ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο ορεξάτος Νοέμβριος, τα κέφια στις τράπεζες, η ΓΕΚ και το come back της ΙΝΛΟΤ

Το ΧΑ ανεβάζει στροφές, τα αποτελέσματα Εθνικής - Eurobank, η αποδέσμευση της Aegean από το Δημόσιο, η επιστροφή της Intralot στην Κύρια Αγορά, η αθόρυβη αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα και η εκδήλωση του ΧΑ για την ΕΝ.Α.

«Ανεβάζει στροφές» το ΧΑ που επιτέλους αντιδρά σε έναν καταιγισμό εξαιρετικά θετικών ειδήσεων σε οικονομικό και επιχειρηματικά επίπεδο (αναβάθμιση, καθαρός πολιτικός ορίζοντας, άνοδος ΑΕΠ, πρόταση UniCredit, αποτελέσματα τραπεζών, αποεπένδυση ΤΧΣ από τις τράπεζες κ.λπ.).

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέα ισχυρά κέρδη (+1,44%), με τον Νοέμβριο να «γράφει» 3 ανοδικές στις 4 μέχρι τώρα συνεδριάσεις του μήνα. Η αντίδραση αυτή δύσκολα θα μπορούσε να εκδηλωθεί χωρίς την ανάκαμψη των ξένων αγορών, όπου όμως η κατάσταση παραμένει ασταθής δεδομένων των μεγάλων γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και των προκλήσεων που δημιουργούν τα επιτόκια.

Το βέβαιο είναι ότι ο Νοέμβριος ξεκίνησε με μεγάλη όρεξη, αν και οι σχετικά χαμηλές συναλλαγές αποτελούν σημείο προβληματισμού. Ήδη Γ.Δ. και FTSE 25 έκλεισαν μέρος της πτωτικής ψαλίδας, πιάνοντας τα επίπεδα που είχαν στις 18/9, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 998,51 μοναδες (+2,36%) που είναι υψηλά διμήνου, καθώς υψηλότερα είχε κλείσει στις 5 Σεπτεμβρίου (1.005,50 μονάδες). Υπάρχει απόσυρση πωλητών, οπότε οι έστω και λίγοι αγοραστές, έχουν πιο εύκολο έργο.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 13 Ιουλίου 2023 - 6 Νοεμβρίου 2023

Οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο καθώς σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα εννεαμήνου Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την Alpha Bank με την αγορά να περιμένει βελτιωμένη τιμή. Μετά, η σκυτάλη στην Εθνική.

-- Alpha Bank: Έχει τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 9 Οκτωβρίου, κερδίζοντας 26,77%, καθώς από τα 1,1739 ευρώ έκλεισε χθες στα 1,4870 ευρώ, κάνοντας τον μεγαλύτερο όγκο στην αγορά με 4 εκατ. τεμάχια και τον τρίτο μεγαλύτερο τζίρο με 5,97 εκατ. ευρώ. Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για βελτιωμένη προσφορά από τους Ιταλούς αλλά και για την εμφάνιση και άλλης πρότασης. Για να δούμε...

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 13 Ιανουαρίου 2023 - 6 Νοεμβρίου 2023

-- Eurobank – Εθνική: Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα, με τους αναλυτές να περιμένουν στο τρίτο τρίμηνο ιστορικά υψηλές αποδόσεις. Δικαιολογημένα τα κέφια στις δυο μετοχές. Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η διάθεση πακέτου μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ σε ξένους και Έλληνες επενδυτές.

-- Aegean Airlines: Πάνω από τα 11 ευρώ για πρώτη φορά από τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ στα 11,36 ευρώ είχε να βρεθεί από τις 19/9, ήτοι ενάμιση μήνα πίσω. Πλέον, επανήλθε πάνω από το 1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση. Εκπληκτική η πορεία της μετοχής της εφετινή χρονιά. Η αποδέσμευσή της από το Δημόσιο πολύ θετική εξέλιξη. 

Η πορεία της μετοχής της Aegean, 13 Ιανουαρίου 2023 - 6 Νοεμβρίου 2023

-- ΓΕΚ Τέρνα: Εν πολλοίς αθόρυβη κίνηση, όμως τα 13,66 ευρώ που έκλεισε χθες (+2,55%) είχε να τα δει από τις 24 Αυγούστου, ήτοι σχεδόν δυόμισι μήνες πίσω, που σημαίνει ότι «έσβησε» τη διόρθωση του τελευταίου διμήνου. Έχει υψηλό 15ετίας στα 14,84 ευρώ από τις 14 του περασμένου Ιουλίου και χαμηλό 52 εβδομάδων στα 9,15 ευρώ από τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Η εταιρεία είναι μηχανή παραγωγής ταμειακών ροών από τις παραχωρήσεις και η τρέχουσα αποτίμηση την αδικεί. Σύντομα θα έχουμε καλά νέα και για τη χρηματοδότηση του καζίνο στο Ελληνικό.

