ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΔΜΗΕ

Στην τελική ευθεία η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Ιταλία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης συναντήθηκε με την Ιταλίδα ομόλογό του όπου και επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

Τις ενέργειες που απαιτούνται για την επιτάχυνση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας συζήτησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ιταλίας TERNA Giuseppina Di Foggia, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα.

Η κ. di Foggia, συνοδευόμενη από ανώτερα στελέχη της Terna SpA, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Διαχειριστή. Κατά τη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ - σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από τον Διαχειριστή - επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις που δημιουργούν η πράσινη μετάβαση και η κλιματική κρίση στα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους. ΑΔΜΗΕ και ΤΕRNA συζήτησαν ακόμη πιθανές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, σε συνέχεια των προτάσεων που τέθηκαν επί τάπητος κατά την ειδική εκδήλωση Future of our Grids που διοργάνωσε ο ENTSO-E στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε πως Ελλάδα και Ιταλία συνδέονται ηλεκτρικά από το 2002  με υποβρύχιο καλώδιο άνω των 300 χλμ από το Οτράντο (ΚΥΤ Γαλατίνα) μέχρι τον Αετό (ΚΥΤ Άραχθος) και μεταφορική ικανότητα στα 500 MW.

Σύμφωνα με το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση ισχύος 1.000 MW θα τριπλασιάσει την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και θα συνδέει Θεσπρωτία, Μελεντούνιο και Γαλατίνα.

Το υποβρύχιο μήκος της διαδρομής υπολογίζεται σε 220 χλμ. και σε 55 χλμ. το μήκος της όδευσης των υπογείων τμημάτων σε Ελλάδα και Ιταλία. Η διασύνδεση θα καταλήγει σε ένα νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), που προβλέπεται να κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ στη Θεσπρωτία, το οποίο θα εξυπηρετεί επίσης τη νέα διεθνή διασύνδεση με την Αλβανία. Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2031.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

margaris-admie
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης: Oλοκληρώνονται οι ποντίσεις των καλωδίων Κρήτης - Αττικής

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι οι εγχώριες διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Το 2024 θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων στον ηπειρωτικό σύστημα.
ADMIE-SKIATHOS-EVOIA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΑΔΜΗΕ εγκαινίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου - Εύβοιας

Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη τεχνική πολυπλοκότητα το οποίο από τις 11 Ιουλίου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημική κρίση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Όφελος 4,5 δισ. ευρώ από τις νησιωτικές διασυνδέσεις, πέφτουν οι ΥΚΩ

Από φέτος ο λογαριασμός των ΥΚΩ ελαφρύνεται σημαντικά, κατά 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, καθώς από τις 3 Ιουλίου τέθηκε σε λειτουργία η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά - Πελοπόννησος).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνδεση της Ελλάδας με την ιταλική αγορά ρεύματος

Ακολουθούν η σύζευξη των Προημερήσιων Αγορών Ελλάδας και Βουλγαρίας (α’ τρίμηνο 2021) και η σύζευξη των ενδοημερήσιων της Ελλάδας με την Ιταλία. Στο τέλος του 2021 θα γίνει η ένταξη της Ελλάδας στις συνεχείς ενδοημερήσιες συναλλαγές της Ευρώπης.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται εντός του Μαΐου 2024

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο - βασική συνιστώσα για τον καθορισμό των τιμών λιανικής - κυμαίνεται τον Απρίλιο στα 61 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 67 ευρώ το Μάρτιο και 73 τον Φεβρουάριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Ρεύμα στις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης το 2025

Για τις Κυκλάδες το 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας φάσης που αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου. Ακολουθούν Δωδεκάνησα, Αν. Αιγαίο και διεθνής επέκταση.