ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Κύκλος Ιδεών

Αισιοδοξία Ευ. Μυτιληναίου για αγορές και την ελληνική οικονομία

Ο πρόεδρος της Mytilineos χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα την πολιτική σταθερότητα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τι είπε για τις αγορές, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και ευρύτερα της χώρας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Mitilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε μια χωρίς προηγούμενο πολιτική σταθερότητα, με έναν ισχυρό πρωθυπουργό, δημιουργώντας μια χρυσή ευκαιρία για την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών. αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα των αγορών υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές έχουν τη δική τους εσωτερική λογική και δεν ακολουθούν τυφλά τις πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Όπως σημείωσε οι αγορές βλέπουν ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις τον προσεχή χειμώνα κάτι που λειτουργεί θετικά στην επενδυτική ψυχολογία. Σε ότι αφορά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οι αγορές φαίνεται να πιστεύουν ότι με την δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ δεν θα έχουμε επέκταση της κρίσης με την παρέμβαση του Ιράν και άλλων αραβικών κρατών.

Σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση άσκησε για άλλη μια φορά κριτική στην Ευρώπη σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καν ενεργειακή πολιτική. Τη σκέφτονται δύο χρόνια. Ελπίζουμε σε άλλα δύο κάπου να έχουν καταλήξει».  

Μεταρρυθμίσεις τώρα

Ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας ως κρίσιμο παράγοντα την χωρίς προηγούμενο πολιτική σταθερότητα.

Έχουμε έναν ισχυρό πρωθυπουργό, σημείωσε, που ελέγχει το κράτος και το κόμμα και είναι στο χέρι του να προχωρήσει στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα, τόνισε. «Αν δεν το κάνουμε τώρα. Δεν ξέρω πότε θα μπορέσει να υπάρχει ξανά αυτή η ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα και τώρα μετράνε οι μήνες. Για όσους εδώ έχουν σχέση με την πολιτική. Οι μεταρρυθμίσεις, πολλές από αυτές είναι επώδυνες, πρέπει να γίνουν στο ξεκίνημα της τετραετίας σε διάστημα 12 με 18 μήνες. Άμα μπεις στη δεύτερη, τη δεύτερη διετία της τετραετίας, το πράγμα αρχίζει και δυσκολεύει. Και πιο πολύ ρόλο παίζουν πλέον οι δημοσκοπήσεις παρά η άσκηση πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα προβλήματα που παραμένουν στην παγκόσμια οικονομία

«Μετά από πολλά χρόνια με την ευκαιρία ειδικά της πανδημίας και εν συνεχεία της ενεργειακής κρίσης, βλέπουμε μια στροφή στο κέντρο βάρους της οικονομίας από την ιδιωτική οικονομία στα κράτη» σημείωσε ο κ. Μυτιληναίιος και το γεγονός ότι επανέρχεται στα κράτη αποτελεί μια συγκλονιστική εξέλιξη προκαλώντας παράπλευρες εξελίξεις.

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε στο πόσο πίσω μένει η Ευρώπη και πως αντέχει την την κρίση η Αμερική σε επίπεδο απασχόλησης, πληθωρισμού, οικονομικής δραστηριότητας στο επίπεδο του ΑΕΠ. Παρόλο το γεγονός ότι η Αμερική συγκλονίζεται σε πολιτικό επίπεδο από το εσωτερικό σχίσμα που υπάρχει στην κοινωνία, κάτι που θα αποδειχθεί και στις επερχόμενες εκλογές. 

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πορευτεί χωρίς την Αμερική καθώς είχε μάθει να λειτουργεί με μια φθηνή ενεργειακή πολιτική από ρωσικούς πόρους και δωρεάν άμυνα από τις ΗΠΑ. «Όμως αυτός ο συνδυασμός έχει τελειώσει πλέον».

Για το στόχο του 2% του πληθωρισμού

Το έχω σκεφτεί και συζητήσει με ανθρώπους που είναι αρμόδιοι για την χάραξη οικονομικής πολιτικής., Αυτό το 2% είναι θηλιά στο λαιμό των γενιών που ζούνε. Θα λυνόντουσαν πάρα πολλά προβλήματα στην Ευρώπη και πάρα πολύ γρήγορα αν αυτό το 2% γίνονταν 3%. Αν η νομισματική πολιτική λάσκαρε λίγο θα έπαιρνε ανάσα όλος ο τόπος.
Δεν ξέρετε πόσοι πόροι θα απελευθερωνόντουσαν και θα έπεφταν τα επιτόκια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα και η ΔΕΗ παράδειγμα για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη

«Η ΔΕΗ αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση», τόνισε ο κ. Στάσσης, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυθικές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση: Θα χρειαστούν 165 δισ. ευρώ

Αλλάζει πίστα στην αγορά ενέργειας η χώρα με το αναθεωρημένο σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Ο ρόλος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι προβληματισμοί για το δίκτυο.
HPA, USA, ELLADA, SIMAIES, FLAGS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για δράσεις σε Δυτ. Βαλκάνια

Η αμερικανική πλευρά επεσήμανε ότι με αυτό το Μνημόνιο θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό την προώθηση της ενσωμάτωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.