ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Κραχ στη ναυτιλία: Καράβια ταξιδεύουν και με αρνητικούς ναύλους

Οι πλοιοκτήτες σε ορισμένα δρομολόγια έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν τους ναυλωτές, καθώς η επιδημία στην Κίνα παραλύει τις θαλάσσιες μεταφορές. Οκτώ συνεχείς εβδομάδες πτώσης για το δείκτη Baltic Dry.

Άνευ προηγουμένου είναι το «κραχ» στην παγκόσμια ναυτιλία, φέρνοντας πλέον ακόμα και παροπλισμούς πλοίων, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στο διεθνές εμπόριο πρώτων υλών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ναύλοι έφτασαν να είναι έως και αρνητικοί σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλαδή αν ήθελε ένας πλοιοκτήτης να βρει απασχόληση για το πλοίο του, θα έπρεπε να πληρώσει ο ίδιος τον ναυλωτή, αντί για το ανάποδο! Την Παρασκευή, ο δείκτης Baltic Dry Index, που καταγράφει την πορεία της ναυλαγοράς του ξηρού φορτίου, ολοκλήρωσε την όγδοη διαδοχική εβδομάδα πτώσης. Ωστόσο, η πτώση αυτή έγινε… ελεύθερη, κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με τον δείκτη για τα Capesize να υποχωρεί κατά 99%, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις δρομολογίων (κυρίως στον Ειρηνικό), οι ναύλοι είναι πλέον αρνητικοί, με αποτέλεσμα ένα πλοίο να μην μπορεί να καλύψει καν τα λειτουργικά του έξοδα. Το φαινόμενο είναι εμφανές κυρίως στην αγορά των Capesize πλοίων, όπου καταγράφεται μείωση των ναύλων για 36 διαδοχικές συνεδριάσεις του δείκτη BDI.

Όπως σχολίαζαν πλοιοκτήτες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης στο τέλος της εβδομάδας, στην περίπτωση συγκεκριμένων δρομολογίων, «είναι σαν να πληρώνουμε οι ίδιοι με χιλιάδες δολάρια την ημέρα (μέχρι 11.000 σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις) κάποιον για το προνόμιο να ναυλώσει το πλοίο μας». Έτσι, όσα πλοία βρίσκονται στην θέση αυτή και δεν μπορούν να βρουν φορτίο, παρά μόνο αν πληρώσει ο πλοιοκτήτης από την τσέπη του, οδεύουν πλέον προς παροπλισμό… Πρόκειται για μια κατάσταση που βίωσε η παγκόσμια ναυτιλία και κατά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο επικεφαλής αναλυτής ναυτιλίας για λογαριασμό της BIMCO, κ. Πίτερ Σαντ, η ναυλαγορά αντιμετωπίζει τρεις διαφορετικούς παράγοντες πίεσης, το αυξημένο κόστος λειτουργίας λόγω των νέων καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, το «κλείσιμο» της Κίνας λόγω των εορτασμών για την Κινεζική Πρωτοχρονιά και ασφαλώς τις συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο από τον κορωναϊό. Η κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει οδηγήσει σε τεράστια αναστάτωση, όχι μόνο σε επίπεδο ανθρωπιστικό, αλλά όπως αναμενόταν και σε επίπεδο οικονομικό, παραλύοντας μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς ουσιαστικά η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, υπολειτουργεί.

Το «κλείσιμο» της οικονομίας της Κίνας, η οποία αναμενόταν να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία από την εορταστική περίοδο, χθες, 2 Φεβρουαρίου, παρατάθηκε τουλάχιστον μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Αν ληφθεί υπόψη ότι η διάδοση του κοροναϊού συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, το πιθανότερο σενάριο είναι το κλείσιμο αυτό να συνεχιστεί και μετά την ημερομηνία αυτή, διατηρώντας την πίεση στην ναυλαγορά. Οι μεγαλύτερες συνέπειες θα εξακολουθήσουν να αφορούν στα φορτηγά πλοία, καθώς η Κίνα αποτελεί περίπου το 50% της παγκόσμιας ζήτησης πρώτων υλών και ξηρού χύδην φορτίου.

Ωστόσο, αρνητική θα είναι η επίδραση και στα δεξαμενόπλοια, καθώς εκ των πραγμάτων θα μειωθεί η ζήτηση φορτίων πετρελαίου. Ήδη, κατά την διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαπιστώθηκε μειωμένη δραστηριότητα στα διυλιστήρια της χώρας, επομένως θα υποχωρήσει και η ζήτηση αργού πετρελαίου, ανέφερε σε σχετική ανάλυσή της η BIMCO, η οποία είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή ένωση σε παγκόσμιο επίπεδο, αριθμώντας περισσότερα από 2.100 μέλη (μεταξύ των οποίων και πάνω από 600 εφοπλιστές), τα οποία προέρχονται από 120 χώρες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς κινδυνεύουν πλοία και πληρώματα, με ανθρώπινες ζωές να έχουν ήδη χαθεί.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο δρομολόγιό της επιστρέφει η «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» μετά το συμβάν στην Πάτμο

Το «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» συνέχισε κανονικά το δρομολόγιό του μετά την προσωρινή απαγόρευση απόπλου λόγω επακούμβησης στην Πάτμο. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το πλοίο πήρε άδεια απόπλου μετά από έλεγχο του νηογνώμονα.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι 50% έκπτωση στα εισιτήρια πλοίων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Έως 50% εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, και συχνά και στα οχήματα, θα ισχύουν για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς το σχολικό έτος 2026-2027, με πρωτοβουλία των Υπουργείων Παιδείας και Ναυτιλίας και τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών.
Κτίριο Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτοπλοΐα: Προτάσεις Ανταγωνισμού για στόλο και εμπόδια εισόδου

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην Τελική Έκθεση για την ακτοπλοΐα, επισημαίνει συγκέντρωση της αγοράς, εμπόδια εισόδου, γήρανση στόλου και ανάγκη αναβάθμισης υποδομών και κανονιστικού πλαισίου για ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Fortigo, Truck
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταφορές: Χιλιάδες «κενές» θέσεις οδηγών φορτηγών, λεωφορείων και πιλότων

Τεράστιες οι ελλείψεις οδηγών σε μεταφορές και αστικές συγκοινωνίες, ενώ στη 10ετία θα λείπουν 1.500 πιλότοι. Κίνητρα εισόδου νέων οδηγών στις μεταφορές και στα λεωφορεία της Αθήνας ζητούν οι φορείς του κλάδου.
Λιμάνι Βόλου το βράδυ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη πλοιάρχου μετά από πρόσκρουση φορτηγίδας στο λιμάνι του Βόλου

Φορτηγίδα ελληνικής σημαίας προσέκρουσε το βράδυ της Παρασκευής στον προβλήτα του λιμανιού Βόλου κατά τη διάρκεια πρυμνοδέτησης. Υπήρξε στρέβλωση στο πρυμναίο τμήμα και μικρή εισροή υδάτων, χωρίς τραυματισμούς.