ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες: Ξεσπά «μάχη» στα στεγαστικά δάνεια, χαλαρώνουν τα κριτήρια

Με νέα γενιά στεγαστικών δανείων που επιτρέπουν την χρηματοδότηση αγοράς κατοικίας έως και κατά 90% οι τράπεζες αναθερμαίνουν την αγορά στεγαστικών και εντείνουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Αφυπνίζεται ο ανταγωνισμός των τραπεζών στον τομέα των στεγαστικών δανείων και μετά από μακρά περίοδο ύπνωσης και υποτονικότητας τα πιστωτικά ιδρύματα επανέρχονται δυναμικά στον τομέα της στεγαστικής πίστης και κονταροχτυπιούνται προσφέροντας ολοένα και πιο ανταγωνιστικούς όρους, χαλαρώνοντας τα κριτήρια δανειοδότησης.

Χθες η η Eurobank ανακοίνωσε  fast track διαδικασία για την εκταμίευση στεγαστικού δανείου, κίνηση που απαντά και στις πολλές αιτιάσεις που δέχονται οι τράπεζες περί γραφειοκρατίας και πολύπλοκων, χρονοβόρων και επίπονων διαδικασιών. Λίγες ημέρες πριν η Alpha Bank ανακοίνωσε ένα νέο στεγαστικό δάνειο το οποίο χρηματοδοτεί έως το 90% της αξίας του ακινήτου ανεξαρτήτου ενεργειακής κλάσης. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα είχε γίνει από την Εθνική Τράπεζα που ανακοίνωσε την διάθεση ενός στεγαστικού δανείου με χρηματοδότηση έως 90% της αξίας του ακινήτου για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες και η Τράπεζα Πειραιώς θα διαθέσει πολύ σύντομα στην αγορά ένα νέο στεγαστικό δάνειο με ευέλικτους όρους.

Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες ακολούθησαν μια εξαιρετικά συντηρητική πολιτική πιστοδοτήσεων περιορίζοντας στο ελάχιστο τις εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγήσει οι εμπορικές τράπεζες αντιστοιχούν στο 61,6% της αξίας των κατοικιών, ενώ στο 27,2% των εκταμιεύσεων ο δείκτης ήταν μικρότερος ή ίσος με 50%, δηλαδή οι τράπεζες χρηματοδοτούν λιγότερο από το ήμισυ της αξίας ενός ακινήτου. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες εξυπηρέτησης των δανείων σε ετήσια βάση, αυτές ήταν μόλις 24,2% του εισοδήματος του δανειολήπτη. Με λίγα λόγια στεγαστικά δάνεια χορηγούνται μόνο σε υψηλού εισοδηματικού προφίλ δανειολήπτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την πενταετία 2019 – 2023, που οι χρηματοδοτήσεις έχουν επανέλθει σε θετικό έδαφος, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε καθαρές χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις ύψους 24,57 δισ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα οι καθαρές ροές νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται σε -6,8 δισ. ευρώ

Μάλιστα τα υπερβολικά αυστηρά κριτήρια που εφάρμοζαν οι τράπεζες προκάλεσαν την αντίδραση της ΤτΕ και σε πρόσφατη παρέμβασή της έθεσε όρια για τις χρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων, τα οποία είναι σχεδόν 50% υψηλότερα από αυτά που εφάρμοζαν οι τράπεζες.

Τα προγράμματα των τραπεζών

Με διαδοχικές ανακοινώσεις οι τράπεζες έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια, φτάνοντας τα όρια που έχει θέσει η ΤτΕ και πρόκειται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2025, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν «ζεστή» την αγορά ακινήτων μετά το τέλος του κυβερνητικού προγράμματος «Σπίτι μου» και εν αναμονή του δεύτερου κύκλου που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που άνοιξε τον χορό των νέων στεγαστικών δανείων, με το πρόγραμμα «Το πρώτο μου σπίτι» να απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους έως 45 ετών και βασικό του χαρακτηριστικό αποτελεί ότι απαιτεί χαμηλότερη ίδια συμμετοχή, καθώς το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και 90% για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορία «Β» και πάνω).

Το νέο στεγαστικό δάνειο της Εθνικής Τράπεζας προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου για τα πρώτα 3, 5, 10, 15, 20, 25 ή 30 χρόνια, μηδενικά έξοδα εξέτασης του αιτήματος δανείου, αλλά και συμπληρωματική χρηματοδότηση μέσω Προσωπικού Δανείου «Εξπρές» με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα για κάλυψη των πρώτων εξόδων εγκατάστασης.

Η Alpha Bank έφερε το νέο δάνειο «Alpha Πρώτη Κατοικία για νέους» που δίνει τη δυνατότητα επιλογής χαμηλού σταθερού επιτοκίου ύψους 2,50% για τα πρώτα 3 χρόνια ενώ καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ανεξαρτήτως ενεργειακής κλάσης.

Το νέο στεγαστικό δάνειο που μπορεί να φτάσει έως τα 300.000 ευρώ, απευθύνεται σε νέους έως 40 ετών και προσφέρεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Η διάρκεια του δανείου είναι από 5 έως 35 χρόνια, με δυνατότητα για περίοδο χάριτος έως 2 χρόνια στην αρχή του δανείου, ενώ απαλλάσσεται ο δανειολήπτης από δαπάνες εξέτασης του αιτήματος δανειοδότησης.

