ΓΔ: 1205.79 0.48% Τζίρος: 13.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:41:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η αναβάθμιση της Cenergy, η διόρθωση και το νέο εκλογικό ρίσκο στο ΧΑ

Το επόμενο εκλογικό στοίχημα της αγοράς, η επιστροφή της Cenergy στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι αλλαγές στους δείκτες, το άλμα της Profile, το «ξύπνημα» της Austria Card και ο ΟΛΠ.

Μπορεί το αποτέλεσμα της 21ης Μάϊου να εξέπληξε ευχάριστα, πολύ ευχάριστα για να είμαστε ακριβείς, την αγορά και τους επενδυτές, καθώς καθιστά μάλλον δεδομένη την υπόθεση αυτοδυναμία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί τα ρίσκα.

Διότι η αγορά τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές με το +6,09% αλλά και την άνοδο που σημειώθηκε στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν, τιμολόγησε ένα εξαιρετικά θετικό πολιτικό σενάριο: τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο. Αρκεί η Νέα Δημοκρατία να υποχωρήσει λίγο, μια ποσοστιαία μονάδα, από το εκλογικό ποσοστό που κατέγραψε και να καταφέρουν να εκλεγούν δύο επιπλέον κόμματα στη Βουλή και η εικόνα θα αλλάξει πλήρως. Διότι σε μια εφτακομματική Βουλή ο αριθμός βουλευτών που θα εκλέξει η ΝΔ θα συρρικνωθεί προς το 150 αντί για πάνω από 160 που δείχνουν τώρα τα νούμερα. Είναι προφανές ότι άλλη κυβέρνηση θα φτιάξει ένας Μητσοτάκης με 152 – 153 βουλευτές και άλλη ένας Μητσοτάκης με 163 βουλευτές. Προφανές, επίσης, είναι ότι το 153 ή 163 θα επηρεάσει σημαντικά και το ΧΑ.  

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι στις επόμενες εκλογές υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να εκλεγούν τόσο η Πλεύση Ελευθερίας (Ζωή Κωνταντοπούλου) όσο και η ΝΙΚΗ, που στο τσακ δεν πέρασαν το όριο του 3% στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Χθες το ΧΑ κινήθηκε διορθωτικά, με τις τραπεζικές μετοχές για άλλη μια συνεδρίαση να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -0,90%, ωστόσο, στα χαμηλά ημέρας, όταν ο ΓΔ έγραφε απώλειες άνω του -1%, βγήκαν εντολές αγορών.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 30 Μαΐου 2023

Η αξία των συναλλαγών μειώθηκε περίπου κατά -5,1% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, και διαμορφώθηκαν στα 87,7 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν επιπλέον συναλλαγές ύψους 3,77 εκατ. σε πακέτα.

Η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 1,2 που δείχνει ότι η εικόνα στο ταμπλό ήταν καλύτερη από αυτή που μεταδίδει ο Γενικός Δείκτης. Ειδικά στη μεσαία κεφαλαιοποίηση πολλά χαρτιά έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, όπως και ο Mid Cap.

Με τη λήξη του μήνα, έρχονται σήμερα και οι συναλλαγές για το rebalancing στους δείκτες MSCI. Θυμίζουμε ότι η τελευταία αναδιάρθρωση δεν έφερε αλλαγές στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως μπήκαν στον δείκτη MSCI της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η Ελλάκτωρ και η Autohellas.

-- Μάιος: Ο μήνας αποδεικνύεται απρόσμενα θετικός και ο καλύτερος έως τώρα του τρέχοντος έτους. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 12,90%, ο FTSE 25 κερδίζει 12,92%, o Mid Cap έκανε την έκπληξη με άνοδο 13,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 22,86%, παρά τη διόρθωση του τελευταίου διημέρου. Θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο ο Γ.Δ. είχε ενισχυθεί κατά 10,01%, το Φεβρουάριο είχε κλείσει στο +10,41%, το Μάρτιο είχε διορθώσει κατά 6,61%, ενώ τον Απρίλιο κέρδισε 2,89%. Αντιστοίχως, ο τραπεζικός δείκτης είχε κερδίσει 20,72% τον Ιανουάριο, +20,25% το Φεβρουάριο, είχε διορθώσει κατά 18,18% το Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο είχε άνοδο 4,60%.

