ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Το ΧΑ ανεβάζει στροφές, η ΜΟΗ, το άλμα της Aegean και οι πιέσεις στην Intrakat

Νέα σημαντικά κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η δυναμική αντίδραση της Motor Oil, η πίεση στην Intrakat εν αναμονή ενός αξιόπιστου σχεδίου, τα κέρδη της Alpha Bank, η απογείωση της Aegean και η υπερένταση στα mezz.

Ανέβασε στροφές του Χρηματιστήριο Αθηνών με ώθηση από τις εγχώριες θετικές ειδήσεις, την προοπτική αναβάθμισης πριν τις εκλογές και φυσικά την ανάκαμψη των ξένων αγορών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ισχυρά κέρδη +1,47% στις 1.045,84 μονάδες, με συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα και με την μετοχή της Μότορ Όιλ να κλέβει την παράσταση.

Ο συνήθης ύποπτος των υψηλών αποδόσεων, οι τράπεζες, κινήθηκαν υποτονικά με την εξαίρεση της Alpha Bank που έκλεισε με ισχυρά άνοδο +3%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη Σεπτέμβριος 2022 - 30 Μαρτίου 2023

Στις διεθνείς αγορές, η... ανάρρωση από την τραπεζική αναταραχή συνεχίστηκε, με τον Stoxx 600 στην Ευρώπη να κλείνει με άνοδο 1%, λαμβάνοντας ώθηση και από τα απροσδόκητα καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και την Ισπανία, αλλά και από την επίσης απροσδόκητα υψηλή κερδοφορία της H&M. Οι αμερικανικοί δείκτες συνέχισαν την ανοδική κίνηση, με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να πρωταγωνιστούν στη συνεδρίαση. Τα κέρδη των τριών δεικτών, όμως, δεν ξεπέρασαν το 1%, καθώς οι επενδυτές έδειξαν επιφυλακτικότητα, ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Επιπλέον φαίνεται ότι σχηματίζεται η πεποίθηση ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση των αυξήσεων επιτοκίων. Είναι πιθανό να δούμε κάποιες αυξήσεις ακόμα αλλά είναι πολύ πιθανό να δούμε και μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους.

-- Motor Oil: Επιβλητική η παρουσία της μετοχής στη χθεσινή συνεδρίαση, με άνοδο 7,27% και τζίρο που ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ, με ένα πακέτο αξίας 441.200 ευρώ. Η επικρατέστερη ερμηνεία για αυτή την εντυπωσιακή επίδοση λέει ότι ισχυρά χαρτοφυλάκια κινήθηκαν με λογική "buy the dip", καθώς η μετοχή είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες, χάνοντας 16,5% από το υψηλό που είχε καταγράψει την 1η Μαρτίου (25,7 ευρώ) και από το οποίο εξακολουθεί να απέχει αρκετά, παρά τη χθεσινή άνοδο στα 23,02 ευρώ. Στην καλή συμπεριφορά της μετοχής (όπως και αυτής των ΕΛΠΕ, που κέρδισε χθες 2,78%) φαίνεται ότι συντελεί η ανάκαμψη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς καταλαγιάζουν οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική κρίση με επίκεντρο τις τράπεζες -το μπρεντ πλησίασε πάλι χθες τα 80 δολ./βαρέλι. Επιπλέον, πλησιάζει η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της Motor Oil για το 2022 -στις Απριλίου- και η αγορά όλο και κάποια ευχάριστη έκπληξη περιμένει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μερισματική πολιτική, ύστερα από μια χρονιά ρεκόρ στην κερδοφορία.

Η πορεία της μετοχής της Μότορ Όιλ Οκτώβριος 2022 - 30 Μαρτίου 2023.

