ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανόδου συνέχεια, οι γενναίοι της Intralot και το άλμα της ΕΧΑΕ

Η νέα ισχυρή άνοδος του Γενικού Δείκτη κόντρα στη διόρθωση των τραπεζών, η ταλαιπωρία της Intralot, το άλμα για Aegean και ΕΧΑΕ και η ενθαρρυντική εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ.

Άλλη μια συνεδρίαση ισχυρής ανόδου ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο, καθώς οι ρευστοποιήσεις κερδών που σημειώθηκαν λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.15) γρήγορα απορροφήθηκαν και δεν άργησαν οι αγοραστές να πάρουν το πάνω χέρι.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +1,25%, με τις μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Διορθωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί σε ποσοστό -0,56%, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να εντοπίζονται στην Eurobank (-1,04%) και την Τράπεζα Πειραιώς (-0,57%).

Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε περίπου κατά -27% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, και διαμορφώθηκε στα 92,39 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 5,41 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 98 κινήθηκαν ανοδικά, 30 καθοδικά, ενώ 14 παρέμειναν αμετάβλητες.

Δεν έφερε το ράλι ανακούφισης που πολλοί περίμεναν στις ευρωπαϊκές αγορές η συμφωνία στην Ουάσιγκτον για το όριο χρέους. Με το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη σε αργία, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη προσπάθησαν αρχικά να κινηθούν υψηλότερα, αλλά αργότερα τα κέρδη χάθηκαν -ο Stoxx 600 έκλεισε την ημέρα με μικρές απώλειες, -0,12%. Πάντως, στα futures των αμερικανικών δεικτών, που διαπραγματεύονταν παρά την αργία, η εικόνα ήταν αρκετά καλύτερη, με άνοδο 0,3% - 0,5% για τους τρεις βασικούς δείκτες. Η συμφωνία για το χρέος απομάκρυνε μια σοβαρή απειλή από τον ορίζοντα των αγορών, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παραμερίζονται και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, που δεν αφήνουν τους επενδυτές να γυρίσουν τον… διακόπτη στο “risk on”.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 14 Φεβρουαρίου 2022 – 29 Μαΐου 2023

-- Intralot: Είναι διπλά ψυχοφθόρο για τους μετόχους της Intralot το να βλέπουν καθημερινά την αγορά να «τρέχει» από ρεκόρ σε ρεκόρ, να βρίσκεται σε υψηλό 9 ετών και τον Γενικό Δείκτη στο 30% από την αρχή του έτους και τη μετοχή της εταιρείας να βολοδέρνει στο -30% από τα υψηλά του Νοεμβρίου 2021, όταν είχε «γράψει» τα 0,87 ευρώ, και στο +5,76% από την αρχή του έτους. Θέλει πραγματική γενναιότητα το να βλέπει κάποιος αυτό το πάρτι γύρω του και να διατηρεί τα ωραία του λεφτάκια στην ΙΝΛΟΤ. Αρκετοί βέβαια αποχωρούν: από τα τέλη Φεβρουαρίου που η μετοχή βρίσκονταν στα 0,75 ευρώ καταγράφει απώλειες άνω του -20% με περιορισμένες συναλλαγές, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή είναι ανύπαρκτο. Το μεγάλο πρόβλημα και βαρίδι ταυτόχρονα για τη μετοχή είναι ότι διαπραγματεύεται σε καθεστώς επιτήρησης, με τη διοίκηση της εταιρίας να έχει κάνει απανωτά λάθη σε ότι αφορά την θεραπεία του προβλήματος, απογοητεύοντας την αγορά. Σήμερα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο call με τους αναλυτές με την αγορά να μην περιμένει κάτι το ιδιαίτερο, ειδικά σε ό,τι αφορά την προοπτική άρσης της επιτήρησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εταιρεία βελτιώνει διαρκώς τη θέση της, διαθέτει ένα μικρό διαμάντι στις ΗΠΑ και όταν βγει από επιτήρηση θα αλλάξουν αυτόματα πολλά για τη μετοχή αλλά μέχρι να γίνει αυτό απαιτείται υπομονή και γερό στομάχι στις γροθιές της καθημερινότητας.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, Οκτώβριος 2022 – 29 Μαΐου 2023

-- Aegean: Νέα ιστορικά, με τη μετοχή της εταιρείας να θυμίζει… πύραυλο αποκομίζοντας κέρδη +24% τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Υπενθυμίζουμε χθεσινό δημοσίευμα του BD, όπου σημειωνόταν ότι, για μια σειρά λόγων… σκοπιμότητας, η άνοδος της μετοχής διευκολύνει την εξαγορά των warrants που έχουν εκδοθεί υπέρ του Δημοσίου, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση της εταιρείας. Στο +5,69% χθες και κλείσιμο στα 9,84 ευρώ. Και, ακόμη, η αποτίμησή της είναι κάτω από το 1 δισ. ευρώ, στα 887,2 εκατ. ευρώ. Στο +86% φέτος.