-- Cenergy Holdings: Επανέρχεται μετά από περίπου δυόμισι χρόνια στην ελίτ του Χ.Α. και στον FTSE 25 η μετοχή, όπως ανακοίνωσαν χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δεικτών. H Cenergy Holdings με κεφαλαιοποίηση 1,078 δισ. ευρώ εισάγεται στον δείκτη στη θέση του ΟΛΠ, που με αποτίμηση 503 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην τελευταία θέση του Large Cap. Θυμίζουμε πως η Cenergy Holdings είναι ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στα ενεργειακά έργα μεγάλων απαιτήσεων και δημιουργήθηκε ύστερα από τη συγχώνευση των Ελληνικών Καλωδίων και της Σωληνουργία Κορίνθου, ενώ ως ενιαία μετοχή ανέβηκε στο ταμπλό του Χ.Α. τον Δεκέμβριο του 2016, με τιμή εισαγωγής τα 0,61 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της μετοχής της Cenergy, Νοέμβριος 2022 - 30 Μαΐου 2023

- Cenergy Holdings ΙΙ: Τον Μάιο του 2019 η Cenergy Holdings είχε ξαναμπεί στον δείκτη FTSE 25, στη θέση της Grivalia Properties, όμως περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα υποβιβάστηκε εκ νέου στον Mid Cap λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας. Ο όμιλος Viohalco εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 80% των μετοχών της, κάτι που για τα διεθνή χρηματιστηριακά δεδομένα δεν είναι μια σωστή πρακτική, αφού δεν προάγει την αύξηση της εμπορευσιμότητας και την είσοδο επιπλέον μεγάλων επενδυτών στο «χαρτί». Τελευταία, πάντως, διακινεί μεγάλους όγκους και τζίρους, ξεπερνώντας την εμπορευσιμότητα πολλών μετοχών του Large Cap, έχοντας πλήρως αναβαθμισμένο προφίλ. Χθες έκλεισε στα 5,67 ευρώ (+2,90%) που είναι νέα ιστορικά υψηλά, διακινώντας όγκο 234 χιλ. τεμάχια με τζίρο 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ κερδίζει 87,75% το πεντάμηνο.

-- Αλλαγές στους δείκτες: Στον Γ.Δ. υπήρξαν έξι προσθήκες, οι Dimand, Μπλε Κέδρος, Lavipharm, Κλουκίνας, Flexopack και Βιοκαρπέτ, ενώ διεγράφησαν οι Centric, Εκτέρ, Loulis Food, Revoil, Κέκροψ και MIG. Στον FTSE 25, επιλαχούσες μετοχές είναι οι ΟΛΠ, Epsilon Net, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Intrakat και ΕΧΑΕ. Στον Mid Cap εισάγεται πλέον ο ΟΛΠ, ενώ επιλαχούσες είναι οι Μπλε Κέδρος, Μοτοδυναμική, Έλτον, Lavipharm και Ικτίνος. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

-- Profile Software: Εντυπωσιακό +6,16% χθες, με κλείσιμο στα 3,79 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά στην 20χρονη καριέρα της μετοχής στο ταμπλό. Το τελευταίο τριήμερο κερδίζει 10,50%, τον Μάιο είναι στο +14,50%, ενώ το πεντάμηνο στο +32,75%, με την κεφαλαιοποίηση να φτάνει στα 92,3 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως δύο ημέρες μετά τις εκλογές, την προηγούμενη Τρίτη 23/5, η εταιρεία έκανε placement πουλώντας 430 χιλ. μετοχές σε ξένους θεσμικούς, που αντιπροσωπεύουν το 1,77% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η πορεία της μετοχής της Profile, Νοέμβριος 2022 - 30 Μαΐου 2023

- ΟΛΠ: Από τις 18 Αυγούστου 2021 είχε να κλείσει πάνω από τα 20 ευρώ, όπου αναρριχήθηκε τη Δευτέρα και επιβεβαίωσε και χθες. Συμπλήρωσε τετραήμερο ανοδικό σερί, κλείνοντας στα 20,15 ευρώ, ενώ αύξησε λίγο και τις συναλλαγές στα 26.430 τεμάχια. Στο +5,28% τον Μάιο, +27,53% το πεντάμηνο, υστερεί καταφανώς έναντι τόσο του Γ.Δ. όσο και της πλειονότητας της αγοράς.

