ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Οι άγριες διακυμάνσεις στο ταμπλό, η επίδειξη ισχύος της ΜΥΤΙΛ και η Prodea

Η απότομη βουτιά που έκοψε τα κέρδη της αγοράς, η «γραμμή» από τις ΗΠΑ για τα χρηματιστήρια, ο τζίρος των 72 εκατ. σε τρεις συνεδριάσεις στη ΜΥΤΙΛ, η συναλλαγή... μίας μετοχής της Prodea και η ξεχωριστή πορεία της Autohellas.

Το γενικό κλίμα αβεβαιότητας και το γεγονός ότι υπήρχαν σημαντικά κέρδη το τριήμερο, έφεραν ισχυρές πωλήσεις το τελευταίο δίωρο χθες, «αδειάζοντας» όσους μπήκαν το μεσημέρι και στα υψηλά της αγοράς. Η διακύμανση ήταν αρκετά επώδυνη: o Γενικός Δείκτης βρέθηκε μέχρι τις 1.206,94 μονάδες «γράφοντας» κέρδη +2,65% κέρδη που εξανεμίστηκαν μετά τις 15.00 με τον ΓΔ να κλείνει τελικά στις 1.181,31 μονάδες με κέρδη +0,56%.

Η ΔΕΗ έφτασε να κερδίζει 3,48%, όμως υποχώρησε κατά 2,90% έχοντας συνολική διακύμανση 7,39%. Η Alpha Bank έφτασε έως το +3,53% όμως έκλεισε μόλις στο +0,08%. Η Τρ. Πειραιώς κέρδιζε 3,03%, όμως έχασε 0,77%, ενώ η Eurobank από το +3,84% έκλεισε στο -1,18% με διακύμανση 6,27%. Η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) έφτασε να κερδίζει αρχικά 6,12%, όμως έκλεισε μόλις στο +1,31%. H Cenergy Holdings από το +5,25% (και το +20% το τριήμερο) βρέθηκε στο -0,16% στο τέλος, ενώ η Aegean Airlines από το +4,61% βρέθηκε στο -0,19%.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 12 Οκτωβρίου 2023

Παρόμοιο σκηνικό και στον μεσαίο χώρο με την Αλουμύλ από το +5,06% να υποχωρεί -2,11% με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, η Intracom Holdings από το +3,35% έκλεισε με πτώση -0,40%, η AVAX από το +5,37% έκλεισε στο +1,46%,  Epsilon Net από το +6,43% στο +1,05% κ.ο.κ.

Ασφαλώς, το έναυσμα της πτώσης δόθηκε στο ΧΑ, όπως και διεθνώς, από τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που δεν άφησαν την καλύτερη γεύση στους επενδυτές, καθώς καταγράφηκε ικανοποιητική μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, αλλά ο γενικός δείκτης ήταν πιο ψηλά από το αναμενόμενο, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα ενοίκια. Το συμπέρασμα των αναλυτών, με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι ότι δεν δικαιολογείται νέα αύξηση των επιτοκίων, όμως θα πρέπει να μείνουν υψηλά για αρκετό καιρό.

Όπως εύστοχα επισημαίνει το τμήμα ερευνών της HellasFin, το μεγαλύτερο μέρος της κατεύθυνσης των παγκόσμιων αγορών εκπορεύεται από τις αμερικανικές εξελίξεις. Παρά τα σωρευόμενα σημάδια δυσλειτουργίας του Κογκρέσου, δεν διαφαίνονται πάντως στον ορίζοντα κάποια σύννεφα οικονομικών εκπλήξεων. Η HellasFin επισημαίνει πως η ανησυχητική πρόσφατη υποχώρηση των αγορών, μπορεί να αποδοθεί περισσότερο σε μια αναπροσαρμογή τους στην αύξηση των επιτοκίων, παρά σε οποιαδήποτε δυσμενή τροπή των μακροοικονομικών δεδομένων. Το μεγάλο ερώτημα που ζητεί απάντηση είναι πόσο καιρό μετά το τέλος του 2023 θα χρειαστεί η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

-- Mytilineos: Επίδειξη δύναμης με πολύ επιβλητικό και πειστικό τρόπο. Τριήμερο ανόδου σε ποσοστό 13,54%, στο χαμηλό της Δευτέρας βρέθηκε στα 30,12 ευρώ, όμως έκτοτε κερδίζει 5,10 ευρώ ανά μετοχή, κλείνοντας χθες στα 35,22 ευρώ με άνοδο 2,86%. Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση έκανε το μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά, ξεπερνώντας και τις τραπεζικές. Χθες διακίνησε τζίρο 17,52 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη 14,32 εκατ., την Τρίτη 20,45 εκατ. και τη Δευτέρα 19,58 εκατ. ευρώ. Δηλαδή έχει κάνει τζίρο 72 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, επανήλθε η κεφαλαιοποίησή του πάνω από τα 5 δισ. ευρώ, που τον έφερε στην 5η θέση στο σύνολο του Χ.Α. πίσω από τις Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Eurobank. Οι εκτιμήσεις της Citi για τα μεγέθη εννεαμήνου και τρίτου που θα ανακοινωθούν 26 Οκτωβρίου, κάνουν λόγο για πολύ ισχυρά αποτελέσματα.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 31 Μαρτίου 2023 - 12 Οκτωβρίου 2023

