ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κραχ στη ναυτιλία: Καράβια ταξιδεύουν και με αρνητικούς ναύλους

Οι πλοιοκτήτες σε ορισμένα δρομολόγια έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν τους ναυλωτές, καθώς η επιδημία στην Κίνα παραλύει τις θαλάσσιες μεταφορές. Οκτώ συνεχείς εβδομάδες πτώσης για το δείκτη Baltic Dry.

Άνευ προηγουμένου είναι το «κραχ» στην παγκόσμια ναυτιλία, φέρνοντας πλέον ακόμα και παροπλισμούς πλοίων, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στο διεθνές εμπόριο πρώτων υλών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ναύλοι έφτασαν να είναι έως και αρνητικοί σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλαδή αν ήθελε ένας πλοιοκτήτης να βρει απασχόληση για το πλοίο του, θα έπρεπε να πληρώσει ο ίδιος τον ναυλωτή, αντί για το ανάποδο! Την Παρασκευή, ο δείκτης Baltic Dry Index, που καταγράφει την πορεία της ναυλαγοράς του ξηρού φορτίου, ολοκλήρωσε την όγδοη διαδοχική εβδομάδα πτώσης. Ωστόσο, η πτώση αυτή έγινε… ελεύθερη, κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με τον δείκτη για τα Capesize να υποχωρεί κατά 99%, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις δρομολογίων (κυρίως στον Ειρηνικό), οι ναύλοι είναι πλέον αρνητικοί, με αποτέλεσμα ένα πλοίο να μην μπορεί να καλύψει καν τα λειτουργικά του έξοδα. Το φαινόμενο είναι εμφανές κυρίως στην αγορά των Capesize πλοίων, όπου καταγράφεται μείωση των ναύλων για 36 διαδοχικές συνεδριάσεις του δείκτη BDI.

Όπως σχολίαζαν πλοιοκτήτες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης στο τέλος της εβδομάδας, στην περίπτωση συγκεκριμένων δρομολογίων, «είναι σαν να πληρώνουμε οι ίδιοι με χιλιάδες δολάρια την ημέρα (μέχρι 11.000 σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις) κάποιον για το προνόμιο να ναυλώσει το πλοίο μας». Έτσι, όσα πλοία βρίσκονται στην θέση αυτή και δεν μπορούν να βρουν φορτίο, παρά μόνο αν πληρώσει ο πλοιοκτήτης από την τσέπη του, οδεύουν πλέον προς παροπλισμό… Πρόκειται για μια κατάσταση που βίωσε η παγκόσμια ναυτιλία και κατά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο επικεφαλής αναλυτής ναυτιλίας για λογαριασμό της BIMCO, κ. Πίτερ Σαντ, η ναυλαγορά αντιμετωπίζει τρεις διαφορετικούς παράγοντες πίεσης, το αυξημένο κόστος λειτουργίας λόγω των νέων καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, το «κλείσιμο» της Κίνας λόγω των εορτασμών για την Κινεζική Πρωτοχρονιά και ασφαλώς τις συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο από τον κορωναϊό. Η κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει οδηγήσει σε τεράστια αναστάτωση, όχι μόνο σε επίπεδο ανθρωπιστικό, αλλά όπως αναμενόταν και σε επίπεδο οικονομικό, παραλύοντας μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς ουσιαστικά η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, υπολειτουργεί.

Το «κλείσιμο» της οικονομίας της Κίνας, η οποία αναμενόταν να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία από την εορταστική περίοδο, χθες, 2 Φεβρουαρίου, παρατάθηκε τουλάχιστον μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Αν ληφθεί υπόψη ότι η διάδοση του κοροναϊού συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, το πιθανότερο σενάριο είναι το κλείσιμο αυτό να συνεχιστεί και μετά την ημερομηνία αυτή, διατηρώντας την πίεση στην ναυλαγορά. Οι μεγαλύτερες συνέπειες θα εξακολουθήσουν να αφορούν στα φορτηγά πλοία, καθώς η Κίνα αποτελεί περίπου το 50% της παγκόσμιας ζήτησης πρώτων υλών και ξηρού χύδην φορτίου.

Ωστόσο, αρνητική θα είναι η επίδραση και στα δεξαμενόπλοια, καθώς εκ των πραγμάτων θα μειωθεί η ζήτηση φορτίων πετρελαίου. Ήδη, κατά την διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαπιστώθηκε μειωμένη δραστηριότητα στα διυλιστήρια της χώρας, επομένως θα υποχωρήσει και η ζήτηση αργού πετρελαίου, ανέφερε σε σχετική ανάλυσή της η BIMCO, η οποία είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή ένωση σε παγκόσμιο επίπεδο, αριθμώντας περισσότερα από 2.100 μέλη (μεταξύ των οποίων και πάνω από 600 εφοπλιστές), τα οποία προέρχονται από 120 χώρες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Απ. Βακάκης, η Jumbo και η εκτόξευση στα κόστη μεταφοράς container

Έντονη ανησυχία ακόμη και για αθέμιτες πρακτικές στις θαλάσσιες μεταφορές εκφράζει ο επικεφαλής της Jumbo, καθώς τα κόστη αυξάνονται ακόμη και κατά 800%. Διεθνής προβληματισμός, δυσμενείς προβλέψεις των αναλυτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουνάμι εμπλοκών στις θαλάσσιες μεταφορές λόγω της πανδημίας

Οι εφοπλιστές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με παρενέργειες των περιοριστικών μέτρων σε πολλά μέρη του κόσμου που προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις και απειλούν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού με τρόφιμα.
Ploio-limani-anemoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε θαλάσσιες μεταφορές το 2022

Ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που απασχολούνται στις θαλάσσιες μεταφορές για το 2022, (45.900 άτομα), καταγράφηκε στην χώρα μας. Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν το 16% της συνολικής απασχόλησης στις θαλάσσιες μεταφορές στην ΕΕ.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο από την ΕΕ στα τάνκερ που σπάνε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Θα αποκλείονται πλήρως από τα ευρωπαϊκά λιμάνια όσα τάνκερ μεταφορτώνουν ρωσικά πετρέλαιο από άλλα πλοία για να σπάσουν το εμπάργκο στην Ευρώπη ή για να το διακινήσουν σε τρίτες χώρες σε τιμή άνω των 60 δολ.. το βαρέλι.