Η πορεία της μετοχής του ΟΛΠ, Νοέμβριος 2022 - 30 Μαΐου 2023

-- Austria Card Holdings: Σημαντική αύξηση όγκων και τζίρων το τελευταίο τετραήμερο, ενώ κέρδισε 17,95% και αύξησε την κεφαλαιοποίηση στα 250,8 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ήταν εξαιρετικά, με τον κύκλο εργασιών στα 89,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 29,4 εκατ. ευρώ ή 48,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατ. ευρώ ή 133,1% στα 4,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ισχυρής λειτουργικής απόδοσης, με το περιθώριο να φτάνει το 5,3% έναντι 3,4% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Πρόσφατα ανέλαβε το market making της μετοχής η Eurobank Equities.

Η πορεία της μετοχής της Austria Card Holdings, Νοέμβριος 2022 - 30 Μαΐου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το εκλογικό αποτέλεσμα, ο… αναστoχασμός των επενδυτών και οι εκπτώσεις στο ΧΑ

Η μετεκλογική διόρθρωση, η σύγκριση με τις εκλογές του 2019, το profit taking και το μάζεμα στις τράπεζες, το γύρισμα της Ελλάκτωρ, η καλή εικόνα του ΟΤΕ και η ανθεκτικότητα ΜΥΤΙΛ και CEΝΕR.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα του ΓΔ, το μήνυμα Πάουελ, οι εγκλωβισμένοι του ΟΤΕ και η Cenergy

Τα χαρτιά που κράτησαν τον Δείκτη κόντρα στη νέα βουτιά των τραπεζών, η απογοητευτική κατάθεση Πάουελ, οι εντυπωσιακές επιδόσεις και το μέρισμα της Cenergy και η σταθερά κακή πορεία της μετοχής του ΟΤΕ.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Η επιβεβαίωση της δυναμικής, το πολιτικό ρίσκο, η λάμψη της Jumbo και η Cenergy

Η πρωινή βουτιά των τιμών και η αντίδραση των αγοραστών, η υπόγεια ανησυχία, το απροσδόκητα καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές, το ρεκόρ της Jumbo, οι φήμες για Cenergy και η νέα εκτόξευση της Attica Bank.
MARKET MAKER

Η επιστροφή της αισιοδοξίας, γιατί ξεχωρίζει η ΕΤΕ και η ταλαιπωρία της Lamda

Αναμένοντας την υποδοχή της διπλής αναβάθμισης, η κακή εικόνα της Lamda, το placement της Εθνικής, η διολίσθηση του ΟΤΕ, η μόνιμα εκτός κλίματος ΕΥΔΑΠ και η αθόρυβη ανοδική κίνηση της Coca Cola HBC.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Όλα τα βαριά χαρτιά στο «μείον», η αντίδραση στις 1.219 μονάδες και οι τράπεζες

Η κυριαρχία των πωλητών, τα αντανακλαστικά που ενεργοποιήθηκαν κάτω από τις 1.220 μονάδες, η διόρθωση στις τράπεζες, οι περιπέτειες των κατασκευαστικών μετά την Αττική Οδό και οι αγοραστικές ευκαιρίες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το ΧΑ σε ζώνη ταλαιπωρίας, το placement της ΕΤΕ και η πίεση σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ

Τα καλά νέα για τα 2,2 δισ. που δεν συγκίνησαν την αγορά, το άλμα του πετρελαίου που φέρνει διεθνείς ανησυχίες, η διάθεση του 20% της Εθνικής, η υστέρηση της μετοχής του ΟΤΕ, η συνεχής πίεση στη ΔΕΗ και οι απώλειες της ΕΧΑΕ.