ΓΔ: 1200.56 0.02% Τζίρος: 66.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:43:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Η αγορά χωνεύει την S&P, η πίεση στις τράπεζες και η απογοήτευση στη Lamda

Οι νέες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ, οι τράπεζες δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες μετά την αναβάθμιση, οι πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς και οι προσδοκίες για τον MSCI, η άνοδος της ΤΕΡΝΕΡΓ και η σταθερά ανοδική ΕΕΕ.

Επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την... πανάρχαια χρηματιστηριακή ρήση «αγόρασε στη φήμη – πούλα στην είδηση» το ΧΑ, απογοητεύοντας όσους περίμεναν κάτι παραπάνω μετά την αναβάθμιση από την S&P, ειδικά στις τράπεζες οι οποίες είχαν μείνει πίσω σε σχέση με το Γενικό Δείκτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τράπεζες παρέμειναν… εκτός, σημειώνοντας απώλειες -1,63% έναντι -0,53% του Γενικού Δείκτη και διευρύνοντας την υποαπόδοσή του κλάδου στην ανάκαμψη του Απριλίου. Eurobank και ΕΤΕ ξανά διαφοροποιήθηκαν σημειώνοντας μικρές σχετικά απώλειες.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη 2 Φεβρουαρίου - 24 Απρίλίου 2023

Στο -3,85% «προσγειώθηκε» η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιώντας το 15% των συνολικών συναλλαγών με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι οι πιθανότητες ένταξης της μετοχής στον MSCI Standard είναι μικρές καθώς «δεν πληροί την απαίτηση ένταξης και, κατά συνέπεια, η ένταξή της εξαρτάται από την αύξηση του μέγιστου αριθμού εταιρειών στον δείκτη MSCI Greece από 10 σε 11». Κάτι που ασφαλώς δεν αποκλείεται καθόλου.

Για άλλη μια συνεδρίαση η μετοχή της Coca Cola HBC (+0,43%) ήταν ο τίτλος που έκανε τη διαφορά, ενώ από τα χαμηλά του Μαρτίου η ΕΕΕ καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο με κέρδη άνω του +14%. Ισχυρή άνοδο σημείωσε και η Τέρνα Ενεργειακή (+2,18%) με την αγορά να αναμένει το κλείσιμο του μεγάλου deal. Καλή εικόνα και για τη ΔΕΗ και Τιτάν ενώ διακόπηκε το πτωτικό σερί της Motor Oil.

Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην Mytilineos, ενώ απογοητευτική ήταν η εικόνα της Lamda Development.

Τα mezz για άλλη μια συνεδρίαση κινήθηκαν σαν να βρίσκονται σε παράλληλο σύμπαν με τους πιστούς, που δεν είναι λίγοι, να οδηγούν ακόμα υψηλότερα τους σχετικούς τίτλους.

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν μάλλον σε ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 50 εκατ. ευρώ, με φθίνουσα τάση, όμως κάτι που ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική αναμέτρηση.

Χθες, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν σχεδόν στο… μηδέν. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,02% στις 7.912 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,11% στις 15.863 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,04% στις 7.573 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,10% στις 9.406 μονάδες, ενώ μόνο ο ιταλικός FTSE MIB είχε μεγαλύτερη μεταβολή καθώς υποχώρησε κατά 0,75% στις 27.537 μονάδες. Σε απόλυτη ακινησία και ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,01% στις 468,97 μονάδες.

-- Τέρνα Ενεργειακή: Αν και το story της εξαγοράς της «σέρνεται» πολύ καιρό τώρα και έχει κουράσει την αγορά, ωστόσο, όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις δείχνουν στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του deal. Η μετοχή χθες έκλεσε στα 20,62 ευρώ με κέρδη +2,18% και ανεκτέλεστες εντολές αγοράς 1.680 τεμαχίων στο κλείσιμο. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η εξαγορά θα γίνει στην τιμή των 22,5 ευρώ ανά μετοχή τότε το χαρτί έχει «κλειδωμένο» ένα +9%, που δεν είναι καθόλου μικρό ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία.  Ωστόσο ο κίνδυνος απωλειών είναι σημαντικά υψηλότερος αν κάτι «στραβώσει».

