ΓΔ: 1429.17 0.36% Τζίρος: 34.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:36:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Η τόνωση ηθικού από το γύρισμα του Δείκτη, η αναλαμπή του ΟΤΕ και η Ideal

Από την αγωνία για απώλεια των 1.000 μονάδων στο θετικό κλείσιμο, πώς έδωσε ώθηση στην αγορά η κίνηση της Τέρνα Ενεργειακή, το «τίναγμα» του ΟΤΕ, το ρεκόρ της Ideal και η απογοήτευση από τις ΑΕΕΑΠ.

Μια γενναία ένεση ηθικού έδωσε στους επενδυτές η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη, μετά την αρχική βουτιά (στις 11:30 βρέθηκε κάτω από τις 1.015 μονάδες), να ανακάμπτει και να κλείνει τελικά στο υψηλότερο σημείο της ημέρας με κέρδη +0,70% στις 1.030,65 μονάδες.

Η ενδοσυνεδριακή πορεία του Γενικού Δείκττη την Τετάρτη 29 Μαρτίου

Σηματωρό της αλλαγής τάσης αποτέλεσε η Τέρνα Ενεργειακή, η ισχυρή άνοδος της οποίας, κόντρα στο ρεύμα, αναπτέρωσε τις προσδοκίες για την ολοκλήρωση του deal, μεταδίδοντας ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας ότι οι δουλειές δεν αναστέλλονται λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Τη θετική ψυχολογία ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τα νέα για την εξαιρετικά θετική έξοδο στις αγορές, αλλά και το report της Goldman Sachs για την πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας στις 21 Απριλίου από την S&P.

Με όλα αυτά, και με τις ξένες αγορές να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, το +0,70% του ΓΔ μοιάζει μάλλον φτωχό και μίζερο. Θα περίμενε κανείς μια καλύτερη αντίδραση, δεδομένων μάλιστα των προηγούμενων απωλειών.

Φυσικά, τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει για το ΧΑ. Έχουμε μπροστά μας δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε θολό ορίζοντα και κάθε πρόβλεψη για την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τελικά είναι μάλλον παρακινδυνευμένη. Η αγορά θα κάνει το δικό της πολιτικό... ταμείο το καλοκαίρι, όταν θα γνωρίζει ποιες θα έχει το τιμόνι τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και μέχρι τότε η κίνηση των τιμών θα υπόκειται σε πολλά ρίσκα και περιορισμούς.

Στο μεταξύ, οι διεθνείς αγορές εκπλήσσουν ευχάριστα. Ο Dow Jones έκανε ράλι με άνοδο 1% χθες, ο S&P 500 κέρδισε 1,4% και ο Nasdaq εκτινάχτηκε 1,8% υψηλότερα, με καταλύτη τις θετικές προβλέψεις της Micron Technology για τα μεγέθη του 2023. Η αισιοδοξία της κατασκευάστριας μικροτσίπ επηρέασε όλο τον τεχνολογικό τομέα θετικά και έγινε η κύρια πηγή ώθησης για τους άλλους δείκτες, καθώς οι ανακοινώσεις κινήθηκαν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τους φόβους των επενδυτών για επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων φέτος. Μακάρι να συνεχιστούν οι ευχάριστες εκπλήξεις.

-- ΟΤΕ: Σαν να ήθελε να διαψεύσει όλα τα άσχημα που κυκλοφορούν στην αγορά κινήθηκε χθες η μετοχή, με άνοδο 3,33% στα 13,34 ευρώ και με αρκετά σημαντικό τζίρο, που προσέγγισε τα 6 εκατ. ευρώ. Ακόμη και με αυτή την ανοδική διόρθωση, βέβαια, η μετοχή απέχει πολύ από το υψηλό 12μήνου των 18,4 ευρώ, που είχε πιάσει τον περασμένο Απρίλιο. Πάντως, τα διάφορα σενάρια αποχώρησης των Γερμανών, που διακινούνται το τελευταίο διάστημα και αποτελούν «βαρίδι» για τη μετοχή, δεν φαίνεται ότι έχουν οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα. Πιο... πραγματική είναι η απειλή για τα μεγέθη του ΟΤΕ από τον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά, ενώ επιβαρυντικά έχει λειτουργήσει η αδυναμία του Οργανισμού να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του για τα μερίσματα. Μένει να φανεί, λοιπόν, αν ήταν μια πρόσκαιρη αναλαμπή η χθεσινή άνοδος, ή αν αποτελεί το σημείο εκκίνησης μιας κίνησης με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ Νοέμβριος 2022 - 29 Μαρτίου 2023

-- Ideal: Νέα πολυετή υψηλά τα 4,09 ευρώ για τη μετοχή, μετά και το χθεσινό +4,87% με όγκο 107.692 τεμάχια, που είναι ο μεγαλύτερος από τις 22 Φεβρουαρίου. Από τον καιρό που έγινε η συγχώνευση με την Αφοί Βυτόγιαννη και ξεκίνησε τις επενδυτικές κινήσεις ως ένα εισηγμένο private equity υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, η μετοχή βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Ως «αυτόνομη» μετοχή, πριν δηλαδή τη συγχώνευση, η Ideal τα επίπεδα των 4,09 ευρώ είχε να τα δει 21 χρόνια, από τον Ιούλιο του 2002. Από την αρχή του 2023 είναι στο +14%, ενώ το Μάρτιο κερδίζει 5,14%.

