ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Οι εφεδρείες της χρηματιστηριακής αγοράς: Δώδεκα blue chips που έμειναν πίσω

Σχεδόν οι μισές μετοχές του FTSE 25 υστερούν έναντι της έως τώρα απόδοσης του Γενικού Δείκτη (+17,41%) αλλά και του FTSE 25 (+17,28%), αποτελώντας εν δυνάμει εφεδρείες για τη συνέχιση της ανόδου.

Μολονότι η ευρύτερη ευδαιμονία είθισται να σκεπάζει όλη την αγορά, «επιβάλλοντας» ένα κλίμα γενικευμένης αισιοδοξίας που κυριαρχεί παντού, εντούτοις σχεδόν οι μισές μετοχές από τις 25 του FTSE υστερούν το 2023 έναντι της απόδοσης του Γενικού Δείκτη, του ίδιου του Large Cap αλλά και του τραπεζικού δείκτη. Πρόκειται για μετοχές που δείχνουν ότι η αγορά έχει σημαντικές εφεδρείες, ήτοι μετοχές που έχουν μείνει πίσω και μπορούν να λειτουργήσουν ως… οπισθοφυλακή και να στηρίξουν την αγορά σε περίπτωση που καταγραφεί διόρθωση στους leaders των αποδόσεων.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η διαφοροποίηση ίσως είναι και σημάδι υγείας, που δείχνει ότι δεν υπάρχει μονοσήμαντη και μονοδιάστατη ανοδική τάση στην αγορά, αλλά κάθε μετοχή εξακολουθεί να έχει το δικό της χρηματιστηριακό «χαρακτήρα».

Υπάρχουν μετοχές συντηρητικές και υπερβολικά δυσκίνητες, υπάρχουν μετοχές που σχεδόν ποτέ δεν έκαναν κάτι αξιοσημείωτο στο ταμπλό και υπάρχουν και μετοχές που παρουσιάζουν πιο επιθετικά στοιχεία, αποτελώντας τα… πουλέν της ανόδου, σε κάθε βελτίωση του κλίματος.

Βεβαίως, κανένας δεν εγγυάται ότι αυτές οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω θα ακολουθήσουν οπωσδήποτε την άνοδο των υπολοίπων, ούτε κανείς μπορεί να εγγυηθεί ότι η αγορά θα συνεχίσει –με τους ίδιους ρυθμούς– την άνοδό της και στους υπόλοιπους 10,5 μήνες του 2023.

Μέχρι σήμερα λοιπόν και παρά τις μικρο-διορθώσεις των τελευταίων ημερών, ο Γ.Δ. εξακολουθεί να κερδίζει 17,41% φέτος, ο FTSE 25 είναι στο +17,28%, ο Mid Cap στο +15,55% και ο τραπεζικός δείκτης στο +30,67%. Υπάρχουν δώδεκα μετοχές του Large Cap που υστερούν έναντι της απόδοσης του Γ.Δ. αλλά και του FTSE 25.

Τη χειρότερη έως τώρα συμπεριφορά στον FTSE 25 έχει η Τέρνα Ενεργειακή που υποχωρεί σε ποσοστό 8,88% καθώς φαίνεται πως η αγορά έχει κουραστεί με την καθυστέρηση του εδώ και καιρό δρομολογούμενου deal πώλησής της σε αυστραλιανό fund. Πάντως, η Τέρνα Ενεργειακή πέρυσι έκανε +50% ξεχωρίζοντας μαζί με την Motor Oil, ενώ όλα τα τελευταία χρόνια είναι παραδοσιακά στις κορυφαίες των αποδόσεων. Θυμίζουμε ότι στις 25 Ιανουαρίου φέτος βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στα 21,04 ευρώ που είναι ιστορικά υψηλά.

