ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Άνοδος χωρίς τζίρο, τραπεζικές ανάσες, η ΤΕΝΕΡΓ και η απογοήτευση της Lamda

Τα επόμενα βήματα της αγοράς, το ράλι ανακούφισης στη Wall, η αντίδραση των τραπεζών, το deal της Τέρνα Ενεργειακή, δεν πείθει την αγορά η Lamda Develpment, η βύθιση της Frigoglass και η αδιάκοπη (;) πτήση των mezz.

Μπορεί ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών να μην ενέπνευσε εμπιστοσύνη, όμως το +1,43% του Γενικού Δείκτη χθες έδειξε ότι σοβαρή προσφορά δεν υπάρχει και ότι τα χαρτιά θα μπορούσαν εύκολα να γυρίσουν προς τα υψηλά του έτους, χωρίς να το πάρουμε είδηση.

Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος του retail προχώρησε σε ρευστοποιήσεις κερδών τον Μάρτιο, επηρεαζόμενο τόσο από τις πολιτικές αναταράξεις όσο κυρίως από τους κλυδωνισμούς στις τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που «φτιάχνουν» ρευστότητα περιμένοντας τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εγχώριων εκλογών για να καθορίσουν τη στάση τους. Αρκετοί πιστεύουν ότι την πρώτη Κυριακή θα έχουμε ψήφο με οδηγό το συναίσθημα και τη δεύτερη Κυριακή θα γίνει ο λογαριασμός.

Μέχρι τότε όμως και μέχρι να αποκατασταθεί η ορατότητα, η νευρικότητα θα είναι αναπόδραστη.

Ράλι ανακούφισης έκαναν χθες στη Wall Street οι τραπεζικές μετοχές, με τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου του S&P 500 να ξεπερνούν το 3%, όπως και αυτά του δείκτη KWB, που περιλαμβάνει στη σύνθεσή του και μικρότερες τράπεζες. Παράλληλα, ξεπερνούσαν το 10% τα κέρδη της First Republic Bank, καθώς επικρατούσε η εκτίμηση ότι τελικά θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, αποφεύγοντας την τύχη της SVB. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον ασφαλές, μερικές ώρες μετά την επισημοποίηση της εξαγοράς στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της SVB από τη First Citizens. Το νέο εργαλείο χρηματοδότησης από τη Fed, με ενέχυρο ομόλογα χωρίς «κούρεμα» της αξίας τους, έχει προσφέρει περισσότερα από 53 δισ. δολ.  στις τράπεζες που χρειάζονταν ρευστότητα. Όλα δείχνουν ότι η ισορροπία επιστρέφει στον χώρο των περιφερειακών τραπεζών, αλλά οι αναλυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις των καταθετών, πριν αποφανθούν ότι φτάσαμε στη λήξη του συναγερμού.

Το βλέμμα των επενδυτών εστιάζει σταδιακά στα εταιρικά αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, με τους περισσότερους αναλυτές να μην είναι αισιόδοξοι.

-- Τέρνα Ενεργειακή: Επανήλθαν οι φήμες για το πολυαναμενόμενο deal, ότι είναι στην τελική ευθεία ότι κλείνει κλπ, χωρίς όμως να συγκινήσουν τη μετοχή, που βρίσκεται αρκετά κάτω από το επίπεδο των 20 ευρώ. Μετά από πολλούς μήνες αναμονής και ατελείωτα δημοσιεύματα, το στόρι της εξαγοράς έχει κουράσει και δε συγκινεί. Και υπάρχει και μια πιο κυνική προσέγγιση σε ότι αφορά τη σχέση απόδοσης - κινδύνου: το «χαρτί» ήδη έχει ενσωματώσει ένα μεγάλο κομμάτι από το upside του deal, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει ανατροπή και το deal δεν ολοκληρωθεί οι απώλειες θα είναι σημαντικές. Αμετάβλητη στα 18,40 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή με την απόδοση από την αρχή του έτους να διαμορφώνεται στο -9,72%. Από τα υψηλά του Ιανουαρίου η μετοχή βρίσκεται στο -12%.