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή 25 Νοεμβρίου 2022 - 24 Απριλίου 2023

-- Lamda Develpment: Ό,τι και να λέμε, ό,τι και να λένε τα στελέχη της εταιρείας, όσες ανακοινώσεις με νέες αναθέσεις και νέα έργα να εκδίδονται, η εικόνα της μετοχής δεν αφήνει καμία αμφιβολία: η αγορά και οι επενδυτές δεν βλέπουν με αισιοδοξία την εξέλιξη του project. Το αντίθετο. Στο -1,98% χθες, έπεσε στα 5,68 ευρώ, απέχοντας πλέον από τα υψηλά 52 εβδομάδων των 6,80 ευρώ που βρέθηκε ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 26 Απριλίου 2022. Συνάμα, είναι εγγύτερα στο χαμηλό έτους που είναι στα 5,10 ευρώ από τις 5 Ιουλίου 2022. Τρίτη σερί πτωτική συνεδρίαση, γύρισε αρνητικά το έτος χάνοντας 2,91%, την ώρα που Γ.Δ. και FTSE 25 κερδίζουν 19%. Από τα υψηλά του Αυγούστου του 2021 η μετοχή καταγράφει απώλειες άνω του -30%.  

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment 25 Νοεμβρίου 2022 - 24 Απριλίου 2023

-- Coca Cola HBC: Και μόνο ότι στις 15 τελευταίες συνεδριάσεις από τις 28 Μαρτίου, έχει 14 ανοδικές και μόλις μία πτωτική, δείχνει το… φορμάρισμά της. Πάνω από τα 27 ευρώ, για πρώτη φορά μετά τις 22 Φεβρουαρίου 2022, δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η εισβολή στην Ουκρανία. Έκλεισε στα 27,11 ευρώ (+0,48%), ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τα 27,46 ευρώ όταν κέρδιζε 1,78%. Ξανά πάνω από τα 10 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση μετά από 14 μήνες, διευρύνεται η απόσταση από τον ΟΤΕ.

-- Cenergy Holdings: Έχει αρχίσει και αποκτά «μέταλλο» και συμπεριφορά blue chip. Νέα ιστορικά υψηλά τα 4,44 ευρώ (+0,23%), κερδίζει 47% το 2023, ενώ το τελευταίο 9ήμερο έχει οκτώ θετικά κλεισίματα. Στα 844 εκατ. ευρώ η αποτίμηση, φαίνεται πως βάζει πλώρη να εκτοπίσει μια εκ των Σαράντη, ΟΛΠ ή Quest Συμμετοχών.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy Ιούλιος 2022 - 24 Απριλίου 2023

-- Aegean Airlines: «Τσίμπησε» ένα cent στην τιμή της, καθώς έκλεισε στα 8,01 ευρώ (+0,12% ενώ έχανε 1,38%), επίπεδα που είναι νέα υψηλά 38 μηνών ή τριών ετών, καθώς εκεί ήταν ξανά στις 22 Φεβρουαρίου 2020, όταν… έφτανε ο Covid-19 στην Ελλάδα. 

-- Sato: Σε… δουλειά να βρισκόμαστε. Μετά το +17,19% της περασμένης Πέμπτης με όγκο 14.709 τεμάχια και το +4% της Παρασκευής με 19.000 τεμάχια, χθες «κλείδωσε» εξ αρχής και μια κι έξω στο -19,23% με όγκο 26.501 τεμάχια με έξι πράξεις και τζίρο 834 ευρώ!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η επιστροφή της αισιοδοξίας, γιατί ξεχωρίζει η ΕΤΕ και η ταλαιπωρία της Lamda

Αναμένοντας την υποδοχή της διπλής αναβάθμισης, η κακή εικόνα της Lamda, το placement της Εθνικής, η διολίσθηση του ΟΤΕ, η μόνιμα εκτός κλίματος ΕΥΔΑΠ και η αθόρυβη ανοδική κίνηση της Coca Cola HBC.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η διόρθωση, η ανθεκτική ΔΕΗ, η δύναμη της ΤΕΝΕΡΓ, η Aegean και τα warrants

Η ρευστοποίηση κερδών σε κλίμα διεθνούς υποχώρησης, η αντοχή της ΔΕΗ παρά το μεγάλο ράλι, η πτήση της Aegean με το βλέμμα στα warrants, η νέα άνοδος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ και η απογοήτευση από την Elvalhalcor.
MARKET MAKER

Οι ξένοι πατάνε γκάζι, τραπεζικό ξέσπασμα, η Intralot και το ρεκόρ της Cenergy

Ανεβάζει ταχύτητα το ΧΑ με τοποθετήσεις ξένων επενδυτών, τα κέρδη σε ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ, η Aegean καλύπτει τις απώλειες της πανδημίας, το ιστορικό υψηλό της Cenergy, η καλή συμπεριφορά της Intralot και η διόρθωση στη Motor Oil.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Άνοδος χωρίς τζίρο, τραπεζικές ανάσες, η ΤΕΝΕΡΓ και η απογοήτευση της Lamda

Τα επόμενα βήματα της αγοράς, το ράλι ανακούφισης στη Wall, η αντίδραση των τραπεζών, το deal της Τέρνα Ενεργειακή, δεν πείθει την αγορά η Lamda Develpment, η βύθιση της Frigoglass και η αδιάκοπη (;) πτήση των mezz.