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, 13 Ιανουαρίου 2023 - 6 Νοεμβρίου 2023

-- Intralot: Μετά από σχεδόν μια τετραετία, η μετοχή μετράει ώρες για να βγει από την επιτήρηση και να επιστρέψει στην Κύρια Αγορά. Στόχος της εταιρείας ήταν σήμερα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 232.758.621 νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου κατά 135 εκατ. ευρώ αλλά μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχε σχετική ανακοίνωση. Πιθανότατα σήμερα νωρίς το πρωί θα έχουμε την ανακοίνωση για την επιστροφή στην Κύρια Αγορά μετά από 3,5 χρόνια σε επιτήρηση. Έχει γίνει τεράστιο έργο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το πιθανότερο είναι η αγορά να χρειαστεί κάποιο χρόνο για να «διαβάσει» και να κατανοήσει τις εξελίξεις και την επόμενη ημέρα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης με μεθοδικές και μεγάλης εμβέλειας κινήσεις (και βάζοντας φυσικά λεφτά στην εταιρεία του) πέτυχε το μεγάλο come back.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 13 Ιανουαρίου 2023 - 6 Νοεμβρίου 2023

-- Μπλε Κέδρος: Αιφνιδίως, η Merit Χρηματιστηριακή ανακοίνωσε χθες προς το επενδυτικό κοινό την παραίτησή της από την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή στη μετοχή, με τελευταία ημέρα χθες. Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, να παραιτείται ο Ειδικός Διαπραγματευτής.

-- Εναλλακτική Αγορά: Εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. διοργανώνει σήμερα στις 17:00 το χρηματιστήριο Αθηνών, όπου το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι από τον χρηματοοικονομικό τομέα και την επιχειρηματική κοινότητα. Θα γίνει αναφορά στην 15ετή πορεία και στον ρόλο της ως πηγής χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα παρουσιαστούν όλες οι επερχόμενες τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας αυτής της αγοράς, με στόχο τη διευκόλυνση των νέων εισαγωγών, και την εναρμόνισή της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ΕΝ.Α. καθιερώθηκε επί διοίκησης Σ. Λαζαρίδη, ενώ η διοίκηση Κοντόπουλου θέλει να την αναβαθμίσει. Θυμίζουμε ότι η ΕΝ.Α. έχει λειτουργήσει ως φυτώριο, καθώς Epsilon Net και Entersoft που τώρα είναι μέλη του Mid Cap, ξεκίνησαν από εκεί. Βεβαίως, πάσχει από πενιχρή εμπορευσιμότητα. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Το ερώτημα του 1 εκατ. δολ. στο ΧΑ, οι τράπεζες και η διάχυση του ενδιαφέροντος

Οι φόβοι για διόρθωση στις ξένες αγορές, το ΧΑ «κρατάει» με αγοραστές πανταχού παρόντες, γιατί αισιοδοξεί η Axia για τις εγχώριες τράπεζες, το φλερτ Aegean με τα 10 ευρώ και η ανάνηψη της Intralot.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Τα δισ. του Αεροδρομίου, το ερώτημα για τα Mezz, η Aegean και η Δομική Κρήτης

Ο χορός των δισ. για το Αεροδρόμιο και τα κεφάλαια επενδυτών που αποδεσμεύονται, η επιβλητική παρουσία των τραπεζών, η αποτίμηση των Mezz, η ισχυρή άνοδος της Aegean και η κόπωση Intrakat - Intralot - Intracom.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το deal της ΔΕΗ, η πίεση στις τράπεζες, η Intralot και η διανομή της Phoenix

Η επιφυλακτικότητα στο ΧΑ, η «βουτιά» του NASDAQ, η μεταμόρφωση της ΔΕΗ σε ηγέτη των Βαλκανίων, η τελευταία ημέρα για την ΑΜΚ της Intralot, οι πιέσεις τις τράπεζες, τα μετρητά από τη Phoenix, τα διυλιστήρια και το παιχνίδι με ΑΝΕΚ και Attica Group.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Η ψυχρολουσία του investment grade, οι ζαλισμένοι αγοραστές και οι τράπεζες

Η παράδοση της αγοράς στους πωλητές και το σοκ των πρωινών αγοραστών, οι άγριες διακυμάνσεις των τραπεζικών μετοχών, τα μαζεμένα κέρδη που φέρνουν πειρασμούς ρευστοποίησης και τα μεγάλα πακέτα της Jumbo.
stock picking
MARKET MAKER

Η επόμενη ημέρα στο ΧΑ μετά την αναβάθμιση, το road show και η ΓΕΚ Τέρνα

Οι προσδοκίες για ανοδική αντίδραση μετά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, οι fund managers που φέρνει στην Αθήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών και η πορεία της ΓΕΚ Τέρνα μετά το «χτύπημα» για την Αττική Οδό.