ΓΔ: 1271.2 0.51% Τζίρος: 103.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το ερώτημα του 1 εκατ. δολ. στο ΧΑ, οι τράπεζες και η διάχυση του ενδιαφέροντος

Οι φόβοι για διόρθωση στις ξένες αγορές, το ΧΑ «κρατάει» με αγοραστές πανταχού παρόντες, γιατί αισιοδοξεί η Axia για τις εγχώριες τράπεζες, το φλερτ Aegean με τα 10 ευρώ και η ανάνηψη της Intralot.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους επαγγελματίες της αγοράς είναι πώς θα αντιδράσει το ΧΑ αν δούμε μια καλή διόρθωση στις διεθνείς αγορές. Φαίνεται ότι τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη βρίσκονται σε ένα οριακό σημείο και αν χαθούν κάποια τεχνικά όρια μπορεί να δούμε μια πτώση που θα φτάσει ή και ξεπεράσει το -5%. Πόσο θα μας επηρεάσει μια "καλή" πτώση των ξένων αγορών;

Κάποιοι υποψιάζονται ότι η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες, με τη Eurobank να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις, συνδέεται με ρευστοποιήσεις που πραγματοποιεί το smart money, που βλέπει διόρθωση στις ξένες αγορές.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη, 28 Φεβρουάριος 2023 - 31 Μαΐου 2023

Πέραν των τραπεζών, όμως, η εικόνα του ΧΑ παραμένει πολύ θετική, ενώ και χθες έκλεισε με μικρές απώλειες (-0,52%), τη στιγμή που η Ευρώπη και η Wall Street ήταν στο βαθύ «κόκκινο». Για άλλη μια συνεδρίαση, τα χαμηλά πυροδότησαν εντολές αγορών, ενώ τίτλοι όπως της Mytilineos και του ΟΤΕ έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι μετοχές των Aegean Airlines, Cenergy Holdings, Profile Software και Austria Card Holdings.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά το -0,52% του ΓΔ, το -0,75% του FTSE 25 και το -1,87% των τραπεζών, οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν αρκετά περισσότερες αυτών που υποχώρησαν, 67 και 47 αντίστοιχα. Υπάρχουν πολλά ξεχασμένα «χαρτιά» που βγαίνουν στο προσκήνιο και ανεβάζουν στροφές κάτι που μαρτυρά τη διάχυση του ενδιαφέροντος και σε χαμηλότερα στρώματα κεφαλαιοποίησης.

Πλούσια ήταν η συγκομιδή του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά το πεντάμηνο του 2023, όπου βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με τον Γ.Δ. να κερδίζει 31,07%, τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 30,86%, τον Mid Cap στο +29,38% και τον τραπεζικό δείκτη στο +49,60%. Πρόκειται για επιδόσεις που μόνο με το 2019, όταν και πάλι είχαμε εκλογική χρονιά, μπορούν να συγκριθούν. Τότε, στο σύνολο του έτους, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 50% ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε κάνει ράλι +101%.

-- Τζίρος – MSCI: Εντυπωσιακό ήταν χθες το… άτυπο rebalancing που έλαβε χώρα στην αγορά, καθώς μολονότι τυπικά η ημέρα αφορούσε μόνο τις Autohellas και Ελλάκτωρ που εισήχθησαν στον MSCI Small Cap, εντούτοις έγιναν ισχυρότατοι τζίροι και στις δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Standard Greece. Έως τις δημοπρασίες, ο τζίρος του Χ.Α. ήταν στα 99 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος, ανήλθε στα 321,3 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έγιναν περίπου 222 εκατ. ευρώ! Στην κορυφή των συναλλαγών ο ΟΠΑΠ, που διακίνησε 58,8 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ με 49,6 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 33,7 εκατ., η Mytilineos 31,8 εκατ., η Alpha Bank 24,1 εκατ., η Εθνική 17,8 εκατ. κ.ο.κ. Από τα στοιχεία εξάγεται ότι τα πονταρίσματα των ξένων εστιάστηκαν πρωτίστως στα μη τραπεζικά blue chips και λιγότερο στις τράπεζες. Η στάθμιση και η «βαρύτητα» του Χ.Α. ανεβαίνει σταδιακά και στους διεθνείς δείκτες MSCI, ενώ η επικείμενη αναβάθμιση της οικονομίας, θα αναβαθμίσει και τις οντότητες που συμμετέχουν στους εν λόγω δείκτες.