-- Intakat: Ισχυρές πιέσεις για τη μετοχή χθες και μάλιστα κόντρα στην ισχυρή άνοδο του Γενικού Δείκτη (+1,47%). Η μετοχή έκλεισε στα 1,58 ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, σημειώνοντας πτώση -1,25%. Η πτώση της μετοχής μάλλον αιφνιδίασε όσους περίμεναν έναν κάπως μεγαλύτερο ενθουσιασμό μετά την εξαγορά της Άκτωρ και την προοπτική δημιουργίας του 2ου μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου. Όμως, ο ενθουσιασμός δεν πρόκειται να έρθει πριν οι νέοι μέτοχοι της Άκτωρ παρουσιάσουν ένα αναλυτικό σχέδιο για το πως η Άκτωρ θα φέρει λεφτά. Διότι μέχρι στιγμής, και για πολλά χρόνια, η Άκτωρ αποτέλεσε μηχανή... καταστροφής μετρητών.

Η πορεία της μετοχής της Intrakat Μάιος 2022 - 30 Μαρτίου 2023.

-- Alpha Bank: Με τη μεγαλύτερη άνοδο από τις τραπεζικές μετοχές (+3%) και με τον μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο στην αγορά (8,7 εκατ. ευρώ), η μετοχή ξεχώρισε στη συνεδρίαση, προσελκύοντας κεφάλαια των επενδυτών που έψαχναν να ποντάρουν σε καλές μετοχές που είχαν δεχτεί πίεση το τελευταίο διάστημα. Το χθεσινό κλείσιμο στα 1,133 ευρώ απέχει ακόμη αρκετά από το υψηλό των 1,48 ευρώ, όπου είχε ανέλθει η μετοχή στις 28 Φεβρουαρίου. Συνεπώς, λόγος για... υψοφοβία δεν υπάρχει ακόμη, εφόσον βέβαια δεν έχουμε άλλα απρόοπτα στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα.

-- Aegean: Απογειώθηκε με +3,4% η μετοχή της Aegean στη χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας στα 7,6 ευρώ μια ανάσα από τα 7,64 ευρώ που αποτελεί το υψηλό 52 εβδομάδων. Εντυπωσιακό το come back της μετοχής με +43,67% από τις αρχές του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Aegean Αύγουστος 2022 - 30 Μαϊου 2023.

-- Mezz: Και ξανά προς τη δόξα τραβούν χωρίς κανείς να ασχολείται ιδιαίτερα με τα νούμερα...

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Η Mytilineos «βλέπει» Λονδίνο, το διπλό discount Πειραιώς – Alpha και η ΜΟΗ

Η άνοδος των τραπεζών, τα short στις ΗΠΑ, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ΜΥΤΙΛ και η παράλληλη εισαγωγή στο LSE, η διπλή έκπτωση για Alpha - Πειραιώς, το υψηλό για Κρι Κρι, η πτώση του πετρελαίου και η πίεση σε ΜΟΗ - ΕΛΠΕ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Έρχεται άλμα στο ΧΑ με τράπεζες, ΔΕΗ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις

Η σαρωτική νίκη της ΝΔ καθαρίζει τον πολιτικό ορίζοντα, ξεκλειδώνει την επενδυτική βαθμίδα και φέρνει την αγορά προ των πυλών των 1.200 μονάδων. Τι περιμένουν οι άνθρωποι της αγοράς για τη σημερινή συνεδρίαση.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Προεκλογική συνεδρίαση, το μέρισμα της Eurobank, το ξύπνημα MOH - ΕΛΠΕ και η MIG

Η μικρή διακύμανση του Δείκτη με μειωμένες συναλλαγές, η ανταμοιβή στους μετόχους της Eurobank, η άνοδος των δύο διυλιστηρίων με ώθηση από το πετρέλαιο, η απογοήτευση από την Intracom και το limit-up της MIG.
MARKET MAKER

Το ΧΑ και η παράδοση του Μαΐου, η Intrakat, η ΔΕΗ και η «προσγείωση» των mezz

Τα φάντασμα του “sell in May and go away” και τα ειδικά χαρακτηριστικά του ΧΑ, γιατί έχει βαρύνει η Intrakat, οι πιέσεις στα mezz στη σκιά των αποτελεσμάτων, η κακή συμπεριφορά του ΟΤΕ και η μετεκλογική πορεία της ΔΕΗ.