Η Coca Cola HBC κερδίζει μόλις 1,55%, καθώς μετά το τριήμερο ανόδου χθες διόρθωσε αιχμηρά σε ποσοστό 2,63%. Η μετοχή δεν έχει βρει τα πατήματά της από το ξέσπασμα του πολέμου και εντεύθεν, καθώς συνεχίζει να έχει σοβαρές απώλειες από τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας. Χάνει κοντά στο 25% από τις αρχές του περυσινού Φεβρουαρίου όπου είχε βρεθεί πάνω από τα 30 ευρώ. Πάντως, αν αλλάξει ρότα, είναι ικανή να σηκώσει το Χ.Α. καθώς έχει μεγάλη επιρροή στο Γ.Δ.

Ο ΟΤΕ κερδίζει μόλις 5,69% φέτος, ενώ και πέρυσι υστέρησε χάνοντας 9,94% στο σύνολο του 2022. Έχει τεράστιο ειδικό βάρος στην αγορά και αν κάνει πως… φεύγει μπορεί να προσδώσει ισχυρή ανοδική δυναμική στους βασικούς δείκτες.

Η ΕΥΔΑΠ επίσης υστερεί (διαχρονικά) στο χρηματιστήριο, έχοντας σε μόνιμη βάση συμπεριφορά που δεν ελκύει τους επενδυτές, ασχέτως της όποιας ποιότητας της επιχείρησης, των μερισμάτων κ.λπ. Κερδίζει μόλις 5,69% φέτος, ενώ πέρυσι υποχώρησε κατά 12,9% όταν ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 4,08%.

Η Lamda Development κερδίζει μόλις 7,09% φέτος, υστερώντας καταφανώς έναντι της υπόλοιπης αγοράς, συνεχίζοντας να προβληματίζει ευρύτερα, καθώς προέρχεται και από το περυσινό -15,3%. Η αγορά προβληματίζεται από την εικόνα της, που ασφαλώς δεν συνάδει με τη μετοχή ενός ομίλου που «τρέχει» τη μεγαλύτερη ανάπλαση στην Ευρώπη, ένα project προβεβλημένο και πολλά υποσχόμενο, αλλά και με σοβαρά ρίσκα εκτέλεσης.

Η Autohellas εισήχθη στον FTSE 25 τον περασμένο Δεκέμβριο στη θέση του ΑΔΜΗΕ, αλλά έχει εγκολπωθεί τη συμπεριφορά του προκατόχου της. Ενισχύεται μόλις 7,53% φέτος, απόδοση «φτωχή» για μια από τις καλύτερες – από πλευράς αποτελεσμάτων, κερδοφορίας και συνέπειας ελληνικές επιχειρήσεις, ασχέτως κλάδου. Η χρήση του 2022 ήταν η κορυφαία της ιστορίας της, με μεγέθη που δεν έχουν πολλές άλλες επιχειρήσεις του FTSE 25, όμως η μετοχή επίσης διακρίνεται για το εξαιρετικά συντηρητικό της προφίλ. Κέρδισε 14,60% πέρυσι, επίσης φτωχή απόδοση για μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά.

Ο τίτλος της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), επίσης υστερεί φέτος καθώς κερδίζει μόλις 8,43%, έχοντας γενικά συντηρητικό αλλά πολύ αξιόπιστο προφίλ. Έστω και με μικρά βήματα, βρίσκεται στα 8,23 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν υψηλά τριών ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί προ Covid-19, στις 29 Ιανουαρίου 2020. Παράλληλα, συγκεντρώνει πιθανότητες να εισαχθεί στον MSCI Greece Standard στην επόμενη αναθεώρηση του Μαΐου. Παράλληλα, έχει εξαιρετική μερισματική απόδοση. Στο +22% πέρυσι.

Η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται σε ποσοστό 9,54% φέτος και υστερεί έναντι της υπόλοιπης αγοράς. Υπολείπεται περίπου ενάμιση ευρώ από τα υψηλά 15ετίας και τα 12,60 ευρώ που βρέθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2023, ενώ υπάρχει κάποια εύλογη κόπωση λόγω καθυστέρησης του deal πώλησης της ΤΕΝΕΡΓ. Στο +14,62% πέρυσι.