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή Αύγουστος 2022 - 27 Μαρτίου 2023

-- Lamda Development: Έχει υπό τη αιγίδα της τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, όμως τον μήνα Μάρτιο καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε όλο τον FTSE 25, αν εξαιρεθούν οι τράπεζες που εύλογα διόρθωσαν λόγω των γνωστών διεθνών εξελίξεων. Ο τίτλος υποχωρεί 14,03% τον μήνα, χάνοντας περίπου 0,90 ευρώ ανά μετοχή, ενώ δεν αντέδρασε ούτε χθες που η υπόλοιπη αγορά έβγαλε αντίδραση. Στο -0,80% χθες, με κλείσιμο στα 5,6050 ευρώ, ενώ το 2023 είναι στο -4,19%. Κάτω από το 1 δισ. ευρώ πλέον η κεφαλαιοποίηση, καθώς διαμορφώνεται στα 990 εκατ. ευρώ. Μπορεί η διοίκηση να μεταδίδει αισιοδοξία για την πρόοδο του έργου, την αισιοδοξία αυτή ωστόσο δεν συμμερίζεται η αγορά. Και συνήθως όταν καταγράφεται τέτοια απόσταση μεταξύ διοίκησης - αγοράς, η αγορά έχει δίκιο.

Η πορεία της μετοχής της Lamda Devlepment Δεκέμβριος 2022 - 27 Μαρτίου 2023

-- Autohellas: Με το +2% χθες έκλεισε στα 12,22 ευρώ και πλέον δεν απέχει πολύ από το ιστορικό υψηλό των 12,56 ευρώ που βρέθηκε την Τετάρτη 1η Μαρτίου. Παράλληλα, μείωσε την πτώση τον μήνα μόλις στο -1,61%, ενώ σε επίπεδο τριμήνου έχει διαμορφώσει ένα +18% με πολύ… φρόνιμο και συντηρητικό τρόπο. Στα 594 εκατ. ευρώ η αποτίμηση, που δεν φαντάζει καθόλου υπερβολική, αν δούμε τζίρους και κερδοφορία.

-- Σαράντης: Με απώλειες 10,66% το Μάρτιο, δεν έχει βρει τα πατήματά του από την εποχή της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, όταν και χτυπήθηκε από το σοκ του κλεισίματος του εκεί εργοστασίου και όλη την ανακατωσούρα που ακολούθησε, έως ότου η παραγωγή μεταφερθεί στο εργοστάσιο της Πολωνίας. Από τις 11 Φεβρουαρίου 2022 και τα 8,55 ευρώ, χάνει 23,50%. Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη 2022 και η αγορά τα περιμένει με ενδιαφέρον.

Η πορεία της μετοχής της Σαράντης Αύγουστος 2022 - 27 Μαρτίου 2023

-- Τράπεζες: Με τζίρο μόλις 20,6 εκατ. ευρώ η χθεσινή αντίδραση των τραπεζών, ο δείκτης κέρδισε περίπου το ήμισυ των απωλειών της Παρασκευής, αλλά χωρίς να… πείσει. Την Παρασκευή, ο κλαδικός δείκτης είχε χάσει το 5,78% της αξίας του με τζίρο 46 εκατ. ευρώ! Κάποιες μετοχές κάλυψαν το μισό της απόστασης της Παρασκευής, κάποιες υστέρησαν. Η Εθνική υστέρησε εμφανώς, καθώς ενισχύθηκε χθες κατά 1,38%, ενώ την Παρασκευή είχε χάσει 5,97%. Η Πειραιώς κέρδισε χθες 3,72% ενώ είχε χάσει 5,2%, η Eurobank κέρδισε 2,94% ενώ είχε χάσει 5,71% και η Alpha Bank στο +2,75% και -6,03% αντίστοιχα. Ο κλάδος όμως κρατάει κέρδη 17,91% το πρώτο τρίμηνο. Οι αγορές ξένων επενδυτών έχουν παγώσει, ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε πωλήσεις.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη Δεκέμβριος 2022 - 27 Μαρτίου 2023