Η ενδοσυνεδριακή πορεία του Γενικού Δείκτη, 31 Μαΐου 2023

-- Τράπεζες: Μια άποψη για τις τράπεζες λέει ότι έχουν κερδίσει τόσο έδαφος οι μετοχές τους, που μάλλον θα είναι δύσκολο να συνεχίσουν το ράλι με τους ίδιους ρυθμούς. Άλλωστε, όπως τονίζει και η Axia, ήδη η απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ξεπερνά φέτος κατά 49% την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών. Η Axia, όμως, που συγκαταλέγεται στους πιο αισιόδοξους χρηματιστηριακούς οίκους για την ελληνική αγορά, πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλα… καύσιμα για ράλι των μετοχών, που δεν έχουν ληφθεί υπόψη επαρκώς από την αγορά. Γι’ αυτό και προχώρησε σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές στόχους: κατά 31% για την Εθνική και γύρω στο 10% για τις άλλες τρεις τράπεζες. Ο χρηματιστηριακός οίκος εκτιμά ότι η αγορά υποτιμά τη δυναμική της αναμενόμενης αύξησης στα καθαρά έσοδα επιτοκίου (NII) αλλά και τη δυναμική της μείωσης του κόστους ρίσκου (CoR), δηλαδή των προβλέψεων που σχηματίζουν οι τράπεζες για τον πιστωτικό κίνδυνο. Η ετήσια αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους εκτιμάται από την Axia φέτος στο 8 – 10%, ενώ περιμένει ότι το CoR θα εξελιχθεί καλύτερα από όσο προβλέπουν οι ίδιες οι τράπεζες. Επιπλέον, σημειώνει μια παράμετρο που δεν έχει επισημανθεί από άλλους αναλυτές: στις τράπεζες δεν θα επιτραπεί από την εποπτική αρχή να προχωρήσουν σε σημαντικές διανομές μερισμάτων, άρα θα έχουν διαθέσιμα περισσότερα κεφάλαια για να κάνουν άλλες δουλειές, που θα φέρουν πρόσθετα κέρδη.

-- Aegean Airlines: Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 10 ευρώ, έχοντας την Τρίτη υψηλό στα 10,12 ευρώ και χθες στα 10,16 ευρώ, όταν ενισχυόταν κατά 3,04%, όμως τελικώς έκλεισε πιο κάτω από αυτό το όριο ψυχολογίας. Φαίνεται πως χρειάζονται κάποιες δυνάμεις, ενώ αρκετοί στο… δεκάρικο επιλέγουν κατοχύρωση μέρους των κερδών τους. Σε κάθε περίπτωση και τα 9,99 ευρώ που έκλεισε χθες (+1,32%) είναι νέα ιστορικά υψηλά, με την αποτίμηση στα 900 εκατ. ευρώ. Έχει ενδιαφέρον ότι η NBG Securities άρχισε κάλυψη της μετοχής, συστήνοντας υπεραπόδοση (outperform) με τιμή στόχο τα 13 ευρώ. Με τη φόρα που έχει πάρει η μετοχή δεν αποκλείεται τελικά ακόμα και το Δημόσιο να πάρει πίσω τα λεφτά του.