Η Quest Συμμετοχών βρίσκεται στο +10,83% φέτος. Έχει χάσει τη «σπιρτάδα» που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια και έως το τέλος του 2021 όπου σημείωνε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, ενώ πέρυσι άλλαξε ρότα υποχωρώντας κατά 24,56%. Έχει κάνει μεγάλο stock split πριν ένα χρόνο με τρεις νέες για κάθε μία παλαιά, όμως έκτοτε έχει χάσει το momentum της. Πάντως, έχει δώσει τρομερές αποδόσεις όλα τα τελευταία χρόνια, έχει μοιράσει μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Ο ΟΠΑΠ είναι στο +13,83% φέτος και υστερεί έναντι του Γ.Δ. ενώ πέρυσι έδωσε ένα συγκρατημένο +13%. Συντηρητικό και πολύ σταθερό προφίλ, υψηλή μερισματική απόδοση, «εγγυημένη» κερδοφορία, αλλά στο ταμπλό εξακολουθεί να μην είναι στις κορυφαίες επιλογές όσων επιζητούν γρήγορες αποδόσεις. 

Η Motor Oil παρά το «φτωχό» +14,67% φέτος (φτωχό πάντα συγκριτικά με την απόδοση του Γ.Δ. και του FTSE 25), έκλεισε χθες στα 25,02 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά! Το 2022 είχε την κορυφαία χρήση της ιστορίας της καθώς στο 9μηνο είχε κύκλο εργασιών πάνω από 12 δισ. ευρώ (ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν, ασχέτως κλάδου) με καθαρά κέρδη άνω του ενός δισ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στην κορυφή των αποδόσεων πέρυσι, με επίδοση +58,7%.

Η ElvalHalcor καταγράφει άνοδο 15,43% φέτος, υστερώντας έστω και λίγο έναντι του Γ.Δ. και του FTSE 25, ενώ προέρχεται από τις περυσινές απώλειες σε ποσοστό 12,43%. Ακραία συντηρητικό προφίλ σε μόνιμη βάση, θα μπορούσε να λεχθεί ότι η εικόνα της μετοχής αδικεί και μάλιστα σε ακραίο βαθμό το εκτόπισμα του ομίλου, που σε κάποιους τομείς, είναι ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου, όπως στην υψηλή τεχνολογία της έλασης αλουμινίου, όπου δημιουργεί προϊόντα τελικής μορφής για τη βιομηχανία τροφίμων, ποτών, αυτοκινητοβιομηχανίας, ναυπηγικής, αεροναυπηγικής κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Το κομβικό σημείο των 1.080 μονάδων και τα σενάρια αποθέρμανσης στο ΧΑ

Ισχυρό σημείο αντίστασης για τον Δείκτη αποδεικνύονται οι 1.080 μονάδες. Οι αναλυτές θεωρούν φυσιολογική μια κίνηση αποφόρτισης της αγοράς ύστερα από οκτώ διαδοχικές εβδομάδες ανόδου. Κλειδί οι εισροές ξένων κεφαλαίων.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι 900 μονάδες του Δείκτη κρύβουν την αληθινή εικόνα της αγοράς

Οι σημαντικές μετοχές που έχουν γυρίσει σε επίπεδα 2007 - 2008, η μεγάλη αύξηση τζίρου με είσοδο κεφαλαίων και η ενεργοποίηση χρηματιστηριακών κωδικών δείχνουν την πραγματική δυναμική που αναπτύσσεται στο ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ευχάριστες εκπλήξεις από τις εισηγμένες και «ψάρεμα» μετοχών στα χαμηλά

Διήμερο αντίδρασης στο χρηματιστήριο, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. Τα ισχυρά αποτελέσματα από εισηγμένες με θετικές εκπλήξεις και οι ελκυστικές αποτιμήσεις επαναφέρουν τους αγοραστές στο προσκήνιο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση 5,4% στο ΧΑ από τα υψηλά Μαρτίου, απώλειες έως 21% στον 25άρη

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τα υψηλά των 13 ετών και τις 1.434 μονάδες, όπου βρέθηκε το ΧΑ βρέθηκε στις 4 Μαρτίου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.