Η πορεία της μετοχής της Aegean, Νοέμβριος 2022 – 29 Μαΐου 2023

-- EXAE: Νέα δεδομένα στην αγορά, σε νέο επίπεδο ισορροπίας οδεύει η μετοχή. Το ΧΑ βρίσκεται στην απαρχή ενός έντονα ανοδικού κύκλου, οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί πολύ και ακόμα δεν έχουμε δει όλη την εικόνα, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί εξαιρετικής σπουδαιότητας εξέλιξη για το εγχώριο χρηματιστήριο. Στο +4,55% και κλείσιμο στα 5,29 ευρώ, με την αποτίμηση ήδη στα 319 εκατ. ευρώ. Καταγράφει μια από τις καλύτερες αποδόσεις τον Μάιο, κερδίζοντας 32%, ενώ από την αρχή του έτους είναι στο +70,65%. Αποδόσεις που έχει να δώσει χρόνια, καθώς ξεκίνησε το έτος από τα 3,10 ευρώ, που σημαίνει ότι κερδίζει άνω των δύο ευρώ ανά μετοχή. Πρόσφατα η Fast Finance θύμισε ότι προ δεκαετίας είχε δει ακόμη και τα 9 ευρώ. Καλά τα αποτελέσματα του φετινού πρώτου τριμήνου.

Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, Νοέμβριος 2022 – 29 Μαΐου 2023

-- Motor Oil: Αιφνιδίασε ευχάριστα η μετοχή χθες με το +5,25% και την υπέρβαση των 24 ευρώ, δεν απέχει πλέον και πολύ από τα ιστορικά της υψηλά. Στην αγορά ορισμένοι απέδωσαν το ξέσπασμα στην προσδοκία για την ανακοίνωση καλών αποτελεσμάτων α' τριμήνου ωστόσο το πιθανότερο είναι η άνοδος να συνδέεται με τις αναμενόμενες εισροές λόγω της αναδιάρθρωσης του MSCI που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη. Με μπαράζ «πράσινων» εξαγορών, μετασχηματίζεται ταχύτατα στον ενεργειακό όμιλο του αύριο. Μετά τις εξαγορές εταιρειών όπως Άνεμος, Verd (εναλλακτικά καύσιμα και κυκλική οικονομία) και Thalis E.S., την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την εξαγορά της Ουνάγκι Α.Ε.. Η εξαγορά έγινε από τη Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία είναι ο «πράσινος» βραχίονας του ομίλου. Πλέον, η Motor Oil γίνεται ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ΑΠΕ και καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η μετοχή είναι μόλις στο +10,17% φέτος, όμως πέρυσι ήταν στην κορυφή των αποδόσεων σε όλο το Χ.Α. με άνοδο 59%.

Η πορεία της μετοχής της Motor Oil, Νοέμβριος 2022 – 29 Μαΐου 2023

-- ΟΤΕ: Μετά από τρία ήπια αρνητικά κλεισίματα, χθες είχε πολύ βελτιωμένη εικόνα, κερδίζοντας 2,07%, ενώ έκλεισε στα 14,31 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Μαρτίου. Όμως, μέσα σε ένα χρηματιστήριο που κάνει πάρτι αποδόσεων, η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση μετοχή του Χ.Α. και leader στην Ελλάδα στις τηλεπικοινωνίες, δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζει αυτή την εικόνα επί μακρόν, καθώς υποχωρεί φέτος 1,92%.Πρόκειται για στρέβλωση. Που αργά ή γρήγορα θα κλείσει. Και με βρόντο.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, Ιούλιος 2022 – 29 Μαΐου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το ΧΑ σε ζώνη ταλαιπωρίας, το placement της ΕΤΕ και η πίεση σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ

Τα καλά νέα για τα 2,2 δισ. που δεν συγκίνησαν την αγορά, το άλμα του πετρελαίου που φέρνει διεθνείς ανησυχίες, η διάθεση του 20% της Εθνικής, η υστέρηση της μετοχής του ΟΤΕ, η συνεχής πίεση στη ΔΕΗ και οι απώλειες της ΕΧΑΕ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Η ορμή των αγοραστών, τα νέα όρια στο τραπεζικό ράλι και τα tips στρατηγικής

Πώς η διόρθωση της Δευτέρας έφερε νέο χρήμα στην αγορά, το upside των τραπεζών, οι συστάσεις της Τρ. Πειραιώς για τη στρατηγική στις αγορές, πώς η Eurobank ξεπέρασε τον ΟΤΕ και τα κέφια των «μικρών» χαρτιών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το μούδιασμα της Lamda, oι προσδοκίες και το ρίσκο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι μεγάλες προσδοκίες για την πορεία των ελληνικών μετοχών και το φάσμα μιας διεθνούς διόρθωσης, η μουδιασμένη αντίδραση της Lamda μετά το investor day, η πτώση του ΟΤΕ, το «γύρισμα» του ΟΠΑΠ και η Ανδρομέδα.