ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γραφειοκρατία – δικαστήρια οι μεγάλοι «κόφτες» των πράσινων επενδύσεων

Την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων σε δίκτυα, ΑΠΕ και αποθήκευση υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Μεγάλο εμπόδιο οι μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις των αρχών αποτελούν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου. 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες, η χώρα έχει επιταχύνει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και υλοποιεί  μια σειρά από μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Όμως για να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση απαιτούνται μια σειρά από νέα βήματα καθώς παρατηρείται ότι η γραφειοκρατία τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο δικαστηρίων επιβαρύνει τις επενδύσεις στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης σχετικά με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα βοηθούσε σημαντικά.

«Αυτό θα διευκόλυνε την προγραμματισμένη επέκτασή τους, η οποία είναι κρίσιμη ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία του δικτύου καθώς ενσωματώνονται περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημειώνεται στην έκθεση.

Αν και τα τρέχοντα σχέδια για αύξηση της μεταφοράς και διανομής του δικτύου θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στον υψηλότερο στόχο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 (27,3 GW), η υφιστάμενη διαδικασία αδειοδότησης δικτύου και οι δικαστικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίλυση των υποθέσεων απαλλοτριώσεων είναι ακόμη μακρόχρονες.

Πρόκειται για καθυστερήσεις που βάζουν σε κίνδυνο την προγραμματισμένη επέκταση του δικτύου.

«Η προσθήκη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του σημαντικού όγκου από τα offshore αιολικά και της ηλεκτροδότησης διαφόρων τομέων (όπως για παράδειγμα οι μεταφορές και η βιομηχανία), απαιτούν την περαιτέρω επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό, με τη σειρά του, θα απαιτήσει μια πιο εξορθολογισμένη διαδικασία αδειοδότησης», υπογραμμίζει η έκθεση.

Η αποθήκευση

Ένας ακόμα κρίσιμος τομέας είναι η αύξηση της αποθήκευσης ώστε να μειωθεί η ανάγκη για περικοπές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Green Tank για το πρώτο τετράμηνο του έτους, μόνο οι περικοπές του Απριλίου ξεπέρασαν αυτές που σημειώθηκαν για όλο το 2023 καθώς η ζήτηση ήταν χαμηλή και οι καιρικές συνθήκες ευνοικές.  Συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους περικόπηκαν 308 GWh (Γιγαβατώρες) που παρήχθησαν από ΑΠΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η αυξημένη αποθήκευση, χρησιμοποιώντας ειδικά το σύστημα behind-the-meter μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση προκλήσεων που συνδέονται με την υψηλή αστάθεια των ΑΠΕ και να μειώσει την ανάγκη για τον περιορισμό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα.

«Άλλες λύσεις που θα μείωναν την ανάγκη περικοπών είναι η ενίσχυση των μέτρων ευελιξίας, όπως π.χ λύσεις από την πλευρά της ζήτησης (demand-side responses)», σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή.

Επίσης, τονίζεται ότι παρόλο που το νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ υιοθετήθηκε το 2022 (στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας RRP), οι χρόνοι απόκρισης από ορισμένους δημόσιους φορείς, ειδικά από την  τοπική αυτοδιοίκηση και τις περιφερειακές αρχές, δεν ευθυγραμμίζονται με τη σχετική νομοθεσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρυθμούς ενεργειακής κρίσης οι τιμές ρεύματος με αυξήσεις «φωτιά»

Νέες μεγάλες αυξήσεις στην χονδρική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο. Που οφείλεται το άλμα τιμών. Εξαντλούνται οι αντοχές παρόχων να απορροφούν τις αυξήσεις. Αμηχανία στην κυβέρνηση, ελπίζει σε αποκλιμάκωση το υπουργείο Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδύναμος κρίκος της ενέργειας τα αιολικά στις ακραίες συνθήκες καύσωνα

Υψηλές θερμοκρασίες και άπνοια ρίχνουν την απόδοση των χερσαίων τουρμπινών και υποχρεώνουν τον ΑΔΜΗΕ να ρίχνει στη «μάχη» τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη. Καλύτερες αποδόσεις από τα φωτοβολταϊκά.
businessdaily-Fotovoltaika-Intrakat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την ηλιακή ως την πυρηνική ενέργεια: Πού θα επενδυθούν 2 τρισ. δολ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά θα παραμείνουν και το 2024 στην πρώτη θέση των επενδύσεων, αλλά παράλληλα θα αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα τον Μάιο, αύξηση 26% στις τιμές χονδρικής

Από τα 60 €/MWh τον Απρίλιο, η τιμή χονδρικής έχει εκτιναχθεί στα 76 €/MWh τον Μάιο εξαιτίας της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου. «Φουσκωμένες» χρεώσεις για τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βραχυκύκλωσαν» οι ΑΠΕ από χαμηλή ζήτηση και την κάθετη πτώση τιμών

Ακόμη και στο μηδέν για αρκετές ώρες της ημέρας πέφτουν οι τιμές της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εκτροχιάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια των παραγωγών, για κλείσιμο μονάδων μιλούν οι μικρότεροι.