--Frigoglass: Η διοίκηση της Frigoglass, όπως είναι γνωστό, διενεργεί την κρίσιμη συνέλευση για τη μεταβίβαση του ενεργητικού και παθητικού της εταιρίας σε «όχημα» υπό τον έλεγχο των δανειστών διαδικτυακά, αφού φοβάται πως η φυσική παρουσία των μικρομετόχων θα προκαλούσε προβλήματα και έντονες αντιδράσεις. Και έχει δίκιο να το πιστεύει, καθώς οι μικρομέτοχοι από την παραπάνω συμφωνία θα δουν το ποσοστό τους από το 46,45% να περιορίζεται στο 6,9% στο όνομα της εξυγίανσης της εταιρείας. ​Δυστυχώς, όμως, δεν προβλέπεται να υπάρχει δυνατότητα και σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη συνέλευση ώστε να πληροφορήσουν την επενδυτική κοινότητα. Δεν είναι παράνομο, αφού πρόκειται για συνέλευση μετόχων, αλλά πολύ σπάνια εισηγμένη εταιρεία δεν δίνει τη δυνατότητα σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνέλευσης. Το –15,94% της μετοχής χθες είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Στα 20,67 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία, ενώ η μετοχή «βυθίζεται» κατά -32% από τις αρχές του έτους.

-- Sunrise Mezz – Galaxy Cosmos Mezz: Νέα μεγάλα κέρδη, άνω του +6%, και για τους δυο τίτλους που αναρριχήθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό. Συνήθως οι κινήσεις αυτές τελειώνουν με τον ίδιο τρόπο: η ροή φρέσκου χρήματος περιορίζεται, η προσφορά δεν μπορεί να απορροφηθεί και ακολουθεί η προσγείωση. Στο +58% το Sunrise από αρχές έτους στο +95% το Galaxy.

Η πορεία του Galaxy Mezz Οκτώβριος 2022 - 27 Μαρτίου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Οι άγριες διακυμάνσεις στο ταμπλό, η επίδειξη ισχύος της ΜΥΤΙΛ και η Prodea

Η απότομη βουτιά που έκοψε τα κέρδη της αγοράς, η «γραμμή» από τις ΗΠΑ για τα χρηματιστήρια, ο τζίρος των 72 εκατ. σε τρεις συνεδριάσεις στη ΜΥΤΙΛ, η συναλλαγή... μίας μετοχής της Prodea και η ξεχωριστή πορεία της Autohellas.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η παράλληλη πίεση σε ΧΑ και ομόλογα, η «βύθιση» των τραπεζών και η ΚΡΙ ΚΡΙ

Το ταυτόχρονο «άδειασμα» μετοχών και ομολόγων, οι νέες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΚΡΙ ΚΡΙ, η σημαντική βελτίωση στα EBITDA της Lamda και η κινητικότητα στην Μπλε Κέδρος.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Βήμα σημειωτόν στο ΧΑ, το βλεφάρισμα της Fourlis και η επέλαση της ΟΤΟΕΛ

Οι μικρές απώλειες του Γενικού Δείκτη, το ελπιδοφόρο κλείσιμο της Fourlis, η εκπληκτική πορεία και το νεό ρεκόρ της μετοχής της Autohellas, η κόπωση στις τράπεζες, η ανάκαμψη της Mytilineos και η αθόρυβη άνοδος της Cenergy.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το σπριντ στο κλείσιμο, οι αποτιμήσεις των τραπεζών, η ΜΥΤΙΛ και η Lavipharm

Τα «χτυπήματα» των αγοραστών που έφεραν το θετικό κλείσιμο, το κλίμα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές, η έκπτωση που διατηρούν οι τραπεζικές μετοχές, η εντυπωσιακή τιμή στόχος για τη ΜΥΤΙΛ και η ταλαιπωρία της Lavipharm.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Η αγορά χωνεύει την S&P, η πίεση στις τράπεζες και η απογοήτευση στη Lamda

Οι νέες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ, οι τράπεζες δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες μετά την αναβάθμιση, οι πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς και οι προσδοκίες για τον MSCI, η άνοδος της ΤΕΡΝΕΡΓ και η σταθερά ανοδική ΕΕΕ.