Η πορεία της μετοχής του Ideal Νοέμβριος 2022 - 29 Μαρτίου 2023

-- Motor Oil: Από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε να δει τα 21,46 ευρώ που έκλεισε χθες, με τις πιέσεις στο ταμπλό να συνεχίζονται. Στο -2,45% χθες, -1,61% προχθές, ενώ την περασμένη Παρασκευή έχασε 3,24%. Καταγράφει απώλειες άνω του 14,4% το Μάρτιο, ενώ από το ιστορικό υψηλό των 25,70 ευρώ που έκλεισε την Τετάρτη 1η Μαρτίου, υποχωρεί 16,50%. Υπερβολικά μεγάλη για τα δεδομένα αυτού του πολύ σταθερού τίτλου η πτώση, αλλά υπάρχουν και σοβαροί διεθνείς λόγοι για αυτή την πίεση: η τιμή του μπρεντ, που είχε απογειωθεί κοντά στα 120 δολ. αυτόν τον καιρό πέρυσι, τώρα έχει προσγειωθεί στα 77 δολ.

Η πορεία της μετοχής του Motor Oil Νοέμβριος 2022 - 29 Μαρτίου 2023

-- Μπλε Κέδρος: Εισήλθε στην αγορά στις 14 Ιουνίου 2022 στην τιμή των 2,25 ευρώ ανά μετοχή. Εκεί βρίσκεται και τώρα. Τις πρώτες ημέρες μετά την εισαγωγή πιέστηκε έως την περιοχή των 2 ευρώ, ενώ έχει ιστορικό χαμηλό στα 1,95 ευρώ από 8 Σεπτεμβρίου (ενδοσυνεδριακά). Παράλληλα, έχει ιστορικό υψηλό στα 2,29 ευρώ (!) από τις 3 Ιανουαρίου 2023, ήτοι μόλις 4 cents πάνω από την τιμή εισαγωγής. Η μετοχή κάνει μικρο-διακυμάνσεις μέσα στις συνεδριάσεις, όμως (σχεδόν) πάντα, κλείνει αμετάβλητη. Και δεν κάνει ασήμαντους όγκους, διακινεί πάνω από 15-17 χιλ. τεμάχια καθημερινά. Είναι σαφές ότι υπάρχει… ρετουσάρισμα: στο 90% των συνεδριάσεων από την αρχή του 2023, κλείνει αμετάβλητη, ενώ πάντα κάνει διακύμανση. Στις 21 έως τώρα συνεδριάσεις του Μαρτίου έχει κλείσει αμετάβλητη στις 14, ενώ σε όλες έγιναν κινήσεις και διακυμάνσεις, έστω μικρές.

-- ΑΕΕΑΠ: Γενικώς, έως τώρα έχει αποτύχει το «project ΑΕΕΑΠ και Χρηματιστήριο». Ασήμαντη εμπορευσιμότητα, μηδενικά κέρδη για τους μετόχους, μικρά free float, αποχωρήσεις εταιρειών μεγάλων, όπως Εθνική Πανγαία (Prodea) και Grivalia Properties. Πολύς ντόρος, τελικά, για το τίποτα. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες συγκεντρώνουν σημαντικά κεφάλαια από επενδυτές. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έχει φέρει ανταμοιβή στους μετόχους. Θυμίζουμε πως οι ΑΕΕΑΠ διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς ώστε να εισάγονται με ταχύτατους ρυθμούς στο Χ.Α. για να καρπώνονται τα οφέλη περισσότεροι μέτοχοι. Έχουν δηλαδή πλεονέκτημα. Αλλά στην πράξη αυτό το πλεονέκτημα δεν έχει φανεί. Αν αυτό είναι παρήγορο, σημειώνουμε ότι και στην Ευρώπη οι μετοχές του real estate πάνε πολύ άσχημα, με μια πτώση της τάξεως του 40% το τελευταίο 12μηνο για τον κλαδικό δείκτη του Stoxx 600 και τους αναλυτές της JP Morgan και της Citigroup να προειδοποιούν για περαιτέρω μεγάλη πτώση, λόγω υψηλών επιτοκίων και οικονομικής επιβράδυνσης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Ράλι στη Wall, το ρεκόρ της Ideal, η Epsilon Net και οι insiders στην Dimand

Η άνευρη συνεδρίαση στο ΧΑ, η Wall Street σε κέφια παρά την αβεβαιότητα, το άλμα της Ideal, οι αγορές μετοχών από κορυφαία στελέχη της Dimand, το σχόλιο Τσαμάζ για την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ και η ανάκαμψη της Epsilon Net.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Ο «αδαής» πωλητής στην Ελλάκτωρ, το ριμπάουντ της ΕΤΕ και η σκυτάλη στο METLEN

Η νέα μικρή άνοδος του ΓΔ, η ορμή της Εθνικής και το business plan, ο πωλητής των 300.000 μετοχών της Ελλάκτωρ που... βγάζει μάτι, η αγορά προεξοφλεί το deal της ΤΕΝΕΡΓ και το ΜΥΤΙΛ δίνει τη θέση του στο ταμπλό στο METLEN.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Διόρθωση με μεγάλο τζίρο, προσγείωση τραπεζών, το deal της Intracom και ο FTSE-25

Στο χαμηλό ημέρας οι δείκτες, οι τράπεζες διέψευσαν τους αγοραστές, το deal δεν έφερε άνοδο για Intracom, ο κακός Μάιος για την Intrakat, στον Mid Cap μπαίνουν Optima και Quest, μόνη αλλαγή στον Large Cap η είσοδος ΔΑΑ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Τράπεζες και πάλι τράπεζες, μικρά κέρδη για τον ΓΔ και οι προσδοκίες για ΟΤΕ

Στυλοβάτες της αγοράς οι τραπεζικές μετοχές με την Εθνική σε πρώτο ρόλο, η είδηση για Ρουμανία δίνει νέα πνοή στον ΟΤΕ, η ΜΥΤΙΛ έκανε το ένα τρίτο του τζίρου της αγοράς και οι υψηλές προσδοκίες για τα κέρδη της Motor Oil.