Η πορεία της μετοχής της Aegean, Δεκέμβριος 2023 - 31 Μαΐου 2023

-- Intralot: Σημάδια αφύπνισης έδειξε χθες η μετοχή στον απόηχο των καλών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η εταιρία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και οριστικής… αποκόλλησης από τα προβλήματα του παρελθόντος. Για το φλέγον θέμα της επιτήρησης, ωστόσο, η διοίκηση δεν είπε κάτι καινούργιο υποσχόμενη λύση (χωρίς όμως να μας πει ποια θα είναι αυτή) τον Σεπτέμβριο. Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται έτοιμη να φύγει για ψηλά, ωστόσο πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσο είναι αυτό ρεαλιστικό με δεδομένη την επιτήρηση.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, Δεκέμβριος 2023 - 31 Μαΐου 2023

-- Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ: Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στη στροφή που κάνουν κάποιες ΑΧΕ κοιτάζοντας και μετοχές της μεσαίας ή μικρότερης αποτίμησης. Η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, στην οποία ηγείται ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), θέτει υψηλότερες τιμές στόχους για τις Autohellas – Μοτοδυναμική. Η πρώτη πλέον ανήκει στον FTSE 25, όμως η δεύτερη δεν είναι καν στον Mid Cap. Ειδικότερα, για την Autohellas η ΑΧΕ δίνει τιμή στόχο τα 18 ευρώ, ενώ για την Μοτοδυναμική τα 4,80 ευρώ. Η χρηματιστηριακή στέκεται στα σημαντικά οφέλη που θα έχουν οι δύο εταιρείες από την αναμενόμενη και φέτος εξαιρετική χρονιά στον τουρισμό.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Ο ορεξάτος Νοέμβριος, τα κέφια στις τράπεζες, η ΓΕΚ και το come back της ΙΝΛΟΤ

Το ΧΑ ανεβάζει στροφές, τα αποτελέσματα Εθνικής - Eurobank, η αποδέσμευση της Aegean από το Δημόσιο, η επιστροφή της Intralot στην Κύρια Αγορά, η αθόρυβη αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα και η εκδήλωση του ΧΑ για την ΕΝ.Α.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Ο «παίκτης» των 2,3 τρισ. στην ΕΤΕ, η Ιντραλότ και η «βροχή» μετρητών στα mezz

Με 5,06% στην Εθνική ο αμερικανικός κολοσσός Capital Group, η Intralot «πιάνει» το 1 ευρώ, οι μεγάλες διανομές κερδών από Sunrise και Phoenix Vega, η έξοδος της Goldman Sachs από τη ΔΕΗ και η εκτίναξη κερδών της ΚΡΙ-ΚΡΙ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το deal της ΔΕΗ, η πίεση στις τράπεζες, η Intralot και η διανομή της Phoenix

Η επιφυλακτικότητα στο ΧΑ, η «βουτιά» του NASDAQ, η μεταμόρφωση της ΔΕΗ σε ηγέτη των Βαλκανίων, η τελευταία ημέρα για την ΑΜΚ της Intralot, οι πιέσεις τις τράπεζες, τα μετρητά από τη Phoenix, τα διυλιστήρια και το παιχνίδι με ΑΝΕΚ και Attica Group.
MARKET MAKER

Η κατάρρευση των συναλλαγών, η ατάραχη Ideal και η τιμή της Intralot

Η πτώση προς τις 1.180 μονάδες και... βλέπουμε, το «στέγνωμα» των συναλλαγών, ο ρόλος του placement στην Εθνική, η νέα απειλή από τη Fed, το ενημερωτικό της Intralot, η άνοδος της Ideal κόντρα στο ρεύμα και οι πιέσεις στην Πληροφορική.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Ασκήσεις ισορροπίας, business as usual από Epsilon Net και το «σκούπισμα» ΙΝΛΟΤ

Κέρδισε έδαφος ο ΓΔ, με διστακτικούς όμως αγοραστές, σε μια κακή ημέρα για τις αγορές. Τα καλά αποτελέσματα της Epsilon Net και το call, η αντίδραση του τραπεζικού δείκτη, το σκούπισμα της Intralot, η ισχυρή άνοδος της ΔΕΗ και η Ελλάκτωρ.