Επιπλέον, η τράπεζα θέλοντας να διευκολύνει τους πελάτες που λαμβάνουν στεγαστικό δάνειο, παρέχει τη δυνατότητα να καλύψουν προσωπικές ανάγκες που συνδέονται με την απόκτηση στέγης, όπως συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα, μέσω Προσωπικού Δανείου Alpha Μέτρον Άριστον με προνομιακή τιμολόγηση και σταθερό επιτόκιο σε όλη τη διάρκεια του δανείου.

Το δάνειο μπορεί να φτάσει έως τις 30.000 ευρώ, έχει διάρκεια από 6 έως 96 μήνες με προνομιακό σταθερό επιτόκιο 9,90% και έχει απαλλαγή από δαπάνες εξέτασης του αιτήματος δανειοδότησης.

Από την πλευρά της, η Eurobank ανακοίνωσε χθες πως εισάγει fast track διαδικασία για την εκταμίευση στεγαστικού δανείου, στοχεύοντας στη διευκόλυνση των δανειοληπτών και την επιτάχυνση του χρόνου εκταμίευσης σε μόλις 10 εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση του συμβολαίου στην Eurobank. Σημειώνεται πως εάν γίνει αίτηση έως τις 31.07.2024 και εφόσον δοθεί τελική έγκριση έως τις 31.12.2024, δεν υπάρχει επιβάρυνση με έξοδα δανείου.

Με το Στεγαστικό δάνειο για νέους η Eurobank θέλει να στηρίξει τους νέους, τις νέες και τα ζευγάρια ηλικίας έως 45 ετών που σχεδιάζουν την αγορά ή την κατασκευή της πρώτης κατοικίας τους, προσφέροντας τη δυνατότητα να το αποκτήσουν με προνομιακή έκπτωση στο σταθερό επιτόκιο για 10 έως 30 χρόνια. Η χρηματοδότηση του δανείου φτάνει το 90% της εμπορικής αξίας τους ακινήτου για όσους δεν έχουν ήδη λάβει στεγαστικό δάνειο με περίοδο χάριτος έως 2 χρόνια στην αρχή του δανείου.

Παράλληλα, η Eurobank προσφέρει στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο 3% και χωρίς κόστος πρόωρης αποπληρωμής, καθώς και για τους μονίμους κατοίκους ακριτικών περιοχών με τουλάχιστον τρία παιδιά, προσφέρει σταθερό επιτόκιο 1% για όλη τη διάρκεια του δανείου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Eurobank για το Δημογραφικό.

Η Τρ. Πειραιώς μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει κάποιο νέο στεγαστικό δάνειο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του BD σύντομα η τράπεζα πρόκειται να διαθέσει ένα αντίστοιχο προϊόν στην αγορά, καθώς βρίσκεται υπό σχεδιασμό το τελευταίο διάστημα.

Τα προγράμματα «Σπίτι μου»

Η αγορά των στεγαστικών δανείων αναμένεται να λάβει ισχυρή ώθηση στο τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενεργοποιήσει για δεύτερη φορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δημοφιλές.

Η στεγαστική κρίση έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής τον τελευταίο χρόνο, με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που είχε αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για φτάσει τελικά στο 1 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 608,3 εκατ. ευρώ για 6.305 δικαιούχους, ενώ έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 6.628 συμβάσεις και στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί 9.155 δικαιούχοι.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στις αρχές της εβδομάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα ένα στεγαστικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας έως 50 ετών και πρόκειται να έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω ανακατεύθυνσης κονδυλίων για άλλη χρήση

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Τα πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες από την επενδυτική βαθμίδα

Πρόσβαση με καλύτερους όρους στις αγορές αποκτούν οι τράπεζες μετά την αναβάθμιση, υπογραμμίζει η ΤτΕ. Σημειώνει την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και την αύξηση των ροών «κόκκινων» δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα παίρνει κάθε δανειολήπτης αναφορά και... σκορ για όλες τις οφειλές

Πώς θα μπορούμε να παίρνουμε credit report από την Τειρεσίας για τις δικές μας οφειλές ή για την αξιολόγηση ενός μελλοντικού πελάτη ή συνεργάτη. Τι είναι το credit score και πώς θα βγαίνει η βαθμολογία.
katatheseis, Apotamieysi, Xrima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πανόραμα των προϊόντων νέας γενιάς για τις προθεσμιακές καταθέσεις

Ευελιξία και προσαρμογή στα μέτρα του πελάτη χαρακτηρίζουν τα νέα προϊόντα των τραπεζών, με διάρκεια που φτάνει και τα δύο έτη. Γιατί παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά οι προθεσμιακές καταθέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Χαρδούβελης: Έχουν ενισχυθεί οι τράπεζες μετά την κρίση του 2009

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις στα stress test της ΕΚΤ. Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για τον ορισμό των τραπεζών.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θωρακισμένοι» 500.000 δανειολήπτες από τη νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Μετά την νέα αύξηση το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3,25%. Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια που είναι θωρακισμένα στις αυξήσεις σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ανέρχονται στο ποσό των 20 δις ευρώ περίπου.