο Mid Cap

Οι μεγάλες προσδοκίες των αναλυτών για την Εθνική, ο ΟΤΕ σε τροχιά ανάκαμψης, η Φουρλής θα δίνει guidance στους αναλυτές, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ σε ρυθμούς deal, οι ανακοινώσεις για mezz και οι μειωμένοι τζίροι στον Mid Cap.