ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Αμετάβλητο παρέμεινε το ΑΕΠ ευρωζώνης και Ε.Ε. στο γ' τρίμηνο

Σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,1%. Βελτιωμένη η εικόνα για την απασχόληση τόσο σε ευρωζώνη όσο και σε ΕΕ.

Αμετάβλητο παρέμεινε το ΑΕΠ τόσο της ευρωζώνης όσο και της ΕΕ στο γ' τρίμηνο του 2023 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2023 η ευρωζώνη βρέθηκε αντιμέτωπη με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1%, ενώ για την ΕΕ παρέμεινε και σε αυτήν την περίπτωση σταθερό.

Για την Ελλάδα η Eurostat αναφέρει ότι η ανάπτυξη σε σύγκριση με το β' τρίμηνο ήταν μηδενική, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 ο ρυθμός έφθασε στο 2,1%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Μάλτα (+2,4%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Πολωνία (+1,5%) και την Κύπρο (+1,1%). Οι υψηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-1,9%), την Εσθονία (-1,3%) και τη Φινλανδία (-0,9%).

 

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ (μετά από 0,0% και +0,2% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο). Η τελική καταναλωτική δαπάνη της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 0,3% και στις δύο ζώνες (μετά από +0,2% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο). Ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου παρέμεινε σταθερός στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,2% στην ΕΕ (μετά από -0,1% και +0,1% αντίστοιχα). Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ (μετά από -1,1% στη ζώνη του ευρώ και -1,0% στην ΕΕ). Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,4% στην ΕΕ (μετά από 0,0% και -0,1% αντίστοιχα).

 

Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών είχε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (+0,2 ποσοστιαίες μονάδες - σ.σ.). Οι συνεισφορές από τις τελικές δαπάνες της κυβέρνησης ήταν θετικές και για τις δύο ζώνες (+0,1 ποσοστιαίες μονάδες). Οι συνεισφορές των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου ήταν αμελητέες τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για την ΕΕ. Η συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου ήταν αμελητέα για τη ζώνη του ευρώ και θετική για την ΕΕ (+0,2 εκατοστιαίες μονάδες). Η συμβολή των μεταβολών των αποθεμάτων ήταν αρνητική και για τις δύο ζώνες (-0,3 π.μ. για τη ζώνη του ευρώ και -0,5 εκατοστιαίες μονάδες για την ΕΕ). 

Η πορεία της απασχόλησης

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,4% στη ζώνη του ευρώ και +1,2% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμειναν σταθερές στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6% στην ΕΕ. Τα στοιχεία αυτά παρέχουν μια εικόνα της εισροής εργασίας που συνάδει με τη μέτρηση της παραγωγής και του εισοδήματος των εθνικών λογαριασμών. 

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Λιθουανία, η Μάλτα (και οι δύο +1,4%) και η Ισπανία (+1,3%) κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε άτομα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η υψηλότερη μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Εσθονία (-0,9%), την Τσεχία (-0,7%) και τη Φινλανδία (-0,6%).

Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, η Eurostat εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023, 216,6 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν στην ΕΕ, εκ των οποίων 168,7 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νίκησε» την ευρωζώνη η ελληνική οικονομία με αιχμή την αύξηση επενδύσεων

Παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ελλάδα διατήρησε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς ενισχύθηκε το μερίδιο των επενδύσεων στην οικονομία. Ανάλυση από την Alpha Bank.
monaxia-ygeia-psyxiki ygeia-stress-agxos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 27,2% του ΑΕΠ της ΕΕ οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ 2021 και 2022 καταγράφηκαν στη Βουλγαρία, στην Κύπρο και στην Ουγγαρία ενώ οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία και στη Γαλλία, τη Δανία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία.