ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα δύο μεγάλα εμπόδια στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα, λιμάνια και άλλες υποδομές, ενώ αναζητούνται τρόποι για να μειωθεί η όχληση και να συγκρατηθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων.

Την επείγουσα ανάγκη να γίνουν νέες επενδύσεις σε έργα υποδομής, όπως τα λιμάνια, ώστε να προχωρήσουν τα υπεράκτια αιολικά έργα τονίζουν ειδικοί, τη στιγμή που συνεχίζονται οι έρευνες ώστε να μη φαίνονται και να μην ακούγονται οι νέες μονάδες πράσινης ενέργειας.

Μιλώντας στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης που διοργάνωσε η HAEE, ελληνική θυγατρική της Διεθνούς Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (IAEE), χθες ειδικοί του κλάδου παρουσίασαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των offshore μονάδων στη χώρα.

Η χωροθέτηση των υπεράκτιων θαλάσσιων πάρκων αποτελεί ένα από τα επόμενα βήματα της πράσινης μετάβασης αν και πολλοί θεωρούν ότι είναι και το πιο δύσκολο.

Η Θάλεια Βαλκούμα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Faria Renewables με έργα στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναφέρθηκε στις ελλιπείς υποδομές της χώρας που απαιτούνται για να στηρίξουν την τοποθέτηση και λειτουργία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

«Απαιτείται επαρκής υποδομή καθώς και μια ισχυρή αλυσίδα εφοδιασμού που να είναι οικονομικά βιώσιμη. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν επίσης μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή της Μεσογείου. Χρειαζόμαστε επενδύσεις σε υποδομές δικτύου, στην αναβάθμιση του και σε πρόσθετες υποδομές, λιμάνια και ναυπηγεία», υπογράμμισε η κ. Βαλκούμα.

«Η Ελλάδα έχει ιστορία στη ναυτιλία, επομένως δεν ξεκινάμε από το μηδέν όσον αφορά τα λιμάνια. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερα λιμάνια και τη δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης των υπαρχόντων, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η κατασκευή, η μεταφορά και η αποθήκευση όλου του εξοπλισμού που απαιτείται τόσο για τις σταθερές εγκαταστάσεις βυθού όσο και για πλωτές πλατφόρμες», εξήγησε η ίδια.

Σχετικά με τα ναυπηγεία, και πάλι δεν ξεκινάμε από το μηδέν, τονίζει η κ. Βαλκούμα.

«Υπάρχουν υφιστάμενα ναυπηγεία στην Ελλάδα αλλά για την υποστήριξη υπεράκτιων αιολικών έργων χρειάζονται περισσότερα, παράλληλα με την αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων. Τα σκάφη χρειάζονται για τις διαφορετικές φάσεις, όπως η έρευνα, η κατασκευή και η λειτουργία των μονάδων. Η κατασκευή αυτών των σκαφών αποτελεί επίσης υψηλή προτεραιότητα. Αυτό γίνεται όλο και πιο επείγον, αν λάβουμε υπόψη ότι οι νέες ανεμογεννήτριες έχουν αυξανόμενη χωρητικότητα. Άρα τα υπάρχοντα σκάφη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Όλα αυτά πρέπει να είχαν ξεκινήσει από χθες. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα», ανέφερε.

Εσωτερικές μελέτες

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, σε πρώτη φάση, μέχρι το 2030 θα αναπτυχθούν offshore έργα ισχύος περίπου 1,9GW. Στη συνέχεια, μέχρι το 2040 εκτιμάται ότι θα έχουν γίνει πάρκα ισχύος 12 GW.

Από την Κρήτη ξεκινάει αυτή η προσπάθεια ωστόσο παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια σχετικά με τα έργα τα οποία προγραμματίζονται για τα ανατολικά του νησιού, στη Σητεία.

Εκεί οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων και ειδικά του κλάδου των ξενοδοχείων για τη χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων έξω από την Ελούντα είναι σφοδρές. Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν, το ΥΠΕΝ πρότεινε να μετακινηθεί το οικόπεδο δυτικότερα ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή με το έργο.

Με τη σειρά της, η Φλώρα Καραθανάση, επικεφαλής του Προγράμματος Υπεράκτιων Αιολικών στην ΕΔΕΥΕΠ, υποστήριξε σε συζήτηση πάνελ που διεξάγει στο πλαίσιο του συμποσίου ότι γίνονται έρευνες ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει τις επενδύσεις να προχωρήσουν.

«Πραγματοποιήσαμε εσωτερικές μελέτες, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ελάχιστη οπτική επίδραση σε ευαίσθητες περιοχές με τουριστική δραστηριότητα. Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει μελέτες σχετικά με τον θόρυβο, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι η διαταραχή σε επίπεδο θορύβου θα είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη», τόνισε η κ. Καραθανάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδύναμος κρίκος της ενέργειας τα αιολικά στις ακραίες συνθήκες καύσωνα

Υψηλές θερμοκρασίες και άπνοια ρίχνουν την απόδοση των χερσαίων τουρμπινών και υποχρεώνουν τον ΑΔΜΗΕ να ρίχνει στη «μάχη» τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη. Καλύτερες αποδόσεις από τα φωτοβολταϊκά.
businessdaily-Fotovoltaika-Intrakat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την ηλιακή ως την πυρηνική ενέργεια: Πού θα επενδυθούν 2 τρισ. δολ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά θα παραμείνουν και το 2024 στην πρώτη θέση των επενδύσεων, αλλά παράλληλα θα αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα τον Μάιο, αύξηση 26% στις τιμές χονδρικής

Από τα 60 €/MWh τον Απρίλιο, η τιμή χονδρικής έχει εκτιναχθεί στα 76 €/MWh τον Μάιο εξαιτίας της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου. «Φουσκωμένες» χρεώσεις για τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βραχυκύκλωσαν» οι ΑΠΕ από χαμηλή ζήτηση και την κάθετη πτώση τιμών

Ακόμη και στο μηδέν για αρκετές ώρες της ημέρας πέφτουν οι τιμές της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εκτροχιάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια των παραγωγών, για κλείσιμο μονάδων μιλούν οι μικρότεροι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλλες δύο περιοχές μετά τον Πρίνο εξετάζονται για αποθήκευση CO2

Κερδίζουν έδαφος διεθνώς τα έργα carbon capture and storage και προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις. Προχωρά ο σχεδιασμός της Energean για τον Πρίνο, ενώ εντοπίστηκαν άλλες δύο περιοχές στη Μακεδονία. Ποια είναι τα εμπόδια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμφισβητείται η στροφή της Ελλάδας σε μεγάλα έργα φυσικού αερίου

Η Ελλάδα επενδύει δισεκατομμύρια σε νέες υποδομές φυσικού αερίου, αλλά η απόδοσή τους είναι αμφίβολη, καθώς επιταχύνονται οι διεθνείς διεργασίες για την κατάργηση και αυτού του ορυκτού καυσίμου.