-- Optima Bank: Ανεπαίσθητες απώλειες για τη μετοχή (-0,03%) που παραμένει σταθερά κάτω από την τιμή εισαγωγής. Με τη μετοχή κάτω από την τιμή εισαγωγής οι έστω και μικρές ρευστοποιήσεις στελεχών της τράπεζας φαίνονται κάπως..

-- Intralot: Σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιείας. Οι παλαιοί μέτοχοι μπορούν από σήμερα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σε αναλογία 0,62 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά με τιμή αγοράς τα 0,58 ευρώ.

-- Prodea: Γράφαμε χθες για την ανύπαρκτη διασπορά της μετοχής, για την οποία έχει υποβληθεί και υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την Invel, που προσφέρει 7,5 ευρώ ανά μετοχή. Χθες, ο τίτλος έκανε συναλλαγές... ενός τεμαχίου αξίας 7,5 ευρώ, αλλά η μετοχή δεν μεταβλήθηκε σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (7,2 ευρώ), καθώς δεν υπήρχε ο απαραίτητος τζίρος των 800 ευρώ που προβλέπει ο κανονισμός για να αλλάξει τιμή η μετοχή. Πρέπει οπωσδήποτε η διοίκηση της εταιρείας, μετά τη δημόσια πρόταση, να ασχοληθεί με την ενίσχυση της διασποράς της μετοχής αφού δεν περιποιεί τιμή στη μεγαλύτερη εταιρεία real estate στην Ελλάδα να έχει τέτοια χρηματιστηριακή εικόνα.. Πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση ίσως θα πρέπει να ασκήσει και η διοίκηση του ΧΑ. Η Prodea επιθυμεί να είναι εισηγμένη για να καρπούται τα φορολογικά οφέλη των ΑΕΕΑΠ αλλά από την άλλη πρέπει να συμμορφωθεί και με τον κανονισμό του ΧΑ  σχετικά με τα επιτρεπόμενα όρια της διασποράς της μετοχής.

-- Lamda Development: Να που το είδαμε και αυτό. Τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση με συνολική άνοδο 8,53%, έφτασε ξανά στα 6,30 ευρώ που είχε να τα δει από τις 8 Σεπτεμβρίου. Με ισχυρό όγκο 170 χιλ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Στα 1,11 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment, 31 Μαρτίου 2023 - 12 Οκτωβρίου 2023

-- Autohellas: Μετοχή με εντελώς ξεχωριστή συμπεριφορά από το υπόλοιπο ταμπλό, χωρίς εξάρσεις και εξαλλοσύνες, αλλά και χωρίς αιφνιδιαστικά αδειάσματα και μεγάλες βουτιές. Έκλεισε στα 12,80 ευρώ με άνοδο 1,11%, ενώ στη διόρθωση της αγοράς, ελάχιστα έπεσε, δείχνοντας αξιοσημείωτο «μέταλλο». Έχει ιστορικό υψηλό στα 14,76 ευρώ από τις 29 Μαΐου φέτος, ενώ το χαμηλό 52 εβδομάδων είναι στα 9,14 ευρώ, ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 13 Οκτωβρίου 2022. Θα πετύχει και φέτος ρεκόρ μεγεθών σε όλες τις γραμμές. Στα 622,4 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

Η πορεία της μετοχής της Autohellas, 31 Μαρτίου 2023 - 12 Οκτωβρίου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η παράλληλη πίεση σε ΧΑ και ομόλογα, η «βύθιση» των τραπεζών και η ΚΡΙ ΚΡΙ

Το ταυτόχρονο «άδειασμα» μετοχών και ομολόγων, οι νέες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΚΡΙ ΚΡΙ, η σημαντική βελτίωση στα EBITDA της Lamda και η κινητικότητα στην Μπλε Κέδρος.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το «χαστούκι» στην Intralot, η ανησυχία για τα έξω και τα δυνατά σημεία του ΧΑ

Η νέα πτώση στο ΧΑ και η επίμονη ανησυχία για τις ξένες αγορές, η διόρθωση στη ΜΥΤΙΛ κόντρα στα καλά νέα, το ΧΑ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση των μετοχών σε επιτήρηση και η άνοδος για ΟΤΕ και Quest.